Yalın Olgunluk Değerlendirme Analizi (YODA) denetim soruları ve bunlara karşılık gelen 0-3 puanlık cevap şıklarıyla firmanızın durumunu kendiniz değerlendirebilirsiniz.
En azından ön hazırlık olur.
A. ÜST YÖNETİM FARKINDALIĞI
1. Üst yönetimin yalın üretim kavramı ve felsefesi ile kısa, orta ve uzun vadeli kazanımları ve yalın yolculuk hakkındaki farkındalığı ve/veya bilgisi ne düzeydedir?
0: Hiç bilgi sahibi değil
1: Oldukça sınırlı bilgiye sahip
2: Kısmen yeterli bilgiye sahip
3: Yeterli bilgiye sahip
2. Yalın uygulamaların planlanması, takibi ve koordinasyonu, Kuruluşun organizasyon yapısı içerisinde nasıl gerçekleştirilmektedir?
0: Yalın uygulamaları takip eden herhangi bir personel, ekip veya birim yok
1: Asıl görevi yalın uygulamalar olmayan bir personel tarafından kısmen üstlenilmiş
2: Tek/öncelikli görevi yalın uygulamalar olan bir personel veya ekip var
3: Yalın uygulamaların planlandığı, takip ve koordine edildiği özel bir birim kurulmuş
3. Üst yönetimin, Kuruluşun yalın yolculuğunda bulunduğu aşamaya bağlı olarak yalın üretim kapsamında değerlendirilebilecek uygulamalarına gerekli desteği vererek katılımı sağlama düzeyi nedir?
0: Destek ve katılım yok
1: Oldukça sınırlı destek ve katılım var
2: Kısmen yeterli destek ve katılım var
3: Yeterli destek ve katılım var
B. STANDARDİZASYON
1. Kuruluşun üretim süreçlerinde yer alan operasyonlara yönelik hazırlanması gereken Standart Operasyon Prosedürleri (SOP)'nin varlık düzeyi nedir?
0: Hiçbir operasyon için SOP hazırlanmamış
1: Bazı operasyonlar için SOP'ler hazırlanmış
2: Çoğu operasyon için SOP'ler hazırlanmış
3: Nerdeyse tüm operasyonlar için SOP'ler hazırlanmış
2. Üretim süreçlerindeki operasyonlar, önceden oluşturulmuş ve güncel SOP'lere göre yapılmakta mıdır?
0: Hiçbir operasyon için güncel SOP hazırlanmamış
1: Bazı operasyonlar güncel SOP'lere göre yapılmakta
2: Çoğu operasyon güncel SOP'lere göre yapılmakta
3: Neredeyse tüm operasyonlar güncel SOP'lere göre yapılmakta
3. Kuruluşun üretim süreçlerinde yer alan operasyonlara yönelik yapılması gereken Zaman Etütlerinin varlık düzeyi nedir?
0: Kayıt altına alınmış hiçbir standart zaman bulunmamakta
1: Bazı operasyonların Zaman Etütleri yapılmış ve kayıt altına alınmış
2: Çoğu operasyonun Zaman Etütleri yapılmış ve kayıt altına alınmış
3: Neredeyse tüm operasyonların Zaman Etütleri yapılmış ve kayıt altına alınmış
4. Kuruluşun üretim süreçlerinde yer alan operasyonlara yönelik yapılmış Zaman Etütlerinin güvenilirlik düzeyi nedir?
1: Zaman Etütleri basit yöntemlerle yapıldığı için standart zamanların güvenilirliği düşük
2: Zaman Etütleri sistematik yöntemlerle yapılmış ancak sahayı yansıtacak şekilde güncel değil
3: Zaman Etütleri sistematik yöntemlerle yapılmış olup güvenilirliği yüksek ve güncel
5. Kuruluşun Toplam Ekipman Verimliliği (OEE) hesaplamakta ve buna yönelik aksiyon almakta mıdır?
0: OEE hesaplanmamakta
1: OEE hesaplanmış ancak buna yönelik analiz yapılmamakta ve aksiyon alınmamakta
2: OEE hesaplanmış, buna yönelik analiz yapılmakta ancak aksiyon alınmamakta
3: OEE hesaplanmış, buna yönelik analiz yapılmakta ve aksiyon alınmakta
6. TAKT zamanının, periyodik olarak (aylar veya üretim dönemi bazında) gözden geçirilmesi, ilgili tüm birimlerin bilgilendirilmesi ve gerekli değişikliklerin yapılması düzeyi nedir?
0: TAKT zamanı hesaplanmamakta
1: TAKT zamanı hesaplanmakta ancak periyodik olarak gözden geçirilmemekte
2: TAKT zamanı periyodik olarak gözden geçirilmekte ancak ilgili birimlerin bilgilendirilmesinde ve gerekli değişikliklerin yapılmasında aksaklıklar bulunmakta
3: TAKT zamanı periyodik olarak gözden geçirilmekte, ilgili birimler zamanında bilgilendirilmekte ve gerekli değişiklikler yapılmakta
7. İş istasyonları ve çalışma alanlarında ergonomik prensipler gözetilmekte midir?
0: Hiçbir iş istasyonunda ergonomik prensipler gözetilmemiş
1: Bazı iş istasyonlarında ergonomik prensipler gözetilmiş
2: Çoğu iş istasyonunda ergonomik prensipler gözetilmiş
3: Neredeyse tüm iş istasyonlarında ergonomik prensipler gözetilmiş
C. DEĞER AKIŞI
1. Üretim süreçlerindeki darboğazlar ve öncelikli iyileştirme alanları belirlenerek bunlara yönelik aksiyonlar alınmakta mıdır?
0: Darboğazlar ve öncelikli iyileştirme alanları belirlenmemiş
1: Darboğazlar ve öncelikli iyileştirme alanları belirlenmiş ancak bunlara yönelik aksiyon alınmamakta
2: Darboğazlar ve öncelikli iyileştirme alanları belirlenmiş ve bunlara yönelik sınırlı düzeyde aksiyon alınmakta
3: Darboğazlar ve öncelikli iyileştirme alanları belirlenmiş ve bunlara yönelik yeterli düzeyde aksiyon alınmaktadır.
2. Sipariş sevk sürelerini kısaltmak, toplam kapasiteyi artırmak ve üretim maliyetlerini düşürmek için Değer Akış Haritaları oluşturulmakta ve bunlara yönelik aksiyon alınmakta mıdır?
0: Değer Akış Haritaları oluşturulmamış
1: Değer Akış Haritaları oluşturulmuş ancak buna göre aksiyon alınmamakta
2: Değer Akış Haritaları oluşturulmuş ve buna göre sınırlı düzeyde aksiyon alınmakta
3: Değer Akış Haritaları oluşturulmuş, gelecek durum haritaları çıkarılmış ve buna göre yeterli düzeyde aksiyon alınmakta
3. Kuruluştaki israfların azaltılmasına yönelik iyileştirme faaliyetleri yapılmakta ve kayıt altına alınmakta mıdır?
0: İsrafların azaltılmasına yönelik uygulamalar yapılmamakta
1: İsrafların azaltılmasına yönelik uygulamalar sınırlı düzeyde yapılmakta
2: İsrafların azaltılmasına yönelik uygulamalar kısmen yeterli düzeyde yapılmakta
3: İsrafların azaltılmasına yönelik uygulamalar oldukça yeterli düzeyde yapılmakta ve kayıt altına alınmakta
D. ÜRETİM AKIŞI
1. Kuruluşun imalat süreçlerindeki istasyonların; küçük partiler halinde, kabul edilebilir seviyede ara stokla ve düzgün malzeme akışını destekleyecek şekilde yerleştirilme düzeyi nedir?
0: Hiçbir istasyon küçük partiler halinde, kabul edilebilir seviyede ara stokla ve düzgün malzeme akışını destekleyecek şekilde yerleştirilmemiş
1: Bazı istasyonlar küçük partiler halinde, kabul edilebilir seviyede ara stokla ve düzgün malzeme akışını destekleyecek şekilde yerleştirilmiş
2: Çoğu istasyon küçük partiler halinde, kabul edilebilir seviyede ara stokla ve düzgün malzeme akışını destekleyecek şekilde yerleştirilmiş
3: Neredeyse tüm istasyonlar küçük partiler halinde, kabul edilebilir seviyede ara stokla ve düzgün malzeme akışını destekleyecek şekilde yerleştirilmiş
2. Kuruluşun imalat süreçlerinde; ayar ve hazırlık gerektiren makine, iş merkezi, imalat hattı ve istasyonlarındaki model değişim (setup) sürelerini kısaltmaya yönelik uygulamaların (SMED vb.) varlık ve kullanım düzeyi nedir?
0: Uygulamalar hiç kullanılmamakta
1: Uygulamalar oldukça sınırlı düzeyde kullanılmakta
2: Uygulamalar kısmen yeterli düzeyde kullanılmakta
3: Uygulamalar yeterli düzeyde kullanılmakta
3. Kuruluşun ana üretim çizelgelerinde ürün bazlı parti büyüklüklerinin, ürün karmalarının ve ürün sıralamalarının müşteri talepleri ile örtüşme düzeyi nedir?
+1
0: Üretimde çizelgeleme kullanılmamakta
1: Ana üretim çizelgeleri müşteri talepleriyle örtüşmemekte
2: Ana üretim çizelgeleri kısmen müşteri talepleriyle örtüşmekte
3: Ana üretim çizelgeleri neredeyse tüm müşteri talepleriyle örtüşmekte
4. Kuruluşun müşteri taleplerinin ürün ve ürün grubu bazında segmentasyona tabi tutularak TAKT zamanı analizlerinin gerçekleştirilme düzeyi nedir?
0: TAKT analizi hiç yapılmamakta
1: Müşteri talepleri segmentasyona tabi tutulmadan TAKT analizi yapılmakta
2: Müşteri talepleri kısmen segmentasyona tabi tutularak TAKT analizi yapılmakta
3: Müşteri talepleri neredeyse tüm ürün ve ürün grubu bazında segmentasyona tabi tutularak TAKT analizi yapılmakta
5. Kuruluşun üretim süreçlerinde ortaya çıkabilecek kalite hatalarını önlemeye yönelik kontrol araçlarının (Poka Yoke vb.) varlık ve kullanım düzeyi nedir?
0: Kontrol araçları hiç kullanılmamakta
1: Kontrol araçları sınırlı düzeyde kullanılmakta
2: Kontrol araçları kısmen yeterli düzeyde kullanılmakta
3: Kontrol araçları yeterli düzeyde kullanılmakta
6. Süreçlerdeki anormalliklerin bir sonraki sürece geçmeden tespit edilebilme düzeyi nedir?
0: Hiçbir süreçteki anormallikler bir sonraki sürece geçmeden tespit edilememekte
1: Bazı süreçlerdeki anormallikler bir sonraki sürece geçmeden tespit edilmekte
2: Çoğu süreçteki anormallikler bir sonraki sürece geçmeden tespit edilmekte
3: Neredeyse tüm süreçlerdeki anormallikler bir sonraki sürece geçmeden tespit edilmekte
7. Süreçte bir anormallik tespit edildiğinde kök nedenin tespit edilerek giderilme düzeyi nedir?
0: Tespit edilen hata, giderilmekte ama kök neden tespit edilmemekte
1: Kök nedenler nadiren tespit edilmekte ve giderilmekte
2: Çoğu durumda kök nedenler tespit edilmekte ve giderilmekte
3: Neredeyse her seferinde kök nedenler tespit edilmekte ve giderilmekte
8. Çalışma alanları ve iş istasyonlarında 55 ne düzeyde uygulanmaktadır?
0: İş istasyonları düzenli ve temiz değil, aranılan hemen bulunamamakta
1: 5S kısmen kullanılmakta
2: Çalışma alanları ve iş istasyonlarının büyük bölümünde 5S kullanılmakta
3: İş istasyonlarında 55 kullanılmakta olup görsel öğelerle (55 kırmızı kart, 55 poster, 55 proje panosu vb.) desteklenmekte
9. Kuruluştaki makine ve ekipmanların bakımında benimsenen yöntem, Toplam Verimli Bakım yaklaşımına ne derece yakındır?
0: Makine ve ekipmanlara, sadece arıza ortaya çıktığında bakım yapılmakta
1: Periyodik ve önleyici bakım uygulanmakta
2: Toplam Verimli Bakım, makine ve ekipmanların bir bölümü için kullanılmakta
3: Toplam Verimli Bakım, makine ve ekipmanların geneli için kullanılmakta
E. ÇEKME SİSTEMİ
1. Kuruluşun üretim sisteminde yer alan süreçlerde üretimin başlamasını tetikleyen iş emirlerinin bir sonraki süreç (müşteri süreç) tarafından tetiklenme düzeyi nedir?
0: Her süreç için iş emri tanımlanmamış
1: Süreçler için tanımlanan is emirleri, sonraki süreç tarafından tetiklenmemekte
2: Süreçlerin bir kısmında tanımlanan iş emirleri sonraki süreç tarafından tetiklenmekte
3: Neredeyse tüm süreçler için tanımlanan iş emirleri sonraki süreç tarafından tetiklenmekte
2. Tesis yerleşimi, organizasyon yapısı ve teknik alt yapı, Tam Zamanında Üretim yaklaşımını ne düzeyde desteklemektedir?
0: Hiç desteklememekte
1: Sınırlı düzeyde desteklemekte
2: Kısmen yeterli düzeyde desteklemekte
3: Yeterli düzeyde desteklemekte
3. Üretim planlama faaliyetlerinin, müşteri talebi doğrultusunda yürütülme ve takip edilme düzeyi nedir?
0: Müşteri talebine bağlı planlama bulunmamakta
1: Müşteri talebine bağlı planlama faaliyetleri oldukça sınırlı düzeyde bulunmakta
2: Müşteri talebine bağlı planlama faaliyetleri kısmen yeterli düzeyde bulunmakta
3: Müşteri talebine bağlı planlama faaliyetleri yeterli düzeyde bulunmakta
F. SÜREKLİ İYİLEŞTİRME
1. Yönetim, sürekli iyileştirme kültürünü teşvik etmek ve sürdürmek için araçlar (A3 ekipleri, Asakai toplantıları, düzenli eğitimler, Kaizen kutusu, ödül sistemi vb.) kullanmakta mıdır?
0: Herhangi bir araç kullanılmamakta
1: Oldukça sınırlı düzeyde araç kullanılmakta
2: Kısmen yeterli düzeyde araç kullanılmakta
3: Yeterli düzeyde araç kullanılmakta
2. Yönetim, sürekli iyileştirme kültürüne çalışanları dahil etmekte ve katkıda bulunan çalışanları teşvik etmekte midir?
0: Çalışanlar, iyileştirme kültürünün bir parçası değil ve bunun için teşvik edilmemekte
1: Çalışanlar, iyileştirme kültürünün sınırlı düzeyde bir parçası ve bunun için teşvik edilmemekte
2: Çalışanlar, iyileştirme kültürünün bir parçası ve sınırlı düzeyde teşvik edilmekte
3: Çalışanlar, iyileştirme kültürünün bir parçası ve ödüllendirme sistemi gibi bir teşvik mekanizması dahilinde teşvik edilmekte
3. Problem çözme faaliyetleri bir sistem dahilinde yürütülmekte midir?
0: Problemler kayıt altına alınmamakta ve çözümü için sistematik bir yaklaşım uygulanmamakta
1: Problemler kayıt altına alınmakta ancak bir sistem dahilinde çözüme kavuşturulmamakta
2: Problemler kayıt altına alınmakta, sistematik bir yaklaşımla (Balık kılçığı grafiği, PUKÖ döngüsü vb.) kısmen çözülmekte
3: Problemler kayıt altına alınmakta ve sistematik bir yaklaşımla kök nedenleri tespit edilerek kalıcı şekilde çözülmekte
4. Kuruluş süreç denetimi yaparak bunun sonucunda iyileştirici eylemleri belirleyip uygulamakta mıdır?
0: Süreç akışları mevcut değil ve süreç sahiplerinin yetki/ sorumluluk alanı ve faaliyetleri tanımlanmamış
1: Süreç akışları mevcut, yetki ve sorumluluk alanları belirli. Düzenli olarak denetim yapılmamakta
2: Süreç akışları mevcut, yetki ve sorumluluk alanları belirli. Düzenli olarak denetim yapılmakta ancak çıktılara göre sürekli iyileştirme uygulanmakta
3: Süreç akışları mevcut, yetki ve sorumluluk alanları belirli. Düzenli olarak denetim yapılmakta ve çıktılar sonucunda sürekli iyileştirme uygulanmakta
5. Ana ve alt süreçlere ilişkin Anahtar Performans Göstergelerinin tanımlanma ve bunlara göre aksiyon alınma düzeyi nedir?
0: Net ve ölçülebilir göstergeler tanımlanmamış
1: Göstergeler tanımlanmış ancak bunlara göre aksiyon alınmamakta
2: Ana göstergeler tanımlanarak aksiyon alınmakta ancak alt göstergeler tanımlanmamış
3: Ana ve alt süreçler bazında göstergeler tanımlanmış ve bunlara göre aksiyon alınmakta
6. Kuruluşta görsel yönetim yaklaşımının (Grafikler, çizgiler, panolar vb. görsel yönetim araç ve tekniklerinin kullanımı) benimsenme düzeyi nedir?
0: İşletmede görsel yönetim benimsenmemiş
1: İşletmede görsel yönetim oldukça sınırlı düzeyde benimsenmiş
2: İşletmede görsel yönetim kısmen yeterli düzeyde benimsenmiş
3: İşletmede görsel yönetim yeterli düzeyde benimsenmiş
7. Kuruluşun üretim süreçlerinde dijital uygulamalara geçiş seviyesi ne düzeydedir?
0: Hiçbir üretim sürecine ilişkin veri toplanmamakta
1: Üretim sürecine dair veri toplanmakta ancak bu veriler işlenemeyen veri kategorisinde bulunmakta
2: Üretim sürecine dair veri toplanmakta ve bu veriler analiz edilebilen veriler kategorisinde bulunmakta
3: Üretim sürecine dair veri toplanmakta ve bu veriler karar almaya yönelik öneri oluşturan veri kategorisinde bulunmakta
En azından ön hazırlık olur.
A. ÜST YÖNETİM FARKINDALIĞI
1. Üst yönetimin yalın üretim kavramı ve felsefesi ile kısa, orta ve uzun vadeli kazanımları ve yalın yolculuk hakkındaki farkındalığı ve/veya bilgisi ne düzeydedir?
0: Hiç bilgi sahibi değil
1: Oldukça sınırlı bilgiye sahip
2: Kısmen yeterli bilgiye sahip
3: Yeterli bilgiye sahip
2. Yalın uygulamaların planlanması, takibi ve koordinasyonu, Kuruluşun organizasyon yapısı içerisinde nasıl gerçekleştirilmektedir?
0: Yalın uygulamaları takip eden herhangi bir personel, ekip veya birim yok
1: Asıl görevi yalın uygulamalar olmayan bir personel tarafından kısmen üstlenilmiş
2: Tek/öncelikli görevi yalın uygulamalar olan bir personel veya ekip var
3: Yalın uygulamaların planlandığı, takip ve koordine edildiği özel bir birim kurulmuş
3. Üst yönetimin, Kuruluşun yalın yolculuğunda bulunduğu aşamaya bağlı olarak yalın üretim kapsamında değerlendirilebilecek uygulamalarına gerekli desteği vererek katılımı sağlama düzeyi nedir?
0: Destek ve katılım yok
1: Oldukça sınırlı destek ve katılım var
2: Kısmen yeterli destek ve katılım var
3: Yeterli destek ve katılım var
1. Kuruluşun üretim süreçlerinde yer alan operasyonlara yönelik hazırlanması gereken Standart Operasyon Prosedürleri (SOP)'nin varlık düzeyi nedir?
0: Hiçbir operasyon için SOP hazırlanmamış
1: Bazı operasyonlar için SOP'ler hazırlanmış
2: Çoğu operasyon için SOP'ler hazırlanmış
3: Nerdeyse tüm operasyonlar için SOP'ler hazırlanmış
2. Üretim süreçlerindeki operasyonlar, önceden oluşturulmuş ve güncel SOP'lere göre yapılmakta mıdır?
0: Hiçbir operasyon için güncel SOP hazırlanmamış
1: Bazı operasyonlar güncel SOP'lere göre yapılmakta
2: Çoğu operasyon güncel SOP'lere göre yapılmakta
3: Neredeyse tüm operasyonlar güncel SOP'lere göre yapılmakta
3. Kuruluşun üretim süreçlerinde yer alan operasyonlara yönelik yapılması gereken Zaman Etütlerinin varlık düzeyi nedir?
1: Bazı operasyonların Zaman Etütleri yapılmış ve kayıt altına alınmış
2: Çoğu operasyonun Zaman Etütleri yapılmış ve kayıt altına alınmış
3: Neredeyse tüm operasyonların Zaman Etütleri yapılmış ve kayıt altına alınmış
4. Kuruluşun üretim süreçlerinde yer alan operasyonlara yönelik yapılmış Zaman Etütlerinin güvenilirlik düzeyi nedir?
1: Zaman Etütleri basit yöntemlerle yapıldığı için standart zamanların güvenilirliği düşük
2: Zaman Etütleri sistematik yöntemlerle yapılmış ancak sahayı yansıtacak şekilde güncel değil
3: Zaman Etütleri sistematik yöntemlerle yapılmış olup güvenilirliği yüksek ve güncel
5. Kuruluşun Toplam Ekipman Verimliliği (OEE) hesaplamakta ve buna yönelik aksiyon almakta mıdır?
0: OEE hesaplanmamakta
1: OEE hesaplanmış ancak buna yönelik analiz yapılmamakta ve aksiyon alınmamakta
2: OEE hesaplanmış, buna yönelik analiz yapılmakta ancak aksiyon alınmamakta
3: OEE hesaplanmış, buna yönelik analiz yapılmakta ve aksiyon alınmakta
6. TAKT zamanının, periyodik olarak (aylar veya üretim dönemi bazında) gözden geçirilmesi, ilgili tüm birimlerin bilgilendirilmesi ve gerekli değişikliklerin yapılması düzeyi nedir?
0: TAKT zamanı hesaplanmamakta
1: TAKT zamanı hesaplanmakta ancak periyodik olarak gözden geçirilmemekte
2: TAKT zamanı periyodik olarak gözden geçirilmekte ancak ilgili birimlerin bilgilendirilmesinde ve gerekli değişikliklerin yapılmasında aksaklıklar bulunmakta
3: TAKT zamanı periyodik olarak gözden geçirilmekte, ilgili birimler zamanında bilgilendirilmekte ve gerekli değişiklikler yapılmakta
7. İş istasyonları ve çalışma alanlarında ergonomik prensipler gözetilmekte midir?
0: Hiçbir iş istasyonunda ergonomik prensipler gözetilmemiş
1: Bazı iş istasyonlarında ergonomik prensipler gözetilmiş
2: Çoğu iş istasyonunda ergonomik prensipler gözetilmiş
3: Neredeyse tüm iş istasyonlarında ergonomik prensipler gözetilmiş
1. Üretim süreçlerindeki darboğazlar ve öncelikli iyileştirme alanları belirlenerek bunlara yönelik aksiyonlar alınmakta mıdır?
0: Darboğazlar ve öncelikli iyileştirme alanları belirlenmemiş
1: Darboğazlar ve öncelikli iyileştirme alanları belirlenmiş ancak bunlara yönelik aksiyon alınmamakta
2: Darboğazlar ve öncelikli iyileştirme alanları belirlenmiş ve bunlara yönelik sınırlı düzeyde aksiyon alınmakta
3: Darboğazlar ve öncelikli iyileştirme alanları belirlenmiş ve bunlara yönelik yeterli düzeyde aksiyon alınmaktadır.
2. Sipariş sevk sürelerini kısaltmak, toplam kapasiteyi artırmak ve üretim maliyetlerini düşürmek için Değer Akış Haritaları oluşturulmakta ve bunlara yönelik aksiyon alınmakta mıdır?
0: Değer Akış Haritaları oluşturulmamış
1: Değer Akış Haritaları oluşturulmuş ancak buna göre aksiyon alınmamakta
2: Değer Akış Haritaları oluşturulmuş ve buna göre sınırlı düzeyde aksiyon alınmakta
3: Değer Akış Haritaları oluşturulmuş, gelecek durum haritaları çıkarılmış ve buna göre yeterli düzeyde aksiyon alınmakta
3. Kuruluştaki israfların azaltılmasına yönelik iyileştirme faaliyetleri yapılmakta ve kayıt altına alınmakta mıdır?
0: İsrafların azaltılmasına yönelik uygulamalar yapılmamakta
1: İsrafların azaltılmasına yönelik uygulamalar sınırlı düzeyde yapılmakta
2: İsrafların azaltılmasına yönelik uygulamalar kısmen yeterli düzeyde yapılmakta
3: İsrafların azaltılmasına yönelik uygulamalar oldukça yeterli düzeyde yapılmakta ve kayıt altına alınmakta
1. Kuruluşun imalat süreçlerindeki istasyonların; küçük partiler halinde, kabul edilebilir seviyede ara stokla ve düzgün malzeme akışını destekleyecek şekilde yerleştirilme düzeyi nedir?
0: Hiçbir istasyon küçük partiler halinde, kabul edilebilir seviyede ara stokla ve düzgün malzeme akışını destekleyecek şekilde yerleştirilmemiş
1: Bazı istasyonlar küçük partiler halinde, kabul edilebilir seviyede ara stokla ve düzgün malzeme akışını destekleyecek şekilde yerleştirilmiş
2: Çoğu istasyon küçük partiler halinde, kabul edilebilir seviyede ara stokla ve düzgün malzeme akışını destekleyecek şekilde yerleştirilmiş
3: Neredeyse tüm istasyonlar küçük partiler halinde, kabul edilebilir seviyede ara stokla ve düzgün malzeme akışını destekleyecek şekilde yerleştirilmiş
2. Kuruluşun imalat süreçlerinde; ayar ve hazırlık gerektiren makine, iş merkezi, imalat hattı ve istasyonlarındaki model değişim (setup) sürelerini kısaltmaya yönelik uygulamaların (SMED vb.) varlık ve kullanım düzeyi nedir?
0: Uygulamalar hiç kullanılmamakta
1: Uygulamalar oldukça sınırlı düzeyde kullanılmakta
2: Uygulamalar kısmen yeterli düzeyde kullanılmakta
3: Uygulamalar yeterli düzeyde kullanılmakta
3. Kuruluşun ana üretim çizelgelerinde ürün bazlı parti büyüklüklerinin, ürün karmalarının ve ürün sıralamalarının müşteri talepleri ile örtüşme düzeyi nedir?
+1
0: Üretimde çizelgeleme kullanılmamakta
1: Ana üretim çizelgeleri müşteri talepleriyle örtüşmemekte
2: Ana üretim çizelgeleri kısmen müşteri talepleriyle örtüşmekte
3: Ana üretim çizelgeleri neredeyse tüm müşteri talepleriyle örtüşmekte
4. Kuruluşun müşteri taleplerinin ürün ve ürün grubu bazında segmentasyona tabi tutularak TAKT zamanı analizlerinin gerçekleştirilme düzeyi nedir?
0: TAKT analizi hiç yapılmamakta
1: Müşteri talepleri segmentasyona tabi tutulmadan TAKT analizi yapılmakta
2: Müşteri talepleri kısmen segmentasyona tabi tutularak TAKT analizi yapılmakta
3: Müşteri talepleri neredeyse tüm ürün ve ürün grubu bazında segmentasyona tabi tutularak TAKT analizi yapılmakta
5. Kuruluşun üretim süreçlerinde ortaya çıkabilecek kalite hatalarını önlemeye yönelik kontrol araçlarının (Poka Yoke vb.) varlık ve kullanım düzeyi nedir?
0: Kontrol araçları hiç kullanılmamakta
1: Kontrol araçları sınırlı düzeyde kullanılmakta
2: Kontrol araçları kısmen yeterli düzeyde kullanılmakta
3: Kontrol araçları yeterli düzeyde kullanılmakta
6. Süreçlerdeki anormalliklerin bir sonraki sürece geçmeden tespit edilebilme düzeyi nedir?
0: Hiçbir süreçteki anormallikler bir sonraki sürece geçmeden tespit edilememekte
1: Bazı süreçlerdeki anormallikler bir sonraki sürece geçmeden tespit edilmekte
2: Çoğu süreçteki anormallikler bir sonraki sürece geçmeden tespit edilmekte
3: Neredeyse tüm süreçlerdeki anormallikler bir sonraki sürece geçmeden tespit edilmekte
7. Süreçte bir anormallik tespit edildiğinde kök nedenin tespit edilerek giderilme düzeyi nedir?
0: Tespit edilen hata, giderilmekte ama kök neden tespit edilmemekte
1: Kök nedenler nadiren tespit edilmekte ve giderilmekte
2: Çoğu durumda kök nedenler tespit edilmekte ve giderilmekte
3: Neredeyse her seferinde kök nedenler tespit edilmekte ve giderilmekte
8. Çalışma alanları ve iş istasyonlarında 55 ne düzeyde uygulanmaktadır?
0: İş istasyonları düzenli ve temiz değil, aranılan hemen bulunamamakta
1: 5S kısmen kullanılmakta
2: Çalışma alanları ve iş istasyonlarının büyük bölümünde 5S kullanılmakta
3: İş istasyonlarında 55 kullanılmakta olup görsel öğelerle (55 kırmızı kart, 55 poster, 55 proje panosu vb.) desteklenmekte
9. Kuruluştaki makine ve ekipmanların bakımında benimsenen yöntem, Toplam Verimli Bakım yaklaşımına ne derece yakındır?
0: Makine ve ekipmanlara, sadece arıza ortaya çıktığında bakım yapılmakta
1: Periyodik ve önleyici bakım uygulanmakta
2: Toplam Verimli Bakım, makine ve ekipmanların bir bölümü için kullanılmakta
3: Toplam Verimli Bakım, makine ve ekipmanların geneli için kullanılmakta
1. Kuruluşun üretim sisteminde yer alan süreçlerde üretimin başlamasını tetikleyen iş emirlerinin bir sonraki süreç (müşteri süreç) tarafından tetiklenme düzeyi nedir?
0: Her süreç için iş emri tanımlanmamış
1: Süreçler için tanımlanan is emirleri, sonraki süreç tarafından tetiklenmemekte
2: Süreçlerin bir kısmında tanımlanan iş emirleri sonraki süreç tarafından tetiklenmekte
3: Neredeyse tüm süreçler için tanımlanan iş emirleri sonraki süreç tarafından tetiklenmekte
2. Tesis yerleşimi, organizasyon yapısı ve teknik alt yapı, Tam Zamanında Üretim yaklaşımını ne düzeyde desteklemektedir?
0: Hiç desteklememekte
1: Sınırlı düzeyde desteklemekte
2: Kısmen yeterli düzeyde desteklemekte
3: Yeterli düzeyde desteklemekte
3. Üretim planlama faaliyetlerinin, müşteri talebi doğrultusunda yürütülme ve takip edilme düzeyi nedir?
0: Müşteri talebine bağlı planlama bulunmamakta
1: Müşteri talebine bağlı planlama faaliyetleri oldukça sınırlı düzeyde bulunmakta
2: Müşteri talebine bağlı planlama faaliyetleri kısmen yeterli düzeyde bulunmakta
3: Müşteri talebine bağlı planlama faaliyetleri yeterli düzeyde bulunmakta
1. Yönetim, sürekli iyileştirme kültürünü teşvik etmek ve sürdürmek için araçlar (A3 ekipleri, Asakai toplantıları, düzenli eğitimler, Kaizen kutusu, ödül sistemi vb.) kullanmakta mıdır?
0: Herhangi bir araç kullanılmamakta
1: Oldukça sınırlı düzeyde araç kullanılmakta
2: Kısmen yeterli düzeyde araç kullanılmakta
3: Yeterli düzeyde araç kullanılmakta
2. Yönetim, sürekli iyileştirme kültürüne çalışanları dahil etmekte ve katkıda bulunan çalışanları teşvik etmekte midir?
0: Çalışanlar, iyileştirme kültürünün bir parçası değil ve bunun için teşvik edilmemekte
1: Çalışanlar, iyileştirme kültürünün sınırlı düzeyde bir parçası ve bunun için teşvik edilmemekte
2: Çalışanlar, iyileştirme kültürünün bir parçası ve sınırlı düzeyde teşvik edilmekte
3: Çalışanlar, iyileştirme kültürünün bir parçası ve ödüllendirme sistemi gibi bir teşvik mekanizması dahilinde teşvik edilmekte
3. Problem çözme faaliyetleri bir sistem dahilinde yürütülmekte midir?
0: Problemler kayıt altına alınmamakta ve çözümü için sistematik bir yaklaşım uygulanmamakta
1: Problemler kayıt altına alınmakta ancak bir sistem dahilinde çözüme kavuşturulmamakta
2: Problemler kayıt altına alınmakta, sistematik bir yaklaşımla (Balık kılçığı grafiği, PUKÖ döngüsü vb.) kısmen çözülmekte
3: Problemler kayıt altına alınmakta ve sistematik bir yaklaşımla kök nedenleri tespit edilerek kalıcı şekilde çözülmekte
4. Kuruluş süreç denetimi yaparak bunun sonucunda iyileştirici eylemleri belirleyip uygulamakta mıdır?
0: Süreç akışları mevcut değil ve süreç sahiplerinin yetki/ sorumluluk alanı ve faaliyetleri tanımlanmamış
1: Süreç akışları mevcut, yetki ve sorumluluk alanları belirli. Düzenli olarak denetim yapılmamakta
2: Süreç akışları mevcut, yetki ve sorumluluk alanları belirli. Düzenli olarak denetim yapılmakta ancak çıktılara göre sürekli iyileştirme uygulanmakta
3: Süreç akışları mevcut, yetki ve sorumluluk alanları belirli. Düzenli olarak denetim yapılmakta ve çıktılar sonucunda sürekli iyileştirme uygulanmakta
5. Ana ve alt süreçlere ilişkin Anahtar Performans Göstergelerinin tanımlanma ve bunlara göre aksiyon alınma düzeyi nedir?
0: Net ve ölçülebilir göstergeler tanımlanmamış
1: Göstergeler tanımlanmış ancak bunlara göre aksiyon alınmamakta
2: Ana göstergeler tanımlanarak aksiyon alınmakta ancak alt göstergeler tanımlanmamış
3: Ana ve alt süreçler bazında göstergeler tanımlanmış ve bunlara göre aksiyon alınmakta
6. Kuruluşta görsel yönetim yaklaşımının (Grafikler, çizgiler, panolar vb. görsel yönetim araç ve tekniklerinin kullanımı) benimsenme düzeyi nedir?
0: İşletmede görsel yönetim benimsenmemiş
1: İşletmede görsel yönetim oldukça sınırlı düzeyde benimsenmiş
2: İşletmede görsel yönetim kısmen yeterli düzeyde benimsenmiş
3: İşletmede görsel yönetim yeterli düzeyde benimsenmiş
7. Kuruluşun üretim süreçlerinde dijital uygulamalara geçiş seviyesi ne düzeydedir?
0: Hiçbir üretim sürecine ilişkin veri toplanmamakta
1: Üretim sürecine dair veri toplanmakta ancak bu veriler işlenemeyen veri kategorisinde bulunmakta
2: Üretim sürecine dair veri toplanmakta ve bu veriler analiz edilebilen veriler kategorisinde bulunmakta
3: Üretim sürecine dair veri toplanmakta ve bu veriler karar almaya yönelik öneri oluşturan veri kategorisinde bulunmakta