Bakım Planı ve Prosedürü

Kübra D

Er
Üye
Arkadaşlar merhaba,

Elinde kapsamlı bir bakım planı ve bakım prosedürü olan var mı? Var ise paylaşabilirse çok sevinirim

Merhaba,

Doküman paylaşımı yapan arkadaşa teşekkür ediyorum.
ben biraz içeriğine yönelik katkılar vermeye çalışayım;

bir bakım planı oluşturulurken aşağıdaki kriterlere göre bakım noktaları ve sıklığı belirlenmelidir. unutmayalım yazılarımda genelde vardır. bu kriterler prosedürde muhakkak yazmalıdır
yaptığını yaz yazdığını yap kuralı
ikinci kural tük süreçler risk bazlı püko döngüsüne girmeli.

Ekipman Kritikliğine Göre Önceliklendirme-Sıklığını artırma
Yoğun kullanılan makinalar için daha sık bakım planlanmalıdır
Makine arızası ürün kalitesini etkiliyorsa (örn. tolerans dışı ürün), daha sık ve detaylı bakım gerekir
Kritik hat makineleri veya darboğaz oluşturabilecek makineler için önleyici bakım şarttır.
Hangi makinelerde sık arıza olmuşsa, bunlara özel bakım önlemleri alınmalı.
Bazı müşteriler bakım sıklığı veya doğrulama yöntemleri için özel şartlar koyabilir.
Makine üreticisinin önerdiği bakım periyotları mutlaka dikkate alınmalı
Elektrik, pnömatik, hidrolik gibi sistemlerde güvenlik açısından daha sık kontroller gerekir.

Bakım Çeşitleri;

Zaman bazlı, kullanım süresi bazlı veya üretim adedi bazlı planlanan bakım / ÖNLEYİCİ BAKIM
Arıza sonrası yapılan müdahaledir, ama özellikle IATF bunu asıl sistem olarak görmez. / DÜZELTİCİ BAKIM
Vibrasyon, sıcaklık, yağ durumu gibi parametrelerle bakım zamanının belirlenmesi. / KESTİRİMCİ BAKIM
Operatörlerin günlük yağlama, temizlik ve basit kontrolleri yapması. / otonom bakım

Umarım faydalı olur
iyi çalışmalar

Merhaba,

Doküman paylaşımı yapan arkadaşa teşekkür ediyorum.
ben biraz içeriğine yönelik katkılar vermeye çalışayım;

bir bakım planı oluşturulurken aşağıdaki kriterlere göre bakım noktaları ve sıklığı belirlenmelidir. unutmayalım yazılarımda genelde vardır. bu kriterler prosedürde muhakkak yazmalıdır
yaptığını yaz yazdığını yap kuralı
ikinci kural tük süreçler risk bazlı püko döngüsüne girmeli.

Ekipman Kritikliğine Göre Önceliklendirme-Sıklığını artırma
Yoğun kullanılan makinalar için daha sık bakım planlanmalıdır
Makine arızası ürün kalitesini etkiliyorsa (örn. tolerans dışı ürün), daha sık ve detaylı bakım gerekir
Kritik hat makineleri veya darboğaz oluşturabilecek makineler için önleyici bakım şarttır.
Hangi makinelerde sık arıza olmuşsa, bunlara özel bakım önlemleri alınmalı.
Bazı müşteriler bakım sıklığı veya doğrulama yöntemleri için özel şartlar koyabilir.
Makine üreticisinin önerdiği bakım periyotları mutlaka dikkate alınmalı
Elektrik, pnömatik, hidrolik gibi sistemlerde güvenlik açısından daha sık kontroller gerekir.

Bakım Çeşitleri;

Zaman bazlı, kullanım süresi bazlı veya üretim adedi bazlı planlanan bakım / ÖNLEYİCİ BAKIM
Arıza sonrası yapılan müdahaledir, ama özellikle IATF bunu asıl sistem olarak görmez. / DÜZELTİCİ BAKIM
Vibrasyon, sıcaklık, yağ durumu gibi parametrelerle bakım zamanının belirlenmesi. / KESTİRİMCİ BAKIM
Operatörlerin günlük yağlama, temizlik ve basit kontrolleri yapması. / otonom bakım

Umarım faydalı olur
iyi çalışmalar
Hasan Bey süper bir yazı teşekkürler

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri