Iso9001:2015 7.1 Kaynaklar Ve Kısıtlar

Ayberoz

Orgeneral
Moderatör
Üye
ISO9001:2015 de 7.1 maddesi kaynaklar ve kısıtlar konusunu gördüğüm örneklerde süreç tanıtım sayfalarında gösterildiği şeklinde tanımlanmış. Buna örnek verilebilecek bir çalışması olan var mı?

7.1 Kaynaklar ve kısıtlar konusundaki tanımı nasıl kendi bünyemize uyarlayabiliriz?

Standartın maddesi aşağıdaki gibi tanımlı :

7.1 Kaynaklar

7.1.1 Genel

Kuruluş, KYS’nin oluşturulması, uygulanması, sürdürülmesi ve sürekli iyileştirilmesi için ihtiyaç duyulan kaynakları belirlemeli ve sağlamalıdır.

Kuruluş;

1. a) var olan iç kaynakların yeterliliğini ve kısıtlarını,
  2. b) dış tedarikçilerden nelerin sağlandığını,
dikkate almalıdır.

Son düzenleme:
çok geniş bir konu. sırf bu madde için doküman hazırlamaya gerek yok bence. ilgili taraflar, risk değerlendirme çalışmaları, bütçe planları, bakım destek faaliyetleri vb her şeyden ufak ufak içermekte. birazda bu madde denetçinin gözlemlemesine bağlı.

Bu konuyla ilgili olarak yazılı bir doküman örneği var mı acaba;
Mesela kaynaklarda kısıt ve yeterliliği gösterir bir kanıtı denetçiye nasıl bir doküman ile izah edebileceğim konusunda bir örnek.

İyi haftalar diliyorum.

7 Destek

7.1 Kaynaklar
7.1.1 Genel

KYS’nin uygulanması ve sürdürülmesi, etkinliğinin sürekli iyileştirilmesi ve müşteri memnuniyetinin sağlanması amacıyla, gerekli kaynak ihtiyaçları süreç sorumluları tarafından belirlenmiş ve yönetim tarafından temin edilmiştir. İç kaynakların kısıtları kontrol formlarında belirlenmiştir.

Dış tedarikçiden tedarik edilecek kaynaklar Tablo1’ de olduğu gibidir. Bunun dışında ihtiyaçlar, ihtiyaç sahibi birimler tarafından tespit edilerek “8.4 Dışarıdan tedarik edilen proses, ürün ve hizmetlerin kontrolü” maddesi kapsamında temin edilmektedir.

Tablo 1: Dış Kaynaklar
upload_2018-6-12_8-56-43.pngupload_2018-6-12_8-56-43.png

Referanslar

• YÖN.SR.001- YÖN.SR.011 SÜREÇLER

• KAL.FR.008- HAVYA SICAKLIĞI KONTROL FORMU

• KAL.FR.012- ELEKTRİKLİ TORNAVİDA TORK KONTROL FORMU

• KAL.FR.013- YÜZEY ESD KONTROL FORMU
7.1.2 Kişiler

Firmamız, KYS’ nin etkili bir şekilde uygulanması ile proseslerin işletilmesi ve kontrolü için görev tanımları ve organizasyon şeması ile kişileri tayin ve temin etmiştir.

Referanslar

• ORG.ŞEM.001 Organizasyon Şeması rev. 10

• [YÖN.GT.002-YÖN.GT.026] GÖREV TANIMLARI
7.1.3 Altyapı
Firmamızda süreçlerin sağlıklı yürütülebilmesi için gerekli;

1. 1662 m² kurulu alan ve 1490 m² kullanılabilir alan,

2. Havyalar, test jigleri ve cihazları, ölçü aletleri,

3. 1 adet forklift, 1 adet transpalet, 5 adet bant, ürün taşıma arabalarını ve 3 adet servis aracı,

4. Netsis, Vboss vb. Bilgi iletişim teknolojileri,

yönetim tarfından temin edilmiştir ve sürekliliğini sağlamaktadır.

7.1.4 Proseslerin işletimi için ortam

Firmamızda, çalışanlar ve ürünler için uygun ortam sağlanmaktadır ve sürekliliğini sağlamak için belirli aralıklarla SPEK ELEKTRONİK ve ISG(EKO ANALİZ LAB.) firması tarafından ölçülmektedir.

Referanslar

• KAL.FR.003- SICAKLIK NEM TAKİP FORMU

• İSG-089-1/18

7.1.5 İzleme ve ölçme kaynakları

7.1.5.1 Genel

Firmamız ürünlerin kalitesini etkliyen izleme ve ölçme cizhazlarını belirlemiştir. Bu cihazlar sürekli uygunluklarını sağlamak amacıyla kontrol altında tutulmakta ve kalibrasyonları belirli aralıklarla yapılmaktadır.

7.1.5.2 Ölçüm izlenebilirliği

Test Jiglerinin doğrulama işlemi Kalite Talimatı ile belitlenmiştir. Test jiglerinin bakım işlemi Bakım Talimatı ile belirlenmiştir. Periyodik bakım takip formu ve jiglerin üzerinde bulunan bakım takip etiketi ile izlenmektedir. Ölçü aletleri ve cihazlarının kalibrasyonu ISO/IEC 17025:2005 standardına uygun olarak kalibrasyon şirketleri tarafından yapılmaktadır. Form ve üzerlerinde bulunan kalibrasyon etiketi ile bir sonraki kalibre tarihleri izlenmektedir.

Referanslar

• TDES.FR.001- TEST JİGİ VE YÜKLEME APARATI PERİYODİK BAKIM TAKİP FORMU

• KAL.TAL.001 -KALİTE PROSES KONTROL TALİMATI

• KAL.FR.018 -KALİBRASYON TAKİP FORMU

• TDES. TAL. 001 -BAKIM TALİMATI

• TDES.FR.002 -JENERATÖR HAFTALIK BAKIM TAKİP FORMU

7.1.6 Kurumsal bilgi

Firmamız, proseslerin işletilmesi ve ürünlerin uygunluğa erişmesi için ihtiyaç duyulan bilgiyi tayin etmiştir. Bu kapsamda, VBOSS >> Reçete>> İşlemler, VBOSS>> Doküman>> E-DYS , Mailler , Cross Meeting (Çapraz Toplantı), Seminerler , Fuarlar ve İnternet aracılığıyla mevcut bilgi birikimi, ihtiyaç duyulan ilave bilgiler ve güncellemeler tayin edilmiştir ve yetkilendirilmiş personeller tarafından bu bilgilere erişilmektedir.

Netsis, Vboss ve Server( KYS dokümantasyonu) üzerinde kayıtlı olup, belirli aralıklarla yedeklenmektedir.

Referanslar

• YÖN.FR.005-TOPLANTI TUTANAK FORMU

• YÖN.PR.001- Doküman Kontrolü ve Kurumsal Bilgi Prosedürü

• AR-GE FR23-TOPLANTI TUTANAK FORMU
Biz Kalite El kitabı yerine Kalite Sistem Dokümantasyonu adı ile dokümante ettik. Orada 7.1 bu şekilde geçiyor.

Tablo 2 kez eklenmiş düzeltemiyorum. Siz 1 tablo olarak varsayın :)

çok geniş bir konu. sırf bu madde için doküman hazırlamaya gerek yok bence. ilgili taraflar, risk değerlendirme çalışmaları, bütçe planları, bakım destek faaliyetleri vb her şeyden ufak ufak içermekte. birazda bu madde denetçinin gözlemlemesine bağlı.
Merhaba iç denetim planı mevcut ise yeni versiyon için paylaşırmısınız.

İç denetimimizi paylaşmamız uygun olmaz. Size prosedürümüzü paylaşayım. inceleyin. Sorunuz olursa inceleyelim.

Ekli dosyalar

• YÖN.PR.005 İç Tetkik Prosedürü.xls
    164.5 KB · Görüntüleme: 162
Merhabalar,
7.1.6 Kurumsal Bilgi ( kuruluşa ait bilgi birikimi) için neler yapılabilir? yardımcı olabilecek varsa veya doküman paylaşabilecek. Eğitim de sistematik oluşturun dendi ama nasıl yapacağımı bilmiyorum

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri