Biz de de sapma talep formu var. Genellikle tekrar etmeyecek ama oluşmuş olan uygunsuzluklarda, kendi iç bünyemizde red olup olmayacağına karar veremediğimiz, ölçü ve toleransın düşük bir oranda dışına çıkıldığı durumlarda ve müşterinin kabul etme ihtimalini de göz önünde bulundurarak (Yani müşterinin kesinlikle kabul etmeyeceği net olan durumlarda zaten müşteriye sormadan kendi içimizde red edip, müşteriye mahçup etmiyoruz kendimizi) müşterimize sunuyoruz bu talebi. Ayrıca bu formları takip ettiğimiz bir liste de var. Buradan da sonuçları takip ediyoruz. Müşteri kabul eder ise sapma etiketi ile sevk ediyoruz. Final kontrolde de sapma istediğimiz o kriter ne ise, onun karşısına kabul görmüş olan sapma talep numaramızı yazıyoruz. Bu arada da müşteriden cevap gelsin gelmesin iç uygunsuzluk ve DF de açmış oluyoruz mutlaka ve mutlaka ve aynı hatayı kesinlikle tekrar etmemek için kalıcı çözümler buluyoruz. Tabi bu sapma talep işini alışkanlık haline getirmemek, sapma talepleri ile müşteriyi boğmamak lazım. Müşterilerimiz sapma taleplerinde ileri gidersek bundan hiç haz etmez ve şikayet etmeye başlar.Tabi bütün bu yaptığınız aksiyonların metodunu da bir yerde anlatıyor olmanız lazım. Ben bunu sistem prosedürümüzde açtığım bir başlık altında tarifledim. Benim aklıma gelenler şimdilik bunlar. Umarım yardımcı olabilmişimdir.