uygunsuzluk neden kodu listesi

Mervemms

Üsteğmen
Üye
Değerli forum üyeleri,
Uygunsuzlukları ele alabileceğim bir neden kodu listesi örneği olan var mı? Firmada kullandığım liste yetersiz biraz.

merhaba,

form paylaşamayacağım ama şöyle destek olmaya çalışayım.

yan yana sütunlar halinde;

1.uygunsuzluk no
2.uygunsuzluk ismi (herkesin kullandığı ortak dil çok önemli-bölümler arası farklı isimlerin konması ISO ve IATF standartlarını da uygun değildir)
3.uygunsuzluk resmi (anlaşılır direk uygunsuzluğa odaklanmış resim olması önemlidir)
4.uygun resim (uygunsuzluğun tam aksine aynı bölgeyi temsil eden uygun parça resmi konması çok iyi olur)
5. farklı bölümler birbirini etkileyebilir-hatanın hangi bölümden kaynaklandığı
6.potansiyel olası nedenler (tecrübelerden veya daha önceki uygunsuzluklardan yola çıkarak ilgili tecrübeli insanlar ile bu kısmı doldurabilirsiniz. bu kısım devamlı yaşayan bir kısımda olacaktır. bu yüzden sorunlar karşısında yaptığınız kök neden analizlerinin bazılarının kaynağı bu liste olacaktır-bazen de bu listeye yeni onaylanmış test edilmiş fikirler girdi oluşturacaktır) (burada ayrı bir parantez olası hata nedenlerini 5WHY, ishikawa gibi kök neden analizinde kullanılan kalite araçları ile tespit etmeniz çok daha etkin bir çalışma yapıldığını gösterecektir)
7. acil aksiyonlar (kalıcı, yaygınlaştırıcı ve etkinlik takibi gibi faaliyetler spesifik döf veya 8D formları üzerinden takip edilmesi daha uygun olacaktır)

not1. birbirine yakın hata türleri çok iyi ifadeler ile ayırt edilmiş olması gerekir. ilgili tüm çalışanların bu hata kataloğu üzerinden ve resimlemede kullandığınız gerçek parçalar üzerinden eğitilmesi gerekmektedir. hata isimleri için tekrar belirtmek istediğim husus firmanız içinde ortak dil olmasına dikkat etmeniz olacaktır

kolay gelsin

Öncelikle bilgi aktarımınız adına teşekkür ederim. Fakat bu tarz bir form var benim anlatmak istediğim , faktörler şeklinde afaki konuşuyorum, dikkat dağılması veya yanlış el aleti seçimi gibi..

merhaba,

verdiğiniz örnekler özelinde konuyu düşünüyorum;

**dikkat dağılması için tavşan parça yönetimi çok fayda sağlayacaktır. bu sistem hatalı parçanın işaretlenerek belirli periyotlarda hatta gönderilmesi ve hatta çalışan sorumluların hatalı ürünü yakalayabilmesi üzerine kurulu bir sistemdir. olası çözümü için bu sistem yok ise faal hale getirebilirsiniz. basit bir aylık plan / ilgili hatlar / ilgili çalışanlar
çalışan yakalayamaz ise tek nokta eğitimleri ile farkındalığı artırma

**yanlış el aleti seçimi için önerim standart operasyon veya standart kontrol talimatlarında kullanılacak ekipmanın ayrıntılı bir şekilde belirtilmesi olacaktır. örneğin eldiven kullan değil! şu renkte şu türde şu cinste, şu kodda gibi ayrıtılar ile birlikte yazılır ise hata oranı düşer. bunun yanında iş emirlerinde de bu tarz bilgilerin ayrıntılı yazılması farkındalığı artıracaktır. ayrıca günlük denetim sistemleri kullanarak bu soruyu her gün denetlenen hatlarda sorgulatabilirsiniz.

tahminim belki sizin sorunuzun bunlar tam cevabı değil ama ETKİN BİR LİSTE oluşturabilmek adına öncelikle etkin yönetim sistemleri oluşturmanız gerekir diye düşünüyorum. önleyici yakalayıcı sistemleriniz net ise listeye çok rahat oluşturabilirsiniz

kolay gelsin

Merhaba, sanırım aradığınız dosya bu şekilde.

Ekli dosyalar

• 9101 Annex A.png
    9101 Annex A.png
    126.3 KB · Görüntüleme: 275
Merhaba, sanıyorum hata tanımları için bir kodlama istiyorsunuz.
Hataları 2 şekilde ele almanızı öneririm.
- Hata tanımı
- Hata nedeni
Şirketler genellikle ikisini birbirine karıştırıyor. Örneğin parçada darbe var ve operatör yapmış. Buna tanım olarak operatör yazıyor. Oysaki hata tanımı malzemede darbe olması ve nedeni ise operatör. Aynı hata başka sebeple de olabilirdi; hata tanımı darbe olması nedeni ise tezgahtan düşmesi vs gibi.
Bu ayrımı esas alarak hazırlayacağınız kodlama işinizi iyileştirmeniz ve analizlerinizin daha anlaşılır olması için daha faydalı olacaktır.
Örnek isterseniz talaşlı imalat için hazırladığım listeyi paylaşabilirim.

- Hata tanımı
- Hata nedeni
Şirketler genellikle ikisini birbirine karıştırıyor. Örneğin parçada darbe var ve operatör yapmış. Buna tanım olarak operatör yazıyor. Oysaki hata tanımı malzemede darbe olması ve nedeni ise operatör. Aynı hata başka sebeple de olabilirdi; hata tanımı darbe olması nedeni ise tezgahtan düşmesi vs gibi.
Bu ayrımı esas alarak hazırlayacağınız kodlama işinizi iyileştirmeniz ve analizlerinizin daha anlaşılır olması için daha faydalı olacaktır.
Merhaba listeyi benimle de paylaşabilir misiniz? [email protected]

- Hata tanımı
- Hata nedeni
Merhaba benimle de paylaşabilir misiniz? [email protected]

- Hata tanımı
- Hata nedeni
Faruk Bey listeyi benimle de paylaşabilir misiniz? [email protected]

ilgili kodlama yapısını işletmeniz için kodlama oluştururark üretimdeki arkadaşlar ile düzenli toplantılar ile belirlemeniz daha doğru olacaktır. Kodlama yapısı ile ilgili olarak bir işletmede kurduğum mantığı aşağıda anlatmaya çalışayım.
öncelikle hata kodunu ve hata nedenleri için birbirlerini tanımlayan kod zinciri oluşturduk
örneğin üretim hatası ÜH enjeksiyon için EJ kodu tanımladık
sonra enjeksiyondaki gerçekleşen tüm hatalara 1 den başlarayak numaralandırdık.
ÜH-EJ-0001:kalıbın uygun sıcaklığa ulaşmaması
ÜH-EJ-0002: kalıbın deformasyonu nedeni ile ürünün hatalı oluşması vs vs

birde her hatayı kaydederken izleme yapabilmek içinde sonuna tarih ve saat ve makina isimleri ekledik.
bu sayede de verimlilik ve performan ölçümlerine katkısı oldu.
Örn:
ÜH-EJ-0001/140923-10:05/mak1

Yukarıdaki gibi basit bir sistem kurgulanabilir ve geliştirilebilir.

- Hata tanımı
- Hata nedeni
merhaba ben de talaşlı imalat firmasında çalışmaktayım, listeyi benimle de paylaşabilir misiniz? [email protected]

ilgili kodlama yapısını işletmeniz için kodlama oluştururark üretimdeki arkadaşlar ile düzenli toplantılar ile belirlemeniz daha doğru olacaktır. Kodlama yapısı ile ilgili olarak bir işletmede kurduğum mantığı aşağıda anlatmaya çalışayım.
öncelikle hata kodunu ve hata nedenleri için birbirlerini tanımlayan kod zinciri oluşturduk
örneğin üretim hatası ÜH enjeksiyon için EJ kodu tanımladık
sonra enjeksiyondaki gerçekleşen tüm hatalara 1 den başlarayak numaralandırdık.
ÜH-EJ-0001:kalıbın uygun sıcaklığa ulaşmaması
ÜH-EJ-0002: kalıbın deformasyonu nedeni ile ürünün hatalı oluşması vs vs

birde her hatayı kaydederken izleme yapabilmek içinde sonuna tarih ve saat ve makina isimleri ekledik.
bu sayede de verimlilik ve performan ölçümlerine katkısı oldu.
Örn:
ÜH-EJ-0001/140923-10:05/mak1

Yukarıdaki gibi basit bir sistem kurgulanabilir ve geliştirilebilir.
Şükrü Bey Merhabalar
Bununla ilgili elinizde bir excel döküman varmı?

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri