AS9100 Süreçler

arzuunurr

Üsteğmen
Üye
Merhaba arkadaşlar şimdiden yardımlarınız için çok teşekkürler.

Bir havacılık ve mühendislik firmasında çalışmaktayım. AS9100 belgesini almak için KYS kurmam gerek. Forumdaki örneklere de baktım ama aklıma takılan bir şey oldu. Süreçleri açıklarken Ne ile ? Nasıl? Kim İle? vb 6 adet soru ile açıklamaya çalıştık fakat süreç değerlendirmesini de bu açıklama projesi üzerinden mi yapmamız gerekiyor? yoksa sadece performans değerlendirme kriterlerini yazsak yeterli olur mu ?

Ayrıca bu süreçleri açıklarken ISO9001:2015 teki gibi süreçlere ait risk ve fırsatları da aynı doküman üzerinde yazmalı mıyız ?

Risk ve fırsatları aynı yerden yürütmenizde bir sorun olmayacaktır. Süreçlerinize AS 9100 'ü etkileyen herhangi bir proses varsa onun adımları eklenebilir.
Süreçlerinize KPI'ları da ekleyin AS 9100 standardı geldiğinde uygulamaya aldığınız bir metrik olursa, hangi bölüme aitse yeni KPI'ları eklenerek o süreç revize edilebilir.

Çok teşekkür ederim Elif Hanım

Açıkcası daha önce hiç KPI üzerinde çalışmadım sizde bir örneği varsa paylaşabilir misiniz?

KPI dediğimiz süreç göstergeleri yani performansınızı gösteren sayısal değerler. Örneğin; Navlun Miktarı, Tekrarlı Hata Sayısı, Turnover vb. her süreç tarafından KPI metriği aylık olarak takip edilir ve etkinliği toplantılarla vs takip edilir. Ya da kendi belirlediğiniz bir yöntemle.

Örneğin Turnover. Yıl başında/YGG zamanı vs. bir hedef belirlenir %10 azaltacağız gibi. sonra her ay toplam kişi sayısından ve ayrılan kişi sayısına bir oran hesaplanarak takip edilir. Hedef tutturulmuş mu, tutturulmadıysa ne aksiyon alındı vs. şeklinde bir sonraki YGG'de değerler gözden geçirilir.

Kendi KPI'larımızı paylaşamam ama bu şekilde örnek verebilirim.

AS 9100 için bir hazırlık çalışması yapmıştım. Çok işinize yarar mı bilmiyorum ama buraya ekliyorum. ISO 9001 ve IATF 16949 ile maddeleri karşılaştırılıyor. Ne isteniyor bunu eklemiştim.

Ekli dosyalar

• AS 9100 Çalışması.pdf
    392.9 KB · Görüntüleme: 342
Sevgili Dostlar. AS 9100:2018 guncel stadarda ve AS 9100 eğitim sunumu ppt ihtiyacım var elinde olan benimle paylaşabilirmi lütfen. Teşekkür ederim.

Sevgili Dostlar. AS 9100:2018 guncel stadarda ve AS 9100 eğitim sunumu ppt ihtiyacım var elinde olan benimle paylaşabilirmi lütfen. Teşekkür ederim.
Merhabalar, sanırım AS9100:2016 demek istediniz galiba. Bu konu ile alakalı forumu incelerseniz detaylı bir sunum paylaşmıştım.

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri