Kontrol Planı Mart 2024 Güvenli Başlatma

mesru

Onbaşı
Üye
Arkadaşlar Mart 2024 tarihinde yayınlanan Kontrol planında güvenli başlatma kutucuğu ile birlikte reaksiyon planı; aksiyon ve sorumluluk olarak iki kısma ayrılmış durumda.

Güvenli başlatma kontrol planı ile seri üretim kontrol planı arasındaki temel farklar nelerdir acaba ?90 gün içerisinde herhangi bir kalite sorunu yaşanmamış ise güvenli başlatma sona erer.Burada anlatılmak istenen nedir?

Arkadaşlar Mart 2024 tarihinde yayınlanan Kontrol planında güvenli başlatma kutucuğu ile birlikte reaksiyon planı; aksiyon ve sorumluluk olarak iki kısma ayrılmış durumda.

Güvenli başlatma kontrol planı ile seri üretim kontrol planı arasındaki temel farklar nelerdir acaba ?90 gün içerisinde herhangi bir kalite sorunu yaşanmamış ise güvenli başlatma sona erer.Burada anlatılmak istenen nedir?
GÜVENLİ BAŞLATMA (SAFE LAUNCH) PROSEDÜRÜ

Doküman No:
[XXX-XXX-XXX]
Revizyon No: 00
Yürürlük Tarihi: [GG/AA/YYYY]
Hazırlayan: [Ad-Soyad/Birim]
Onaylayan: [Kalite Müdürü/Üretim Müdürü]

1. AMAÇ

Bu prosedür, yeni ürün, proses değişikliği veya tedarikçi değişimi gibi durumlarda uygulanacak Güvenli Başlatma (Safe Launch) sürecinin kurallarını tanımlar. Güvenli başlatmanın amacı, olası kalite risklerini erken aşamada tespit ederek seri üretime geçişi güvence altına almaktır.

2. KAPSAM

Bu prosedür aşağıdaki durumlar için geçerlidir:

Yeni ürün devreye alımları

Proses/tasarım değişiklikleri

Yeni tedarikçi malzeme kullanımları

Üretim hattı taşınması veya yeniden kurulumları

Müşteri şikayetlerine bağlı proses revizyonları

3. TANIMLAR

TerimAçıklama
Güvenli BaşlatmaYeni veya değişen üretim süreçlerinde uygulanan geçici, artırılmış kontrol süreci
Kontrol PlanıÜretim sürecindeki kontrol noktalarını ve metodlarını tanımlayan doküman
Reaksiyon PlanıUygunsuzluk durumunda alınacak aksiyonları belirleyen plan

4. SORUMLULUKLAR

BirimSorumluluklar
Kalite- Kontrol planı hazırlama
- Veri toplama ve analiz
- Uygunsuz ürün bloke kararları
- Süreç sonu raporlama
Üretim- Güvenli başlatma kurallarına uygun üretim
- Proses kayıtlarının tutulması
- Anormal durum bildirimi
Mühendislik- Proses validasyonu
- Makine/ekipman ayarlarının doğrulanması
- Teknik destek sağlama
Planlama- Güvenli başlatma ürünlerinin sevkiyat onayı
- Müşteri ile koordinasyon

5. PROSEDÜR ADIMLARI

5.1. Tetikleyici Durumların Belirlenmesi

Aşağıdaki durumlarda Güvenli Başlatma süreci başlatılır:

Yeni ürünün ilk seri üretimi

Kritik proses parametre değişiklikleri

Tedarikçi değişikliği (özellikle kritik parçalar)

Müşteri şikayeti sonrası düzeltici aksiyon gerektiren durumlar

5.2. Güvenli Başlatma Ekibinin Oluşturulması

Kalite, üretim ve mühendislikten temsilcilerden oluşan çapraz fonksiyonlu ekip kurulur

5.3. Kontrol Planının Hazırlanması

Mevcut kontrol planı revize edilir veya yeni plan oluşturulur

Özel kontrol noktaları belirlenir:

%100 görsel kontrol

Artırılmış örnekleme planı

Sık frekanslı ölçümler

5.4. Reaksiyon Planının Oluşturulması

Potansiyel riskler ve alınacak aksiyonlar tanımlanır

Sorumlular ve zaman çerçevesi belirlenir

5.5. Uygulama ve İzleme

Üretim sırasında belirlenen kontroller uygulanır

Günlük kalite raporları hazırlanır

Proses yetenek analizleri (Cp/Cpk) yapılır

5.6. 90 Günlük Değerlendirme

90 gün boyunca hiç kalite sapması yaşanmazsa:

Güvenli başlatma sonlandırılır

Standart kontrol planına geçilir

Sapma tespit edilirse:

Kök neden analizi yapılır

Süreç revize edilir

Süreç 90 gün daha uzatılabilir

5.7. Güvenli Başlatmanın Sona Ermesi

Kalite birimi final raporu hazırlar

Üst yönetim onayı ile standart üretime geçiş yapılır

6. İLGİLİ DOKÜMANLAR

[Kontrol Planı Şablonu] - Doküman No: XXX

[Reaksiyon Planı Örneği] - Doküman No: XXX

[Kalite Kayıt Formları] - Doküman No: XXX

7. KAYITLAR

Güvenli başlatma kontrol listeleri (SK-001)

Günlük kalite raporları (SK-002)

90 günlük değerlendirme raporu (SK-003)

Merhaba Mesru Bey,

safe launch kontrol planı tek başına olmaz.
ön seri ve seri üretimde sıkılaştırılmış veya ekstra yapılan kontrolleri temsil eder.
yani ön seri kontrol planında güvenli başlatmaya dair bir talep var ise hem ön seri kutucuğu hemde safe launch kutucuğu işaretlenmelidir. benzer durum ön seri içinde geçerlidir.
müşteri sizden safe launch fazında olmayan kontrolleri bırak dediği anda ön seri veya seri üretim kontrol planı tek başına devam eder. ileri de yaşanacak problemlere göre seri üretim kontrol planınıza müşteri talebi ile sıkılaştırılmış kontroller eklenerek tekrardan kontrol planınız seri+safe launch olabilir.
bu bdeğişim APQP V.3 / genel kontrol planı v1. ana değişimlerinden. unutmayalım tek başına safe launch kontrol planı olmaz!

örnekleyelim;
diyelimki müşteri ön seri üretiminde üretime sizle beraber dahil oldu (run&rate) ve bazı aksaklıklar gördü. bu bağlamda size ekstra geçici test veya mevcut yaptığınız örnekleme miktarını geçici süre ile artırılmasını ister.
ekstra test örnek 3 ay boyunca çekme-kopma testi
örnekleme sıklığı artış 4 saate bir 5 parça konrol, anca güvenli başlatma fazında 2 saate bir 10 parça kontrol 3 ay süre ile
dikkat edelim safe launch geçici süre ile yapılır.

başka opsiyon özellikle otomotiv müşterileri seri üretim + 3 ay kalite duvarı ister. işte bu kalite duvarı safe launch fazıdır. herhangi bir probleme bakmak direk SOP+3 AY kalite duvarı yapacaksın der.

umarım anlatabilmişimdir.

Merhaba Mesru Bey,

safe launch kontrol planı tek başına olmaz.
ön seri ve seri üretimde sıkılaştırılmış veya ekstra yapılan kontrolleri temsil eder.
yani ön seri kontrol planında güvenli başlatmaya dair bir talep var ise hem ön seri kutucuğu hemde safe launch kutucuğu işaretlenmelidir. benzer durum ön seri içinde geçerlidir.
müşteri sizden safe launch fazında olmayan kontrolleri bırak dediği anda ön seri veya seri üretim kontrol planı tek başına devam eder. ileri de yaşanacak problemlere göre seri üretim kontrol planınıza müşteri talebi ile sıkılaştırılmış kontroller eklenerek tekrardan kontrol planınız seri+safe launch olabilir.
bu bdeğişim APQP V.3 / genel kontrol planı v1. ana değişimlerinden. unutmayalım tek başına safe launch kontrol planı olmaz!

örnekleyelim;
diyelimki müşteri ön seri üretiminde üretime sizle beraber dahil oldu (run&rate) ve bazı aksaklıklar gördü. bu bağlamda size ekstra geçici test veya mevcut yaptığınız örnekleme miktarını geçici süre ile artırılmasını ister.
ekstra test örnek 3 ay boyunca çekme-kopma testi
örnekleme sıklığı artış 4 saate bir 5 parça konrol, anca güvenli başlatma fazında 2 saate bir 10 parça kontrol 3 ay süre ile
dikkat edelim safe launch geçici süre ile yapılır.

başka opsiyon özellikle otomotiv müşterileri seri üretim + 3 ay kalite duvarı ister. işte bu kalite duvarı safe launch fazıdır. herhangi bir probleme bakmak direk SOP+3 AY kalite duvarı yapacaksın der.

umarım anlatabilmişimdir.
Hasan Bey Merhaba

Seri üretim başlangıcı+3 ay süre ile uygulanan kontrol sıklığı artırılmış safe launch sona erdiğinde kontroller tekrar seri üretim kontrol planına göre uygulandığında;

Müşterimiz veya denetçi bu kontrol planının safe launch fazını ve + 3 ay süre ile uygulanan kontrol kayıtlarınıda görmek isteyebilirmi?

teşekkürler

Merhaba Mesru Bey,

Tabi ki görmek isteyebilir.
Hangi fazda kontrol planı olur ise olsun, genel kontrol planında bir kayıt dokümanı yazmış olmanız lazım. bu kayıtlar genel kontrol planında tanımlı olduğu şekilde alınmalıdır.
izlenebilirlik açısından da önemlidir.
Safe launch fazının tamamlandığını gösteren müşteri mail veya müşteriye sunulan mini ppap çalışmaları denetçilere göstermek için hazırlanmalı ve saklanmalıdır.

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri