Hurdalama Talimatı Hk.

Yakup Fikri ŞIPAR

Üsteğmen
Üye
Arkadaşlar merhaba,

Hurdalama talimatı ile ilgili ISO9001'in belirli bir standartı var mı ?

Konu açıkça şu; Firmanın kalite sorumlusuyum. İşe girdiğim günden itibaren geçmişe dönük kontrol etmek istediğimde hurdaların kayıt altına alınmadığını gördüm. ( operatörler çekindiği için ) bu sebeple biz hurdaları takip edemiyoruz ve bilmediğimiz için de iyileştirme yapamıyoruz. Aslında patronum kesinlikle sert bir adam, tehdit eden, korkulan, çekinilen bir insan değil. Ama yine de operatörler kesinlikle hurda adetlerini, hurda sebeplerini yazmıyor.

Hatta benim patrona önerim; Hurda adetlerini aylık toplayalım hurda sayısı daha az olan kişilere ve verilen önerilere karşı ufak tefek yardımlar yapalım şeklindeydi. ( prim,zam,ufak hediyeler vs ) Patron da kabul etti.

Daha fazla uzatmak istemiyorum.. Sizler sonuçta profesyonel insanlarsınız sizlerin görüşlerini, fikirlerini, yardımlarınızı almak istiyorum. Şimdiden teşekkür ederim.

Saygılarımla,
 
Merhaba
ISO 9001'e göre zaten bu hurda kayıtlarını aşağıdaki maddeye göre tutmalısınız.

ISO 9001 8.5.1

b)Uygun izleme ve ölçme kaynaklarının varlığı ve kullanımını,
c) Proses veya çıktıların kontrolü için kriterler ile ürün ve hizmetler için kabul kriterlerinin, karşılandığının
uygun aşamalarda doğrulanması için izleme ve ölçme faaliyetlerinin uygulanmasını,(Ok/NOK eğer NOK Hurda/tamir/geri dönüşüm gibi kararları izlemek durumundayız.)

Bu nedenle proses bazlı üretim kayıt formları oluşturmalısınız.İyileştirmenin temel adımı uygun ve veri sağlamaktadır.
Veriler için üretim kayıt formları tutarak hurdaları kontrol edin.Tabi hurdaları da nedenlerine göre ayrıştırmak gerekiyor.
Örneğin
20 kg-Yol verme
15 kg-Elektrik kesintisi
30 kg-Personel kaynaklı
25 kg-Şekil bozukluğu vs gibi hurdaları ayrıştırmak gerekiyor.

Hatta hurda çıkışları yapılırken ki kantar kayıdı ile üretimde tutulan hurdaları karşılaştırarak çapraz kontrol yapabilirsiniz.

Hurda adedi az olan kişilere vermek bir motivasyon kaynağı olabilir.Ancak tüm nedenleri uygun şekilde tespit etmeniz işletmenize daha faydalı olacağı düşüncesindeyim.
Tavsiyem verileri uygun şekilde kaydedip daha sonra iyileştirme konuları belirleyerek kaizen,kalite çemberi yapmanız.
 
Merhabalar. ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi veya ISO 14001 Çevre Yönetim Sisteminde direk hurda ile ilgili yapılması gereken bir tanımlama olmasada Hurda Yönetimi Bu sistemlerin içerisinde düşünülmesi gereken süreçlerden birisindir.
Kalite Yönetim sistemi gereği üretilen ürünlerin sıfır hata ile üretilmesi hedeflenmektedir. dolayısıyla ürün üretirken %kaç hurda-fire malzemeye gittiği, hatta karantina sürecine alıp yeniden değerlendirilebilir malzeme olarak kullanılması gerektiği sayısal veriler ile desteklenmesi gerekmektedir. Mümkün olduğunuzca karantina süreci kırımızı kartlı etiketle malzemeleri etiketleyin. hurda sürecine taşınan malzemeleride yeşil kartla etiketleyin. böylelikle süreçler karışmamış olur.

Size önerim şu olacaktır.
Her hafta veya ayda birimlerden çıkan hurda malzemeleri bi alanda toplayarak her birimden kişileri yanınıza alın ve hangi birime hangi malzemelerin kullanılabileceğini sorun. herkes kendi kullanacağı malzemeleri aldıktan sonra hurda alanına parçalarını taşıyınız. Bu işlemleri yaparken ERP yazılımlarını kullanırsanız daha kolay bir süreç yönetmiş olursunuz.

Çok Önemli bir konuya da dikkatinizi çekmek isterim; Türk ticaret kanununa göre şirketler kar ediyorsa vergi ödemeleri gerekmektedir. dolayısıyla hurda malzemelerin satışından elde edilen gelirleri muhasebeleştirmek zorundasınız. aksi takdirde vergi memurları hurda satışınız dan dolayı haksız gelir elde ettiğinizi söyleyerek size ceza kesebilirler. bu konuyu eğer hurda satış rakamları yüksekse dikkate almanızı öneririm.

Saygılarımla...
 

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri
Üst