Yeni Iso 14001:2015 8.1 Yaşam Döngüsü

forzaltayaltay

Yarbay
Moderatör
Üye
Merhaba arkadaşlar herkese iyi haftalar iyi çalışmalar dilerim.
ISO 14001:2015 8.1 Maddesi olan Yaşam döngüsü ile ilgi bilgi edinmek istiyorum bu konuda bilgisi olan arkadaşlardan destek bekliyorum şimdiden teşekkürler...

Merhabalar. ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemi için Çevre Yaşam Döngüsü için standarta;
Yaşam döngüsü bakış açısı ile uyumlu olarak, kuruluş:
a) Her bir yaşam döngüsü aşamasını değerlendirerek, ürün veya hizmet için proseslerin tasarımı ve geliştirmesi esnasında, çevre şart/şartlarının tanımlandığını güvence altına almak için uygun kontrolleri oluşturmalı,
b) Ürün ve hizmetlerin alımı için uygun çevre şart/şartlarını belirlemeli,
c) Uygun çevre şart/şartlarını, taşeronları dahil tedarikçileri ile paylaşmalı,
d) Ürün ve hizmetlerinin; taşınması ve sevkiyatı, kullanımı, yaşam sonu işlemi ve elden çıkarılması ile ilgili potansiyel önemli çevresel etkileri konusunda bilgi sağlamaya olan ihtiyacını değerlendirmelidir.
ifadeleri yer almaktadır. Bu kapsamda ek açıklama olarak aşağıdakiler ifade edilmiştir.

Ek.6.1.2 Çevre Boyutları
Kuruluş, çevre boyutlarını ve bunlarla bağlantılı çevresel etkilerini, bunlardan önemli olanlarını ve dolayısı ile çevre yönetim sisteminde tanımlanması gerekenleri tayin eder.

Olumsuz veya olumlu, tamamen veya kısmen çevre boyutlarının sonucu olarak çevreyi değiştiren şeylere çevresel etkiler denir. Çevresel etkiler, yerel, bölgesel ve küresel ölçekte oluşabilir ve yapısına bağlı olarak, doğrudan, dolaylı veya kümülatif olabilir. Çevre boyutları ile çevresel etkiler arasındaki ilişki, sebep veya sonuçtan biridir.

Çevre boyutlarını belirlerken, kuruluş yaşam döngüsü yaklaşımını değerlendirir. Bu detaylı bir yaşam döngüsü değerlendirmesi gerektirmez, kuruluş tarafından kontrol edilebilecek veya etkilenebilecek yaşam döngüsü aşamaları hakkında dikkatlice düşünülmesi yeterlidir. Bir ürün (veya hizmetin) tipik yaşam döngüsü aşamaları; hammadde temini, tasarım, üretim, taşıma/sevkiyat, kullanım, yaşam sonu işlemi ve son elden çıkarmayı içerir. Uygulanabilir yaşam döngüsü aşamaları faaliyet, ürün veya hizmete bağlı olarak değişir.

Kuruluş, çevre yönetim sistemi kapsamı içerisinde, çevre boyutlarını tayin etmelidir. Kuruluş mevcut ve geçmiş faaliyetler, ürünler ve hizmetler, planlanan veya yeni gelişmeler ile yeni veya modifiye edilen faaliyet, ürün ve hizmetler ile bağlantılı girdi ve çıktıları dikkate alır. Kullanılan yöntem, normal ve normal olmayan işletme şartlarını, açma ve kapama durumlarını ve bunlarla birlikte Madde 6.1.1’de tanımlanan makul şekilde öngörülebilir acil durumları değerlendirmelidir. Daha önceden meydana gelen acil durumlara dikkat edilmelidir. Değişim yönetiminin parçası olarak çevre boyutları hakkında bilgi için Madde A.1’e bakılmalıdır.

Kuruluşun, her bir ürün, parça veya girdi malzemenin çevre boyutunu tayin etmek ve değerlendirmek üzere ayrı ayrı değerlendirmesine gerek yoktur. Kuruluş; faaliyetleri, ürünleri ve hizmetleri ortak karakteristikleri olduğu müddetçe gruplayabilir veya kategorize edebilir.

Açıklama: Çevre yaşam dongüsü boyunca kuruluş hammadeden nihai ürüne kadar olan süreçte ve satış yapıldıktan sonra ürünün piyasada kullanılması aşamasına kadar çevre boyutlarını değerlendirmeli ve bunlar için biz dizi önlemler geliştirmelidir.
Örnek: Bir kimyasalın üretilmesinde üretim aşamasında kullanılan hammadelerin çevre boyutları değerlendirilmeli. daha sonrasında kimyasalın piyasaya sürüldükten sonra olabilecek çevre boyut(Etki)leri düşünülmeli ve yapılabilecek önlemler uygulanmalıdır. Kimyasal için MSDS (yeni ismiyle güvenlik bilgi formu) hazırlanması kullanıcıların bilinçlendirilmesi, kimyasal atıkların toplanması ve bertaraf edilmesi vb birçok örnek verilebilir.

Umarız Bilgiler yeterli olmuştur.
İyi çalışmalar.

Merhaba,

Tedarikçilerden granül halde plastik hammadde satın alıp parça üretim müşterilere sevkiyat yapmaktayız. Bu döngü içerisinde tedarikçiden alınan hammadde ile ilgili MSDS formlarını temin edip müşteri ile paylaşmaktayız. Yaşam döngüsü konusu göz önüne alındığında müşteri ile MSDS paylaşımı yeterli midir?

Merhaba,

Tedarikçilerden granül halde plastik hammadde satın alıp parça üretim müşterilere sevkiyat yapmaktayız. Bu döngü içerisinde tedarikçiden alınan hammadde ile ilgili MSDS formlarını temin edip müşteri ile paylaşmaktayız. Yaşam döngüsü konusu göz önüne alındığında müşteri ile MSDS paylaşımı yeterli midir?
Merhabalar.
anladığım kadarıyla süreciniz karmaşık bir süreç değil. bence yeterli olacaktır. ama bu durumu Çevre Risk ve Fırsat Değerlendirme aşamasında belirtmenizde fayda var. ürüne ait risk ve fırsatları tanımlanması ve bu aşamada ürüm yaşam döngüsünün de göz önünde bulundurulması isteniyor.

Merhabalar. ISO 14001:2015 Çevre Yönetim Sistemi için Çevre Yaşam Döngüsü için standarta;
Yaşam döngüsü bakış açısı ile uyumlu olarak, kuruluş:
a) Her bir yaşam döngüsü aşamasını değerlendirerek, ürün veya hizmet için proseslerin tasarımı ve geliştirmesi esnasında, çevre şart/şartlarının tanımlandığını güvence altına almak için uygun kontrolleri oluşturmalı,
b) Ürün ve hizmetlerin alımı için uygun çevre şart/şartlarını belirlemeli,
c) Uygun çevre şart/şartlarını, taşeronları dahil tedarikçileri ile paylaşmalı,
d) Ürün ve hizmetlerinin; taşınması ve sevkiyatı, kullanımı, yaşam sonu işlemi ve elden çıkarılması ile ilgili potansiyel önemli çevresel etkileri konusunda bilgi sağlamaya olan ihtiyacını değerlendirmelidir.
ifadeleri yer almaktadır. Bu kapsamda ek açıklama olarak aşağıdakiler ifade edilmiştir.

Ek.6.1.2 Çevre Boyutları
Kuruluş, çevre boyutlarını ve bunlarla bağlantılı çevresel etkilerini, bunlardan önemli olanlarını ve dolayısı ile çevre yönetim sisteminde tanımlanması gerekenleri tayin eder.

Olumsuz veya olumlu, tamamen veya kısmen çevre boyutlarının sonucu olarak çevreyi değiştiren şeylere çevresel etkiler denir. Çevresel etkiler, yerel, bölgesel ve küresel ölçekte oluşabilir ve yapısına bağlı olarak, doğrudan, dolaylı veya kümülatif olabilir. Çevre boyutları ile çevresel etkiler arasındaki ilişki, sebep veya sonuçtan biridir.

Çevre boyutlarını belirlerken, kuruluş yaşam döngüsü yaklaşımını değerlendirir. Bu detaylı bir yaşam döngüsü değerlendirmesi gerektirmez, kuruluş tarafından kontrol edilebilecek veya etkilenebilecek yaşam döngüsü aşamaları hakkında dikkatlice düşünülmesi yeterlidir. Bir ürün (veya hizmetin) tipik yaşam döngüsü aşamaları; hammadde temini, tasarım, üretim, taşıma/sevkiyat, kullanım, yaşam sonu işlemi ve son elden çıkarmayı içerir. Uygulanabilir yaşam döngüsü aşamaları faaliyet, ürün veya hizmete bağlı olarak değişir.

Kuruluş, çevre yönetim sistemi kapsamı içerisinde, çevre boyutlarını tayin etmelidir. Kuruluş mevcut ve geçmiş faaliyetler, ürünler ve hizmetler, planlanan veya yeni gelişmeler ile yeni veya modifiye edilen faaliyet, ürün ve hizmetler ile bağlantılı girdi ve çıktıları dikkate alır. Kullanılan yöntem, normal ve normal olmayan işletme şartlarını, açma ve kapama durumlarını ve bunlarla birlikte Madde 6.1.1’de tanımlanan makul şekilde öngörülebilir acil durumları değerlendirmelidir. Daha önceden meydana gelen acil durumlara dikkat edilmelidir. Değişim yönetiminin parçası olarak çevre boyutları hakkında bilgi için Madde A.1’e bakılmalıdır.

Kuruluşun, her bir ürün, parça veya girdi malzemenin çevre boyutunu tayin etmek ve değerlendirmek üzere ayrı ayrı değerlendirmesine gerek yoktur. Kuruluş; faaliyetleri, ürünleri ve hizmetleri ortak karakteristikleri olduğu müddetçe gruplayabilir veya kategorize edebilir.

Açıklama: Çevre yaşam dongüsü boyunca kuruluş hammadeden nihai ürüne kadar olan süreçte ve satış yapıldıktan sonra ürünün piyasada kullanılması aşamasına kadar çevre boyutlarını değerlendirmeli ve bunlar için biz dizi önlemler geliştirmelidir.
Örnek: Bir kimyasalın üretilmesinde üretim aşamasında kullanılan hammadelerin çevre boyutları değerlendirilmeli. daha sonrasında kimyasalın piyasaya sürüldükten sonra olabilecek çevre boyut(Etki)leri düşünülmeli ve yapılabilecek önlemler uygulanmalıdır. Kimyasal için MSDS (yeni ismiyle güvenlik bilgi formu) hazırlanması kullanıcıların bilinçlendirilmesi, kimyasal atıkların toplanması ve bertaraf edilmesi vb birçok örnek verilebilir.

Umarız Bilgiler yeterli olmuştur.
İyi çalışmalar.

Merhaba,
Satınalma sürecinden ürünün sonlanma sürecine kadar olan çevre boyutlarını belirledik. Fakat Denetimde yaşam döngüsünün hangi adımında (5 adımdan 14040 standardına göre) bulunduğumuzu belirtmemiz gerektiğini söylediler. Açıkçası kafamız karıştı. Zaten tüm süreçlerde oluşan çevre boyutlarını belirledik. aşağıda çevre boyutları listemi iletiyorum. bir yorumda bulunursanız çok sevinirim.

Ekli dosyalar

• SGÇ-FR-03 ÇEVRE BOYUT ETKİ DEĞERLENDİRME-2018.xlsx
    187.4 KB · Görüntüleme: 554
Merhaba,
Yaşam döngüsü planı ve çevre boyutları etki değerlendirmesi arasında ki fark nedir? Bu iki dokümanın ayrı ayrı tanımlanması mı gerekiyor? Çevre boyutları belirlenirken, zaten yaşam döngüsü adımlarına göre yapılmıyor mu? İkisi de şart ise ilk hangisini oluşturmam gerekiyor? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Bence ikisinin entegre bir doküman olması gerekiyor. Ben çevre boyut-etki dokümanında ortaya bir sütuna yaşam döngüsü sütununu (günlük faaliyetlerde etkisi ve üretim sonrası etki) ekledim.

Örneğin; çevre boyutu: evsel atıklar ise
yaşam döngüsündeki çevresel etkisi: toprak ve su kirliliği oluyor.

Örneğin; çevre boyutu: saha çalışmalarında gürültü ise
yaşam döngüsündeki çevresel etkisi: gürültü kirliliği oluyor.

Ben bu şekilde ilerliyorum ve ek bir dokümana ihtiyaç duymuyorum.

Merhaba,
Yaşam döngüsü planı ve çevre boyutları etki değerlendirmesi arasında ki fark nedir? Bu iki dokümanın ayrı ayrı tanımlanması mı gerekiyor? Çevre boyutları belirlenirken, zaten yaşam döngüsü adımlarına göre yapılmıyor mu? İkisi de şart ise ilk hangisini oluşturmam gerekiyor? Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.
Merhabalar. çok sık sorulan bir soru olması sebebiyle size şu şekilde açıklama yapabiliriz.
Çevre yaşam dönüsü bir küme ise alt kümeside çevre etkileri kümesi olarak düşünebilirsiniz.
Dolayısıyla çevre yaşam döngüsüne göre ürettiğiniz ürünü yıllarca veya yüzyıllarca çevreye nasıl bir etkisi olacağını belirlemelisiniz. bu etkilere ait çevre etkisini azaltacak metodlar belirlemelisiniz.

Örneğin: Ürün Yaşam Döngüsü: satış yapılan ürünlerle plastik poşet verilmesi sonrası Suya, Toprağa ve canlıya zarar vermesi, bu zararın 100 yıllar boyu devam etmesi.
Çevre Etkisi: Toprağın, Suyun, Canlının plastik poşet sonucu zarar görmesi,
Çözüm Aksiyonu: Poşetlerin ücretli satış yapılması
Güncel bir örnek oldu:)

Başka bir açıklama:

Merhaba ekte çevre boyut etki değerlendirme ve yaşam döngüsü entegre olan bir analiz bulunmaktadır. yorumlarınızı bekliyorum.

Ekli dosyalar

• SGÇ-FR-03 ÇEVRE BOYUT ETKİ DEĞERLENDİRME-2019.xlsx
    216.8 KB · Görüntüleme: 536
bu
Merhaba

Doküman için teşekkürler, fakat yaşam döngüsü adımları belirtmişsiniz. Bunların tanımlamalarını nerede göreceğiz?
Adımları prosedürde belirttim. hammade alımı, hammaddenin sevki, üretimin gerçekleşmesi, ürünün sevki, ürünün kullanımı ve geri dönüşümü şeklinde

Selamlar, ISO 14001 standardının ek kısmında çevre boyutları detaylandırılırken şöyle yazar;

"Çevre boyutlarını belirlerken, kuruluş yaşam döngüsü yaklaşımını değerlendirir. Bu detaylı bir yaşam döngüsü değerlendirmesi gerektirmez, kuruluş tarafından kontrol edilebilecek veya etkilenebilecek yaşam döngüsü aşamaları hakkında dikkatlice düşünülmesi yeterlidir. Bir ürün (veya hizmetin) tipik yaşam döngüsü aşamaları; hammadde temini, tasarım, üretim, taşıma/sevkiyat, kullanım, yaşam sonu işlemi ve son elden çıkarmayı içerir. Uygulanabilir yaşam döngüsü aşamaları faaliyet, ürün veya hizmete bağlı olarak değişir"

Dolayısıyla yaşam döngüsü, proses bazlı yapılan çevre boyutları belirleme prosesinde, ürünün tüm proseslerinin ele alınmasının da gereksinimi olarak standarda eklenmiştir. Ayrı bir prosedür, ayrı bir form hatta çevre etki değrendirme formunda ayrı bir bölüm açmanıza gerek yoktur. Sadece "uygulanabilir yaşam döngüsü" basamaklarını belirleyip, proses bazlı çevresel etki değerlendirmeyi buna göre yapmak yeterlidir. Ürün-hizmet gruplarının tüm basamaklarını göz önüne alarak çevresel boyutları belirlemek yeterli. Bundan fazlasını isteyen denetçiden (ki kalibrasyonu olmayan denetçidir) bunu standardın hangi maddesine göre istediğini kesinlikle sorun. Tatmin edici cvp veremyecektir

Merhabalar
Bir de Madde 4.3, 6.1.2, 8.1 de kontrol ve etkiden bahsetmektedir. Tüm yaşam döngüsü aşamalarında ilgili çevre boyutunu kontrol mü ediyor yoksa etkilemekte (control or influence) midir. Bu konu da çevre etki ve analizinde yer alması gerekiyor diye düşünüyorum

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri