Iso 9001:2015

Gıda sektöründeyiz. Zaten ana prosesimiz üretim. Ve üretim prosesimiz kendi içinde 4 e ayrılıyor tabi ki akış şemaları vs. herşey mevcut. Geçmiş konuları okuduğumda YGG, insan kaynakları, satınalma, satış pazarlama vb. hep proses olarak bahsedilmiş bizde bunlar için sadece prosedür var. O yüzden bu karmaşıklık
Sen de her prosedürü okuyup akış şeması haline getireceksin. Ben öyle yapmıştım.

Gıda sektöründeyiz. Zaten ana prosesimiz üretim. Ve üretim prosesimiz kendi içinde 4 e ayrılıyor tabi ki akış şemaları vs. herşey mevcut. Geçmiş konuları okuduğumda YGG, insan kaynakları, satınalma, satış pazarlama vb. hep proses olarak bahsedilmiş bizde bunlar için sadece prosedür var. O yüzden bu karmaşıklık
Anlıyorum. Sizinle örnek diyagramları paylaşacağım.

bazen güzel şeylerde yazmak lazım. BSI kuruluşu tarafından ISO9001, ISO14001 ve ISO22000 Denetimlerini yalnızca 1 minör uygunsuzluk ile tamamlamış bulunuyorum :) darısı hepinizin başına :)

Merhaba,

Süreç haritası örneği var mıdır başaka? Paylaşabilir misiniz ?
süreç dokümanlarını atmak zor oluyor, içlerinde kurumlara ait bilgiler oluyor ve insan bu bilgileri her zaman paylaşamıyor. Ben size ekte bizdeki İK sürecinin genel hatlarını gösteren ve hangi başlıklarda konuyu ele aldığımızı gösteren bir dokümanı eke ekledim. Lojistik sektöründe çalıştığımız için hizmet sektörünce süreç kavramının farklı ele alındığınızı bilmenizi isterim. Umarım doküman işe yarar. Detayda sormak istediğiniz olursa mail: [email protected].

Ekli dosyalar

• SR-6.2-01 İnsan Kaynakları Sureci - Düzenlenebilir.xlsx
    194.3 KB · Görüntüleme: 509
bazen güzel şeylerde yazmak lazım. BSI kuruluşu tarafından ISO9001, ISO14001 ve ISO22000 Denetimlerini yalnızca 1 minör uygunsuzluk ile tamamlamış bulunuyorum :) darısı hepinizin başına :)

Tebrikler, siz böyle yazınca aklıma ilk denetimim geldi, bende denetimden 2 minör almıştım ve panik içeresindeydim, sonraki süreçlerde bunun normal olduğunu anladım

Tebrikler, siz böyle yazınca aklıma ilk denetimim geldi, bende denetimden 2 minör almıştım ve panik içeresindeydim, sonraki süreçlerde bunun normal olduğunu anladım
2015 Revizyonlarıyla birlikte raporlarda 'iyileştirme fırsatı' adıyla bazı öneriler yazılıyor bunu bile uygunsuzluk zannedip tedirgin olan arkadaşlarımız var minor uygunsuzluk sayısı kaç olursa olsun iyi karşılanmalı bence, eksiklerimizi görüp düzeltmek için bir fırsat olarak düşünülmeli.

2015 Revizyonlarıyla birlikte raporlarda 'iyileştirme fırsatı' adıyla bazı öneriler yazılıyor bunu bile uygunsuzluk zannedip tedirgin olan arkadaşlarımız var minor uygunsuzluk sayısı kaç olursa olsun iyi karşılanmalı bence, eksiklerimizi görüp düzeltmek için bir fırsat olarak düşünülmeli.
Ben de böyle düşünüyorum, haklısınız. Hatta ben denetçiye bile bunu söylemiştim, ben de eksiklerimi, yanlışlarımı görürüm. Bu benim için bir fırsattır dedim.

merhaba,

sistemimizi kurarken üretim prosesimizi ana proses; teknik bakım onarım, satınlama, dış kaynaklı, satış, depo, üretim, dış ticaret, kalite kontrol proseslerini de yan prosesler olarak kurduk. Ayrıca 30 küsur da prosedürümüz mevcut. Eğitim ve insan kaynaklarını sadece prosedür olarak işleyip prosesini oluşturmamak bir eksikliğe yol açar mı? Yani Prosesi de olması gerekir mi bu yapıda?

Standardın proses oluşturun dediği madde oluşturulmalı. İnsan kaynakları da temel proseslerdendir sürecin akışı oluşturulup performansı ölçülmeli

merhaba, açıklamanız için çok teşekkürler, çok faydalı bilgiler içeriyor.
Öncelikle geçiş denetimi ara denetim gibi 1 gün sürüyor. denetcinin tetkik planında yer verdiği konuları (denetci gelmeden 1 hafta önce tetkik planı gönderdi) standart maddesine göre tek tek ele alıyor. 2015 standardına uygun mu değil mi diye bakıyor. Öncelikle 2015 e geçiş de değişen maddelere bakıyor.
ilk sorduğu Kalite El Kitabı var mı oldu
KEK üzerinden denetime devam etti
bağlam için (tablo yapmanızı öneririm)
kapsam da iş yerinin tam adını ve işyeri açma ruhsatında yazan faaliyetlarin tamamını yazmanızı öneririm
coğrafi kapsam olarak harita koymanızı ve tam adres yazmanızı öneririm (birden fazla şube varsa hepsini tek tek belirtmenizi öneririm)
liderlik de standardın 5.3 maddesinde yazan maddeleri yönetim temsilcisi yada genel müdüre yada bir sorumluya görev tanımı olarak yazmanızı öneririm
organizasyon şeması ve herkesin görev tanımlarının olmasını öneririm
6.3 maddesindeki değişikliklerin tanımlanmasını maddelerini KEK varsa yazılı olmasını yoksa bir yerde değişiklikler böyle yönetilir diye tanımlamanızı öneririm
iç tetkiklerinizin tam olmasını öneririm
düzeltici faaliyetlerinizin olmasını öneririm
hatta en az 3 adet kapanmış düzeltici faaliyetinizin olmasını öneririm
stratejik hedeflerinizi belirlemenizi öneririm
kalite hedeflerinizi en az yılda 1 defa revize edilmiş olmasını öneririm
Yönetim Gözden Geçirme toplantısı muhakkak yazılı olarak bulunmalı ve her YGG de Kalite Yönetim Sisteminde değişikliğe gerek olmadığını (eğer yoksa) belirt
kalite politikanızda mutlaka "Kalite Yönetim Sisteminin devamı için gerekli şartların sağlanacağını taahhüt eder" ibaresi yeralmasını öneririm
kalite politikanızı çalışanların ezberlemesini öneririm
Risk ve fırsatlarınızı belirlemek için talimat yazmanızı ve tüm süreçlerin risk ve fırsatlarını değerlendiren bir tablonuzun olmasını tavsiye ederim
Kalite hedeflerine ulaşmak için süreç performans analizlerinizin tablo olarak bulunmasını tavsiye ederim
Üretim (operasyon) planlama ve kontrolün nasıl sağlandığını ispat için kanıt bulunmasını ve izlenebilir olmasını tavsiye ederim
Operasyon için iç uygunsuzluk formlarınızın (düzeltici faaliyet de olabilir) olmasını öneririm
Kaynak planınızın olmasını öneririm
sürekli iyileştirme planınızın olmasını öneririm
Doküman oluşturma ve güncelleme prosedürünüzün güncel olmasını ve doküman dağıtım formlarınız doldurulmuş olmasını(eğer dağıtıyorsanız) tavsiye ederim.
operatör kullanma talimatlarını kime dağıttığınızı kanıtlamak için doküman dağıtım formu olmasını tavsiye ederim
müşteri siparişinin nasıl alındığını ve nasıl takip edildiğini nasıl iş emrine dönüştüğünü yazılı olarak kanıtlayabilir olmanızı tavsiye ederim
dış kaynaklı doküman var ise güncelliğini sağlamanızı ve dış kaynaklı dokümanları ne sıklıkla kimin takip ettiğini ve takip edildiğini kanıtlamanızı öneririm
ambalaj ve sevkiyatı neye göre yaptığınızı, müşteri siparişi ile uyumlu olduğunu kanıtlamanızı tavsiye ederim
eğitim planınızın olmasını tavsiye ederim

denetim maddelerini yazacak olursam

kuruluşun bağlamı
4.1 , 4.2 , 4.3 , 4.4 , 4.4.1 , 4.4.2
liderlik
5 , 5.1 , 5.1.1 , 5.1.2 , 5.2 , 5.2.1 , 5.2.2 , 5.3
planlama
6 , 6.1 , 6.2 , 6.3
iç tetkik
9.2 , 9.2.1 , 9.2.2 , 9.3 , 9.3.1 , 9.3.2 , 9.3.3
operasyon
8.1 , 9.1 , 9.1.1 , 9.1.2 , 9.1.3
iyileştirme
10 , 10.1 , 10.2 , 10.3
dokümante bilgi
7.5 , 7.5.1 , 7.5.2 , 7.5.3
ürün ve hizmetler için şartlar
8.2 , 8.2.1 , 8.2.2 , 8.2.3 , 8.2.4
ürün ve hizmetlerin sunumu
8.5 , 8.5.1 , 8.5.2 , 8.5.3 , 8.5.4 , 8.5.5 , 8.5.6 , 8.6 , 8.7

uzun uzun tüm denetimimi yazdım daha arada yamayı unuttuklarım bile vardır
umarım işine yarar

merhaba, açıklamanız için çok teşekkürler, çok faydalı bilgiler içeriyor? sürekli iyileştirme planı tam olarak nasıl bir döküman var ise örnek paylaşmanız mümkün müdür?

teşekkürler

Evet Form no , doküman no taşıyan sistemde tanımlı olan dokümanları dağıtım yaparsanız kontrollü kopya yapmalısınız.
Sizdeki aslına sadece imza atılması gerekiyor. kaşe vurmuyorsunuz.

Görkem Bey bu artık çok eskide kalmış bir uygulama. ben 2015 e geçişte bu sistemi tamamen değiştirdim. Şirket server da Kalite sistem dokümantasyon için yer ayırttım. Oraya tüm sistem dokümanlarını yükledim. Tüm beyaz yaka çalışan ilgili şahıslara oray nasıl kısayol bağlantısı yapılacağını tanımladım. Biz 3 kişi Kalite sistem temsilcisine değiştirme yetkisi açık diğer herkese sadece okuma yetkisi ile tanımlattırdım. Bunu bilgi işlemci arkadaşlar ayarladı.

Artık, dokümanlarda değişiklik isteyenler bize değişiklik ile ilgili talepte bulunacak biz sisteme uygun ise değişikliği uygulayıp sisteme kaydedeceğiz . Dağıtım yapmadık çıktı almadık. Sadece üretim talimatı ve PC ye ulaşma imkanı olmayan yerlere çıktı alıp dağıtım yaptık.
Bu yöntem işimizi çok rahatlattı.
merhaba Ayberoz Bey , bizim firmada kullanılan beyaz yakalı arkadaşlara açık otomasyon sistemi var ben dokümanların hepsini orada paylaşıyorum. genel müdürümüz fazla doküman çıktılarını alma taraftarı değil sadece birimlere dağıtım form ve talimatlar dışında prosedürlerde çıktı alınıp ıslak imzalamam gerekiyor mu ?birde bütün dokümanlarda ıslak imzalı olması şart mı ? yardımcı olabilir misiniz??

merhaba iş akış şemalarını paylaşabilir misniz ?(süreçlere göre )

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri