Arkadaşlar Süreçlerde dokümantasyon için '' Süreç Tanıtım Formu '' sayfamız var.
Burada;
Süreç Kapsamı maddesini tanımlamakta zorlandık. Burada verdiğim örnekte. Sürecin tüm etkileşimlerini içerdiği konuları, sürecin ne gibi durumlarda çalıştığını anlattık.
Sadece Süreç başlangıç ve bitiş olarak anlatmamız yeterli miydi? Kapsam kısmı resimde verdiğim gibi kalması daha mı iyi olur?
Merhaba Ayhan Bey,
Siz süreç sınırlarını yazarak kapsamı da belirtmiş oluyorsunuz esasında. Sadece başlama bitiş konu başlıklarını ele almayı tercih etmişsiniz. Bu da olabilir tabii ki. Bakış açısı burda farkedebiliyor.
Ben şöyle yaklaşıyorum konuya. (Örnek vermek adına yazıyorum. Sırası farklıdır tabi.). Sürecin başlangıcı, bir önceki süreç olan örneğin Ekipman Bakım Süreci, sürecin bitişi de kendinden sonra gelen müşteri memnuniyeti süreci. Anlatmak istediğim, her bir süreç çıktısı, diğer bir sürecin girdisi yani başlangıcı olacağından, süreçler hazırlarken ve sıra numarası verirken de standart maddelerde birbirini izleyen şekilde devam etmelidir diye düşünüyorum.
Sürecin de hazırlık gidişatını özetlersek;
1. Seviye
2. Amaç
3. Sınırlar
3.1 Sınır Başlangıcı
3.2 Sınır Bitişi
4. İlgili Dökümante Bilgiler
4.1 İç Kaynaklı Dökümante Bilgiler
4.2 Dış Kaynaklı Dökümante Bilgiler
4.3 Matrisler ve Database'ler
5. Kaplumbağa Diyagramı ((NE İLE-KİM İLE- NASIL- NE KADAR ETKİLİ (performans göstergeleri de denir)-GİRDİLER-ÇIKTILAR))
6. Süreç Akış Şeması Makroları (Başlama, bitiş, karar, operasyon vb. makro görsellerini tanıtma)
7. Süreç Akış Şeması
7.1, 7.2 diye giden süreç alt başlıklarına ait akış şemaları (Alt Yapı, Kurumsal Bilgi vb ve bunlara ait akışlar)
Genel akış böyledir.