Kuruluşun Bağlamı Ve Paydaş Analizi

Her maddeyi tek bir dokümanda göstermeye çalışmak bence bizim en büyük hatamız.Paydaşları tanımla.Paydaşlarla ilişkili beklenti ve gereklilikleri tanımla.Müşteri özel istekleri,yasal standartlar,isg standartları,tedarikçi sözleşmeleri,çalışan sözleşmeleri,çalışma kanunu bunların hepsi ayrı ayrı dokümanlar.
Paydaş beklentisi ile ilgili bunların olması gerekliliğini ve bunların belirli alanlarda takip edildiğini göstermek bence yeterli ve kafidir.Her standart maddesi tek bir dokümanla karşılanmayacaktır.Hazır şablonlardan uzak durulmalı bence.


Liderlik maddesine ilişkin standardı okuduğumuzda karşımıza şunlar çıkıyor.
Yönetim temsilcisi kavramı mevcut değil.
Kalite Yönetim sisteminin maddeleri için üst yönetim tarafından atanmış ve görev tanımlarına ilgili maddeleri(ISO 9001 5.1.1 Genel kısımındaki) içeren liderler atanmalıdır.
Bu tek bir kişi olmak zorunda değil.Bir kaç kişi olabilir.Atama yazısı veya kişilere tebliğ edilmiş atama formu hazırlarsınız.İlgili kişi yada kişilerin görev tanımlarına o maddeleri eklersiniz.
Çok güzel özetlemişsiniz. Her madde için onlarca doküman hazırlarsak dokümanların içinde boğulur ve işlevini yitirmiş bir sistem kurmuş oluruz. Sadece standartta geçiyor diye doküman hazırlayıp denetimden denetime tozlu klasörlerden dokümanları çıkarıp denetçilere göstereceksek o işi yapmanın bir anlamı kalmaz. Maalesef hala 2008 versiyonu mantığı ile düşünüyoruz. 2015 versiyonunu 2008 temelinde oluşturmaya çalışıyoruz.
Bu standartlara uygun bir yapı oluşturup faydalı bir şekilde kullanamıyoruz. Bunda belge veren kuruluşların da payı büyük. İrili ufaklı bir sürü belge veren kuruluş var ve ben bazı firmaların ISO 9001 belgesini nasıl alabildiklerini hala anlamış değilim. Artık seyyar satıcılar bile ISO 9001 belgesi alacaklar neredeyse. Hal böyle olunca bu işi hakkıyla yapan bulmak zor tabi ki. Bu durumda bir çoğumuzun bu işi nasıl yapabileceğimizi bilmiyor olması da çok normal. Bu iş ehliyet almak gibi bir şey. Ehliyeti alıyorsun ama arabayı sürmeye gelince elin ayağına dolaşıyor.

Demem o ki :)

Bilgi paylaşımı çok güzel, ama gereksiz bilgi paylaşımı yapıp insanları gereksiz işlerle oyalamamak lazım. Kuracağımız sistemin son derece pratik ve uygulanabilir olması gerekir.
 
İç -dış bağlam ve ilgili taraflar da illaki prosedür hazırlamak gerekli mi ? Sadece form gibi bir şey hazırlasak olur mu ? Hazırlayan nasıl yaptı( prosedür-form-herhangi bir evrak ayrıntılı anlatabilir mi?(yani prosedür ve form düzenledim, senede bir güncellenecek vb... gibi mesela)).Senede bir mi yapacaksınız bu iç-dış bağlamı veya nasıl yaptınız.Örnek prosedür varsa paylaşabilirmisiniz.
 
Bu konuda prosedür zorunluluğu yok diye biliyorum. Sadece bu bilgilerin dokümante edilmesi, yani bir listeye işlenmesi gerekiyor. Onu da ben önceki mesajımda örnek liste ile paylaştım. Ben bu şekilde yaptım zaten firmamda da. Başka herhangi bir dokümana ihtiyaç olduğunu düşünmüyorum.
 
1'nci sayfada paylaşılan PAYDAŞ ANALİZİ VE PAYDAŞ BEKLENTİSİ FORMUNDA bulunan sonuç kısmında
"İZ:İzle ÇG:Çıkarlarını gözet, çalışmalarına dahil et BL:Bilgilendir :Birlikte Çalış" nasıl seçiyoruz ?


bu formu hazırladıktan sonra ayrıca ilgili tarafların ihtiyaçları ve beklentileri ile ilgili dokümasyon hazırlamama gerek var mı ?


bu formda hazırlayan onaylayan kısmı eklesem, hazırlayanı da yönetim temsilcisi yapsam(veya sizce kim olur) nasıl olur, gerek var mı ?


İlk defa hazırladığım için bunları soruyorum.Kusura bakmayın.Saçma sorular olabilir.Şimdiden teşekkürler :)
 
Hazırlayan ve onaylayan kısımlarına gerek yok. Kendinize iş çıkarmayın. Doküman numarası olsun yeter.
 
İç bağlam ve dış bağlam ile ilgili hazırladığım çalışma yeterli olmuş mu ? ilk kez hazırlıyorum olduğu gibi kullanmayın(eksiklikler olabilir ).Olumlu olumsuz düşüncelerinizi ve eklemek istediklerinizi bekliyorum .
 

Ekli dosyalar

  • Kuruluşun bağlamı ;İç hususlar,Dış hususlar.docx
    24.8 KB · Görüntüleme: 1,063
Dış hususlarda bahsettiğin rakiplerin çoğalmasını tehditlere de ekleyebilirsin. Ayrıca, rakiplere göre daha kaliteli ürünlerin üretilmesi de güçlü bir yöndür. Onu da güçlü yönlere ekleyebilirsin. Bir de iç ve dış hususlarda çok ayrıntı var. Doğrusu bu mu yoksa genel geçer ifadelerin yazılıp gerisinin denetimde halledilmesi mi doğru açıkçası orayı bilmiyorum. Ama her konuya değinmişsin, bu yüzden güzel olmuş diyebilirim.
 
Merhaba,

Bütün mesajları ve paylaşımları inceledim. Galiba standart yeni oılduğu için belli bir standart şablona oturmamış. Herkes farklı bir şey anlamış farklı bir şey yapmış...

Ben bu konuyu şöyle anladım: Üstte prosesler, sol tarafta iç dış taraflar ve unsurlar ve prosesler ile ilişkisi şeklinde bir matris oluşturmayı düşünüyorum.

Galiba bu şekilde hazırlamak en etkin ve hızlı yöntem
 
Bu konu basit gibi gözüküyor, kağıda dökünce hallolacak gibi anlaşılıyor ama çok karmaşık bir konu.
 
Merhaba,

Bütün mesajları ve paylaşımları inceledim. Galiba standart yeni oılduğu için belli bir standart şablona oturmamış. Herkes farklı bir şey anlamış farklı bir şey yapmış...

Ben bu konuyu şöyle anladım: Üstte prosesler, sol tarafta iç dış taraflar ve unsurlar ve prosesler ile ilişkisi şeklinde bir matris oluşturmayı düşünüyorum.

Galiba bu şekilde hazırlamak en etkin ve hızlı yöntem

merhaba,

anlattığınız şekilde bir matris oluşturduysanız , örnek olması açısından paylaşabilir misiniz?
 

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri
Üst