Iatf 16949:2016 Iç Ve Dış Bağlam

YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM PAKETİ Entegre Yönetim Sistemi Eğitimi ISO 9001 + ISO 14001 + ISO 45001 Bir Arada Kalite, Çevre ve İş Sağlığı Güvenliği standartlarını tek eğitimde öğrenin. 6 Başarı Sertifikası~20 Saat3 Standart Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Başarı Sertifikası ile Kalite Uzmanı Olun Kurulumdan iç denetime, sürekli iyileştirmeye kadar tüm süreci öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Başarı Sertifikası ile İş Güvenliği Uzmanı Olun Risk değerlendirme, tehlike analizi ve iş kazası önleme süreçlerini öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM ISO 27001 Bilgi Güvenliği Başarı Sertifikası ile Bilgi Güvenliği Uzmanı Olun Bilgi varlıklarını koruma, risk analizi ve siber güvenlik kontrollerini öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Başarı Sertifikası ile Çevre Uzmanı Olun Çevresel etki değerlendirme, atık yönetimi ve sürdürülebilirliği öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM · YENİ AS 9100 Havacılık & Uzay Kalite Başarı Sertifikası ile Havacılık Sektörüne Açılın Havacılık, uzay ve savunma sektörüne özel kalite yönetim sistemini öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM · YENİ ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Başarı Sertifikası ile Enerji Verimliliği Uzmanı Olun Enerji tüketimini azaltma ve maliyet tasarrufu yöntemlerini öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM · YENİ ISO 10002 Müşteri Şikayetleri Yönetimi Başarı Sertifikası ile Müşteri Memnuniyeti Uzmanı Olun Şikayet kaydından çözüme, memnuniyet ölçümüne kadar süreci öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →

b.uzuk

Orgeneral
Moderatör
Üye
İç ve dış bağlamı direk bir liste halinde değil de olumlu olumsuz yönlerini belirterek tutmak gerekiyormuş
Konu hakkında yardımcı olabilecek olan var mı ?

Organizasyonun bağlamı, bir kuruluşun müşterisine ürün ve hizmet sunma yeteneğini ve yaklaşımını etkileyen ilgili iç ve dış faktörlerin birleşimidir.

Dış faktörler arasında, e. uluslararası, ulusal, bölgesel veya yerel düzeyde kültürel, sosyal, politik, yasal, düzenleyici, finansal, teknolojik, ekonomik ve rekabetçi bir ortam.

İç faktörler genellikle kurumun kurumsal kültürünü, yönetimini, organizasyon yapısını, teknolojilerini, bilgi sistemlerini ve karar verme süreçlerini (resmi ve gayri resmi) içerir.

Standart, bir kuruluşun bu faktörlerden hangilerinin amacını, yönünü ve kalite yönetim sistemini etkileyebileceğini belirlemesini ve buna bağlı olarak bu faktörleri izleyip gözden geçirmesini ve bu bilgileri kalite yönetim sisteminin kapsamını belirlemede kullanmasını gerektirmektedir.

Bu konu için bir swot analizi oluşturabilirsiniz. Sonrasında da bu swot u yönetim gözden geçirme toplantı maddelerine dahil edip orada izlenmesini ve güncellenmesini sağlayabilirsiniz.

ISO 9001 Denetim Uygulamaları Grup Rehberligi:

Bağlam

Bir organizasyonun etkili bir kalite yönetim sistemine (KYS) sahip olması için, KYS'nin stratejik yönü ile uyumlu olması ve hedeflerine ulaşmayı planlarken ilgili olan iç ve dış konuları dikkate alması gerekir.

Etkin planlama amacıyla kuruluşun anlaşılması gerekir:

• durumu,

• başarmak istediği şey, ve

• nasıl başarılacağına dair stratejisi.

(Yolculuğunuz için başlangıç noktanızı bilmiyorsanız, istenen hedefe ulaşmak zor olacaktır.)

Denetçilerin kuruluşun bu sorunları ele alıp almadığını değerlendirmesi gerekir.

1. Organizasyonu ve içeriğini anlama

Örgütlerin bağlamlarını gözlemlemek ve analiz etmek için birçok yol ve destekleyici teknik vardır. Bu faaliyetin çıktısı belirlenen risk ve fırsatlarda açıkça görülmelidir. Bu bölümde belgelenmiş bilgi gerekliliği olmamasına rağmen (ISO 9001: 2015, madde 4.1), kuruluşların çoğu, belgelendirilmiş bilgileri, zorluklarının anlaşılmasının ve mantığının anlaşılmasının anlaşılmasında yardımcı olacak şekilde muhafaza etmeyi yararlı bulacaktır (örn. bilinmeyenler ve bilinmeyen bilinmeyenler ”).

Bu süreçte yardımcı olabilecek bilgiler şunları içerebilir:

• İş planı

• Strateji planlarının gözden geçirilmesi

• Rakip analizi

• İş sektörlerinden ekonomik raporlar

• SWOT analizi

• Toplantı Tutanakları

• Eylem listeleri

• Diyagramlar, E-tablolar, Zihin haritalama diyagramları

• Dış danışman raporları

Denetçi, bu alandaki organizasyonun üst yönetimi üyeleriyle yapılan bir röportaj yoluyla yaklaşmalıdır. Üst yönetimin kuruluşlarının içeriğini yeterince dikkate alıp almadığının açık olması gerekir; Bunun kanıtı, gözden geçirme çıktılarının KYS planlama sürecine girdikleri (risk tabanlı düşünme) nasıl girdi olduğunu göstererek yeterince gösterilebilir. Bununla birlikte, risklerin ve fırsatların doğasını araştırırken denetçi, örgütün içeriğinin gözden geçirilmesinin

yeterliliğini anlayabilmelidir.

1. İlgili tarafların ihtiyaç ve beklentilerini anlamak

Denetçiler, bir kurumun ilgili tarafların KYS ile ilgili olanları göz önünde bulundurarak karar verme şeklini anlamalı ve değerlendirmelidir:

• İlgili tarafların hesaba katılması,

• İlgili ilgili tarafları seçmek için kriterler,

• İlgili gereksinimleri seçmek için yönler.

Denetçiler, bu uygulamaların uygunluğunu ve bu bilgilerin yönetim gözden geçirmeleri gibi gözden geçirilip izlendiğini belirleyebilmelidir.

İlgili ilgili tarafların örnekleri ISO 9000: 2015, tanım 3.2.3'te verilmiştir ve bu gereklilikler ile ilgili açıklama ISO 9001: 2015, Ek A, madde A.3'te verilmiştir.

İlgili ilgili tarafların ilgili gereksinimleri, potansiyel riskler ve fırsatlar olarak, planlama sürecine girdiler olarak açık olmalıdır. Yine de, belgelendirilmiş bilgilerin saklanması için bir gereklilik olmamasına rağmen, bir kuruluşun analizlerini devam eden ve gelecekteki referanslar için bir miktar tutacağı beklenmektedir. Bu, örneğin şöyle ifade edilebilir:

• Toplantı tutanakları

• Tablolar

• Tablolar

• Veritabanları

• Köprüler

• Dış belgeler

• Kalite el kitabı (kuruluşun sahip olduğuna karar verilirse)

• Vb.

Denetçiler bu gözden geçirmeyi üst yönetim ile yapılan bir röportajda yürütmeli ve bu konuları denetim boyunca takip etmelidir. Eğer belgelendirilmiş bilgi sağlanmıyorsa, denetçiler bu faaliyetin çıktılarının sürekli olarak risk ve fırsatların, dış belgelerin, iletişimin ve QM'nin diğer ilgili alanlarının gözden geçirilmesinde yansıtıldığına dair objektif bir kanıt toplaması gerekir.

1. Kalite yönetim sisteminin kapsamının belirlenmesi

KYS'nin çoğu durumda kapsamı, kendiliğinden belirgindir ve tek bir yerde gerçekleşen faaliyetlerle tanımlanır. KYS'nin kapsamı aşağıdaki durumlarda daha zor hale gelecektir:

• dış kaynak

• lojistik

• birden çok site

• servis merkezleri

• müşteri tesislerinde servis

• işbirlikçi ürün ve hizmetler

Organizasyonun operasyonlarının, ürün ve hizmetlerinin niteliğinin gözden geçirilmesinden, KYS'nin kapsamı net olmalıdır. Bu, örgütün kurduğu süreçler ve kontroller kapsamında ifade edilmelidir.

Daha fazla bilgi için “ISO 9001 Kapsamı, Kalite Yönetim Sisteminin Kapsamı ve Sertifikasyon Kapsamı” başlıklı ISO 9001 Denetim Uygulamaları Grubu belgesine bakınız.

Sizin bağlam ile ilgili verdiğiniz örneği indirmiştim.
O anlamda daha açık bir örnek olabilir mi o çok genel geldi bana.
Bağlam konusunu nasıl halledeceğimi bilmiyorum açıkçası.

Sizin bağlam ile ilgili verdiğiniz örneği indirmiştim.
O anlamda daha açık bir örnek olabilir mi o çok genel geldi bana.
Bağlam konusunu nasıl halledeceğimi bilmiyorum açıkçası.

Dış faktörler arasında, e. uluslararası, ulusal, bölgesel veya yerel düzeyde kültürel, sosyal, politik, yasal, düzenleyici, finansal, teknolojik, ekonomik ve rekabetçi bir ortam.
İç faktörler genellikle kurumun kurumsal kültürünü, yönetimini, organizasyon yapısını, teknolojilerini, bilgi sistemlerini ve karar verme süreçlerini (resmi ve gayri resmi) içerir.

Ben bağlam konusunu risk ve fırsatları değerlendirme formu üzerinde hallettim. Ve el kitabımızda da buraya atıfta bulundum. Yani bağlam risklerini değerlendirdim. Bunları değerlendirirken de iç bağlam mı dış bağlam mı bunları belirttim.
Bir örnek verecek olursak,
Satınalma bölümü için,

İç mi dış mı? - Dış bağlam
Bağlamın Konusu- REKABETÇİ (Yukarıdaki dış faktörlere bakarsanız göreceksiniz)
Ana faaliyet - Tedarikçi Seçimi
Süreç Adımı - Tedarikçi fizibilitesinin değerlendirilmesi
Hususlar - Tedarikçi fizibilitesi (İmalat , teknoojik , altyapı, finansal yeterlilik)
Riskler- Tedarik kesintisi
Etkisi - Müşteri siparişlerinin aksaması ve Performansa olumsuz etki
Mevcut Durum - Tedarikçi değerlendirme anketinde aldığı puana göre tedarikçi değerlendirilmektedir

Önce bağlamın iç bağlam mı yoksa dış bağlam mı olduğunu belirledik. Sonrasında kalıplaşmış dış faktörlerden bu konunun hangisine tekabül ettiğini belirttik.
Sonrasında zaten riskle ilgili kısımlar yer alıyor.
Yani tüm risk değerlendirmelerini bağlam üzerinden yapmış olduk.
Bunu böyle yapmayan arkadaşlar için diyoruz ki,
Swot analizi yapın ve bunu yönetim gözden geçirmelerinde görüşün ve devamlı güncel tutun.
İki şekilde de yapabilirsiniz.

Merhabalar,
Öğrenmek istediğim bir konu var iç bağlam swot analizinde Güçlü yönler -Zayıf yönler ,dış bağlam swot analizinde fırsatlar-tehditler olarak mı yer alacak, benden önce hazırlanan analizde hem iç bağlam hem de dış bağlam swot analizinde Güçlü yönler -Zayıf yönler,fırsatlar-tehditler belirtilmiş ,nasıl olmalı ya da fark eder mi?

Merhaba,

SWOT analizinde her bağlamı; güçlü, zayıf, fırsat ve tehditleri bakımından analiz etmelisiniz. Yani içi bağlam da dış bağam da bu 4 unsur üzerinden analiz edilmelidir.

İyi çalışmalar.
Merhabalar,
Öğrenmek istediğim bir konu var iç bağlam swot analizinde Güçlü yönler -Zayıf yönler ,dış bağlam swot analizinde fırsatlar-tehditler olarak mı yer alacak, benden önce hazırlanan analizde hem iç bağlam hem de dış bağlam swot analizinde Güçlü yönler -Zayıf yönler,fırsatlar-tehditler belirtilmiş ,nasıl olmalı ya da fark eder mi?

Geri