Polivalans Tablosu Hazırlama Talimatı

Dtorun

General
Moderatör
Üye
Merhaba, 16949 yeni revizyonu için personel polivalans tablosu hazırlamak istiyorum. İnternette bazı örnekler buldum ancak beklentimi çok karşılamadı. 4 aşamalı olarak oluşturmak istiyorum. Elinde örnek polivalans tablosu ve talimatı olan iletebilirse çok memnun olurum. şimdiden teşekkür ederim.

Polivalans tablosu dediğiniz şey Yetkinlik Matrisi ise aşağıdaki dosyayı incelerseniz kafanızda bir şeylerin oluşacağını düşünüyorum.

Ekli dosyalar

• DegerlendirmeMrkYonetmlk_03.pdf
    345.2 KB · Görüntüleme: 2,693
Polivalans tablosu ile ilgili basit bir talimat oluşturabilirsiniz.Amaç kapsam sorumlular tanımlandıktan sonra uygulama kısmında nelere dikkat edilmeli bunlardan bahsedersiniz.

Tecrübe, Ekipman kullanımı, Uygulamadaki başarı ve beceriler
4 aşamalı yapmayı düşünüyorum dediğini kısımla ilgili excele örnek yaptım.Bunları geliştirebilirsiniz.
Ama amaç hep aynı olmalı.Kişinin değerlendirmesinde aldığı puan bir performans değerlendirmesi değil,yetkinlik değerlendirmesi
İkinci bir hususta herkesin polivalans matrisinde hedefi aynı olmamalı.
Şeritmetre Kullanımı
Kaliteci için hedef 4 iken
Lojistik operatörü için hedef 2 olabilir.
Ben 2.örneğe yakın bir şablon kullanıyorum.Sorunuz olursa örnek üzerinden sorabilirsiniz.

Ekli dosyalar

• Polivalans.xlsx
    13.3 KB · Görüntüleme: 2,712
Merhaba polivalans ile ilgili aynı şekilde bende çalışma yapıyorum. Hazırladığınız excele benzer bir tablom var fakat benim öğrenmek istediğim; kişilerin yetkinliğini değerlendirerek puan verdiğimiz kısım için nasıl bir form olmalı?
Yani bu değerlendirmeyi neye göre yapıyoruz? Neye görel 1 puan aldı ya da 3 puan aldı bunun kanıtı isteniyor.

Yetkinlikler eğitim ve tecrübe kayıtlarına göre oluşturuluyor.
Yeni mezun ve yeni işe giren birinin polivalansında mikrometre kullanma becerisi 1 iken
yapılan eğitim ve etkinlik değerlendirme sonuçlarına göre 2'ye veya 3'e çıkıyor.
Polivalans matrisi talimatında kişilerin eğitim vermesi için en az x yıl tecrübesi olmalıdır gibi bir ibare de eklerseniz sorun çözülmüş olur.X yıldan sonra elemana son bir eğitim verip etkinlik değerlendirme yapar kayıtlarını saklarsanız ilave bir doküman oluşturma gerekliliği ortadan kalkar.

Süreçte nasıl hazırlandığı anlatılıyor. Yetkinlik tablosu da ekte de, mavi yaka için hazırladığımız yetkinlik izleme tablosu ekte.. Beyaz yaka için ayrıca yapmak gerekiyor.

Ekli dosyalar

• YÖN.SR.008 PERSONEL İŞE ALIM VE EĞİTİM SÜRECİ.xls
    287 KB · Görüntüleme: 1,652
  • Yetkinlik Seviyesi İzleme Tablosu 2018 ilk dönem - rev..xls
    127.5 KB · Görüntüleme: 2,122
Süreçte nasıl hazırlandığı anlatılıyor. Yetkinlik tablosu da ekte de, mavi yaka için hazırladığımız yetkinlik izleme tablosu ekte.. Beyaz yaka için ayrıca yapmak gerekiyor.
Merhabalar ben endüstri mühendisiyim, fabrikamızda bunu uygulamak istiyorum. Bana daha ayrıntılı yardımcı olabilir misiniz?

Tabloyu yayınlasam oradan anlyabilir misiniz?

0znMk9.png

Bu tablo ekte de excell tablo var anlasılıyordur sanırım.
Kolay gelsin

Ekli dosyalar

• Yetkinlik Seviyesi İzleme Tablosu 2018 ilk dönem - rev..xls
    127.5 KB · Görüntüleme: 1,095
0znMk9.png

Bu tablo ekte de excell tablo var anlasılıyordur sanırım.
Kolay gelsin
Tablonuzu incelemiştim lakin anlamadığım bazı kısımlar oldu:
1- Hedef puanlar belirlenirken bazılarının hedefi 5 iken bazılarının ise daha düşük olmaktadır. Bunlar neye göre verilmektedir yani mesela neden 2 değilde 3 ?
2- Bizim şirketimizde bir işçi her makinede çalışabiliyor bunu nasıl ayırt edebileceğiz?
Teşekkür ederim.

Beklediğim yerden beklediğim soru geldi.
Elemanlar en başta harflerle iş gruplarına ayrılmış durumda.

A = Lehim operatörleri
B = Test operatörleri
C = Montaj operatörleri
G = Program yükleme
D = Tamir

gibi. Bu operasyonların hepsi burada tanımlı olan tüm işleri bilmek zorunda değil. Yada Montaj operatörünün işini test op. 5 seviyesinde olmasa da 3 seviyesinde bilmesi gerekebilir. Test işini lehimci 2 seviyesinde bilmesi gerekebilir. gibi. Bunu siz o elemanların amiri ile belirliyeceksiniz. Yani elemandan beklentiniz düzeyinde hedef puan ve sonunda hedef puanların toplamı hepsinden farklı çıkacak. A : 55 B :62 C : 68 vb. gibi atıyorum.
Elemanın bu puandan sapması da % de olarak hesaplanın ca 62 değilde aldığı puan 58 de kaldı mesela %93,5 yaptı. Elemanın seviyesi 93,5 olacak.
Kırmızı boyalı alanlardan sorumlu değil. Oralardan beklenti puanı da vermedik. Bu tamamen sizin insiyatifinizle hazırlanacak bir tablo.

Umarım anlatabilmişimdir.

Merhaba,
Yetkinlik tablosunu bende çalıştığım firma da uygulamak istiyorum. Hedef puanların tanımlanmasının önemi çok büyük. Ayrıca personele neye göre 3 ve 2 puan veriliyor. Bu kısımın çok açık olması gerekiyor. Personel nereden puanımı kırdınız dediğinde cevabımız çok önemli bu nokta da. Siz nasıl bir yol izliyorsunuz?

Amirlerinin izlenimleri ve eğitimler ile belirliyoruz dedim ve sorun yaşamadım.

Beklediğim yerden beklediğim soru geldi.
Elemanlar en başta harflerle iş gruplarına ayrılmış durumda.

A = Lehim operatörleri
B = Test operatörleri
C = Montaj operatörleri
G = Program yükleme
D = Tamir

gibi. Bu operasyonların hepsi burada tanımlı olan tüm işleri bilmek zorunda değil. Yada Montaj operatörünün işini test op. 5 seviyesinde olmasa da 3 seviyesinde bilmesi gerekebilir. Test işini lehimci 2 seviyesinde bilmesi gerekebilir. gibi. Bunu siz o elemanların amiri ile belirliyeceksiniz. Yani elemandan beklentiniz düzeyinde hedef puan ve sonunda hedef puanların toplamı hepsinden farklı çıkacak. A : 55 B :62 C : 68 vb. gibi atıyorum.
Elemanın bu puandan sapması da % de olarak hesaplanın ca 62 değilde aldığı puan 58 de kaldı mesela %93,5 yaptı. Elemanın seviyesi 93,5 olacak.
Kırmızı boyalı alanlardan sorumlu değil. Oralardan beklenti puanı da vermedik. Bu tamamen sizin insiyatifinizle hazırlanacak bir tablo.

Umarım anlatabilmişimdir.
Yaptığınız açıklamalar için teşekkür ederiz gayet yararlı oldu.

Merhaba,
genel özellik değerlendirme alanındaki bütün başlıklar olmak zorunda mıdır, ESD kurallarına uyumluluk tam olarak ne ifade etmektedir ve neye göre ölçülmektedir açıklayabilir misiniz?
Oraya yazılacak şeyler iş yerinize ve sektörünüze ilişkin şeyler içerebilir. Biz elektronik sektörüyüz, elemanlar çalıştıkları alanda elektrostatik elektriği topraklayan özel bileklik takma zorunluluğu var. Bunu elemanların düzenli kullanmaları takip altında olur. Mola dönüşü takmayı unutma kontrol takip listesine bilekliği kontrol ettiğine dair chek atma gibi takipler var. Onunla ilgili. Sizde mesela çalışırken gözlük , kulak tıkacı takma eldiven ya da herhangi bir koruyu malzeme kullanmayı takip edip buna uyum ile ilgili puanlama yapabilirsiniz..

Oraya yazılacak şeyler iş yerinize ve sektörünüze ilişkin şeyler içerebilir. Biz elektronik sektörüyüz, elemanlar çalıştıkları alanda elektrostatik elektriği topraklayan özel bileklik takma zorunluluğu var. Bunu elemanların düzenli kullanmaları takip altında olur. Mola dönüşü takmayı unutma kontrol takip listesine bilekliği kontrol ettiğine dair chek atma gibi takipler var. Onunla ilgili. Sizde mesela çalışırken gözlük , kulak tıkacı takma eldiven ya da herhangi bir koruyu malzeme kullanmayı takip edip buna uyum ile ilgili puanlama yapabilirsiniz..
tamam çok teşekkür ederiz. tekrardan size danışacağız :)

Excel'de karşılaştığımız YÖN/FR/013 bilgisi neyi ifade etmektedir?

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri