teşekkürler...
Peki temel paydaş ve stratejik paydaş ayırımını nasıl yapacağım?
Rica etsem acil yardımcı olur musunuz?
Merhabalar. Paydaş analizini öneme sahip tedarikçi, müşteri, çalışanlarınız, taşeronlarınızı vb tek tek yapmalısınız. doğru olan yöntem budur. bundan önce değerlendirmeyi nasıl yapacağınızı ve ne sıklıkla kim tarafından yapılacağı vb konuda yöntemi belirlemelisiniz(dokümante edebilirsiniz ama zorunlu değildir)Merhabalar,
İç ve Dış Paydaşları, Paydaş Analiz Formunda analizini yapıyorum.Ancak, burada paylaşılan bir el kitabında Paydaş haritası ile iç ve dış paydaşları tek tek yani isim isim yazmışlar.Bunu Paydaş Analiz Formunda müşteriler değil de tek tek müşterilerimizi ya da tedarikçilerimizi yazarak mı puanlayacağız?Yoksa formda genel olarak gösterip El Kitabında Paydaş Haritasında mı göstereceğiz?Cevaplarsanız çok sevinirim.
merhabalar,Arkadaşlar bu konuda eklemek istediğim birkaç husus var.
Öncelikle 4. madde Kuruluşun Bağlamı ifadesinde. Kuruluşun sosyal, kültürel, ekonomik yapısından bahsedilmiş. Kuruluşun ne iş yaptığı 4.4 maddesinde "süreç" kısmında belirtmeniz gerekecektir zaten. 4.1 ve 4.2 maddesi; İç konular:
kuruluşunuzun temel değerleri, kurum kültürü, Bilgi birikimi, bilgi sistem ağı, bağlayıcılar, iletişim vs.
dış konular: kimlerle ilişkide olduğu(paydaşları), müşteri yönetimi, tedarikçi yönetimi, teknoloji, pazar payı, mevzuat vs.
Eğer gerçekten mükemmeliyeti yakalamak istiyorsunuz iç konular için SWOT, dış konular için PESTLE analizi yapmalısınız.
Bu durumda zaten kuruluşun bağlamını oluşturacaksınız.
Yukarıdaki durumları KEK'te bahsetmeniz yeterli olacaktır.
'
Gelelim Paydaş beklentilerinin değerlendirilmesine. Kusura bakmayın, formla olmuyor bu işler. Türkiye'de işletmelerin paydaş popülasyonu çok az. Siz müşteri beklentisi için form neden oluşturacaksınız ki? Zaten müşterilerinizin her şeyini ezberlemişsiniz
Peki ne yapmalı? Stratejik amaçlarınızı zaten belirlemiş olmalısınız ki, hedefleriniz de paydaşlarınızı tatmin etmesi gerekir bu durumda. Yani şunu demek istiyorum: Siz stratejinizi belirleyin, stratejinize bağlı amaç ve hedeflerinizi yazılı olarak bildirin.(Ki bu amaç ve hedeflerinizde iç ve dış paydaşlar muhakkak olması gerekir.) Bu amaç ve hedefleri her ölçtüğünüzde ilgili tarafların beklenti ve ihtiyaçları karşılanmış olur o zaman.
Zaten siz bu amaç ve hedeflere ulaşmak için standardın 6.1 ve 6.2 maddeleri ile de haşır neşir olacaksınızdır bu durumda.
Aksi takdirde; yeni çıkan standardı tam olarak kavrayamamış denetçiyi kandırmaktan başka bir şey olmaz formlar.
ISO 9001'in 2015 versiyonunun Dokümantasyon yerine Dokümante Edilmiş Bilgi getirmesi pek de anlamsız değil.
merhabalar,
strateji belirlemeden kastınız risk ve fırsatların belirlenip aksiyonların alınması mıdır? Yani risk ve fırsatları belirleyip orada iç - dış husus olup olmadığını belirtmek yeterli midir?
Birincil mevzuat şartları :KanunlarıMerhaba ,
ISO 9001:2015 da 4.2 maddesi İlgili tarafların ihtiyaç ve beklentilerinin anlaşılması maddesinde belirtilen birincil ve ikincil mevuzat hükümleri kısmına takılmış durumdayım.TSE denetçisine danıştığımda beklentilerin çok gerekli olmadığını ama ilgili tarafların birincil ve ikincil mevzuatlarını kesinlikle belirtmem gerektiğini söyledi ama bununla alakalı hiç bir çalışma bulamadım.Ekte ki dosyada yaptığım çalışma var öneri üzerine mevuzatlar sütunu ekledim elinde bu şartı karşılayan bir tablo veya çalışma olan var mı ?
Teşekkür ederim peki siz bu şekilde detaylandırdınız mı el kitabınızda ? Müşteri ve personeller tamam ama diğer belirlediğim paydaşlarda işin içinden çıkamıyorum.Birincil mevzuat şartları :Kanunları
İkincil mevzuat şartları :kanunla ilgili olarak yayınlanacak tüzük, yönetmelik ve tebliğler için kullanılıyor.
Örneğin Müşterilerinizle ilişkilerinizi Türk Ticaret Kanunu ile düzenlersiniz.Bunun yanı sıra kuruluşun kapsamına bağlı olarak yükümlü olduğunuz isg,çevre gibi kanunları da eklersiniz.
Çalışanlara karşı 6331 nolu İş Sağlığı Güvenliği Kanunu I.cil mevzuat,Buna bağlı alt mevzuatlar tebliğler II.Mevzuat,4857 nolu iş kanunu I.Mevzuat buna bağlı tebliğ yönetmelikler,varsa sendikal anlaşmalar ikincil mevzuattır.
Her maddeyi tek bir dokümanda göstermeye çalışmak bence bizim en büyük hatamız.Paydaşları tanımla.Paydaşlarla ilişkili beklenti ve gereklilikleri tanımla.Müşteri özel istekleri,yasal standartlar,isg standartları,tedarikçi sözleşmeleri,çalışan sözleşmeleri,çalışma kanunu bunların hepsi ayrı ayrı dokümanlar.Teşekkür ederim peki siz bu şekilde detaylandırdınız mı el kitabınızda ? Müşteri ve personeller tamam ama diğer belirlediğim paydaşlarda işin içinden çıkamıyorum.
Liderlik maddesine ilişkin standardı okuduğumuzda karşımıza şunlar çıkıyor.Merhabalar, Liderlik maddesindeki ibareleri Genel Müdüre mi yazdınız? yoksa yönetim temsilcisine mi? Görev tanımına eklemem gerek ama denetimde direk o kişiyle muhattap olunuyormuş, genel müdürümüzün de pek konuya vakıf olduğu söylenemez.
Teşekkür ederimHer maddeyi tek bir dokümanda göstermeye çalışmak bence bizim en büyük hatamız.Paydaşları tanımla.Paydaşlarla ilişkili beklenti ve gereklilikleri tanımla.Müşteri özel istekleri,yasal standartlar,isg standartları,tedarikçi sözleşmeleri,çalışan sözleşmeleri,çalışma kanunu bunların hepsi ayrı ayrı dokümanlar.
Paydaş beklentisi ile ilgili bunların olması gerekliliğini ve bunların belirli alanlarda takip edildiğini göstermek bence yeterli ve kafidir.Her standart maddesi tek bir dokümanla karşılanmayacaktır.Hazır şablonlardan uzak durulmalı bence.
Liderlik maddesine ilişkin standardı okuduğumuzda karşımıza şunlar çıkıyor.
Yönetim temsilcisi kavramı mevcut değil.
Kalite Yönetim sisteminin maddeleri için üst yönetim tarafından atanmış ve görev tanımlarına ilgili maddeleri(ISO 9001 5.1.1 Genel kısımındaki) içeren liderler atanmalıdır.
Bu tek bir kişi olmak zorunda değil.Bir kaç kişi olabilir.Atama yazısı veya kişilere tebliğ edilmiş atama formu hazırlarsınız.İlgili kişi yada kişilerin görev tanımlarına o maddeleri eklersiniz.