Iatf 16949 Minör Uygunsuz

YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM PAKETİ Entegre Yönetim Sistemi Eğitimi ISO 9001 + ISO 14001 + ISO 45001 Bir Arada Kalite, Çevre ve İş Sağlığı Güvenliği standartlarını tek eğitimde öğrenin. 6 Başarı Sertifikası~20 Saat3 Standart Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Başarı Sertifikası ile Kalite Uzmanı Olun Kurulumdan iç denetime, sürekli iyileştirmeye kadar tüm süreci öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Başarı Sertifikası ile İş Güvenliği Uzmanı Olun Risk değerlendirme, tehlike analizi ve iş kazası önleme süreçlerini öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM ISO 27001 Bilgi Güvenliği Başarı Sertifikası ile Bilgi Güvenliği Uzmanı Olun Bilgi varlıklarını koruma, risk analizi ve siber güvenlik kontrollerini öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Başarı Sertifikası ile Çevre Uzmanı Olun Çevresel etki değerlendirme, atık yönetimi ve sürdürülebilirliği öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM · YENİ AS 9100 Havacılık & Uzay Kalite Başarı Sertifikası ile Havacılık Sektörüne Açılın Havacılık, uzay ve savunma sektörüne özel kalite yönetim sistemini öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM · YENİ ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Başarı Sertifikası ile Enerji Verimliliği Uzmanı Olun Enerji tüketimini azaltma ve maliyet tasarrufu yöntemlerini öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM · YENİ ISO 10002 Müşteri Şikayetleri Yönetimi Başarı Sertifikası ile Müşteri Memnuniyeti Uzmanı Olun Şikayet kaydından çözüme, memnuniyet ölçümüne kadar süreci öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →

asmin

Üsteğmen
Üye
Merhabalar,

IATF 16949:2016 belgelendirme denetlemesini başarı ile geçtik fakat bir minör uygunsuzluğumuz var ve bu uygunsuzluk için 5 nedenle kök neden analizi yapıp kapatmam gerekiyor. Uygunsuzluk şu şekilde;

1-)IATF 8.5.1.2 Standartlaştırılmış çalışma - operatör talimatları ve görsel standartlar - Uygunsuzluk Tanımı : 07-TA-124 30.10.2020 rev.01 tarihli Paketleme Talimatı x kodlu ürün için bir kolide 700-950 adet tanımlıyor ancak 1612 adet olduğu görüldü.

Paketleme talimatını revize edeceğim, fakat kök neden analizinde , önleyici faaliyette yeterli olur mu? Desteğinizi rica ederim.

Sadece talimatı revize etmeniz yetmez bunun hakkında ilgili birimlere eğitimi verip kayıt altına almanız gerekir aynı zamanda oluşan bu uygunsuzluk için risk analizinizde tanımlı değilse risk analizinize de eklemeniz gerekir. Düzeltici faaliyet sonrasında etkinlik gözlemi yapmanız lazım almış olduğunuz aksiyonlar hala etkin ise düzeltici faaliyetinizi o zaman kapatabilirsiniz yok değil ise de takip denetimi planlamanız lazım ve bunların hepsinin kayıtlı olması gerekir.

Sadece talimatı revize etmeniz yetmez bunun hakkında ilgili birimlere eğitimi verip kayıt altına almanız gerekir aynı zamanda oluşan bu uygunsuzluk için risk analizinizde tanımlı değilse risk analizinize de eklemeniz gerekir. Düzeltici faaliyet sonrasında etkinlik gözlemi yapmanız lazım almış olduğunuz aksiyonlar hala etkin ise düzeltici faaliyetinizi o zaman kapatabilirsiniz yok değil ise de takip denetimi planlamanız lazım ve bunların hepsinin kayıtlı olması gerekir.

Cevabınız için çok teşekkür ederim, düzeltici faaliyet sonrası etkinlik gözlemi nasıl yapabilirim ? öneriniz nedir?

Uygunsuzluk ile ilgili aldığınız tüm önlemleri yaptıktan sonra bir gözlem tarihi belirleyebilirsiniz örneğin 28.07.2023 tarihi için bu zamanda denetimde denetçilerin ortaya çıkardığı gibi sizde ilgili birim ve ilgili ürün için depolama şartlarına bakıp sayımını yapar ve kayıt altına almış olursunuz.

Uygunsuzluk ile ilgili aldığınız tüm önlemleri yaptıktan sonra bir gözlem tarihi belirleyebilirsiniz örneğin 28.07.2023 tarihi için bu zamanda denetimde denetçilerin ortaya çıkardığı gibi sizde ilgili birim ve ilgili ürün için depolama şartlarına bakıp sayımını yapar ve kayıt altına almış olursunuz.
Çok teşekkür ederim..

merhaba

alacağınız aksiyonlar aşağıdaki gibidir;

*ilgili talimat güncellenecek (öncesi ve sonrası paylaşılacak)
*bölümdeki veya kısımdaki tüm talimatların listesi çıkarılacak ve güzden geçirme planı hazırlanacak. tüm talimatların güncellik kontrolü bu uygunsuzluk kapsamında gözden geçirilecek
*güncellenen talimat üzerinden ilgili çalışanlara değişiklik ve bu değişikliğin kaynağı ile ilgili bilgilendirme ve farkındalık eğitimleri verilecek
*ilk başlat ve ara kontrolleri talimat varlığı ve güncelliği ile ilgili kontrol noktaları eklenecek
*günlük veya çapraz denetim sistemi yok ise firmanıza entegre edeceksiniz. firmanızdaki 2. taraflar tarafsız bir gözle hatları denetleyecek. sorulacak sorular arasında talimatların güncelliği ile ilgili soru olacak
*aksiyonlardan sonra bu hatta proses denetimi planlanacak-iç tetkik planı güncellenecek
*iç tetkik prosedürüne iç veya dış denetimlerde yaşanan uygunsuzluklar sonrası yapılan düzeltmeler bitince ilgili hatta/üretime/banda denetim planlanır şeklinde açıklama yazılacak.
bu tarz durumlar sonrası artık ilgili istasyonda denetim yapılacak.

insana bağımlı olmak ile beraber yukarıdaki aksiyonlar alınır ise;
acil
düzeltici,
önleyici,
yaygınlaştırıcı ve etkinliğini ölçen aksiyonlar alınmış olacak.

kolay gelsin

merhaba

*bölümdeki veya kısımdaki tüm talimatların listesi çıkarılacak ve güzden geçirme planı hazırlanacak. tüm talimatların güncellik kontrolü bu uygunsuzluk kapsamında gözden geçirilecek
*güncellenen talimat üzerinden ilgili çalışanlara değişiklik ve bu değişikliğin kaynağı ile ilgili bilgilendirme ve farkındalık eğitimleri verilecek
*ilk başlatma ve ara kontroller sistemlerinizde yok ise talimatların varlığı ve güncelliği ile ilgili kontrol noktaları eklenecek. hat teknisyenleri kontrol yapacak.
*günlük veya çapraz denetim sistemi yok ise firmanıza entegre edeceksiniz. firmanızdaki 2. taraflar(diğer bölüm veya kısımdaki arkadaşlar) tarafsız bir gözle hatları denetleyecek. sorulacak sorular arasında talimatların güncelliği ile ilgili soru olacak
*aksiyonlardan sonra bu hatta proses denetimi planlanacak-iç tetkik planı güncellenecek. doğal olarak proses denetim soru listeniz talimatların güncelliği ile ilgili sorulacak içermesi lazım. muhtemelen de içeriyordur.
*iç tetkik prosedürüne iç veya dış denetimlerde yaşanan uygunsuzluklar sonrası yapılan düzeltmeler bitince ilgili hatta/üretime/banda denetim planlanır şeklinde açıklama yazılacak. prosedür güncellenecek.

acil
düzeltici,
önleyici,
keşfedici,

kolay gelsin

ikinci attığım yazıyı dikkate alınız
klavye hataları yapmışım
diğerini silemedim:)

birde süreç risk analizinizde talimatların güncel olmaması ile ilgili bir risk başlığı var mı gözden geçirmesini yapmanız lazım. yok ise risk başlığı olarak eklenmeli alınacak aksiyonlar ile olasılık*şiddet değeri düşürülmeli.
ayrıca eğer böyle bir risk başlığı yok ise ilgili diğer bölümlerin süreç risk analizleri içinde bir gözden geçirme planı ve revizyonlar yapmalısınız. tüm süreçleri değil de bir hata yakalanan süreç risk analizi ve gözden geçirme sonucu bir adet başka bölüme ait risk analizini eklemeniz gerekir. gözden geçirme planını da minör hata aksiyon ispat dokümanlarına eklemeniz gerekir.

merhaba

*ilk başlat ve ara kontrolleri talimat varlığı ve güncelliği ile ilgili kontrol noktaları eklenecek
*günlük veya çapraz denetim sistemi yok ise firmanıza entegre edeceksiniz. firmanızdaki 2. taraflar tarafsız bir gözle hatları denetleyecek. sorulacak sorular arasında talimatların güncelliği ile ilgili soru olacak
*aksiyonlardan sonra bu hatta proses denetimi planlanacak-iç tetkik planı güncellenecek
*iç tetkik prosedürüne iç veya dış denetimlerde yaşanan uygunsuzluklar sonrası yapılan düzeltmeler bitince ilgili hatta/üretime/banda denetim planlanır şeklinde açıklama yazılacak.

acil
düzeltici,
önleyici,

kolay gelsin

birde süreç risk analizinizde talimatların güncel olmaması ile ilgili bir risk başlığı var mı gözden geçirmesini yapmanız lazım. yok ise risk başlığı olarak eklenmeli alınacak aksiyonlar ile olasılık*şiddet değeri düşürülmeli.
ayrıca eğer böyle bir risk başlığı yok ise ilgili diğer bölümlerin süreç risk analizleri içinde bir gözden geçirme planı ve revizyonlar yapmalısınız. tüm süreçleri değil de bir hata yakalanan süreç risk analizi ve gözden geçirme sonucu bir adet başka bölüme ait risk analizini eklemeniz gerekir. gözden geçirme planını da minör hata aksiyon ispat dokümanlarına eklemeniz gerekir.

Cevabınız için çok teşekkür ederim...

merhaba

*ilk başlatma ve ara kontroller sistemlerinizde yok ise talimatların varlığı ve güncelliği ile ilgili kontrol noktaları eklenecek. hat teknisyenleri kontrol yapacak.
*günlük veya çapraz denetim sistemi yok ise firmanıza entegre edeceksiniz. firmanızdaki 2. taraflar(diğer bölüm veya kısımdaki arkadaşlar) tarafsız bir gözle hatları denetleyecek. sorulacak sorular arasında talimatların güncelliği ile ilgili soru olacak
*aksiyonlardan sonra bu hatta proses denetimi planlanacak-iç tetkik planı güncellenecek. doğal olarak proses denetim soru listeniz talimatların güncelliği ile ilgili sorulacak içermesi lazım. muhtemelen de içeriyordur.
*iç tetkik prosedürüne iç veya dış denetimlerde yaşanan uygunsuzluklar sonrası yapılan düzeltmeler bitince ilgili hatta/üretime/banda denetim planlanır şeklinde açıklama yazılacak. prosedür güncellenecek.

acil
düzeltici,
önleyici,
keşfedici,

kolay gelsin
Merhaba , sizden bir konuda daha destek rica edebilirmiyim mümkünse, ben kök neden olarak 07-TA-124 Paketleme Talimatı' nda belirtilen kasa içi adeti, seperatör adeti ile karıştırılmıştır.
Diye yazdım, yeterli olur mu? çünkü aslında kök neden bu gerçekten de :( ama tabi ki ürün denetiminde , denetim yapan arkadaşımız naylon yaptığı için yakalayamamış. Şimdi ne yazacağımı şaşırdım kök nedene, desteğinizi rica ederim..

merhaba

acil
düzeltici,
önleyici,
keşfedici,

kolay gelsin
Merhaba , sizden bir konuda daha destek rica edebilirmiyim mümkünse, ben kök neden olarak 07-TA-124 Paketleme Talimatı' nda belirtilen kasa içi adeti, seperatör adeti ile karıştırılmıştır.
Diye yazdım, yeterli olur mu? çünkü aslında kök neden bu gerçekten de :( ama tabi ki ürün denetiminde , denetim yapan arkadaşımız naylon yaptığı için yakalayamamış. Şimdi ne yazacağımı şaşırdım kök nedene, desteğinizi rica ederim..

Merhaba

Kök-neden bu değil.
Kök-neden için kullandığınız bir yöntem olmalı öncelikle en çok kullanılan yöntem de 5Why şu anda. Soracağınız sorular "Personel neden karıştırmış? Talimat fazla mı karmaşık? Talimat okumasını mı bilmiyor? Anlatılmamış mı? Oryantasyonu mu yok? Yöntem mi tanımlı değil? İş akış süreci mi bulunmuyor?" vs. olabilir.

Geri