8.4.1.2 Tedarikçi Seçim Süreci

Ali Şahin

Orgeneral
Moderatör
Üye
Bu madde için benim hali hazırda olan bir talimatım var buradan aldığım bilgiler neticesinde de talimatta revizelerim olmuştu ekte sizinle paylaşıyorum yorumlarınız benim için değerli illede bir sürec oluşturmaya gerek yoktur diye düşünüyorum. K.E.K na direkt olarak atıfta bulunabilir miyim yada sizin de benimle paylaşacağınız dokümanlarınız çok sevinirm.

Ekli dosyalar

• Tedarikçi seçme değerlendirme.pdf
    211.8 KB · Görüntüleme: 441
Merhaba,
Çalışmanızı inceleme fırsatı buldum. Dikkatimi en çok çeken şey tedarikçi seçme ile ilgili bir açıklamanın olmaması. Yani tedarikçi değerlendirmelerinden bahsetmişiniz ama ilk defa çalışacağınız bir tedarikçi için nasıl bir yol izleyeceğiniz yazılmamış. Bununla ilgili herhangi bir dokümana da atıfta bulunmamıştınız.
Ben ekte size kendi çalışmalarımı sundum. Karşılaştırmanız faydalı olacaktır şüphesiz. Ayrıca ben tedarikçi performans değerlendirmesini ayrı bir talimat üzerinde yaptım. Satınalma ve Tedarikçi Prosedürünü de ayrıca yaptım.
Her ne kadar satınalma ve tedarikçi içi içe olan bir tanım olsa da dokümanı okuyanı boğmamak adına biraz prosedürü sadeleştirebilirsiniz.
Siz prosedürde neyi nasıl yapacağınızın özetini sunarak diğer dokümanlara atıfta bulunun. Tavsiyem herşeyi prosedürde açıklamaya çalışmayın.

Ekli dosyalar

• GT-17 TEDARİKÇİ PERFORMANS DEĞERLENDİRME TALİMATI.docx
    23.2 KB · Görüntüleme: 437
  • P-03 SATIN ALMA VE TEDARİKÇİ PROSEDÜRÜ.doc
    85 KB · Görüntüleme: 434
  • F-105 - TEDARİKÇİ - HİZMET SAĞLAYICI BİLGİ FORMU.xlsx
    73.5 KB · Görüntüleme: 427
Teşekkür ederim fatih bey aslında bende yeni fark ettim hatalı dokümanı gönderdiğimi :) ekte tekrardan iletiyorum inceleyebilir misiniz.

Ekli dosyalar

• DS.01 Satınalma Süreci.pdf
    131.5 KB · Görüntüleme: 374
Ali bey süreç haritası anlaşılır ve güzel. Fakat ben size yinede departman olarak ayrılabilen işletme proseslerinin her birinin, o bölümün ne iş yaptığını, sorumluluk ve yetkilerinin kimde olduğunu, en başından sonuna tüm çalışma adımlarını, bu departmanda kullanılan tüm formları (dokümanların tamamını) gösteren doküman olan PROSEDÜR ü tanımlamanızı öneririm. Yani siz satınalmayı tüm hatlarıyla prosedürde tanımlayın, daha sonrasında alt işleri (ör. tedarikçi değerlendirmesi gibi) talimatlarda düzenleyin. Standartta dokümantasyon yapısı bu şekildedir. Ayrıca süreç haritanızda işleyişle alakalı kolay bilgi edinebilmek için güzel bir yol.
Mesela başka bir örnek verecek olursak,

İnsan kaynaklarında,

İnsan Kaynaları Prosedürü (Tüm insan kaynaklarını departmanının nasıl işlediğini, ana yapısını, kaynaklarını, girdi ve çıktılarını, yapılacak ve yapılan tüm işlemlerin adımlarını içerek dokümandır.)
- İşe alım talimatı (İnsan kaynakları prosesi içinde neyin nasıl yapıldığının anlatan dokümanlardır.)
- İşten çıkarma talimatı (İnsan kaynakları prosesi içinde neyin nasıl yapıldığının anlatan dokümanlardır.)
- Personel izin kullanım talimatı (İnsan kaynakları prosesi içinde neyin nasıl yapıldığının anlatan dokümanlardır.)

Rica ederim. Ana süreçleriniz için daima prosedür mantığından başlayın ve alt iş tanımlar için de talimatları kullanın. Genel işleyiş mantığını grafiksel gösterimde de süreç şemalarını kullanınız bir önceki örneğinizdeki gibi. Tüm süreçlerde bu uygulamayı gerçekleştirirseniz herşey daha düzenli ve kolay ulaşılabilir olur. İyi çalışmalar diliyorum

Merhaba,

8.4.1.2. maddesinde değişiklik yönetimi sürecinin de seçim aşamasında değerlendirilebileceği belirtilmiş, nasıl değerlendirdiğiniz ya da değerlendirebileceğiniz ile alakalı bilgi paylaşır mısınız?
Teşekkürler.

Merhaba,

8.4.1.2. maddesinde değişiklik yönetimi sürecinin de seçim aşamasında değerlendirilebileceği belirtilmiş, nasıl değerlendirdiğiniz ya da değerlendirebileceğiniz ile alakalı bilgi paylaşır mısınız?
Teşekkürler.

Buradaki kasıt müşteriden gelen değişiklikleri ve kuruluş içi yapılan değişiklikler tedarikçilere nasıl iletilir?
Örneğin tedarikçilere iletilen teknik resim revizyon yada kodlama ile nasıl takip edilir?01/02 gibi revizyonlar ile tedarikçiye iletilmesi gerekmektedir.
Tedarikçilerin eski yada yeni seviyeden parça gönderdiğini nasıl ayırt edersiniz?
Tedarikçi değişiklik durumunda hangi dokümanlarını güncellemeli?
Paketleme değişiklikleri,Ürün üzerinde ölçü değişikliği,hammadde değişikliği pek çok seviyede değişiklik türü ve değişmesi gereken dokümanları tanımlayabilirsiniz.

Merhaba,

Bu konuya ilişkin benim de öğrenmek istediğim bir husus var. IATF 16949 "8.4.1.2 maddesi Tedarikçi Seçim Prosesi" başlığı altında verilen:
"d) Çok disiplinli karar verme" maddesini nasıl yorumlamalıyız? Siz bu maddeyi pratikte nasıl uyguluyorsunuz? Tedarikçinin çok disiplinli karar vermesini nasıl sorgulayabiliriz?

Arkadaşlar merhaba,
Geçen seneki dış denetimde 'Tedarikçi değerlendirmelerinin tedarikçilerle paylaşılması, organizasyon için yararlı olabilir' şeklinde bir gözlem yazılmıştı.
Bilginize.

Merhaba,

Katıldığım bir seminerde bu madde için biz tedarikçimizi seçerken multidisipliner yaklaşım ile seçmemiz gerektiğinden bahsedilmişti. Yani ilgili birimlerinde desteği ile ortak bir karar verip o tedarikçiyi seçmek gibi. Ör: en basitinden bir cıvata alınacak. muhendislik cıvata kalitesi için, kalite ölçüsü için, satınalma fiyat için, lojistik yakınlık için, vb. görüşlerini belirterek uygun tedarikçiyi seçmek olarak değerlendirilmişti.

Arkadaşlar merhaba,
Geçen seneki dış denetimde 'Tedarikçi değerlendirmelerinin tedarikçilerle paylaşılması, organizasyon için yararlı olabilir' şeklinde bir gözlem yazılmıştı.
Bilginize.
Bence de organizasyon için yararlı olacaktır ve denetimlerde de bu konu sorgulanıyor zaten. Ancak bu maddede istenen bu değil sanki.

Merhaba,

Katıldığım bir seminerde bu madde için biz tedarikçimizi seçerken multidisipliner yaklaşım ile seçmemiz gerektiğinden bahsedilmişti. Yani ilgili birimlerinde desteği ile ortak bir karar verip o tedarikçiyi seçmek gibi. Ör: en basitinden bir cıvata alınacak. muhendislik cıvata kalitesi için, kalite ölçüsü için, satınalma fiyat için, lojistik yakınlık için, vb. görüşlerini belirterek uygun tedarikçiyi seçmek olarak değerlendirilmişti.
Halit Bey haklı olabilirsiniz. Ben daha farklı yorumlamıştım. Tedarikçinin çok disiplinli karar verme yeteneği sorgulanıyor gibi algılamıştım. Biraz yoruma açık bir konu sanki.

Merhaba arkadaşlar aranıza yeni katıldım kurallarla ilgili hatam varsa şimdiden özür dilerim.
Müşteri denetlemesinde böyle bir uygunsuzluk yazıldı. (Tedarikçilerle kalite ve satın alma koşullarını garanti altına alan bir sözleşme şartname vb. yok )
Kısıtlı bir zamanım söz konusu bunun varsa bir örneği paylaşabilir misiniz?
Şimdiden teşekkür ederim.

Merhaba,

Tedarikçilere taleplerinizin iletirken belirttiğiniz özelliklerin bir şartname/sözleşme ile karşılıklı teyitleşilmiş olarak imza altına alınmasıdır.

Biz firmamızda düz bir format üzerine hangi şartlar bekleniyorsa bu kriterleri yazarak tedarikçiye gönderiyoruz. (Ör. kritik ölçüler, teknik resim detayı, dayanım kriterleri, renk, hassasiyet vb. aldığınız parça hakkında sizin için ne önemli ise). Örnek formatı ekte bulabilirsiniz. Tabi ki bu bizim uygulamamız. Umarım işinize yarar.

Ekli dosyalar

• Satınalma Şartnamesi.xlsx
    11.7 KB · Görüntüleme: 286
Bu parça bazlı hazırlanmış yine de teşekkür ederim . Bana daha genel örneğin bir sözleşme gibi düşünüyorum.

Merhaba arkadaşlar aranıza yeni katıldım kurallarla ilgili hatam varsa şimdiden özür dilerim.
Müşteri denetlemesinde böyle bir uygunsuzluk yazıldı. (Tedarikçilerle kalite ve satın alma koşullarını garanti altına alan bir sözleşme şartname vb. yok )
Kısıtlı bir zamanım söz konusu bunun varsa bir örneği paylaşabilir misiniz?
Şimdiden teşekkür ederim.
Merhaba,
Ne tür ürünler alıyorsanız o ürünle ilgili özellikleri açıkça belirtmeli ve kalite detaylarını içeren bir şartname olmalı.

Merhabalar, Onaylı Tedarikçi Listesindeki tedarikçilerin nasıl onaylı tedarikçi listesinden çıkarılacağı vb. şekli ile Tedarikçi
Merhaba,
Çalışmanızı inceleme fırsatı buldum. Dikkatimi en çok çeken şey tedarikçi seçme ile ilgili bir açıklamanın olmaması. Yani tedarikçi değerlendirmelerinden bahsetmişiniz ama ilk defa çalışacağınız bir tedarikçi için nasıl bir yol izleyeceğiniz yazılmamış. Bununla ilgili herhangi bir dokümana da atıfta bulunmamıştınız.
Ben ekte size kendi çalışmalarımı sundum. Karşılaştırmanız faydalı olacaktır şüphesiz. Ayrıca ben tedarikçi performans değerlendirmesini ayrı bir talimat üzerinde yaptım. Satınalma ve Tedarikçi Prosedürünü de ayrıca yaptım.
Her ne kadar satınalma ve tedarikçi içi içe olan bir tanım olsa da dokümanı okuyanı boğmamak adına biraz prosedürü sadeleştirebilirsiniz.
Siz prosedürde neyi nasıl yapacağınızın özetini sunarak diğer dokümanlara atıfta bulunun. Tavsiyem herşeyi prosedürde açıklamaya çalışmayın.

Merhaba,

Satınalma ve tedarikçi prosedürünüzde 3.2 maddesine direk olarak Iatf 8.4.2.3 maddesindekileri alarak yazmışsınız. Bunu daha detaylı olarak nasıl yaptığınızı belirten bir talimat, prosedür vs. varmıdır?

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri