Iso 9001:2015 Standardına Göre Süreçlerin Performans Göstergeleri

Ayberoz

Orgeneral
Moderatör
Üye
Elektronik tasarım , montaj ve gruplama ( yarı ürün montaj ve test )
Süreçlerimiz aşağıdaki gibi.

Bu süreçlere nasıl performans göstergeleri oluşturabilirim. Süreç tanıtım sayfalarına yazıp , aylık süreç izleme formunda belirleyeceğim performans takip kriterleri ile süreç performanslarını değerlendireceğiz.

Tasarım Süreci
Planlama & Stok Kontrol Süreci
Teknik Destek Süreci
Üretim Süreci
Yeni Ürün Devreye Alma Süreci
Satın Alma ve Tedarikçi Değerlendirme Süreci
Müşteri Memnuniyeti Yönetimi Süreci
Personel İşe alma ve Eğitim Süreci
Düzeltici Faaliyet Süreci
Pazarlama Süreci

Süreçlerin birbirleri ile etkileşimleri

Bu konuda 2015 geçişini tamamlamış arkadaşlardan yardımcı olabilecek kimse var mı acaba? Yoksa forum yöneticilerinden destek rica ediyorum.

Bu forum çok yararlı oldu. Şimdiden çok teşekkür ediyorum.

Örnek olabilecek göstergeler ekledim.Ancak konuyla ilgili eğitim almanız yararlı olacaktır.

Ekli dosyalar

• Performans Göstergeleri.docx
    12.1 KB · Görüntüleme: 1,614
Bilgi için teşekkürler. İzmir de 3 günlük ISO9001:2015 geçiş ve iç denetçi eğitimi aldık. (bureau veritas)

Bu iki süreç neden ayrı birinde tasarlayıp diğerinde devreye alıyorsunuz.
Tasarım ARGE bölümü tarafından yapılıyor. Uygulama mühendisliği tasarımların üretim şartlarına uygunluğunu gözlemleyip , pilot üretimler yaptırıyor, gerekiyorsa tasarım üzerinde geliştirmeler ve dizayn değişiklikleri talep edebiliyor.

Teknik Destek Süreci ( Destek süreçlerden biri, Müşteri ziyaretleri, Müşteri şikayetlerini yerinde gözlemleme , iade ürünlerin analizi, üretim aparatlarının ve test cihazlarının yapılması, sağlanması gibi işlerle uğraşan birim ; ve bu birimin çalışma alanlarını iş akışını gösterir süreç , Teknik Destek Süreci oluyor. )

Teşekkürler...

Son düzenleme:
Elektronik tasarım , montaj ve gruplama ( yarı ürün montaj ve test )
Süreçlerimiz aşağıdaki gibi.

Bu süreçlere nasıl performans göstergeleri oluşturabilirim. Süreç tanıtım sayfalarına yazıp , aylık süreç izleme formunda belirleyeceğim performans takip kriterleri ile süreç performanslarını değerlendireceğiz.

Tasarım Süreci
Planlama & Stok Kontrol Süreci
Teknik Destek Süreci
Üretim Süreci
Satın Alma ve Tedarikçi Değerlendirme Süreci
Müşteri Memnuniyeti Yönetimi Süreci
Personel İşe alma ve Eğitim Süreci
Düzeltici Faaliyet Süreci
Pazarlama Süreci

Süreçlerin birbirleri ile etkileşimleri

Bu konuda 2015 geçişini tamamlamış arkadaşlardan yardımcı olabilecek kimse var mı acaba? Yoksa forum yöneticilerinden destek rica ediyorum.

Bu forum çok yararlı oldu. Şimdiden çok teşekkür ediyorum.
Merhaba, süreç göstergelerini belirleyebildiniz mi?

Süreç izleme formunu vereyim. Burada gösterdiğim performans göstergelerini süreç tablolarına da aynen girdim. İzlemeyi bu form ile yapacağız.

Ekli dosyalar

• YÖN.FR.006 SÜREÇ HEDEFLERİ VE KALİTE HEDEFLERİ İZLEME FORMU 2018.xlsx
    47.8 KB · Görüntüleme: 1,194
Tasarım konusunu Ar-Ge departmanı ISO temsilcisi arkadaşlar toparlıyor. Tamamlandığında bir araya gelip revizeyi yapacağız. Bir kaç gün içinde..

Merhaba herkese,

Doküman Kontrolü ile ilgili performans göstergesine ihtiyacım var nasıl birşey belirleyebilirim; yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Şimdiden teşekkürler...

Merhaba herkese,

Doküman Kontrolü ile ilgili performans göstergesine ihtiyacım var nasıl birşey belirleyebilirim; yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Şimdiden teşekkürler...

İç denetimde çıkan doküman uygunsuzluğu olarak bir gösterge belirlenebilir.Tabi doküman kontrolünden kastımız dokümanın gözden geçirilmesi ise
Gözden Geçirilen Doküman Sayısı/Gözden geçirilmesi gereken doküman sayısı gibi bir gösterge de olabilir.

Doküman Kontrolünü süreç olarak değil prosedür olarak anlatırsanız performans göstergesi gibi bir detay ile uğraşmazsınız. Çok gerekli olmayan bir ayrıntı.

Doküman kontrolü en önemli süreçlerden biridir. Prosedür ve süreç ayrı kavramlardır.
Bir dizi girdiyi çıktıya dönüştüren ve belirli performans ölçütleri olan ve sürekli tekrar eden sistematik bir yapıyı tanımlayan sistemlere süreç adı verilir. Tedarikçi, Girdi, Çıktı, Müşteri, Geri Bildirim, Performans Ölçütleri olacak ki süreç haline gelebilsin. Standart süreç yaklaşımını bu şekilde açıklamıştır. Uluslararası literatürde de süreç açıklamaları mevcuttur. Bir defaya mahsus hazırlanan ve alt yapı olarak oluşturulan işlemleri (dokümanların kontrolü gibi) süreç olarak tanımlamak hata olur. Ölçemezsiniz. Arkadaşlara, süreç oluşturun derken lütfen bunları gözardı etmeyelim. İyi araştıralım ve yanlış bilgi vermeyelim. Prosedür böyle bir işi tanımlamada yeterli olacaktır.

Bir dizi girdiyi çıktıya dönüştüren ve belirli performans ölçütleri olan ve sürekli tekrar eden sistematik bir yapıyı tanımlayan sistemlere süreç adı verilir. Tedarikçi, Girdi, Çıktı, Müşteri, Geri Bildirim, Performans Ölçütleri olacak ki süreç haline gelebilsin. Standart süreç yaklaşımını bu şekilde açıklamıştır. Uluslararası literatürde de süreç açıklamaları mevcuttur. Bir defaya mahsus hazırlanan ve alt yapı olarak oluşturulan işlemleri (dokümanların kontrolü gibi) süreç olarak tanımlamak hata olur. Ölçemezsiniz. Arkadaşlara, süreç oluşturun derken lütfen bunları gözardı etmeyelim. İyi araştıralım ve yanlış bilgi vermeyelim. Prosedür böyle bir işi tanımlamada yeterli olacaktır.
Yanlış bilgilendirme sizin tarafınızdan yapılıyor. Açın bakın doküman kontrolü süreç mi değil mi. Dokümanlardaki gözden geçirilmesi, hatalı dokümanların sayısı, hatalı doküman kaynaklı iç fireler ve müşteri memnuniyetsizlikleri...... Sizin bahsettikleriniz müşteri esaslı süreçlerdir. Doğru. Ayrıca yönetim süreçleri ve destek süreçler var. Doküman kontrol sürecini faaliyet alanınıza göre ister destek süreç ister, yönetim süreci hatta müşteri kaynaklı süreç olarak bile tanımlayabilirsiniz. Bu konuda biraz tecrübeli olmak lazım bence.

Yanlış bilgilendirme sizin tarafınızdan yapılıyor. Açın bakın doküman kontrolü süreç mi değil mi. Dokümanlardaki gözden geçirilmesi, hatalı dokümanların sayısı, hatalı doküman kaynaklı iç fireler ve müşteri memnuniyetsizlikleri...... Sizin bahsettikleriniz müşteri esaslı süreçlerdir. Doğru. Ayrıca yönetim süreçleri ve destek süreçler var. Doküman kontrol sürecini faaliyet alanınıza göre ister destek süreç ister, yönetim süreci hatta müşteri kaynaklı süreç olarak bile tanımlayabilirsiniz. Bu konuda biraz tecrübeli olmak lazım bence.
Beyefendi,
Sistem size sadeleştirmeyi sunmuş. Siz bu kadar kalabalığın içinde kaybolursunuz. Sistemin zorunlu kılmadığı bir şeyi hem de en önemli süreç diyerek adlandırmanız uygun değil. Belirttiğiniz şeyler zaten hem iç tetkiklerde hem de süreçlerin kendi içinde ortaya çıkacak türden uygunsuzluklar. Dolaylı yoldan ekstra bir denetim mekanizması oluşturmak, ayrı bir süreçte takip etmek büyük bir çaba olacaktır. Siz bu çabaya girebilirsiniz. Fakat önem düzeyini fazla göstererek insanların yanılmasını sağlayabilirsiniz. Zaten çok fazla bilgiye sahip olmayan kişiler için bu kafa karıştırıcı olacaktır. Tecrübelerinizi ve iddialarınızı bulgularla desteklemelisiniz. Tek başına sadece bir iddiadan ibaret.

Yanlış bilgilendirmelerden kaçınınız. İddia sahibi iddiayı ispatla mükelleftir
Beyefendi,
Sistem size sadeleştirmeyi sunmuş. Siz bu kadar kalabalığın içinde kaybolursunuz. Sistemin zorunlu kılmadığı bir şeyi hem de en önemli süreç diyerek adlandırmanız uygun değil. Belirttiğiniz şeyler zaten hem iç tetkiklerde hem de süreçlerin kendi içinde ortaya çıkacak türden uygunsuzluklar. Dolaylı yoldan ekstra bir denetim mekanizması oluşturmak, ayrı bir süreçte takip etmek büyük bir çaba olacaktır. Siz bu çabaya girebilirsiniz. Fakat önem düzeyini fazla göstererek insanların yanılmasını sağlayabilirsiniz. Zaten çok fazla bilgiye sahip olmayan kişiler için bu kafa karıştırıcı olacaktır. Tecrübelerinizi ve iddialarınızı bulgularla desteklemelisiniz. Tek başına sadece bir iddiadan ibaret.
:)) İddialarımı 25 yıldır yaptığım danışmanlıklarla ve 3. taraf dentimlerle ispatlamış bulunuyorum. Bilmiyorum sizin yaşınız buna müsait midir ama kendimi ispata hiç ihtiyacım yok. Bilgi ve tecrübe ile donatılmamış kuru dikleşme yerine istifade edilecek birşeyle keşke alınabilseydi. İyi günler.

Konunun benim yaşımla ve de sizin kendinizi ispat etmenizle bir ilgisi yok. Sadece belirttiğiniz şeyler için bir dayanak göstermek gerekir. Daha fazla meşgul etmeyeceğim böyle mesajlarla bu konuyu. Sizi bulguları araştırmaya davet ediyorum. Sizin geçmişiniz bir bulgu değildir. Konu da tartışmaya kapalıdır

Arkadaşlar merhaba,

Süreç mi prosedür mü konusunu tartışmadan önce ISO 9000 de 2.3.4 proses yaklaşımından neler beklendiğini anlamak gerekir.
Süreç veya prosedür ile ilerlemek kuruluşların kendi kararına ISO 9001 de madde 4.4 te bırakılmıştır.
4.4 Kalite yönetim sistemi ve prosesleri
4.4.1 Kuruluş, bu standardın şartlarına uygun olarak, ihtiyaç duyulan prosesler ve bunların birbiri ile etkileşimi
dahil, bir kalite yönetim sistemi kurmalı, uygulamalı, sürekliliğini sağlamalı ve sürekli iyileştirmelidir.
Kuruluş, kalite yönetim sistemi için ihtiyaç duyulan prosesleri ve bunların kuruluşun tamamında uygulamalarını
tayin etmeli

Eskiden kalma veya alışkanlıklarımızdan dolayı birşeye hep prosedür veya süreç demek doğru bilinen yanlışlara örnektir.
Kuruluş kendi faydasına olan yöntemi seçebilir.

Kendi görüşüm ise doküman yönetimini prosedür olarak daha detaylı işlemektir. Sonuçta prosedürlerde geliştirilebilir.
Süreç olarak takip etmenin faydasından çok götürüsü olacağı düşüncesindeyim.

iyi çalışmalar dilerim.

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri