Değişkenlik yönetimini ile ilgili (4M) talimat

Müşterimiz tarafından değişkenlik yönetimi ile ilgili (4m) talimatı istedi.
Nasıl bir talimat hazırlamalıyım örnek elinde olan var mı?

merhaba burda istediğiniz tam olarak açıklayabilir misiniz.
neyin değişikliği,
proses mi, sözleşme mi, ürün tasarım onayı vs vs

böyle bişi var mış elimin altında çok işinizi görür mü bilmiyorum

Talimat No: XX
Revizyon No: XX
Tarih: XX

Amaç:
Bu talimat, üretim sürecinde meydana gelebilecek değişkenliklerin etkili bir şekilde yönetilmesini sağlamak, ürün kalitesinin korunmasını ve üretim verimliliğinin arttırılmasını amaçlamaktadır.

Kapsam:
Bu talimat, üretim süreçlerinde 4M (Man, Machine, Material, Method) ilkeleri doğrultusunda değişkenliklerin izlenmesi, kontrol edilmesi ve yönetilmesiyle ilgili tüm süreçleri kapsamaktadır.

1. İnsan (Man):

• Çalışanların görev ve sorumlulukları net olarak tanımlanmalı.
  • Eğitim ve yetkinlik seviyeleri periyodik olarak gözden geçirilmeli.
  • Üretim sırasında meydana gelen insan kaynaklı hatalar tespit edilmeli ve kök neden analizi yapılmalı.
  • İş yükü, vardiyalar ve iş rotasyonları düzenlenerek, çalışan performansındaki değişkenlikler en aza indirgenmeli.

2. Makine (Machine):

• Makine bakım ve kalibrasyon süreçleri düzenli olarak takip edilmeli.
  • Makinelerde meydana gelen arızalar hızlı bir şekilde raporlanmalı ve çözüm için gerekli adımlar atılmalı.
  • Makine verimliliği ve üretim çıktılarında yaşanan sapmalar izlenmeli ve raporlanmalı.
  • Süreçler sırasında makinelerin üretim hızları, ayarları ve koşulları sabit tutulmalıdır.

3. Malzeme (Material):

• Malzeme tedarikçileri düzenli olarak değerlendirilmelidir.
  • Malzeme kalitesinde yaşanan değişiklikler takip edilmeli ve gerektiğinde alternatif tedarikçiler devreye alınmalıdır.
  • Üretim sırasında kullanılan malzemelerin kabul kriterlerine uygunluğu kontrol edilmeli.
  • Malzeme stok yönetimi ve FIFO (İlk Giren İlk Çıkar) prensipleri uygulanmalıdır.

4. Yöntem (Method):

• Üretim süreçleri, standart operasyon prosedürlerine (SOP) göre yürütülmelidir.
  • Üretim sürecinde yapılan değişiklikler, önceden yetkililer tarafından onaylanmalı ve kayıt altına alınmalıdır.
  • Sürekli iyileştirme çalışmaları kapsamında, yöntemlerde yapılacak değişiklikler dikkatle analiz edilmeli.
  • Deneysel üretim yöntemlerinde yaşanan değişkenlikler dikkatle izlenmeli ve gerektiğinde standart yöntemlere geri dönülmelidir.
Sorumluluklar:

• Üretim Müdürü: Tüm değişkenliklerin kontrol edilmesinden ve üretim süreçlerinin kesintisiz devam etmesinden sorumludur.
  • Kalite Kontrol Ekibi: Üretimde kullanılan malzemelerin ve üretim süreçlerinin kalitesinin sürekliliğini sağlar.
  • Bakım Ekibi: Makine performansını ve bakım faaliyetlerini kontrol eder.
İzleme ve Raporlama:
Değişkenlikler düzenli olarak izlenmeli ve her ayın sonunda bir değişkenlik yönetimi raporu hazırlanarak ilgili yöneticilere sunulmalıdır.

Düzeltici Faaliyetler:
Değişkenlik tespit edildiğinde, kök neden analizi yapılmalı ve düzeltici önlemler alınmalıdır. Düzeltici faaliyetler tamamlandıktan sonra süreç tekrar gözden geçirilmeli ve sonuçlar raporlanmalıdır.

Talimatın Gözden Geçirilmesi:
Bu talimat, yılda bir kez gözden geçirilecek ve gerektiğinde güncellenecektir.

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri