süreç performans kriteri

bilgesu

Onbaşı
Üye
Merhaba, risk fırsat analizi prosedürünü süreç performans kriteri ile belirtip oran/orantı yapmak durumundayım süreç performans kriteri örnekleri olan arkadaşlar varsa yardımcı olabilir mi? aynı şey hedef yönetim planı içinde geçerli şimdiden teşekkürler.

açıkçası ne istediğinizi tam anlayamadım. örnek süreç performans kriteri mi istiyorsunuz. aşağıda örnek süreç performans kriteri örnekleri var. fikir vermesi açısından faydalı olabilir.
  • Teslim Süresi Uyumluluğu
    • Kriter: Teslim süresine uyum oranı %90'ın üzerinde olmalı.
    • Oran/Orantı: Gerçekleşen teslim süresi / Taahhüt edilen teslim süresi
  • Ürün Kalite Seviyesi
    • Kriter: Hatalı ürün oranı %2'nin altında olmalı.
    • Oran/Orantı: Hatalı ürün sayısı / Toplam üretilen ürün sayısı
  • Müşteri Şikayetleri
    • Kriter: Müşteri şikayet oranı %5'in altında olmalı.
    • Oran/Orantı: Gelen şikayet sayısı / Toplam müşteri sayısı
  • İş Gücü Verimliliği
    • Kriter: Çalışan başına düşen üretim kapasitesi 100 birim/ay olmalı.
    • Oran/Orantı: Toplam üretim miktarı / Çalışan sayısı
  • Stok Dönüş Hızı
    • Kriter: Stok devir süresi 30 günün altında olmalı.
    • Oran/Orantı: Stok miktarı / Ortalama günlük satış miktarı

birde zamanında böyle bişi yapmışım :)

Süreç Performans Kriterleri Örnekleri​

1. Verimlilik (Efficiency):
    • Tanım: Süreçte kullanılan kaynakların (zaman, malzeme, iş gücü) miktarının, üretilen çıktıya oranı.
    • Örnek: Bir üretim sürecinde, belirli bir zaman diliminde üretilen ürün miktarının, kullanılan hammadde miktarına oranı.
  2. Etkinlik (Effectiveness):
    • Tanım: Sürecin belirlenen hedeflere ne kadar başarılı bir şekilde ulaştığını ölçen kriter.
    • Örnek: Pazarlama sürecinde, belirlenen hedef kitleye ulaşma oranı.
  3. Kalite (Quality):
    • Tanım: Süreç sonucunda elde edilen ürün veya hizmetin, belirlenen standartlara uygunluğunu ölçen kriter.
    • Örnek: Bir hizmet sürecinde, müşteri memnuniyet anketlerinden elde edilen puanların ortalaması.
  4. Zamanlılık (Timeliness):
    • Tanım: Sürecin belirlenen zaman çerçevesinde tamamlanma oranı.
    • Örnek: Bir proje yönetimi sürecinde, proje aşamalarının planlanan zaman diliminde tamamlanma oranı.
  5. Esneklik (Flexibility):
    • Tanım: Sürecin beklenmedik durumlara veya değişen koşullara ne kadar hızlı adapte olabildiğini ölçen kriter.
    • Örnek: Bir tedarik zinciri sürecinde, ani talep artışlarına karşı sürecin ne kadar hızlı tepki verebildiği.
  6. Maliyet (Cost):
    • Tanım: Süreçte kullanılan kaynakların maliyetinin, üretilen çıktıya oranı.
    • Örnek: Bir yazılım geliştirme sürecinde, proje bütçesinin ne kadarının kullanıldığı ve bu bütçenin proje başarısına oranı.

Risk-Fırsat Analizi Prosedürü ile Süreç Performans Kriterlerinin İlişkilendirilmesi​

1. Risk Tanımlama ve Değerlendirme:
    • Süreç Performans Kriteri: Verimlilik
    • Örnek: Bir üretim sürecinde, makine arızaları nedeniyle oluşan duraklamalar, sürecin verimliliğini düşürür. Bu durum, risk olarak tanımlanır ve verimlilik kriteri üzerindeki etkisi analiz edilir.
  2. Fırsat Belirleme ve Değerlendirme:
    • Süreç Performans Kriteri: Etkinlik
    • Örnek: Pazarlama sürecinde, yeni bir pazarlama stratejisi uygulanarak hedef kitleye daha etkili bir şekilde ulaşılabilir. Bu fırsat, sürecin etkinliğini artırır ve bu artışın oranı hesaplanabilir.
  3. Risk ve Fırsatların Süreç Performansı Üzerindeki Etkisi:
    • Süreç Performans Kriteri: Kalite
    • Örnek: Bir hizmet sürecinde, müşteri memnuniyetini artırmak için yapılan iyileştirmeler, sürecin kalitesini artırır. Bu iyileştirmelerin, müşteri memnuniyet puanlarındaki artışa oranı hesaplanabilir.
  4. Risk ve Fırsatların Süreç Performansı Üzerindeki Etkisi:
    • Süreç Performans Kriteri: Zamanlılık
    • Örnek: Bir proje yönetimi sürecinde, planlanan zaman çerçevesinde tamamlanamayan aşamalar, sürecin zamanlılığını düşürür. Bu durum, risk olarak tanımlanır ve zamanlılık kriteri üzerindeki etkisi analiz edilir.

Oran/Orantı Örnekleri​

1. Verimlilik Riski Oranı:
    • Formül: (Risk nedeniyle kaybedilen zaman / Toplam süreç zamanı) * 100
    • Örnek: Bir üretim sürecinde, makine arızaları nedeniyle 10 saatlik bir duraklama oluştu. Süreç toplamda 100 saat sürdü. Verimlilik riski oranı = (10 / 100) * 100 = %10
  2. Etkinlik Fırsatı Oranı:
    • Formül: (Yeni strateji ile ulaşılan hedef kitle / Toplam hedef kitle) * 100
    • Örnek: Yeni pazarlama stratejisi ile 5000 hedef kitleye ulaşıldı. Toplam hedef kitle 10.000 kişi. Etkinlik fırsatı oranı = (5000 / 10000) * 100 = %50
  3. Kalite Artışı Oranı:
    • Formül: (İyileştirmeden sonraki müşteri memnuniyet puanı / İyileştirmeden önceki müşteri memnuniyet puanı) * 100
    • Örnek: İyileştirmeden önce müşteri memnuniyet puanı 70, iyileştirmeden sonra 90. Kalite artışı oranı = (90 / 70) * 100 = %128.57
  4. Zamanlılık Riski Oranı:
    • Formül: (Planlanan zamanın üzerinde geçen süre / Toplam planlanan süre) * 100
    • Örnek: Bir proje aşaması 10 gün planlanmıştı, ancak 12 günde tamamlandı. Zamanlılık riski oranı = (2 / 10) * 100 = %20

Açıklayıcı oldu, çok teşekkür ederim. Iso 9001-2015'de çok yeni olduğum için YGG toplantı öncesi araştırma yaparak yola çıkıyorum. İç ve Dış Hususların Değerlendirilmesi Tablosu ve İç ve Dış Tarafların Değerlendirilmesi Tablosu örneği mevcutsa paylaşırsanız sevinirim. Hazırlama aşamasında sıkıntı yaşıyorum. Teşekkürler

Emeğiniz için teşekkürler, biz hizmet sektörüyüz onun için bir şeyleri oran/orantı yapmak konu bulmak sayısal değere dökmek çok zor oluyor.

Açıklayıcı oldu, çok teşekkür ederim. Iso 9001-2015'de çok yeni olduğum için YGG toplantı öncesi araştırma yaparak yola çıkıyorum. İç ve Dış Hususların Değerlendirilmesi Tablosu ve İç ve Dış Tarafların Değerlendirilmesi Tablosu örneği mevcutsa paylaşırsanız sevinirim. Hazırlama aşamasında sıkıntı yaşıyorum. Teşekkürler
iç ve dış hususları belirlediniz mi .
Belirlediğiniz tarafları söylerseniz örnek ileteyim

Aslında elimde mevcut fakat her ikisine de iki tane daha husus ekleme yapmam gerekiyor. Fakat ne eklesem de güncellesem bulamıyorum.

Ekli dosyalar

• 1.01-TB.01 İç ve Dış Hususların Değerlendirilmesi Tablosu.doc
    58 KB · Görüntüleme: 92
  • 1.01-TB.02 İç ve Dış Tarafların Değerlendirilmesi Tablosu.doc
    67 KB · Görüntüleme: 72

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri