böyle bişi var mış elimin altında çok işinizi görür mü bilmiyorum
Talimat No: XX
Revizyon No: XX
Tarih: XX
Amaç:
Bu talimat, üretim sürecinde meydana gelebilecek değişkenliklerin etkili bir şekilde yönetilmesini sağlamak, ürün kalitesinin korunmasını ve üretim verimliliğinin arttırılmasını amaçlamaktadır.
Kapsam:
Bu talimat, üretim süreçlerinde
4M (Man, Machine, Material, Method) ilkeleri doğrultusunda değişkenliklerin izlenmesi, kontrol edilmesi ve yönetilmesiyle ilgili tüm süreçleri kapsamaktadır.
1. İnsan (Man):
- Çalışanların görev ve sorumlulukları net olarak tanımlanmalı.
- Eğitim ve yetkinlik seviyeleri periyodik olarak gözden geçirilmeli.
- Üretim sırasında meydana gelen insan kaynaklı hatalar tespit edilmeli ve kök neden analizi yapılmalı.
- İş yükü, vardiyalar ve iş rotasyonları düzenlenerek, çalışan performansındaki değişkenlikler en aza indirgenmeli.
2. Makine (Machine):
- Makine bakım ve kalibrasyon süreçleri düzenli olarak takip edilmeli.
- Makinelerde meydana gelen arızalar hızlı bir şekilde raporlanmalı ve çözüm için gerekli adımlar atılmalı.
- Makine verimliliği ve üretim çıktılarında yaşanan sapmalar izlenmeli ve raporlanmalı.
- Süreçler sırasında makinelerin üretim hızları, ayarları ve koşulları sabit tutulmalıdır.
3. Malzeme (Material):
- Malzeme tedarikçileri düzenli olarak değerlendirilmelidir.
- Malzeme kalitesinde yaşanan değişiklikler takip edilmeli ve gerektiğinde alternatif tedarikçiler devreye alınmalıdır.
- Üretim sırasında kullanılan malzemelerin kabul kriterlerine uygunluğu kontrol edilmeli.
- Malzeme stok yönetimi ve FIFO (İlk Giren İlk Çıkar) prensipleri uygulanmalıdır.
4. Yöntem (Method):
- Üretim süreçleri, standart operasyon prosedürlerine (SOP) göre yürütülmelidir.
- Üretim sürecinde yapılan değişiklikler, önceden yetkililer tarafından onaylanmalı ve kayıt altına alınmalıdır.
- Sürekli iyileştirme çalışmaları kapsamında, yöntemlerde yapılacak değişiklikler dikkatle analiz edilmeli.
- Deneysel üretim yöntemlerinde yaşanan değişkenlikler dikkatle izlenmeli ve gerektiğinde standart yöntemlere geri dönülmelidir.
Sorumluluklar:
- Üretim Müdürü: Tüm değişkenliklerin kontrol edilmesinden ve üretim süreçlerinin kesintisiz devam etmesinden sorumludur.
- Kalite Kontrol Ekibi: Üretimde kullanılan malzemelerin ve üretim süreçlerinin kalitesinin sürekliliğini sağlar.
- Bakım Ekibi: Makine performansını ve bakım faaliyetlerini kontrol eder.
İzleme ve Raporlama:
Değişkenlikler düzenli olarak izlenmeli ve her ayın sonunda bir değişkenlik yönetimi raporu hazırlanarak ilgili yöneticilere sunulmalıdır.
Düzeltici Faaliyetler:
Değişkenlik tespit edildiğinde, kök neden analizi yapılmalı ve düzeltici önlemler alınmalıdır. Düzeltici faaliyetler tamamlandıktan sonra süreç tekrar gözden geçirilmeli ve sonuçlar raporlanmalıdır.
Talimatın Gözden Geçirilmesi:
Bu talimat, yılda bir kez gözden geçirilecek ve gerektiğinde güncellenecektir.