KPI

Merhabalar,

Kalite Yönetim Sis. olarak, Şirket içi aylık verileri her bölümün ayrı olacak girdiğimiz formlarımız zaten ek olarak bir de özet olsun hepsini bir arada görebileceğimiz QOS tablomuz var. Ancak QOS tablomuz geçen sene geçirdiğimiz ISO gözetim denetiminde pek yeterli bulunmadı. KPI için örnek form paylaşabilecek olan var mı ?
Elinize sağlık benimle de paylaşır mısınız? [email protected]

1780906267248.png

1. Genel Bilgiler (Form Başlığı)​

• Dönem : KPI’ların izleneceği zaman aralığını (Örn: Ocak-Aralık 2024, 2025 Q1 vb.) yazınız.
  • Rev. No : Formun revizyon numarasını giriniz. İlk kullanımda “0” veya “Rev.00” ile başlayınız; her değişiklikte numarayı artırınız.

2. Sütun Bazında Doldurma Kuralları​

Sütun AdıAçıklama ve Doldurma Yönergesi
S. NoPerformans göstergesinin sıra numarası (1’den başlayarak artan şekilde).
Süreç KoduKPI’ın ait olduğu sürecin kodunu (örn: ÜR-01, SAT-02, etc.) yazınız.
Performans Göstergesi TanımıKPI’ın kısa ve net tanımı. Ne ölçüldüğü anlaşılır olmalıdır.
KPI Kaynağı (Girdi/Çıktı/Kaynak)KPI’ın hangi süreç öğesiyle ilişkili olduğunu belirtiniz: Girdi (hammadde, bilgi), Çıktı (ürün, hizmet, rapor) veya Kaynak (ekipman, personel, yazılım).
KPI AçıklamasıKPI hakkında detaylı bilgi – neden önemli olduğu, hangi hedefe hizmet ettiği.
FormülüKPI’ın hesaplanma şeklini matematiksel olarak gösteriniz (Örn: (Toplam doğru ürün / Toplam üretim) x 100).
Verilerin KaynağıHangi doküman, sistem, rapor veya veri tabanından veri alınacağını belirtiniz.
Ölçüm BirimiKPI’ın ifade edildiği birim (Adet, Saat, TL, %, Oran vb.).
Ölçüm EkipmanVarsa, ölçüm için kullanılan cihaz/yazılım (Örn: Kaliper, ERP Sistemi, Anket Aracı).
Doğrulama MetoduKPI sonucunun doğruluğunu kontrol etme yöntemi (Örn: Örneklem kontrolü, çapraz kontrol, iç denetim).
Ölçüm PeriyoduNe sıklıkla veri toplanıp KPI hesaplanacağı (Günlük, Haftalık, Aylık, Üç aylık vb.).
Karar KriteriKPI için başarılı/başarısız eşik değer (Örn: ≥ %95, ≤ 5 saat).
Maximizasyon / MinimizasyonHedefin yönünü belirtiniz: Maximizasyon (yüksek değer iyi), Minimizasyon (düşük değer iyi).
Veri SorumlusuVeriyi sağlamakla yükümlü kişi/unvan (Örn: Üretim Planlama Uzmanı).
KPI SorumlusuKPI sonucundan yönetimsel olarak sorumlu kişi/unvan (genellikle süreç sahibi).
2023 Yılı GerçekleşenBir önceki yılın aynı KPI için gerçekleşmiş değeri (varsayılan karşılaştırma için).
2024 HedefHedeflenen değer (ilgili yıla göre değiştirilebilir; formülde “7” örnek olarak verilmiştir).
Alınacak AksiyonlarHedefe ulaşmak için yapılacak iyileştirme faaliyetleri (Örn: Operatör eğitimi, makine bakım planı).
SorumlusuAlınacak aksiyondan sorumlu kişi/unvan.
KaynaklarAksiyon için gerekli bütçe, ekipman, dış destek vb.
Termin TarihiAksiyonun tamamlanması gereken son tarih.
Gerçekleşen (ana sütun)Dönem sonunda oluşan nihai KPI değeri.
Aylar (January – December)Her ay için iki alt sütun vardır:
- Gerçekleşen: O ay içinde ölçülen KPI değeri.
- Gerçekleşme Oranı: (Gerçekleşen / Hedef) x 100 veya belirlenen kriter doğrultusunda başarı yüzdesi.
KararDönem sonu değerlendirmesinde KPI’ın hedefe ulaşıp ulaşmadığına dair yorum (Örn: “Hedef Tuttu”, “Aksiyon Gerekli”).
Var/YokVarsa uygunsuzluk veya sapma olup olmadığını belirtiniz (Uygunsuzluk varsa “Var” yoksa “Yok”).
DFDüzeltici Faaliyet kodu veya referans numarası (gerekiyorsa).
DF No:Düzeltici Faaliyet numarası (ilgili dokümandan alınır).
AçıklamaKPI ile ilgili ek notlar, sapma nedenleri veya açıklayıcı bilgiler.

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri