Sevgili Forum kullanıcıları merhaba,
Foruma az önce üye oldum. Gezinirken bu konuyu inceledim, paylaşılan örnek çalışmalar göz attım. Bu konuya ilişkin bazı katkılarda bulunmak istiyorum.
ISO 9001 standardının 4.1 maddesindeki şöyle biliyorsunuz : "Kuruluş, amacıyla ve stratejik yönüyle ilgili olan ve kalite yönetim sisteminin amaçlanan sonuçlarına ulaşabilme yeteneğini etkileyen ilgili iç ve dış hususları belirlemelidir."
Açarsak;
1- Amacıyla
2- Stratejik yönü ile
3- KYS'den amaçlanan sonuçlara ulaşabilme yeteneği ile (bu konu kuruluşun üst yönetimi tarafından belirlenecek ancak 1-Kapsam maddesi bu "intended outcomes" için asgariyi ortaya koyuyor: 1- müşteri ve regulasyonlara uygun ürün/hizmet sürekliliği / 2- müşteri memnuniyetinin arttırılması)
ilgili olan ve bunları olumlu/olumsuz etkileyebilecek iç/dış meseleler (İngilizcesi issue, TC 176 komitesi yorumlarında bu hususların/meselelerin, öne çıkan, dikkate alınması gereken, göz ardı edilemeyecek önemli hususlar/meseleler anlamına geldiği belirtiliyor) belirlenmelidir.
Yani yukarıda 1, 2, 3 olarak belirlenen ana unsurlardan bağımsız belirlenmiş iç/dış unsurların hiçbir anlamı olmaz. Bir örnek üzerinde düşünelim:
Varsayalım ki, içinde bulunduğumuz dönemdeki stratejik önceliklerimizden birisi, bir bayi teşkilatı kurmak olsun. Bu stratejik önceliği başarabilmek için hangi iç/dış unsurlara dikkat etmeliyiz? Örneğin bayi ağını kuracağımız bölgelerdeki demografik özellikler, bu bölgedeki rakip kuruluşların faaliyetleri dış hususlar olabilir. Bayi teşkilatını kurma ve yönetme sorumluluğunda olan satış bölümümüzün bu konudaki mevcut yetkinlikleri de iç unsur olabilir.
Bu unsurları belirlemek tek başına elbet yetmez. Standardın 6.1 maddesi de bu konuyu anlamlı kılıyor: Bu stratejik önceliğimiz ile ilgili olan iç/dış hususlar ile bağlantılı riskleri ve fırsatları değerlendirerek, buradan aksiyonlar çıkarmalıyız.
Örneğin; yukarıdaki örneğe devam edersek; satış bölümümüzün yetkinliklerini incelediğimizde, daha önce böyle bir operasyonu yönetmediklerini varsayarak, bu konunun bizim için bir belirsizlik oluşturabileceğini, bu belirsizliğin etkisinin operasyonu kurarken ve ileride yönetirken başarısızlık doğuracağını (riskler) belirleyebiliriz. Belki bu konuda bir fırsat olarak da, mevcut ekibi bu konuda eğitebilecek bir Genel Müdür yardımcımızın bulunmasını (varsayalım ki) söyleyebiliriz. Buna bağlı olarak da bir takım aksiyonlar belirleyip (riski ortadan kaldıracak, nedenlerini yok edecek, etkisini azaltacak, olduğu gibi bırakacak v.b.) uygulamaya alabiliriz.
İlgili taraflar ve beklentileri için de benzer bir durum var. Standart tüm ilgili tarafları değil, KYS ile alakalı olan ilgili tarafları ve hatta bunların yine KYS ile ilişkili olan şartlarını belirlememizi ve bunların karşılanmasına yönelik de 6.1 kapsamında risk&fırsat analizi yapmamızı istiyor. Tüm ilgili taraflar, herhangi bir ilişki kurulmamış genel beklentiler değildir istenen.
NOT: ISO 9001'in asgari şartları içinde tüm bu konuların (4.1, 4.2 ve 6.1) kapsamında doküman/kayıt zorunluluğu olmadığını da hatırlatmak isterim.
Sevgiyle kalın...