Polivalans Tablosu Hazırlama Talimatı

Excel'de karşılaştığımız YÖN/FR/013 bilgisi neyi ifade etmektedir?
Form numarası = Yönetim formu 13 numaralı form.
2aZydd.png

Excell master liste oluşturdum. Tüm dokümanlar bir sayfada direk link tanımlı . Kayıtlar başka sayfada. Açmak istediğim kayıt ya da doküman için '' TIKLA'' yazısına basmam yeterli oluyor.
Tavsiye ederim. Excel de nasıl yapıldığını biliyorsunuzdur diye tahmin ediyorum.

Oraya yazılacak şeyler iş yerinize ve sektörünüze ilişkin şeyler içerebilir. Biz elektronik sektörüyüz, elemanlar çalıştıkları alanda elektrostatik elektriği topraklayan özel bileklik takma zorunluluğu var. Bunu elemanların düzenli kullanmaları takip altında olur. Mola dönüşü takmayı unutma kontrol takip listesine bilekliği kontrol ettiğine dair chek atma gibi takipler var. Onunla ilgili. Sizde mesela çalışırken gözlük , kulak tıkacı takma eldiven ya da herhangi bir koruyu malzeme kullanmayı takip edip buna uyum ile ilgili puanlama yapabilirsiniz..
Günaydın Ayberoz Bey,
gönderdiğiniz ekteki polivalans tablolarını beyaz yaka için ayrı mı düzenlememiz gerekir? eğer öyleyse elinizde hali hazırda excel varsa gönderebilir misiniz?

Beyaz yaka haliyle değerlendirme kriterleri farklı olduğu için ayrı olmak zorunda.
Teşekkür ederim. Bir soru daha sormak istiyorum:
Bu yetkinlikleri belirlerken anket mi kullanalım yoksa gözlem mi yapalım ama şimdi herkesin farklı bölümlerde nasıl çalıştığını gözlemlemek uzun sürebilir çünkü gözlemlediğimiz kişi belki bölümü iyi biliyordur ama oradaki çalışanın ihtiyacı olmadığı için orada uzun bir süre çalışmayadabilir.
Siz bu konuda nasıl bir yol izliyorsunuz?

Bizde Fb. Müdürü ilgili birim amirleri ile görüşerek kendisi belirledi. Anketle falan uğraşmaya gerek yok.
Zaten Beyaz yaka için bu tabloyu değerlendirecek kişi bu tabloyu hazırlayıp takip etmeli. Bizde Fb Md. Kalite ekibinde faal olarak yer aldığı için konuya hakim. ISO9001:2015 geçiş eğitimi alan 5 kişiden biri Fb. md. , Kalite Sistem Sorumlusu ( Ben ) Uygulama müh. Arge Test Sistemleri, Arge proje kontrol sorumlusu.

Bizde Fb. Müdürü ilgili birim amirleri ile görüşerek kendisi belirledi. Anketle falan uğraşmaya gerek yok.
Zaten Beyaz yaka için bu tabloyu değerlendirecek kişi bu tabloyu hazırlayıp takip etmeli. Bizde Fb Md. Kalite ekibinde faal olarak yer aldığı için konuya hakim. ISO9001:2015 geçiş eğitimi alan 5 kişiden biri Fb. md. , Kalite Sistem Sorumlusu ( Ben ) Uygulama müh. Arge Test Sistemleri, Arge proje kontrol sorumlusu.
Ayberoz Bey,
Polivalans tablosu hazırlarken işçilere vermemiz için gereken eğitimleri belirlemede belirli bir standart var mıdır?

Şirket içi ya da dışı eğitim olabilir. Tablodaki durum eğitim ihtiyaçlarını belirlemeye yardımcı olacaktır.

ürün testlerini yapıyorum ve fonksiyon prosedürü yazdım ama standarta hangi maddeye karşılık geliyor

ürün testlerini yapıyorum ve fonksiyon prosedürü yazdım ama standarta hangi maddeye karşılık geliyor
Tek bir maddeye sınırlamak imkansız. İllaki bunu bir maddeye bağlayıp anlatmak gerekli değil. Siz talimatı hazırlarken hangi maddeleri de içermesi gerektiğini düşünerek yazmalısınız.
Örneğin : Yetkinlik. Talimatı kullanacak kişinin pozisyonu talimatta belirlenmeli. Yerine bir başkası bakıyorsa bakacak olan kişinin nasıl belirlendiği gibi.

7.5.2 Yazılı Bilginin Oluşturulması ve Güncellenmesi
7.5.3 Yazılı Bilginin Kontrol Edilmesi
7.1.7 Kurumsal Bilgi
7.2 Yetkinlik
7.3 Farkındalık
5.3 Kuruluş İçerisindeki Görevler, Sorumluluklar ve Yetkiler

Beklediğim yerden beklediğim soru geldi.
Elemanlar en başta harflerle iş gruplarına ayrılmış durumda.

A = Lehim operatörleri
B = Test operatörleri
C = Montaj operatörleri
G = Program yükleme
D = Tamir

gibi. Bu operasyonların hepsi burada tanımlı olan tüm işleri bilmek zorunda değil. Yada Montaj operatörünün işini test op. 5 seviyesinde olmasa da 3 seviyesinde bilmesi gerekebilir. Test işini lehimci 2 seviyesinde bilmesi gerekebilir. gibi. Bunu siz o elemanların amiri ile belirliyeceksiniz. Yani elemandan beklentiniz düzeyinde hedef puan ve sonunda hedef puanların toplamı hepsinden farklı çıkacak. A : 55 B :62 C : 68 vb. gibi atıyorum.
Elemanın bu puandan sapması da % de olarak hesaplanın ca 62 değilde aldığı puan 58 de kaldı mesela %93,5 yaptı. Elemanın seviyesi 93,5 olacak.
Kırmızı boyalı alanlardan sorumlu değil. Oralardan beklenti puanı da vermedik. Bu tamamen sizin insiyatifinizle hazırlanacak bir tablo.

Umarım anlatabilmişimdir.

Merhabalar,
Hedef puanı görev bazında belirleniyor. Aynı görevdeki kişiler için kişi bazında bir hedef puanlama yapılıyor mu? İlgili göreve yeni başlayan biri için hedef puanı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Merhabalar,
Hedef puanı görev bazında belirleniyor. Aynı görevdeki kişiler için kişi bazında bir hedef puanlama yapılıyor mu? İlgili göreve yeni başlayan biri için hedef puanı nasıl değerlendiriyorsunuz?

Aynı görevde olan herkes aynı aynı hedef puanda olmalı. Elemanın gelişimini izlemek ve hedefe ne kadar yaklaştığını izlemek için böyle olması mantıklı . Puanlar kişiye özel değil yapılan iş niteliğine özel belirlenmelidir. Seviye de elemanın eskiliği ile değil gelişimi ile ilgili yada işe alınırken o iş hakkındaki önceki tecrübelerini de içerir değerlendirme ile olmalıdır. olmalıdır.

Aynı görevde olan herkes aynı aynı hedef puanda olmalı. Elemanın gelişimini izlemek ve hedefe ne kadar yaklaştığını izlemek için böyle olması mantıklı . Puanlar kişiye özel değil yapılan iş niteliğine özel belirlenmelidir. Seviye de elemanın eskiliği ile değil gelişimi ile ilgili yada işe alınırken o iş hakkındaki önceki tecrübelerini de içerir değerlendirme ile olmalıdır. olmalıdır.
bu konuda ayberoz kesinlikle katılıyorum hem standart bir sistem hemde işleyişi kolay bir sistem için her çalışana eşit puanlandırma sistemi gerekir bence, hem etkinliği hemde yetkinliği ölçmüş de olursunuz.

Hocam ben de fikrimi beyan etmek isterim. Sizin de tekrar fikrinizi almak istiyorum. Puanlamanın kişiye özel yapılması daha doğru olmaz mı? Sonuçta herkes aynı kapasiteye sahip değil. İkisinin de gelişmesini istiyoruz diyelim. Bu doğrultuda hedefi yakalamak için eğitimler gerçekleştiriyoruz. Eğitim sonucunda biri gelişiyor ama diğeri o süreçte daha az gelişim gösteriyor ya da bir nokta da duraksıyor/tıkanıyor. Bu eleman işimizi görüyor ama birinci eleman olamaz. Tam bu anda hedefi gerçekçi tutmakta fayda var diye düşünüyorum. Eğer hedefi yüksek tutarsak o adama aynı eğitimleri defalarca vermek zorunda kalabiliriz ki belli bir yaşa gelmiş ve öğrenime açık olmayan birisi için bu çok bir şey değiştirmez. Hedefler bizi eğitim konusunda bağlayıcı kılacağı için kişiye özel puanlama yapıp onun bir sonraki eğitimlerinden feragat etmesini sağlayabiliriz. Neticesinde sadece ihtiyaca göre eğitimler sağlar ve hedef puana ulaşanları eğitim listelerinden temizleriz.

Bu da farklı bir bakış açısı, Olabilir tabi , ama şu da var, puanlamayı değerlendirmeyi ve elamanın konumunu hedef puanının ne olması gerektiğini belirleyecek kişi yine sonuçta bir üstü tarafından değerlendirilen bir beyaz yakalı ; yani şunu demeye çalışıyorum. O beyaz yakalı da insanları değerlendirme konusunda becerikli değil ise ve o konuda müdürünce düşük puanla değerlendirilen bir karakter ise yapığı değerlendirme ve polivalans tablosu bilmecesi ortaya çıkmaz mı ? benim bakış açım ile sadece elemanın kabiliyetinin puanı ortaya çıkmış oluyor ve aynı pozisyondaki en kabiliyetli elemanın hedef puana en yakın olan kişi olması gerektiği gerçeğini izah etmek ve bu tabloyu elemanlarla paylaşmak bir anlam taşır oluyor. Sizinki gibi yaparsak hedef puanların neden kişiden kişiye değiştiğini anlatmak da ayrı bir mesele olacaktır. Öyle değil mi?

Bu da farklı bir bakış açısı, Olabilir tabi , ama şu da var, puanlamayı değerlendirmeyi ve elamanın konumunu hedef puanının ne olması gerektiğini belirleyecek kişi yine sonuçta bir üstü tarafından değerlendirilen bir beyaz yakalı ; yani şunu demeye çalışıyorum. O beyaz yakalı da insanları değerlendirme konusunda becerikli değil ise ve o konuda müdürünce düşük puanla değerlendirilen bir karakter ise yapığı değerlendirme ve polivalans tablosu bilmecesi ortaya çıkmaz mı ? benim bakış açım ile sadece elemanın kabiliyetinin puanı ortaya çıkmış oluyor ve aynı pozisyondaki en kabiliyetli elemanın hedef puana en yakın olan kişi olması gerektiği gerçeğini izah etmek ve bu tabloyu elemanlarla paylaşmak bir anlam taşır oluyor. Sizinki gibi yaparsak hedef puanların neden kişiden kişiye değiştiğini anlatmak da ayrı bir mesele olacaktır. Öyle değil mi?

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri