ISO 9001 Tüm Prosedürler

merhaba. ben ISO 9001:2015 risk değerlendirme ile ilgili yaptığım çalışmayı şu şekilde anlatsam sanırım yardımcı olacaktır. Öncelikle firmamda Faaliyet alanı ile ilgili Süreçleri belirledim. Örneğin: AR-Ge, Üretim, Satış Pazarlama, Depolama, İşletme, Kalite Yönetim vb tüm süreçleri belirledim. daha sonra bu süreçlerin alt süreçlerini Belirledim. Örneğin
Kalite Yönetim/Giriş Kalite Kontrol Süreci
Kalite Yönetim/Montaj, Test Kontrol ve Son Kontrol Süreci
Kalite Yönetim/Karantina Yönetim Süreci
Kalite Yönetim/Ölçüm Aletleri Kalibrasyon Süreci
Kalite Yönetim/Doküman Yönetim Süreci
Kalite Yönetim/Uygun Olmayan Ürünün Kontrolü Süreci
Kalite Yönetim/İç Tetkik Süreci
vb...
Tüm belirlenen süreçlerin iş akışı veya Prosedürünü tanımladım.
daha sonra Her bir Alt Süreç İçin Olabilecek Tehditleri tanımladım
Örn.
Kalite Yönetim/Karantina Yönetim Süreci İçin;
Tehdit: Parçaların kontrolsüz kullanıma alınması
daha sonra Olasılık ve Etki Değerlendirmesi yaptım( Etki Değerlendirmesini 4'e Ayırdım. Müşteri Memnuniyetine Etkisi, Finansal Eti, Kalite Yönetim Sistemine Etkisi ve Ürün Kalitesine Etkisi)
Çıkan Paunlara Göre Tedbir tanımladım ve sorumlu, Süre vb bilgileride girdikten sonra Risk Yönetim Raporuna çekerek Üst Yönetime sundum.

Bu arada bu çalışmaları kendim tek başıma yapmadım. tüm birimlerin yöneticilerini bir araya getirerek süreci anlattım ve her birimin kendi risk değerlendirmesini yapmasını sağladım. çünkü risk değerlendirme göreceli bir durumdur. En İyi risk puanını da içinde yaşayan personeller verir.
Tüm Süreç bu şekilde 3 ay sürdü toplam 16 birim; iş akışı, risk değerlendirmesi falan derken sürdü.
Çıkan risklerin bertaraf edilmesi için gerekli bütçe onayı da tamamlandıktan sonra yatırımlar yapılacak bakalım.

umarım güzel anlatabilmişimdir.
Saygılarımla...
elinize sağlık üstadım ama bu risk analizine fırsatları nasıl ekledin. çünkü sadece risk analizi yapman yeterli olmuyor diye biliyorum.
 
Merhaba. ben risk analizini yaparken oluşabilecek tehditlerin hemen yan sütünuna fırsatları tanımladım. aslında biraz olaya şu şekilde yaklaştım.
( Bu konuda herkes fikrini beyan ederse sevinirim.)
Örn. ISO 9001:2015 Risk Değerlendirme Yaklaşımı

Proses:Satış Pazarlama
Tehdit: rakip firmaların bize göre daha ucuz fiyata ürün satması
Fırsat: Ürün fiyatlarının düşürülmesi için bayilerde teşhir ürünü konulması, satışların tamamını e-ticaret sitesine yönlendirilerek lojistik depodan ürünlerin kargolanmasını sağlamak. böylelikle yüksek kira giderleri minimize edilerek ürün satışına yansıtılabilir.
Olasılık:7 (10 Üzerinden)
Etki:9 (10 Üzerinden)
Risk Puanı:63 (OlasılıkxEtki=100 Üzerinden)
Risk Derecesi: Yüksek (60-80 Arası yüksek risk)
Risk Durumu: Acil Önlem alınarak risk düşürülmeli
Aksiyon Planı/Görev Ve Sorumlulukları tanımladım.

Ben bu şekilde bir risk değerlendirmede bulundum. dediğiniz gibi ISO 9001: 20015 standardında Risk Ve Fırsatlar olarak tanımlanmakta. ben bir bütün halinde düşündüm. Her riskin aynı zamanda bir fırsatı olabileceğini düşünüyorum. nede olsa ülkemizde krizleri fırsata çeviren bir miletiz:)
farklı fikirler varsa lütfen tartışalım.
 
risk ve fırsat yönetimi prosedürü içinde tanımladığınız formlar nelerdir? ( süreç bazlı risk değerlendirme formu haricinde) yardımcı olursanız sevinirim. teşekkürler
 
Risk ve fırsat yönetim prosedürünü ya da en azından bu prosedüre hangi formları dahil ettiğinizi paylaşabilir misiniz?
 
risk ve fırsat yönetim prosedürüne göre tanımlanmış olan ve takip gerektiren riskler için gereken tanımlamaları ayrı bir form oluşturmadan iyileştirme faaliyetleri tablosu üzerinde takip etmek sorun olur mu?
 
2015 e uygun olarak risk ve fırsatlar prosedürü ile ilgili elinizde doküman var mı ve paylaşabilir misiniz?
 
Daha belirlenmiş olan süreçler için ISO 9001:2015 göre yeniden risk analizi yapmak gerekiyor mu?
 
Standardın 6.3 yönetim sisteminin planlaması maddesi bunu belirtiyor aslında. Tüm KYS için risk planlaması yapmalısınız.
Zaten ISO 9001:2008 kapsamında süreçlerimiz daha öncelerden belirlenmiş, tanımlanmış ve uygulamada. Tekrar risk analizi yapılması mı gerekiyor. Bunu netleştirmek istiyorum.
 
Merhaba,

Çalıştığım kuruluşun kalite yönetim sistemini oluşturmaya çalışıyorum. Çalıştığım kuruluşta araç kiralama filo hizmetleri de mevcut. Bu nedenle bu hususla alakalı bir prosedür hazırlamam lazım. Elinde örnek çalışma olan arkadaşlar var mı?
 
Teşekkürler belgeler harika, emlak şirketleri için Kalite Yönetim Sistemi oluşturuyorum.
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Merhabalar,
Dökümanların revizyonu ile ilgili bir sorum olacaktı. Oluşturduğum dökümanların logo kısımları kurumsal kimlik çalışmasından ötürü değişecek, bu durumda dökümalara revizyon atlatmak gerekir mi?
Şimdiden teşekkürler.
 
Merhabalar,
Dökümanların revizyonu ile ilgili bir sorum olacaktı. Oluşturduğum dökümanların logo kısımları kurumsal kimlik çalışmasından ötürü değişecek, bu durumda dökümalara revizyon atlatmak gerekir mi?
Şimdiden teşekkürler.
Merhaba,
Revizyon, yapılan değişikliklerin kullanıcıya yaptıkları işlerde farklılık olarak yansıma biçimidir. Eğer sizin yaptığınız değişiklik kullanıcıların yaptıkları iş ile ilgili bir faklılık oluşturmuyorsa bunun için revizyon yapmanız gerekmez.
 
Merhaba,
Revizyon, yapılan değişikliklerin kullanıcıya yaptıkları işlerde farklılık olarak yansıma biçimidir. Eğer sizin yaptığınız değişiklik kullanıcıların yaptıkları iş ile ilgili bir faklılık oluşturmuyorsa bunun için revizyon yapmanız gerekmez.
Teşekkür ediyorum, iyi çalışmalar.
 

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri
Üst