Gzft

derin_ceres

Yarbay
Moderatör
Üye
Merhabalar,

Kuruluşun Bağlamı maddesinde, GZFT analizi ile güçlü zayıf yönlerimizi ve tehdit ve fırsatları belirledik. Belirledikten sonraki adım nedir acaba? Bu verileri nerede kullanacağız?

Zayıf yönlerinizi en zayıftan başlayrak aksiyon planları ile aksiyonları belirlemek bu riskleri önlemek adına yapılacak işlemleri planlamak gözlemlemek ve sonuçlarını aksiyon planında belirlediğiniz süre içerinde çözüp çözemediğinizi ve ne ölçüde başarılı olduğunu tekrar risk tablosu revizyonu ile belgelemek. Bu tabloların amacı da bu zaten.

Merhaba,
Sizin yazdığınızdan anladığım gzft analiziyle güçlü ve zayıf yönleri belirleyip buna göre de risk ve fırsatlar prosedörünü yapmak mı

Teşekkür ederim. Zayıf yönlerimizi risk analizinde tekrar belirterek gerekli aksiyon planları oluşturacağım ama swot analizini biz 4. madde çerçevesinde hazırladığımız için sonuçları risk analizinden ayrı mı değerlendireceğiz onu düşündüğüm için sordum.

Risk analizi 2 tipte hazırlamanız lazım. Şirketin sahibi gözüyle ( 4. madde çerçevesinde ) olası riskler , rakipler, teknoloji değişimi, basın, dış politika, döviz artışı, vb. genel riskler.
Birde süreç riskleri hazırlamalısınız. Bu nu 4 madde çerçevesinde değil süreçlerin içerisinde değerlendirebilirsiniz. üretim süreci mesela, eleman yetersizliği , elektrik kesintileri, makine problemleri, vb.

Aksiyon planı bunlar için ayrı ayrı düşünülüp hazırlanmalı.
Anlatabilmişimdir umarım.

Risk analizi 2 tipte hazırlamanız lazım. Şirketin sahibi gözüyle ( 4. madde çerçevesinde ) olası riskler , rakipler, teknoloji değişimi, basın, dış politika, döviz artışı, vb. genel riskler.
Birde süreç riskleri hazırlamalısınız. Bu nu 4 madde çerçevesinde değil süreçlerin içerisinde değerlendirebilirsiniz. üretim süreci mesela, eleman yetersizliği , elektrik kesintileri, makine problemleri, vb.

Aksiyon planı bunlar için ayrı ayrı düşünülüp hazırlanmalı.
Anlatabilmişimdir umarım.

çok teşekkür ederim

Teşekkür ederim. Zayıf yönlerimizi risk analizinde tekrar belirterek gerekli aksiyon planları oluşturacağım ama swot analizini biz 4. madde çerçevesinde hazırladığımız için sonuçları risk analizinden ayrı mı değerlendireceğiz onu düşündüğüm için sordum.
Merhaba;
Swot Analizi Formu konu başlığında açıklamıştım.
''Swot analizi; bir projede ya da kurumun, tekniğin, sürecin, durumun veya kişinin güçlü (strengths), zayıf (weaknesses) yönlerini belirlemekte, iç ve dış çevreden kaynaklanan fırsat (opportunities) ve tehditleri (threats) saptamak için kullanılan stratejik bir tekniktir.

Swot analizinin amacı; hedeflere ulaşılabilmesi için önemli olan iç ve dış faktörleri belirlemektir. Analiz, toplanan bilgileri iki temel kategoriye ayırır.
İç faktörler: Kuruluşun güçlü ve zayıf olduğu yönlerdir.
Dış faktörler: Kuruluşa dış çevreden gelen fırsat ve tehditlerdir.

Swot analizindeki terimler şu şekilde açıklanır:
Güçlü yönler: Hedeflere ulaşabilmek amacıyla kuruluşa sağlanacak avantajlardır.
Zayıf yönler: Hedeflere ulaşabilmeyi engelleyen kuruluşa sağlanacak dezavantajlardır.
Fırsatlar: Hedeflere ulaşılabilmesinde kuruluşa yardımcı olacak dış çevre koşullarıdır.
Tehditler: Hedeflere ulaşılabilmesinde kuruluşun performansını düşürecek olan dış çevre koşullarıdır.

YÖNTEM:
Swot Analizi Formu tüm departmanlara iletilir, birimlerce kuruluş analizi yapıldıktan sonra bu analizler kalite müdürüne gönderilir. KM, tüm analizleri değerlendirir ve Swot analizini ortaya çıkarır. Böylece iç ve dış faktörler ortaya çıkmış olur.
Kuruluş dilerse swot analizini süreç bazında ele alabilir.''

Risk Değerlendirme Analizinde ise izlenebilecek yol;
**Süreçler bazında analiz yapmak (entegre sistem, pazarlama, satış, planlama, satın alma, kaynak, üretim, kalite kontrol, rework, depolama, sevkiyat vb.)
**Bu süreçleri sırasıyla değerlendirirken olası problemleri yazarsınız ve bunun iç konu mu dış konu mu olduğunu, risk mi, fırsat mı, tehdit mi olduğunu yazıp sınıflandırırsınız, olasılık ve etki puanlandırması yapıp (risk=olasılık x etki) risk puanını ortaya çıkarırsınız (standart uygulama).
**Risk puanı sonucu Kabul Edilebilir ise mevcut uygulamaya devam edilir. Bunların seviyesi var. isteğe ve kuruluşun karar kıldığı yönteme göre (düşük, orta, kabul edilir, kabul edilemez gibi), eğer kabul edilemez çıkarsa matriste aksiyon almak ve takip etmek gerekir.
**Hedef belirtilir, sorumlu atanır, termin verilir, aksiyon gerçekleştikten sonra izlenir ve sonuç tekrar değerlendirilir aynı şekilde.
**Sonuç uygun ise o şekilde kalır.

Risk Değerlendirme Analizinde ise izlenebilecek yol;
**Süreçler bazında analiz yapmak (entegre sistem, pazarlama, satış, planlama, satın alma, kaynak, üretim, kalite kontrol, rework, depolama, sevkiyat vb.)
**Bu süreçleri sırasıyla değerlendirirken olumsuz olası problemleri yazarsınız ve bunun iç konu mu dış konu mu olduğunu, risk mi, fırsat mı, tehdit mi olduğunu yazıp sınıflandırırsınız, olasılık ve etki puanlandırması yapıp (risk=olasılık x etki) risk puanını ortaya çıkarırsınız (standart uygulama).
**Risk puanı sonucu Kabul Edilebilir ise mevcut uygulamaya devam edilir. Bunların seviyesi var. isteğe ve kuruluşun karar kıldığı yönteme göre (düşük, orta, kabul edilir, kabul edilemez gibi), eğer kabul edilemez çıkarsa matriste aksiyon almak ve takip etmek gerekir.
**Hedef belirtilir, sorumlu atanır, termin verilir, aksiyon gerçekleştikten sonra izlenir ve sonuç tekrar değerlendirilir aynı şekilde.
**Sonuç uygun ise o şekilde kalır.

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri