Ara Kontrol formu ve Son kontrol raporu yardım edebilir misiniz?

muhendiskaliteci

Onbaşı
Üye
Merhaba savunma sanayiye talaşlı imalat yapan firmamız için ara kontrol ve son kontrol raporları oluşturmam gerekiyor. Örnek varsa yardımcı olabilir misiniz acaba ?
 
Merhaba,

Bende otomotiv sektöründe çalışıyorum. Talaşlı imalatta ve Final kontrolde kullandığımız rapor örneği ektedir.
 

Ekli dosyalar

  • RK1389_OPR 40_Rev.00.xlsx
    484.1 KB · Görüntüleme: 351
Merhaba

Tedarikçi firmadan elektrostatik boya ile boyanmış ürünler gelmektedir. Bu ürünler için firmamızda girdi kontrol formu oluşturmak istiyorum. Konu ile alakalı örnek dökümanları paylaşabilir misiniz
 
Merhaba

Tedarikçi firmadan elektrostatik boya ile boyanmış ürünler gelmektedir. Bu ürünler için firmamızda girdi kontrol formu oluşturmak istiyorum. Konu ile alakalı örnek dökümanları paylaşabilir misiniz
Merhaba ben savunma sanayideyim, kullandığımız formu ekliyorum örnek olarak belki yardımcı olur ama asıl başka bir site önereceğim.
http://www.iso9001kalitebelgesi.com/iso-9001-belgesi-ornek-dokumantasyon.html
Bu sitede inanılmaz fazla örnek döküman var belki burdan da bulabilirsiniz.
Umarım yardımcı olur, iyi çalışmalar dilerim :)
 

Ekli dosyalar

  • F63-Giriş Kalite Kontrol Formu-F63.xls
    45.5 KB · Görüntüleme: 290
Merhaba

Tedarikçi firmadan elektrostatik boya ile boyanmış ürünler gelmektedir. Bu ürünler için firmamızda girdi kontrol formu oluşturmak istiyorum. Konu ile alakalı örnek dökümanları paylaşabilir misiniz

merhaba,

form illaki sizler ile paylaşılacaktır. sitede bu noktada yardım eden çok arkadaşımız var. onlara teşekkür ediyorum.
ben sadece farkındalık yaratmak adına bu formu oluştururken dikkat edilmesi gereken bazı hususları buraya yazmak istiyorum.

*giriş kaliteye gelen ürünlere ait örnekleme talimatınız olması gerekiyor. bu talimat parti büyüklüğüne göre örnekleme yapacağınız kontrol adedini sizlere söyleyecektir. burada genelde gördüğüm atlanan konu tedarikçi reddi var mı? bu tedarikçi özelinde senin örnek sayı alma talimatın anormal durumları yazıyor mu? örnek alma adedini artırıyor mu? kaç sevkiyat daha sık örnek alma adedi ile devam edeceğini söylüyor mu? bu farkındalığı giriş kalite kontrol talimatında bakınca anlayabilecek miyiz?
*giriş kalite kontrol planlarında veya diğer kontrol planlarında örneğin serpinti olmayacak, çapak olmayacak gibi maddeler var. neresinde özellikle olmayacak, olan noktalar var ise daha önceden bu noktaların özellikle gösterilmesi veya potansiyel noktaların talimatta görseller ile desteklenmesi gerekmektedir. arkadaşlar görsel kontrol talimatları artık çok farklı boyutlara gitti. artık hata haritalandırılması denen bir şey var. yoğun hata bölgeleri işaretlenecek hem fiziki numune hem de talimattaki görseller ile farkındalık yaratılacak. parçaya bakış yönü-soldan sağa mı? yukarıdan aşağımı-hep haritalandırılması gerekiyor. hangi açıyla bakılacak? kol boyumu? gibi ayrıntıları uzun vadede talimatlarda ikinci üçüncü işçilikler yapmak istemiyorsanız şimdiden bu göz ile bakmanızı tavsiye ederim
*giriş kalite kontrol planlarınızı aşağıdaki sütunları minimum içermelidir!

-görsel ve ölçüsel kontroller
görsellerin ok ve ret resimleri / giriş kalite alanında gerekir ise bakılacak numune dolapları ve bu dolapların içinde bulunun şahit, sınır numunelerin varlığı..
ölçüsel değerlerin nominal ve tolaran değerleri
-kontrolü kim yapacak
-kontrolü nerede yapacak
-kontrolü hangi ölçü aleti ile yapacak. göz ile bakacağımız noktanın ölçü aletine yazacağız? göz ile bakıyorsan GÖZ yazacağız. kulak ise kulak.
-kontroldeki örnekleme sıklığı ne?
-evet anormal bir durum olduğunda ne yapılacak sütünü en fazla planlarda bulunmayan eksikliklerden. anormal durum olduğunda ne yapıyorsunuz sorusu denetlemelerde bizi en çok kitleyen soru? bir yerde yazıyor mu? burada kesinlikle giriş kalite kontrol planınız uygun olmayan ürün yönetimi prosedürü / uygun olmayan ürün yönetimi akışı / tek katlı örnek alma talimatı red durumlardaki sıklık değişimi vb dokümanlarınıza atıf olacak

*kullanacağınız ölçü aletlerinin, giriş kalite teknisyeninin gözü kulağı nicel ve nitel msa çalışmalarından geçmiş olması gerekmektedir. göz kulak nasıl olacak?
50 parça üzerinden nitel msa çalışması yapmanız gerekmektedir. bazen bu sistemler sayesinde gözü iyi görmeyen ama gözlük takmayan, kulağı iyi duymayan ama kalite de çalıştırdığınızı tespit elemanları yakalarsınız. aslında kalite yönetim sistemleri çok etkin ancak etkin bir şekilde kullanacak firmalara alt yapıya ihtiyaç var.
ayrıca MSA çalışmaları sizin denetimlerde elinizi güçlendirecektir. kalite araçlarını birbirleri arasında etkin ve konuşan bir hale getirdiğiniz ispatı olacaktır.

*çok atlanan konulardan bir tanesi de bu talimatta müşteri özel isteğini gösteren sütuna sahip olmalıdır. müşteri proje başında dışarından gelecek bir ürüne ait özel karakteristik noktası belirleyebilir. Daha önce duyduğunuz gördüğünüz yazılar işaretler. ''SC-CC-HI vb. bunlarında yazılacağı sütun olmalıdır.

*her giriş lot bazlı takip edilebilmelidir. giriş kalite kontrol planınızda lot bazlı kontrolü ve izlenebilirliği sağlayacak hücre bulunmalıdır.

*her giriş kalite kontrol planıyla birlikte analizi sertifikası, TDS vb dokümanlar LOT bazlı sizlere gönderilmelidir. ya bizim irili ufaklı çok tedarikçimiz var anlamazlar msds, tds vb dokümanlardan alamayız gibi bir mazeretimiz olmaz. en kötü ihtimalle tedarikçi geliştirme kapsamında onların hazırlayacağı final kontrol talimatının dolu halini lot bazlı ürünler ile göndermelidirler.
bazen de tam tersi tedarikçi büyük ben gönderemem diyor. işine gelir ise diyor. bu durumda bu girişimi yaptığınız mailler dokümante edeceksiniz. sorulduğunda denetçilere göstererek biz elimizden geleni yaptık. ancak tedarikçi iletmem diyor dediğiniz an kendinizi kurtarırsınız. burada şu karıştırılmasın ufak tedarikçilerin şansı yok. kesinlikle size en azından final kontrol talimatını atacaklar. ama benimde bildiğim artık denetçilerinde ilgili sektörlerde tanıdıkları bu tarz burnundan kıl aldırmayan BÜYÜK hacimli hiçbir evrak göndermeyen tedarikçiler var. önemli olan burada yazdığım gibi gerekli girişimleri yapmak.


*giriş kalite kontrol alanımıza bir pano yaptırarak örneğin son gelen 4 hatalı ürün resimleri ile birlikte bir panoda sergilenir ise farkındalık/ müşteri ve denetçi memnuniyeti yaratacaktır.

*tedarikçilerin değerlendirilmesi ve tedarikçi 8D gibi ana başlıklı konuları anlatmak çok üzün sürer. ancak atlamamamız gereken önemli konulardan..

umarım faydalı olur

kolay gelsin
 

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri
Üst