Sapma Prosedürü

sevilayyy

Onbaşı
Üye
Müşteri denetiminde sapmaları nasıl yönettiğimiz sorusu geldi uygun olmayan ürün prosedürünü yeterli bulmadı. Ayrıca sapma prosedürü oluşturmamızı istedi. elinde buna benzer örnek olan var mı? yada farklı bir fikiri olan beynim sulandı resmen düşünemez oldum.

Müşteri denetiminde sapmaları nasıl yönettiğimiz sorusu geldi uygun olmayan ürün prosedürünü yeterli bulmadı. Ayrıca sapma prosedürü oluşturmamızı istedi. elinde buna benzer örnek olan var mı? yada farklı bir fikiri olan beynim sulandı resmen düşünemez oldum.
gmp konusudur kendisi.
Sapmaları kayıt altına almalı araştırmalı ve dof açmalısınız.

Sapmadan kasıt proses değerlerinizde ki limit dışı durumlarda ürüne yapacağınız işlemlerdir.

Elimde varsa örnek atarım yarın .

Biz de de sapma talep formu var. Genellikle tekrar etmeyecek ama oluşmuş olan uygunsuzluklarda, kendi iç bünyemizde red olup olmayacağına karar veremediğimiz, ölçü ve toleransın düşük bir oranda dışına çıkıldığı durumlarda ve müşterinin kabul etme ihtimalini de göz önünde bulundurarak (Yani müşterinin kesinlikle kabul etmeyeceği net olan durumlarda zaten müşteriye sormadan kendi içimizde red edip, müşteriye mahçup etmiyoruz kendimizi) müşterimize sunuyoruz bu talebi. Ayrıca bu formları takip ettiğimiz bir liste de var. Buradan da sonuçları takip ediyoruz. Müşteri kabul eder ise sapma etiketi ile sevk ediyoruz. Final kontrolde de sapma istediğimiz o kriter ne ise, onun karşısına kabul görmüş olan sapma talep numaramızı yazıyoruz. Bu arada da müşteriden cevap gelsin gelmesin iç uygunsuzluk ve DF de açmış oluyoruz mutlaka ve mutlaka ve aynı hatayı kesinlikle tekrar etmemek için kalıcı çözümler buluyoruz. Tabi bu sapma talep işini alışkanlık haline getirmemek, sapma talepleri ile müşteriyi boğmamak lazım. Müşterilerimiz sapma taleplerinde ileri gidersek bundan hiç haz etmez ve şikayet etmeye başlar.Tabi bütün bu yaptığınız aksiyonların metodunu da bir yerde anlatıyor olmanız lazım. Ben bunu sistem prosedürümüzde açtığım bir başlık altında tarifledim. Benim aklıma gelenler şimdilik bunlar. Umarım yardımcı olabilmişimdir.

Biz de de sapma talep formu var. Genellikle tekrar etmeyecek ama oluşmuş olan uygunsuzluklarda, kendi iç bünyemizde red olup olmayacağına karar veremediğimiz, ölçü ve toleransın düşük bir oranda dışına çıkıldığı durumlarda ve müşterinin kabul etme ihtimalini de göz önünde bulundurarak (Yani müşterinin kesinlikle kabul etmeyeceği net olan durumlarda zaten müşteriye sormadan kendi içimizde red edip, müşteriye mahçup etmiyoruz kendimizi) müşterimize sunuyoruz bu talebi. Ayrıca bu formları takip ettiğimiz bir liste de var. Buradan da sonuçları takip ediyoruz. Müşteri kabul eder ise sapma etiketi ile sevk ediyoruz. Final kontrolde de sapma istediğimiz o kriter ne ise, onun karşısına kabul görmüş olan sapma talep numaramızı yazıyoruz. Bu arada da müşteriden cevap gelsin gelmesin iç uygunsuzluk ve DF de açmış oluyoruz mutlaka ve mutlaka ve aynı hatayı kesinlikle tekrar etmemek için kalıcı çözümler buluyoruz. Tabi bu sapma talep işini alışkanlık haline getirmemek, sapma talepleri ile müşteriyi boğmamak lazım. Müşterilerimiz sapma taleplerinde ileri gidersek bundan hiç haz etmez ve şikayet etmeye başlar.Tabi bütün bu yaptığınız aksiyonların metodunu da bir yerde anlatıyor olmanız lazım. Ben bunu sistem prosedürümüzde açtığım bir başlık altında tarifledim. Benim aklıma gelenler şimdilik bunlar. Umarım yardımcı olabilmişimdir.
Çok teşekkür ederim mümkünse bahsettiğiniz dökümanları paylaşabilir misiniz?

Merhaba
Örnek form ektedir.
İyi günler

Ekli dosyalar

• FR.04 SAPMA İZİN FORMU.docx
    14.6 KB · Görüntüleme: 301
Bu durumu prosedürünüzde şöyle ilaveler yaparak tanımlayabilirsiniz:
- Malzeme incele kurulu eklersiniz, her hata için kurul toplanmadan atadığınız ön inceleme yetkilileri ile şu kararları verirsiniz; xxx prosesine kadar devam ve tekrar kontrol, kurul değerlendirsin.
- Eğer ön inceleme yetkilisi bu kararların dışında bir karar vermek isterse, tavsiyesini yazar ve kurula iletir konuyu.
- Kurulda ilgili süreç yöneticileri olur; üretim müdürü, kalite müdürü, proje müdürü, satın alma müdürü vs gibi.
- Kurul konu ile ilgili bir karar alır. Eğer karar şartlı kabul, olduğu gibi kullanım vs ise bu durumu tanımladığınız sürece göre 2 şekilde yönetirsiniz; ya müşteriden onay alırsınız(sapma feragat ile) ya da ilgili proje yöneticisi onay verir(şartlı kabul diye)(bazı hatalar için müşteri onayına sunmak işinizi zorlaştırabilir)
- Malzeme inceleme kurulu sonrası yetkili kişi onayına sunulur; teknik işler müdürü, genel müdür vs gibi. O kişinin onayına da bir hücre ekleyip faaliyet istiyorum seçeneği eklersiniz. Eğer yetkili faaliyet isterse detayını belirtir; 8D istiyorum, DF istiyorum vb gibi.
- Böylelikle tüm uygunsuzluklarınızın yönetimini açık nokta olmadan sağlamış olursunuz.
Detay ve açıklama için iletişime geçebilirsiniz.

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri