Kalibrasyon Sıklığı

selinay

Onbaşı
Üye
Herkese merhaba,
Üretim yoğunluğumuz az olduğu için cihazlarımızı minimum seviyede kullanıyoruz ve 1 yıllık periyotla kalibre ettirdiğimiz cihazlarımızın kalibrasyon sıklığını 1,5 veya 2 yıla çıkarmak istiyoruz. Bu mümkün müdür? Herhangi bir uygunsuzluk yaratır mı? Bunu denetçiye açıklarken kullanım sıklığı ve önceki kalibrasyonlarda ölçülen sapma değerlerini içeren bir hesaplama tablosu oluşturmak mantıklı olur mu?

Kullanım sıklığı, geçmiş kalibrasyon sapmaları ve ölçümün ürün uygunluğuna etkisi birlikte değerlendirildiğinde bir uygunsuzluk yaratmaz. Alınan kararlar ispatlanabilir verilerle desteklenmeli ve yetkili kişi tarafından onaylanarak kalibrasyon sürecinde tanımlı hale getirilmelidir

Merhaba,

kalibrasyon periyodunu 1,5 veya 2 yıla çıkarmanız mümkündür. ancak bunun gerekçelendirilmiş, dokümante edilmiş ve risk temelli olması gerekir. Aksi halde denetimde uygunsuzluk riski doğabilir.
ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001, IATF 16949 gibi yönetim sistemleri ve ISO 10012 ölçüm yönetimi standartlarında:
Kalibrasyon periyotları kuruluş tarafından belirlenir
Periyotlar kullanım sıklığı, kritikliği ve geçmiş performansa göre ayarlanabilir şeklinde geçer.

Yani 1 yıl zorunludur şeklinde bir genel kural yoktur.

Denetçi şunlara bakar:
Karar veriye dayalı mı?
Risk değerlendirmesi yapılmış mı?
Ölçüm güvenilirliği tehlikeye giriyor mu?
Geriye dönük izlenebilirlik var mı?

Eğer “üretim az, o yüzden uzattık” şeklinde kanıtsız bir açıklama yapılırsa uygunsuzluk riski yüksektir.

kolay gelsin

kalibrasyon sıklığı ile ilgili maalesef bazı basma kalıp bilgiler nedeni ile yılda bir gibi bir algı var.
Fakat bazı yönetmeliklerde örneğin sağlık bakanlığı GDP yönetmeliğinde açıkça yılda en az 1 kere TÜRKAK lı kuruluşlarda kalibre edilmelidir şeklinde yazmakta.
gdp mevzuatı madde 4 .3
"Ekipmanların kalibrasyonu belirlenen aralıklarla risk ve güvenlilik değerlendirmesine dayanılarak yapılır ve ulusal veya uluslararası bir ölçüm standardına göre izlenebilecek şekilde planlanmalıdır. Ekipmanların uygun metotlara göre TÜRKAK tarafından akredite edilmiş kuruluşlar tarafından kalibrasyon planına uygun olarak en az yılda 1(bir) kez kalibre ve kontrol edilmeli ve kayıtları saklanmalıdır. Ekipmanla ilgili onarım, bakım ve kalibrasyon işlemleri, ürünlerin bütünlüğünü tehlikeye atmayacak şekilde gerçekleştirilmelidir."

Devlet tarafından yapılan piyasa gözetim denetimlerinde de yılda 1 kez isteniyor. ve Eski TSE ci arkadaşlarda usta çırak ilişkisi nedeni ile eskiden gelen bazı kuyuya atılan taşlar nedeni ile onlarda istiyor maalesef.

Önerim çok direnmeden yılda en az bir kere kalibre ettirmenizdir.

Ama İşin doğrusu bir cihazn bulunduğu konum ve diğer tüm şartları ele alarak bir risk analizi yapmalı ve bu analiz sonucuna göre değerlendirme yapmalısınız. .

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri