Iso 19011:2026 yönetim sistemlerinin denetlenmesine ilişkin uluslararası rehber standardın 4. baskısı hakkında

YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM PAKETİ Entegre Yönetim Sistemi Eğitimi ISO 9001 + ISO 14001 + ISO 45001 Bir Arada Kalite, Çevre ve İş Sağlığı Güvenliği standartlarını tek eğitimde öğrenin. 6 Başarı Sertifikası~20 Saat3 Standart Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Başarı Sertifikası ile Kalite Uzmanı Olun Kurulumdan iç denetime, sürekli iyileştirmeye kadar tüm süreci öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Başarı Sertifikası ile İş Güvenliği Uzmanı Olun Risk değerlendirme, tehlike analizi ve iş kazası önleme süreçlerini öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM ISO 27001 Bilgi Güvenliği Başarı Sertifikası ile Bilgi Güvenliği Uzmanı Olun Bilgi varlıklarını koruma, risk analizi ve siber güvenlik kontrollerini öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Başarı Sertifikası ile Çevre Uzmanı Olun Çevresel etki değerlendirme, atık yönetimi ve sürdürülebilirliği öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM · YENİ AS 9100 Havacılık & Uzay Kalite Başarı Sertifikası ile Havacılık Sektörüne Açılın Havacılık, uzay ve savunma sektörüne özel kalite yönetim sistemini öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM · YENİ ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Başarı Sertifikası ile Enerji Verimliliği Uzmanı Olun Enerji tüketimini azaltma ve maliyet tasarrufu yöntemlerini öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM · YENİ ISO 10002 Müşteri Şikayetleri Yönetimi Başarı Sertifikası ile Müşteri Memnuniyeti Uzmanı Olun Şikayet kaydından çözüme, memnuniyet ölçümüne kadar süreci öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →

hasan_hasan

Orgeneral
Moderatör
Üye
Merhaba Arkadaşlar,

ISO 19011:2026 ile Denetim Anlayışı Yeni Bir Boyuta Taşınıyor:)

ISO 19011:2026 revizyonu, yönetim sistmi denetimlerine ilişkin yaklaşımı yalnızca güncellemekle kalmıyor, denetimin planlanması, yürütülmesi ve yönetilmesine ilişkin beklentileri de daha kapsamlı bir çerçeveye taşıyor.

Yeni revizyonla birlikte denetimlerin yalnızca uygunsuzluk tespit eden bir faaliyet olarak görülmesi yerine, kuruluşların performansını geliştiren, riskleri yöneten ve sürekli iyileştirmeyi destekleyen stratejik bir yönetim aracı olduğu daha güçlü şekilde vurgulanıyor.

Öne çıkan başlıklar arasında şunlar yer alıyor:

1-)Denetim programının etkin yönetimi
Denetimlerin yalnızca takvime bağlı faaliyetler olarak değil, kuruluşun hedefleri, süreçleri, değişiklikleri ve öncelikleri dikkate alınarak planlanması bekleniyor. Denetim programının etkinliği düzenli olarak değerlendirilmeli ve gerektiğinde güncellenmelidir. Yıllık gözden geçirme toplantılarınızda muhakkak gündem maddesi yapılması gerekiyor. 2 numarada yazdığım örnekleme kriterlerinde revizyon olduğunu ispatlamanız gerekiyor.

2-)Risk ve fırsat odaklı denetim yaklaşımı
Denetimler artık sadece mevcut uygunsuzlukları belirlemeye değil, gelecekte oluşabilecek riskleri ve kuruluşun performansını artırabilecek fırsatları da değerlendirmeye odaklanıyor. Böylece denetimler, karar alma süreçlerine daha fazla katkı sağlayan bir araç haline geliyor. bu kısmı biraz açalım müşteri şikayeti var, yeni proje var, bölümün 20 yıllık yetkilisi işten ayrılmış vb anormal durumlarda denetim sıklığınız nasıl değişiyor. lütfen risk bazlı kriterleri iç tetkik prosedürlerinizde tanımlayınız.

3-)Etkili iletişim ve paydaş yönetimi
Başarılı bir denetim; doğru soruları sormak, objektif kanıt toplamak ve elde edilen bulguları açık, anlaşılır ve yapıcı bir şekilde paylaşabilmekle mümkündür. Denetçinin teknik bilgisinin yanında güçlü iletişim becerileri de kritik önem taşımaktadır.

4-)Denetim ekiplerinin liderliği
Baş denetçiden beklenen yalnızca denetimi yürütmesi değil, denetim ekibini etkin şekilde yönlendirmesi, görev dağılımını doğru yapması, ekip içi koordinasyonu sağlaması ve denetimin hedeflerine ulaşmasını sağlamasıdır. denetim raporu veya planı dokümanlarınızda ayrıntılı olarak görevlendirmeler net olmalıdır. bunlar denetim süresi, baş denetçi-yardımcı denetçi ayrımları / denetim sahalarının paylaşımı vb konular

5-)Denetçi yetkinliğinin sürekli geliştirilmesi
Yeni revizyon, denetçi yeterliliğinin tek seferlik eğitimlerle sınırlı olmadığını vurguluyor. Teknik bilgi, sektör deneyimi, denetim becerileri, davranışsal yetkinlikler ve sürekli mesleki gelişim birlikte değerlendirilmesi gereken unsurlar arasında yer alıyor.
bir örnek ile konuyu açarsak: Yani denetçi olabilme kriterlerine sektörünüze özgü deneyim ile ilgili süre yazmanız gerekiyor. benzer sektörde 3 yıl çalışmış veya firmanızda min 1 yıldır çalışan vb. firmanıza özgü kriterler

6-)Dijital denetim yöntemlerinin etkin kullanımı
Uzaktan denetimler, çevrim içi toplantılar, elektronik kayıtların incelenmesi, veri analiz araçları ve dijital kanıt yönetimi artık modern denetim süreçlerinin doğal bir parçası olarak ele alınıyor. Dijital teknolojilerin doğru kullanımı, denetimlerin etkinliğini ve verimliliğini artıran önemli bir unsur olarak öne çıkıyor.
Polivalans tablolarınızda denetçiler için artık dijital bilgi bir yetkinlik olmalı:)

Sonuç olarak ISO 19011:2026, günümüz denetçisinden yalnızca standardın maddelerini bilen bir uzman olmasını değil, risk temelli düşünebilen, süreçleri analiz edebilen, etkin iletişim kurabilen, dijital araçları kullanabilen ve denetim ekibine liderlik edebilen bir profesyonel olmasını bekliyor.

Yazım umarım faydalı olur.

Geri