Kuruluşun Bağlamı Ve Paydaş Analizi

ISO 9001:2015 risk analizi örneği olan var mı? örnek doküman paylaşırsanız sevinirim.

Peki temel paydaş ve stratejik paydaş ayırımını nasıl yapacağım?
Rica etsem acil yardımcı olur musunuz?

Temel Paydaş: Kanunlarla bağlı olduğumuz . işbirliği yapmak zorunda olduğumuz paydaşlardır. Örneğin; valilik , belediye vb.
Stratejik paydaş: Gönüllülük vardır. vizyona ulaşabilmek için ortaklık yapmak gerekir. Örneğin; Medya, müşteriler, tedarikçiler vb.

merhaba,
kuruluş bağlamı ile ilgili el kitabında kuruluş bağlamı talimatı yada prosedürü olarak atıfta bulunacağım. bununla ilgili prosedür yada talimat olarak nasıl yazabilirim bir örnek var mı acaba. yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

Merhabalar;

Form için çok teşekkkür ederiz. Paylaşmış olduğunuz paydaş analizi ve paydaş beklentisi formunda etki,önem ve puanı neye göre belirlediniz. En çokta puan kısmı kafamı karıştırdı 10 ama neye göre 10 bunu belirleyeceğimiz bir yöntem var mıdır? Yardımlarınızı rica eder, iyi çalışmalar dilerim.

Bu konudaki fikrimi örnek form üzerinden yorumlamaya çalışayım
  • Nihai ürüne etki eden tedarikçiler çok önemli olduğundan kendilerince 1-10 arası skala yapmışlar ve tedarikçilerin çok önemli olduğunu belirtmişler.
  • Benzer mantıkla ürünümüzü kullanan ve şirketin,kuruluşun devamlılığını sağlayan paydaşlardan bir tanesi de müşteri .Bu nedenle müşterilerde çok önemli.
  • Şimdi bu tabloda devlet olsaydı o da çok önemli olup 10 puan alacaktı.Yasa ve kanunlara uyum beklentisi içinde olduğu için.Tesis devamlılığı devlet kararlarıyla belirleniyor.
  • Ama bir sivil toplum kuruluşu olsaydı alacağı puanın 6-8 arası olabilirdi..Çünkü değer arttırmak için sosyal sorumluluklar için sivil toplum kuruluşlarıyla bir araya gelinir.
  • Nihai ürüne etki eden,kuruluşun devamlılığını sağlayacak iç ve dış paydaşlar önemli-kuruluş değerini arttıran paydaşlar orta önemli gibi sonuçlar yorumlanabilir.

Arkadaşlar Merhaba. ISO 9001:2015 Standardı konusunda bir çok kişi Kuruluşun Bağlamı ve İlgili Tarafların Beklentisi konusunda zorluk çektiğini gördük. Bu sebeple 9 Sayfalık ISO 9001-2015 Kuruluş Bağlamı Ve İlgili Taraflar Prosedürü hazırladık. Kuruluşun bağlamının nasıl belirleneceği, İlgili tarafların nasıl tanımlanacağı, iç bağlam, dış bağlam nasıl belirlenir konularını bir prosedürde anlattık. Ayrıca bu madde kapsamında GZTF(SWOT) Analizini excelde güzel bir şekilde hazırladık. Ayrıca İlgili taraflar ve değerlendirme yöntemini sizin için kolaylaştırdık. siz sadece seçenekleri seçin kendisi otomatik sizin için derecelendirsin. Ayrıca Ürün/hizmet Paydaş matrisinide sizler için ekledik. Umarız beğenirsiniz.

Sormak istediğiniz her soru için Web Sayfamızdaki iletişim bilgilerimizden veya İletişim formunu doldurarak bizlere danışabilirsiniz. Size yardımcı olmaktan mutlu olacağımızı bilmenizi isteriz.

Ayrıca Ücretsiz ISO 9001:2015 dokümanlarını sepete ekleyip satınal diyerek dokümanları indirebilirsiniz. 0 TL yazan dokümanlarda size ücret ödemenizi istemeyecektir. Rahatca indirebilirsiniz:)
Herkese İyi Tatiller.
Online Satış Alanımıza Ulaşmak İçin Burayı Tıklayınız

Arkadaşlar bu konuda eklemek istediğim birkaç husus var.

Öncelikle 4. madde Kuruluşun Bağlamı ifadesinde. Kuruluşun sosyal, kültürel, ekonomik yapısından bahsedilmiş. Kuruluşun ne iş yaptığı 4.4 maddesinde "süreç" kısmında belirtmeniz gerekecektir zaten. 4.1 ve 4.2 maddesi; İç konular:

kuruluşunuzun temel değerleri, kurum kültürü, Bilgi birikimi, bilgi sistem ağı, bağlayıcılar, iletişim vs.

dış konular: kimlerle ilişkide olduğu(paydaşları), müşteri yönetimi, tedarikçi yönetimi, teknoloji, pazar payı, mevzuat vs.

Eğer gerçekten mükemmeliyeti yakalamak istiyorsunuz iç konular için SWOT, dış konular için PESTLE analizi yapmalısınız.

Bu durumda zaten kuruluşun bağlamını oluşturacaksınız.

Yukarıdaki durumları KEK'te bahsetmeniz yeterli olacaktır.
'
Gelelim Paydaş beklentilerinin değerlendirilmesine. Kusura bakmayın, formla olmuyor bu işler. Türkiye'de işletmelerin paydaş popülasyonu çok az. Siz müşteri beklentisi için form neden oluşturacaksınız ki? Zaten müşterilerinizin her şeyini ezberlemişsiniz:)

Peki ne yapmalı? Stratejik amaçlarınızı zaten belirlemiş olmalısınız ki, hedefleriniz de paydaşlarınızı tatmin etmesi gerekir bu durumda. Yani şunu demek istiyorum: Siz stratejinizi belirleyin, stratejinize bağlı amaç ve hedeflerinizi yazılı olarak bildirin.(Ki bu amaç ve hedeflerinizde iç ve dış paydaşlar muhakkak olması gerekir.) Bu amaç ve hedefleri her ölçtüğünüzde ilgili tarafların beklenti ve ihtiyaçları karşılanmış olur o zaman.

Zaten siz bu amaç ve hedeflere ulaşmak için standardın 6.1 ve 6.2 maddeleri ile de haşır neşir olacaksınızdır bu durumda.

Aksi takdirde; yeni çıkan standardı tam olarak kavrayamamış denetçiyi kandırmaktan başka bir şey olmaz formlar.

ISO 9001'in 2015 versiyonunun Dokümantasyon yerine Dokümante Edilmiş Bilgi getirmesi pek de anlamsız değil.

Merhabalar,
İç ve Dış Paydaşları, Paydaş Analiz Formunda analizini yapıyorum.Ancak, burada paylaşılan bir el kitabında Paydaş haritası ile iç ve dış paydaşları tek tek yani isim isim yazmışlar.Bunu Paydaş Analiz Formunda müşteriler değil de tek tek müşterilerimizi ya da tedarikçilerimizi yazarak mı puanlayacağız?Yoksa formda genel olarak gösterip El Kitabında Paydaş Haritasında mı göstereceğiz?Cevaplarsanız çok sevinirim.

Merhabalar,
İç ve Dış Paydaşları, Paydaş Analiz Formunda analizini yapıyorum.Ancak, burada paylaşılan bir el kitabında Paydaş haritası ile iç ve dış paydaşları tek tek yani isim isim yazmışlar.Bunu Paydaş Analiz Formunda müşteriler değil de tek tek müşterilerimizi ya da tedarikçilerimizi yazarak mı puanlayacağız?Yoksa formda genel olarak gösterip El Kitabında Paydaş Haritasında mı göstereceğiz?Cevaplarsanız çok sevinirim.
Merhabalar. Paydaş analizini öneme sahip tedarikçi, müşteri, çalışanlarınız, taşeronlarınızı vb tek tek yapmalısınız. doğru olan yöntem budur. bundan önce değerlendirmeyi nasıl yapacağınızı ve ne sıklıkla kim tarafından yapılacağı vb konuda yöntemi belirlemelisiniz(dokümante edebilirsiniz ama zorunlu değildir)
Bilgilerinize sunarız...

Arkadaşlar bu konuda eklemek istediğim birkaç husus var.

Öncelikle 4. madde Kuruluşun Bağlamı ifadesinde. Kuruluşun sosyal, kültürel, ekonomik yapısından bahsedilmiş. Kuruluşun ne iş yaptığı 4.4 maddesinde "süreç" kısmında belirtmeniz gerekecektir zaten. 4.1 ve 4.2 maddesi; İç konular:

kuruluşunuzun temel değerleri, kurum kültürü, Bilgi birikimi, bilgi sistem ağı, bağlayıcılar, iletişim vs.

dış konular: kimlerle ilişkide olduğu(paydaşları), müşteri yönetimi, tedarikçi yönetimi, teknoloji, pazar payı, mevzuat vs.

Eğer gerçekten mükemmeliyeti yakalamak istiyorsunuz iç konular için SWOT, dış konular için PESTLE analizi yapmalısınız.

Bu durumda zaten kuruluşun bağlamını oluşturacaksınız.

Yukarıdaki durumları KEK'te bahsetmeniz yeterli olacaktır.
'
Gelelim Paydaş beklentilerinin değerlendirilmesine. Kusura bakmayın, formla olmuyor bu işler. Türkiye'de işletmelerin paydaş popülasyonu çok az. Siz müşteri beklentisi için form neden oluşturacaksınız ki? Zaten müşterilerinizin her şeyini ezberlemişsiniz:)

Peki ne yapmalı? Stratejik amaçlarınızı zaten belirlemiş olmalısınız ki, hedefleriniz de paydaşlarınızı tatmin etmesi gerekir bu durumda. Yani şunu demek istiyorum: Siz stratejinizi belirleyin, stratejinize bağlı amaç ve hedeflerinizi yazılı olarak bildirin.(Ki bu amaç ve hedeflerinizde iç ve dış paydaşlar muhakkak olması gerekir.) Bu amaç ve hedefleri her ölçtüğünüzde ilgili tarafların beklenti ve ihtiyaçları karşılanmış olur o zaman.

Zaten siz bu amaç ve hedeflere ulaşmak için standardın 6.1 ve 6.2 maddeleri ile de haşır neşir olacaksınızdır bu durumda.

Aksi takdirde; yeni çıkan standardı tam olarak kavrayamamış denetçiyi kandırmaktan başka bir şey olmaz formlar.

ISO 9001'in 2015 versiyonunun Dokümantasyon yerine Dokümante Edilmiş Bilgi getirmesi pek de anlamsız değil.
merhabalar,
strateji belirlemeden kastınız risk ve fırsatların belirlenip aksiyonların alınması mıdır? Yani risk ve fırsatları belirleyip orada iç - dış husus olup olmadığını belirtmek yeterli midir?

merhabalar,
strateji belirlemeden kastınız risk ve fırsatların belirlenip aksiyonların alınması mıdır? Yani risk ve fırsatları belirleyip orada iç - dış husus olup olmadığını belirtmek yeterli midir?

• Madde 4.1: "Kuruluş, amacına ve stratejik yönüne uygun dış ve iç konular belirleyecektir ...";
  • Madde 5.1.1b: "Üst yönetim, kalite politikası ve kalite hedeflerinin kalite yönetim sistemi için oluşturulduğundan ve kuruluşun bağlamı ve stratejik yönüyle uyumlu olmasından ... lider ... ... liderlik gösterecektir ";
  • Madde 5.2.1a: "Üst yönetim, kuruluşun amacına ve bağlamına uygun ve stratejik yönünü destekleyen bir kalite politikası belirleyecek, uygulayacak ve koruyacaktır ";
  • Madde 9.3.1: "Üst yönetim, örgütün kalite yönetim sistemini, planlanan aralıklarla, uygunluğunun, yeterliliğinin, etkinliğinin ve örgütün stratejik yönü ile uyumunun sağlanması için gözden geçirecektir ".
Görüyorsunuz ki, standart zorunlu olmasa da kısmi gereklilik olarak kurumun stratejik yönünü belirlemesini istiyor. Küçük çaplı işletmelerde kuruluşun stratejik yönünü belirlemesinin(yazılı olarak) açıkçası pek bir geçerliliği yoktur. Denetçi de bunu sormaz. Ama küçük çaplı işletme de olsanız: stratejinizi bilmezseniz planlamanızı yapamazsınız ve doğal olarak risklerinizi oluşturamazsınız. Bir belge niteliği de taşımasa da stratejinizi bilmeniz ve açıklayabilmeniz gerekiyor.

Bu arada stratejik yön dediğimiz şey vizyon ve misyon bildirimi değildir. Şirketin önümüzdeki 1-5 yıl içinde neler yapacağına ilişkin açıklama, gelir, pazarlar, personel sayısı ve insan sayımı açısından daha açık bir olasılıktır.

Merhaba ,
ISO 9001:2015 da 4.2 maddesi İlgili tarafların ihtiyaç ve beklentilerinin anlaşılması maddesinde belirtilen birincil ve ikincil mevuzat hükümleri kısmına takılmış durumdayım.TSE denetçisine danıştığımda beklentilerin çok gerekli olmadığını ama ilgili tarafların birincil ve ikincil mevzuatlarını kesinlikle belirtmem gerektiğini söyledi ama bununla alakalı hiç bir çalışma bulamadım.Ekte ki dosyada yaptığım çalışma var öneri üzerine mevuzatlar sütunu ekledim elinde bu şartı karşılayan bir tablo veya çalışma olan var mı ?

Ekli dosyalar

• paydaş.PNG
    paydaş.PNG
    32.8 KB · Görüntüleme: 1,121
Merhaba ,
ISO 9001:2015 da 4.2 maddesi İlgili tarafların ihtiyaç ve beklentilerinin anlaşılması maddesinde belirtilen birincil ve ikincil mevuzat hükümleri kısmına takılmış durumdayım.TSE denetçisine danıştığımda beklentilerin çok gerekli olmadığını ama ilgili tarafların birincil ve ikincil mevzuatlarını kesinlikle belirtmem gerektiğini söyledi ama bununla alakalı hiç bir çalışma bulamadım.Ekte ki dosyada yaptığım çalışma var öneri üzerine mevuzatlar sütunu ekledim elinde bu şartı karşılayan bir tablo veya çalışma olan var mı ?
Birincil mevzuat şartları :Kanunları
İkincil mevzuat şartları :kanunla ilgili olarak yayınlanacak tüzük, yönetmelik ve tebliğler için kullanılıyor.

Örneğin Müşterilerinizle ilişkilerinizi Türk Ticaret Kanunu ile düzenlersiniz.Bunun yanı sıra kuruluşun kapsamına bağlı olarak yükümlü olduğunuz isg,çevre gibi kanunları da eklersiniz.
Çalışanlara karşı 6331 nolu İş Sağlığı Güvenliği Kanunu I.cil mevzuat,Buna bağlı alt mevzuatlar tebliğler II.Mevzuat,4857 nolu iş kanunu I.Mevzuat buna bağlı tebliğ yönetmelikler,varsa sendikal anlaşmalar ikincil mevzuattır.

Birincil mevzuat şartları :Kanunları
İkincil mevzuat şartları :kanunla ilgili olarak yayınlanacak tüzük, yönetmelik ve tebliğler için kullanılıyor.

Örneğin Müşterilerinizle ilişkilerinizi Türk Ticaret Kanunu ile düzenlersiniz.Bunun yanı sıra kuruluşun kapsamına bağlı olarak yükümlü olduğunuz isg,çevre gibi kanunları da eklersiniz.
Çalışanlara karşı 6331 nolu İş Sağlığı Güvenliği Kanunu I.cil mevzuat,Buna bağlı alt mevzuatlar tebliğler II.Mevzuat,4857 nolu iş kanunu I.Mevzuat buna bağlı tebliğ yönetmelikler,varsa sendikal anlaşmalar ikincil mevzuattır.
Teşekkür ederim peki siz bu şekilde detaylandırdınız mı el kitabınızda ? Müşteri ve personeller tamam ama diğer belirlediğim paydaşlarda işin içinden çıkamıyorum.

Merhabalar, Liderlik maddesindeki ibareleri Genel Müdüre mi yazdınız? yoksa yönetim temsilcisine mi? Görev tanımına eklemem gerek ama denetimde direk o kişiyle muhattap olunuyormuş, genel müdürümüzün de pek konuya vakıf olduğu söylenemez.

Teşekkür ederim peki siz bu şekilde detaylandırdınız mı el kitabınızda ? Müşteri ve personeller tamam ama diğer belirlediğim paydaşlarda işin içinden çıkamıyorum.
Her maddeyi tek bir dokümanda göstermeye çalışmak bence bizim en büyük hatamız.Paydaşları tanımla.Paydaşlarla ilişkili beklenti ve gereklilikleri tanımla.Müşteri özel istekleri,yasal standartlar,isg standartları,tedarikçi sözleşmeleri,çalışan sözleşmeleri,çalışma kanunu bunların hepsi ayrı ayrı dokümanlar.
Paydaş beklentisi ile ilgili bunların olması gerekliliğini ve bunların belirli alanlarda takip edildiğini göstermek bence yeterli ve kafidir.Her standart maddesi tek bir dokümanla karşılanmayacaktır.Hazır şablonlardan uzak durulmalı bence.

Merhabalar, Liderlik maddesindeki ibareleri Genel Müdüre mi yazdınız? yoksa yönetim temsilcisine mi? Görev tanımına eklemem gerek ama denetimde direk o kişiyle muhattap olunuyormuş, genel müdürümüzün de pek konuya vakıf olduğu söylenemez.
Liderlik maddesine ilişkin standardı okuduğumuzda karşımıza şunlar çıkıyor.
Yönetim temsilcisi kavramı mevcut değil.
Kalite Yönetim sisteminin maddeleri için üst yönetim tarafından atanmış ve görev tanımlarına ilgili maddeleri(ISO 9001 5.1.1 Genel kısımındaki) içeren liderler atanmalıdır.
Bu tek bir kişi olmak zorunda değil.Bir kaç kişi olabilir.Atama yazısı veya kişilere tebliğ edilmiş atama formu hazırlarsınız.İlgili kişi yada kişilerin görev tanımlarına o maddeleri eklersiniz.

Her maddeyi tek bir dokümanda göstermeye çalışmak bence bizim en büyük hatamız.Paydaşları tanımla.Paydaşlarla ilişkili beklenti ve gereklilikleri tanımla.Müşteri özel istekleri,yasal standartlar,isg standartları,tedarikçi sözleşmeleri,çalışan sözleşmeleri,çalışma kanunu bunların hepsi ayrı ayrı dokümanlar.
Paydaş beklentisi ile ilgili bunların olması gerekliliğini ve bunların belirli alanlarda takip edildiğini göstermek bence yeterli ve kafidir.Her standart maddesi tek bir dokümanla karşılanmayacaktır.Hazır şablonlardan uzak durulmalı bence.

Liderlik maddesine ilişkin standardı okuduğumuzda karşımıza şunlar çıkıyor.
Yönetim temsilcisi kavramı mevcut değil.
Kalite Yönetim sisteminin maddeleri için üst yönetim tarafından atanmış ve görev tanımlarına ilgili maddeleri(ISO 9001 5.1.1 Genel kısımındaki) içeren liderler atanmalıdır.
Bu tek bir kişi olmak zorunda değil.Bir kaç kişi olabilir.Atama yazısı veya kişilere tebliğ edilmiş atama formu hazırlarsınız.İlgili kişi yada kişilerin görev tanımlarına o maddeleri eklersiniz.
Teşekkür ederim

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri