1. AMAÇ ve KAPSAM
Firmamız bünyesinde üretilen ürünlerde kullanılan hammadde, yardımcı malzeme ve müşteriye sevk edilen nihai üründe şüpheli, sahte ve onaylanmamış parçanın ürünlerin önlenmesi için yapılacak sorumlulukları ve usulleri belirlemektir. Ürünün emniyetine etki edebilecek tüm süpheli, sahte ve onaylanmamış ürünlerin önlenmesini kapsar
2. TANIMLAR
·
SUP : Suspected Unapproved Parts (Şüpheli ve Onaylanmamış Parça)
·
FIFO : First In First Out (FIFO)- Önce Giren, Önce Çıkar; stoklanan veya ilk getirilen ürünlerin önce hareket etmesi yani önce depodan çıkmasının gerekliliği kuralıdır.
·
LİFO : Last In First Out (LIFO)- Son Gelen Önce Çıkar.
·
FEFO: First Expire First Out (FEFO) - Süresi Önce Biten, Önce Çıkar; Ürünler son kullanma tarihi dikkate alınarak depodan sevk edilir.
3. YETKİ VE SORUMLULUK
- Kalite Şefi : Havacılık parçaları sahte ve şüpheli ürünlerle ilgili, müşteri ile iletişimi sağlamakla sorumludur.
- Satınalma Şefi : Diğer tedarik edilen parçalar için sahte ve şüpheli ürünlerle ilgili müşteri ile iletişimi sağlamakla sorumludur.
- Hammadde Depo Sorumlusu : Tüm malzemelerin giriş kontrolünde sahte ve şüpheli ürün durumlarını kontrol etmekle sorumludur.
- CMM ve Kalite Kontrol Sorumlusu : Üretimde bulunan bütün parçaların sahte ve şüpheli ürün durumlarını kontrol etmekle sorumludur.
4. UYGULAMA
4.1. Firmamızda sahte ve süpheli ürünün kullanımı, müşteriye gönderilmesi, müşteri gönderilen şüpheli ürünlerin kullanımı önlemek için aşağıdaki önlemler alınır.
· Müşteri ve/veya tasarım onay sahibi tarafından onaylanmış tedarikçilerden ve onaylı hammadde ve malzeme alımı gerçekleştirilir.
· Sahte parçaların farkında olunması ve önlenmesi için ürüne etki eden ve ürünün satınalma, kalite kontrol ve üretim operasyonlarında yer alan personele
PR006 İnsan Kaynakları ve Eğitim Prosedürüne gore bilgilendirme eğitimleri gerçekleştirilir.
· Kullanılan hammadde ve malzemelerden son kullanma tarihi geçen ürünler depolama ve üretim alanından uzaklaştırılarak
PR017 Uygun Olmayan Ürünün Kontrolü Prosedürü göre işlem yapılır.
· Ürünün kontrolünde tespit edilen uygunsuz ve elverişsiz parçalar
PR017 Uygun Olmayan Ürünün Kontrolü Prosedürüne göre başka amaçla kullanımın önlenmesi için fiziksel olarak tahribat edilir.
· Müşteri tarafından tedarik edilen ürünlerde ürünler kalıcı (çıkmaz kalem) olarak işaretlenerek ve/veya etiketlenerek uygun ürünlerden ayrı olarak paketlenerek müşteriye iade edilir.
· Üretim fazlası ürünler diğer organizasyonlara satılamaz veya elden çıkarılamaz.
· Şüpheli veya sahte ürün olduğu teyit edilmiş parçalar kontrol edilir ve (parçaların teşhis edilmesi, karantinada toplanması, onayın doğruluğunun araştırılması, mühendislik uygunluğunun alınması) şüpheli ve sahte ürünler müşteriye bildirilerek kullanımının önlemesi sağlanır.
· Müşteriye şüpheli bir parçanın gönderildiğinden endişelenildiği takdirde, hızlı bir şekilde müşteriye bildirilerek
PR025 Düzeltici Faaliyet Prosedürüne göre faaliyet başlatılır.
· Şüpheli ve sahte parçanın önlenmesi için tedarik edilen hammadde ve malzemeler ayrı ayrı etiketlenerek depolanır.
· Ürünlerin üretim esnasında birbirlerine karışmaması ve yanlış kullanımı önlemek için ürünler
FR040 İş Emri ile birlikte üretim esnasında takip edilir.
· Müşteri veya tasarım onay sahibi tarafından onaylanmayan hiç bir ürünün kullanılmasına izin verilmez.
· Üründe kullanılan hammadde, tedarikçinin, üretim prosesinin değişmesi durumunda
PR021 İlk Ürün Mayenesi Prosedürüne göre FAI uygulanır.
4.2. Tedarik edilen ürünlerde şüpheli, sahte ve onaylanmamış parçanın ürünlerin önlenmesi önlemek için aşağıdaki önlemler alınır
· Firmamız satınalma sipariş emrinde yer alan ve tedarik edilen malzemeler ve parçaların daha önce kullanılmış / değiştirilmiş / yenilenmiş yada yanlışlıkla yeni gibi değerlendirilmiş parçalar içermemelidir.
· Firmamıza sevk edilen tüm ürünlerin sipariş emrine uygunluğu
PR018Kalite Kontrol Prosedürüne göre kontrol edilir.
· Kalite kontrol süreci tamamlanmamış ve onay verilmeyen hiç bir malzeme ve hammadde üretim alanına ve depolama alanına alınması izin verilmez.
· Kalite kontrol süreci tamamlanıp ve onay verilene kadar üretim ve depolama alanına alınmaz.
· Tedarik edilen tüm ürünlerle birlikte tedarikçi firmadan ürüne ait ürün analiz/test sertifikası, ürüne ait CoC Belgesi (Ürün Uygunluk Belgesi) istenir.
· Ürün analiz/test sertifikası, ürüne ait CoC Belgesi (Ürün Uygunluk Belgesi) olmayan ürünlerin alınmasına izin verilmez ve ürün analiz/test sertifikası, ürüne ait CoC Belgesi (Ürün Uygunluk Belgesi) tamamlanana kadar ürünler karantina alanına alınır.
· Yapılan değerlendirmelerde herhangi bir farklılık tespit edilmesi durumunda müşteri veya tasarım onay sahibine bildirilir ve
PR019Tedarikçi Değerlendirme Prosedürüne göre tedarikçi değerlendirilir.
· Tedarikçi, kendi hatasından kaynaklı olarak, sahte ürün hükmü ile ilgili olarak iyileştirici maliyetlerden ve/veya uygulanabilir kanun(lar)da belirtilen aldatma cezalarından sorumlu tutulabilir.
5. İLGİLİ DOKÜMANLAR ve KAYITLAR
· PR006 İnsan Kaynakları ve Eğitim Prosedürü
· PR017 Uygun Olmayan Ürün Kontrolü Prosedürü
· PR018 Kalite Kontrol Prosedürü
· PR019 Tedarikçi Değerlendirme Prosedürü
· PR021 İlk Ürün Mayenesi Prosedürü
· FR040 İş Emri