Arkadaşlar çoğu Kalite Yöneticisi arkadaşın ortak problemi olan düzeltici faaliyetleri etkin olarak uygulayamamanın sıkıntılarını gidermek açısından bir yöntem biz bu yöntem ile biraz olsun işimizi kolaylaştırdık umarım işinize yarar.
TEK NOKTA EĞİTİMİ NEDİR?
Tek bir nokta hakkında bilgi veren, basit ve yalın bir dille hazırlanan, iletişim aracı olarak kullanılan, çizimli veya resimli eğitim dokümanı.
Tek Nokta Eğitimi Ne Zaman Verilmeli
· Yeni çalışanlara KYS hakkında bilgilendirmede
· Süreçlerin ve Proseslerin anlatımında
· Ekipman ile ilgili bilgi aktarılmasında
· Ürünler ile ilgili bilgi aktarılmasında
· Kalite hatalarının oluşmamasına yönelik bilgilendirmelerde
· Oluşan uygunsuzluklara anlık aksiyon alarak ilgili birimlere uygunsuzluk anında eğitim verilmesinde
· Basit bir bilgi aktarımında
· Yapılan bir iyileştirmenin anlatımında
Kimler Tek Nokta Eğitimi Verebilir?
• Yöneticiler
• Mühendisler
• Vardiya Amirleri
• Ekip Sözcüleri
• Kısacası verilen eğitim hakkında doğru bilgiye sahip herkes tarafından verilebilir
Kimlere Tek Nokta Eğitimi Verilir?
· Kalite Kontrol Personellerine
· Operatörlere
· Depo Sorumlularına
· Üretim sürecinde aktif olarak görev alan herkese verilebilir.
Tek Nokta Eğitimi Nasıl Hazırlanmalı
· Her kurumda farklı doküman yönetimi uygulamaları olması sebebiyle bir talimatla yönetilmeli.
· Ortak bir koordinasyon oluşturmak için elektronik bir ortamda herkesin ulaşabileceği şekilde olması tercih edilir.
· Eğitim dökümanına numara verilmeli
· Güncel olmalı ve revize edilebilmeli
Tek Nokta Eğitiminin Avantajı
· Müşteriden gelen şikayet sonucu düzeltici faaliyetlerin kök nedenlerini bulmada kolaylık sağlar.
· Düzeltici faaliyetlerin Kalite Yönetimi düzeyinde değil operasyonel düzeylerde de uygulanabilme imkanını sağlar.
Örnek Uygulama
Müşteri Şikayeti
Ürün üzerindeki delik çaplarının istenilen değerlerde olmadığı delik çaplarının büyük çıktığı gözlemlendi.
Hata Kaynağı
Operatörün yanlış takım bağlaması sonucunda delik çapları büyümüş.
Tek Nokta Uygulaması
Hata oluştuğu esnada CNC bölüm sorumlusu tarafından takım bağlama bilgisi yetkinliği zayıf olan operatörlere uygulamalı eğitim verildi.
Önemli Not: Eğitim sonrası eğitimin operatör üzerindeki etkisi, operatörün yetkinliğine ne kadar etki ettiği değerlendirilmeli.
Önemli Not: Düzeltici Faaliyetler genel olarak Kalite Yöneticisi ya da kalite birimi tarafından değerlendirmekte ve düzeltici faaliyetin ne kadar etkin olduğu sorgulanır durumda kalmaktadır. Bu uygulama ile oluşan uygunsuzluklar anlık olarak sahada çözüme kavuşturulabilir.
TEK NOKTA EĞİTİMİ NEDİR?
Tek bir nokta hakkında bilgi veren, basit ve yalın bir dille hazırlanan, iletişim aracı olarak kullanılan, çizimli veya resimli eğitim dokümanı.
Tek Nokta Eğitimi Ne Zaman Verilmeli
· Yeni çalışanlara KYS hakkında bilgilendirmede
· Süreçlerin ve Proseslerin anlatımında
· Ekipman ile ilgili bilgi aktarılmasında
· Ürünler ile ilgili bilgi aktarılmasında
· Kalite hatalarının oluşmamasına yönelik bilgilendirmelerde
· Oluşan uygunsuzluklara anlık aksiyon alarak ilgili birimlere uygunsuzluk anında eğitim verilmesinde
· Basit bir bilgi aktarımında
· Yapılan bir iyileştirmenin anlatımında
Kimler Tek Nokta Eğitimi Verebilir?
• Yöneticiler
• Mühendisler
• Vardiya Amirleri
• Ekip Sözcüleri
• Kısacası verilen eğitim hakkında doğru bilgiye sahip herkes tarafından verilebilir
Kimlere Tek Nokta Eğitimi Verilir?
· Kalite Kontrol Personellerine
· Operatörlere
· Depo Sorumlularına
· Üretim sürecinde aktif olarak görev alan herkese verilebilir.
Tek Nokta Eğitimi Nasıl Hazırlanmalı
· Her kurumda farklı doküman yönetimi uygulamaları olması sebebiyle bir talimatla yönetilmeli.
· Ortak bir koordinasyon oluşturmak için elektronik bir ortamda herkesin ulaşabileceği şekilde olması tercih edilir.
· Eğitim dökümanına numara verilmeli
· Güncel olmalı ve revize edilebilmeli
Tek Nokta Eğitiminin Avantajı
· Müşteriden gelen şikayet sonucu düzeltici faaliyetlerin kök nedenlerini bulmada kolaylık sağlar.
· Düzeltici faaliyetlerin Kalite Yönetimi düzeyinde değil operasyonel düzeylerde de uygulanabilme imkanını sağlar.
Örnek Uygulama
Müşteri Şikayeti
Ürün üzerindeki delik çaplarının istenilen değerlerde olmadığı delik çaplarının büyük çıktığı gözlemlendi.
Hata Kaynağı
Operatörün yanlış takım bağlaması sonucunda delik çapları büyümüş.
Tek Nokta Uygulaması
Hata oluştuğu esnada CNC bölüm sorumlusu tarafından takım bağlama bilgisi yetkinliği zayıf olan operatörlere uygulamalı eğitim verildi.
Önemli Not: Eğitim sonrası eğitimin operatör üzerindeki etkisi, operatörün yetkinliğine ne kadar etki ettiği değerlendirilmeli.
Önemli Not: Düzeltici Faaliyetler genel olarak Kalite Yöneticisi ya da kalite birimi tarafından değerlendirmekte ve düzeltici faaliyetin ne kadar etkin olduğu sorgulanır durumda kalmaktadır. Bu uygulama ile oluşan uygunsuzluklar anlık olarak sahada çözüme kavuşturulabilir.