Her belge denetiminden önce hangi standart üzerinden denetim alacaksanız, o standarda ait en son revizyonları 1-2 ay önceden kontrol etmenizi tavsiye ederim. Denetçilerin en kolay minör veya majör yazacağı noktalar burası oluyor, Ayrıca sabun YGG hemen anlıyorlar ama genelde minör yazıp geçiyorlar. Örneğin : IATF denetimine gireceksiniz FMEA kitabı rev. oldu ve sizin FMEA çalışmalarınıza gidip o noktayı buluyor. Burada yapılması gereken revizyonu aldım , farkındayım ve bir örnek uygulama yaptım diyerek gösterirseniz sadece uygulama genişletilsin diye tavsiye yazar.Örnek soru listesini attım bu entegre bir soru listesidir 9001-14001-45001 soru listesi tek. Örnek matriste attım standart maddelerinde hangi süreçler etkileniyorsa soru listesi üzerinde o maddelerden sorumlu onlar sorulacak. örneğin ygg süreci için attığım örnekte hepsi sorulurken planlama için sadece 4.2, 5, 6. maddedeki soruların sorulması yeterli. Zaten dış kuruluşlardan denetlemeye girdiyseniz bilirsiniz hiçbirinde elinde bir soru listesi yoktur tabi ki standardın şart koştuğu olmazsa olmaz maddelerin hepsine bakarlar ama sunmuş olduğunuz süreçleri analiz edip örnekleme yaparak ona göre standartta belirtilen kriterler üzerinden giderler tabi bunun için tecrübe gerekli.
EYS iç denetimlerinde de El kitabınızı entegre olarak yazdıysanız, genel olan soruların çoğuna cevabı oradan verebiliyorsunuz, Süreç modellerine göre detay soruları onların içinden çıkarıyorsunuz, en önemli madde ister doküman olsun ister uygulama "iZLENEBİLİRLİK" ve "FARKINDALIK" eğer bunları süreçlerde etkin kontrol etme yöntemlerini belirlememiş ve periyoda almamışsanız, sisteminiz etkin değildir. Diğer yapılan her şey boşa gider.
YBS