Paydaş Yönetim Prosedürü

YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM PAKETİ Entegre Yönetim Sistemi Eğitimi ISO 9001 + ISO 14001 + ISO 45001 Bir Arada Kalite, Çevre ve İş Sağlığı Güvenliği standartlarını tek eğitimde öğrenin. 6 Başarı Sertifikası~20 Saat3 Standart Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
✦
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Başarı Sertifikası ile Kalite Uzmanı Olun Kurulumdan iç denetime, sürekli iyileştirmeye kadar tüm süreci öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
▤
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Başarı Sertifikası ile İş Güvenliği Uzmanı Olun Risk değerlendirme, tehlike analizi ve iş kazası önleme süreçlerini öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
⚠
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM ISO 27001 Bilgi Güvenliği Başarı Sertifikası ile Bilgi Güvenliği Uzmanı Olun Bilgi varlıklarını koruma, risk analizi ve siber güvenlik kontrollerini öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
◆
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Başarı Sertifikası ile Çevre Uzmanı Olun Çevresel etki değerlendirme, atık yönetimi ve sürdürülebilirliği öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
❀
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM · YENİ AS 9100 Havacılık & Uzay Kalite Başarı Sertifikası ile Havacılık Sektörüne Açılın Havacılık, uzay ve savunma sektörüne özel kalite yönetim sistemini öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
✈
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM · YENİ ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Başarı Sertifikası ile Enerji Verimliliği Uzmanı Olun Enerji tüketimini azaltma ve maliyet tasarrufu yöntemlerini öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
⚡
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM · YENİ ISO 10002 Müşteri Şikayetleri Yönetimi Başarı Sertifikası ile Müşteri Memnuniyeti Uzmanı Olun Şikayet kaydından çözüme, memnuniyet ölçümüne kadar süreci öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
☺

edacan

Teğmen
Üye
Bir STK’da çalışıyorum ve tüm birimleri kapsayacak şekilde bir Paydaş Yönetimi Prosedürü hazırlığı içerisindeyiz.

Prosedürün amaç ve kapsam bölümlerinin tüm birimleri kapsayacak şekilde genel ifadeler içermesi; ancak işlem basamaklarının daha çok tek bir birimin ve yurt dışı faaliyetleri kapsamında gerçekleştirilen çalışmaların paydaşlarına yönelik, birime özgü ve öznel bir yapıya dönüştüğü görülmektedir.

Prosedürü hazırlayan arkadaşımız, zaman içerisinde tüm birimlerin sürece entegre edilebileceğini, ancak bunun bir anda yapılmasının mümkün olmadığını ifade ediyor. Ancak prosedürün tüm birimleri kapsayacak şekilde hazırlanması planlanıyorsa, işlem basamaklarının yalnızca belirli bir birime özgü olarak hazırlanmasının prosedürün genel amacı ve kapsamıyla çelişip çelişmeyeceği konusunda değerlendirmeye ihtiyaç duyuyoruz.

Bunun dışında prosedür kapsamında aşağıdaki üç ekin yer alması planlanmaktadır:

• Ek-1: Paydaş Yönetimi RACI Matrisi
  • Ek-2: Paydaş Analiz Tablosu
  • Ek-3: Paydaş Değerlendirme Ölçeği
Bu kapsamda değerlendirmeye ihtiyaç duyduğumuz konular şunlardır:

1. Ek-1 ve Ek-3 tüm birimler için ayrı ayrı mı hazırlanmalıdır? Özellikle farklı görev ve sorumluluklara sahip birimlerin paydaşları birbirinden farklı olacağından, RACI Matrisi ve Paydaş Değerlendirme Ölçeği her birim özelinde oluşturulması mı daha doğru olur, yoksa kurum genelinde ortak bir yapı oluşturulup birimlerin bu yapı üzerinden ilerlemesi yeterli midir?

2. Her birim için ayrıca süreç diyagramı oluşturulmasına gerek var mıdır? Başlangıçta her birim için süreç diyagramı hazırlanarak paydaş yönetimi sürecinin adım adım gösterilmesi planlanmıştı. Daha sonra ise Ek-1 kapsamında hazırlanacak Paydaş Yönetimi RACI Matrisinin her birim özelinde oluşturulmasının, görev, sorumluluk ve süreçteki rollerin tanımlanması açısından yeterli olabileceği ve ayrıca bir süreç diyagramı hazırlamaya gerek kalmayacağı değerlendirildi.

Bu yaklaşım sizce uygun mudur? RACI Matrisi, süreç diyagramının yerine geçebilir mi; yoksa bu iki dokümanın birbirinden farklı işlevleri olduğundan her ikisinin de bulunması gerekir mi?

3. Çok sayıda iç ve dış paydaşı bulunan bir kurum için nasıl bir dokümantasyon yapısı oluşturulmalıdır? Kurumumuzda farklı faaliyet alanlarına sahip çok sayıda birim ve buna bağlı olarak çok çeşitli iç ve dış paydaş bulunmaktadır. Bu nedenle hazırlanacak prosedürün hem kurum genelinde ortak bir standart oluşturması hem de her birimin kendi faaliyet alanına özgü paydaş yönetimini doğru şekilde yansıtması önem taşımaktadır.

Bu kapsamda, tüm birimleri kapsayan bir Paydaş Yönetimi Prosedürü için önerilen doküman yapısı nasıl olmalıdır? Prosedürün ana metni ne ölçüde genel tutulmalı, birimlere özgü uygulamalar ise hangi doküman veya ekler üzerinden tanımlanmalıdır?

Bu konularda görüş ve önerilerinizi almak isteriz.
Teşekkürler

Geri