ISO 9001 - 4.1 Bağlam - 4.2 İlgili T.

zhgunay

Orgeneral
Moderatör
Üye
Merhaba,

4.1 ve 4.2 Maddelerinin tam olarak beklentisi nedir ? Firma içinde daha önceden kullanılan bir doküman var ancak ne bir doküman numarası vermişler ne de rev. tarihi no'su vb. hiçbir şeyi yok. Konuyu açıklayıp, örnek paylaşabilecek varsa çok iyi olur.
 
Merhaba,

4.1 ve 4.2 Maddelerinin tam olarak beklentisi nedir ? Firma içinde daha önceden kullanılan bir doküman var ancak ne bir doküman numarası vermişler ne de rev. tarihi no'su vb. hiçbir şeyi yok. Konuyu açıklayıp, örnek paylaşabilecek varsa çok iyi olur.

merhabalar, sizlere örnek olması amacıyla yapmış olduğum ilgili taraflar listesi ve iç ve dış hususlar tablosunu paylaşıyorum. Yapmış olduğum çalışmalar entegre yönetim sistem içindir (9001-14001-45001).
 

Ekli dosyalar

  • İLGİLİ TARAFLAR LİSTESİ.pdf
    158.3 KB · Görüntüleme: 422
  • İç ve Dış Hususlar Tablosu.pdf
    107.4 KB · Görüntüleme: 399
Ekleme yapayım ilgili taraf ihtiyaç ve beklentileri genelde çok sık ele alınan ve değişen proses değildir yukarıda yazdığım şekilde gözden geçirilebilir. Daha çok risk ve fırsatlar sürekli yaşayan ve güncellenen proseslerdir, risk ve fırsatların neye göre belirliyorsunuz sorusu muhakkak gelir ve bunu yazılı bir şekilde bir yerde atıfta bulunmalısınız. Ben risk ve fırsat değerlendirmesini şu şekilde yapıyorum sizede yol gösterici olabilir;
  • Dâhili Analiz: Birimlerin personel toplantıları aracılığı ile yaptıkları müzakerelerdir.
  • Eski Veriler: Geçmişte yaşanmış olayların sebep ve kökenlerinin araştırılmasıdır.
  • Süreç Analizi: Girdiler, görevler, sorumluluklar ve çıktıların bir süreç olarak ele alınıp incelenmesidir.
  • Düzeltici Faaliyetler: Açılan düzeltici faaliyet için risk değerlendirmesi yok ise risk değerlendirmesine madde olarak eklenir. Eklenen risk için değerlendirme yapılır bu değerlendirme sonucu bir fırsatta oluşabilir.
  • İyileştirme Faaliyetleri: Yapılan iyileştirmeler sonucunda fırsatlar oluşabilir.
  • Saha Denetimleri: Saha denetim gözlemlerinde bulunan bulgular risk ve fırsatlar için değerlendirme oluşturabilir.
  • Değişiklik İzleme ve Entegrasyon Planı: Proseslerde değişiklik yapılırken istenen değişiklik için riskler ve fırsatlarda değerlendirilir.
 
entegre denetimde, ilgili taraf ihtiyaç ve beklentilerin takip yönteminin detaylandırılması
risk ve fırsatlar ile kuruluş bağlamı arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi,risk ve fırsatların değerledirilme yönteminin olasılık,şiddet bağlamında geliştirilmesi gözlem olarak yazılmıştı
 
bu konulara çok dikkat ediyorlar, eğer gözlem olarak yazdıkları şeyleri iyileştiremezseniz bu sefer minör uygunsuzluk yazar dikkat edin.
 
Yapılacakları net olarak yazmışlar aslında. Siz ya kalite el kitabınızda ya da yönetim gözden geçirme toplantılarınızda ilgili taraf ihtiyaç ve beklentilerin takip yöntemi ile ilgili atıfta bulunup dokümante etmeniz lazım.

Risk ve fırsatlar ile kuruluş bağlamı arasındaki ilişkinin güçlendirilmesi ile alakalı ise risk analizi için örnek bir resim paylaşıyorum. risk analizi formunuzda veya tablonuzda artık ne kullanıyorsunuz atmış olduğum resimdeki gibi ve burada daha önce paylaşmış olduğum ilgili taraflar listesi ve iç dış husus tabloların yanında her bir maddeye karşılık gelen yanlarında bulunan kısaltma kodları vardır bunları risk analizindeki belirlemiş olduğunuz riskin yanına alakalı kısaltmaları yazarsanız iş çözülür.

Risk ve fırsatların değerlendirilmesi ile alakalı da detaylı bir prosedür yazıp örneklendireceksiniz. Örnek olarak risk ve fırsat değerlendirilmesi ile alakalı paylaşımı yapmıştım zaten.
 

Ekli dosyalar

  • 1673265583449.png
    1673265583449.png
    12.9 KB · Görüntüleme: 297

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri
Üst