AS9100 başvurusu kapsamında lokasyon dağılımı

Merhaba ,

AS9100 başvurusu kapsamında lokasyon dağılımımızla ilgili bir noktayı netleştirmek istiyorum. Kuruluşumuzun iki ayrı lokasyonu bulunuyor ve süreç dağılımı şu şekilde planlanmıştır:
  • Merkez Ofis: Yönetim sistemi süreçleri (tasarım ve geliştirme dahil), satın alma, dokümantasyon yönetimi ve kalite yönetimi burada yürütülecek.
    Tasarım & geliştirme sürecinin bir parçası olarak prototip üretim faaliyetleri bu lokasyonda gerçekleştirilecektir.
  • İkinci Lokasyon: Seri üretim faaliyetleri tamamen bu adreste yürütülecektir.
Bu yapıya göre:
  1. Tasarım/prototip faaliyetlerinin merkezde, seri üretimin ise ikinci lokasyonda olması denetim planı ve sertifika kapsamında nasıl değerlendirilir?
  2. Bu yapı “multi-site” olarak mı sınıflandırılır, yoksa “tek kuruluş – iki lokasyonda farklı faaliyetler” olarak mı ele alınır?
  3. Başvuruda her iki lokasyon için faaliyet tanımlarını ayrı ayrı belirtmemiz yeterli olur mu?
Yardımcı olursanız çok sevinirim . İyi Çalışmalar dilerim.

Merhaba,

1.sorunuzun cevabı:
Sertifikada genellikle şu şekilde yazılır:
  • Her iki adres de listelenir.
  • Her adres için kısa bir “faaliyet kapsamı” açıklaması bulunur.
    (Örneğin: “Adres 1: Tasarım, prototip, QMS süreçleri / Adres 2: Seri üretim faaliyetleri” gibi..)
Yani sertifika tek olur, ama iki adres içerir.

2. Sorunuzun cevabı:
Multi-site olarak geçmeyecektir.

Çünkü multi-site olması için şöyle olması gerekir: Aynı faaliyeti yapan birden fazla lokasyon (örneğin iki üretim fabrikası, iki depo gibi)

Sizde durum anladığım kadarıyla şöyle: Her lokasyon farklı faaliyet yürütüyor. QMS tüm lokasyonlarda tek bir sistem olarak işletiliyor. Tasarım başka yerde, seri üretim başka yerde…

Bu durumda sınıflandırma: Tek kuruluş – iki lokasyonda farklı süreçler yürütülüyor
(Yani “multi-site certification” değil, “multi-location / single QMS”)

3. Sorunuzun Cevabı:
Evet, başvuruda her iki lokasyonunda faaliyetleri şeffaf şekilde belirtmeniz gerekecektir. Zaten belgelendirme kuruluşu da tahminimce sizi yönlendirecektir.

Merhaba,

1.sorunuzun cevabı:
Sertifikada genellikle şu şekilde yazılır:
  • Her iki adres de listelenir.
  • Her adres için kısa bir “faaliyet kapsamı” açıklaması bulunur.
    (Örneğin: “Adres 1: Tasarım, prototip, QMS süreçleri / Adres 2: Seri üretim faaliyetleri” gibi..)
Yani sertifika tek olur, ama iki adres içerir.

2. Sorunuzun cevabı:
Multi-site olarak geçmeyecektir.

Çünkü multi-site olması için şöyle olması gerekir: Aynı faaliyeti yapan birden fazla lokasyon (örneğin iki üretim fabrikası, iki depo gibi)

Sizde durum anladığım kadarıyla şöyle: Her lokasyon farklı faaliyet yürütüyor. QMS tüm lokasyonlarda tek bir sistem olarak işletiliyor. Tasarım başka yerde, seri üretim başka yerde…

Bu durumda sınıflandırma: Tek kuruluş – iki lokasyonda farklı süreçler yürütülüyor
(Yani “multi-site certification” değil, “multi-location / single QMS”)

3. Sorunuzun Cevabı:
Evet, başvuruda her iki lokasyonunda faaliyetleri şeffaf şekilde belirtmeniz gerekecektir. Zaten belgelendirme kuruluşu da tahminimce sizi yönlendirecektir.
Mert bey öncelikle hızlı yanıtınız için teşekkür ederim . Araştırmamı tamamladığım da bizim sertifika tipimizin multi-side kategorisinde olduğunu anladım . yalnızca seri üretim başka bir adreste aynı ilde . Burada sorarak saha tecrübesini de işin içine katmak istedim . Denetimler ve belgelendirme süreçlerinde olur olmadık şeyler çıkabiliyor . Çok yardımcı oldunuz . İyi çalışmalar dilerim.

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri