Duyuru Acil-- Liderlik-farkındalık-dökümantasyon

buussraaaa

Er
Üye
merhaba öncelikle yeni üye oldum yanlış açıyorsam konu affola.
bir kaç sorum olacak umarım yardımcı olabilirsiniz,şimdiden çok teşekkür ederim
1)ben bir denetçi olarak bir şirkete gittiğimde, şirketin çalışanlarına ''farkındalık'' sağladığını nerden anlayabilirim? hangi dökümantasyonlara bakarak anlayabilirim,nasıl bir farkındalık düzeyi var ? diye.

2) yine hangi belge ya da dökümantasyona bakarak o şirkette kalite politikası konusunda liderlik ile ilgili bir faaliyet olup olmadığını anlayabilirim?

3)tetkik prosesi ile radar arasında nasıl bir bağlantı vardır?
saygılarımla,teşekkür ederim.
 
Merhaba.
Cevap 1- Bunun icin sirketin kaliteye verdigi onemi somut verilerle gormelisiniz. Mesela sirket ici yapilan egitimler. Bir egitim sinifi olusturabilirler. Rutin sekilde belli bir planda yapilan egitim ya da tartisma toplantisi diyelim. Her bireyin ya da her sorumlunun yaptigi isin kaliteye ne kadar etki ettigi ve bir hata oldugunda nelerle sonuclanabilecegi tartisilabilir.Bu toplanti ya da egitim kayitlari formlarla kayit altina alinabilir. Ya da video kayit sekli bile olabilir. Bunun adi tartisma programi ya da egitim. Buna sirket karar verebilir. Sonuclari da dijital ya da dokumante olarak istenir. Gerekirse egitim konusuna gore egitim sonunda etkinlik degerlendirme calismalari yapilabilir. Farkindalik olusturma adina sirket ici duyurusu yapilmak istenen konularinda nasil yapildigini ne sekilde duyuruldugunu gormek isteyebilirsiniz. Intranet ya da duyuru panolari yeterli olabilir.

Cevap 2- Kalite politikasini sistemin tamamina genel bir bakisla degerlendirebilirsiniz. Ortada sistem varsa ve bu sistem isliyorsa o politika buyuk olcude yerine getirilmektedir. Musteri menuniyetinden bahsedilebilir. Bunun kayitlari. Uretimde daima kalite dendiginde bu asamadaki k.k. kayitlari incelenebilir. Uretim kalitesini etkileyen faktorlere bakilabilir. Kalibrasyon,dogrulama gibi v.s. Aslinda zaten bunlari digermaddelerde incelediginizden ekstra birseye bakmaniza gerek yok. Sisteme hakim olun ve iyi analiz edin. Yonetimi gerekli maddede iyi degerlendirin. Yonetimle yapacaginiz roportaj onemli burada. Onlardan bu politikaya uygun hedefler dinlemeyi bekleyin.

Cevap 3- Radari tam olarak anlayamadim. Acik ifade edermisiniz?
 
öncelikle cevabınız için çok teşekkür ederim, radar derken pukö döngüsünden bahsediyorum.

son olarak bir "denetime gittiğinizde tetkik bulgularını prosedür süreç form açısından değerlendiriniz" gibi bi soruya nasıl cevap verebilirim.Yardımcı olduğunuz için çok teşekkürler
 
Rica ederim.
Cevap 3- Tetkik prosesi ile puko arasinda su sekilde bir bag var.Bilecegimiz uzere puko > planla uygula kontrol et onlem al anlamina geliyor. Tetkik asamasinda sistemi olusturan proseslerin denetimini yapiyouz. Burada oncelikle surec kartlarimizi inceliyoruz. Surec sahipleri belirlenmis mi, kimle, neyi, nasil yapacagi tanimlanmismi onlara bakiyoruz. Bu puko da plan kismini olusturuyor. Sonra bu surec kartinda yazanlar uygulaniyor mu somut verilerle onu gormemiz gerekiyor. Ic tetkikte bunu kontrol ederken bu da puko da uygula kismini olusturuyor. Uygulanan seylerin belli zaman araliklariyla kontrolunu yapmak gerekiyor. Her uygulama kontrol altinda tutuluyor mu bu da i c tetkiklerle mumkun. Onlem al kismina da risk calismalarini dahil edebiliriz. Risk calismalarinda riske gore onlemler alinacagi icin ve de bu risk calismalari proses tabanli oldugu icin bu kisma dahil edilmesi uygun olur.
 
Son sorunuza gelince,
Prosesler detayli olarak prosedurlerle anlatilir/dokumante edilir. Ve bu prosedurlerde tum islemler en ayrintisina kadar aciklanir kullanilacak tum formlarda burada tariflenir. Ilk olarak surecle ilgili surec karti var mi ona bakiyoruz.Sonrasinda yapilan isi anlatan prosedur/talimat.Ve bu prosedur/talimat ile anlatilan islerde kullanilan formlari gormelisiniz. Kullanimini dogrulamalisiniz.
 
merhaba bende yeni üye olarak sizin engin bilgilerinizden yararlanmak istiyorum 13485:2016 kalite yönetim sisteminde denetçi arge prosedürünün 2016 ya göre uygun olmadığını söyledi uygunsuzluk aldık ama bende farklı birsey bulamıyorum yardımcı olurmusunuz
 
merhaba bende yeni üye olarak sizin engin bilgilerinizden yararlanmak istiyorum 13485:2016 kalite yönetim sisteminde denetçi arge prosedürünün 2016 ya göre uygun olmadığını söyledi uygunsuzluk aldık ama bende farklı birsey bulamıyorum yardımcı olurmusunuz

Tıbbi cihazlar için tasarım ve geliştirme süreci, diğer imalat veya hizmet endüstrilerindeki kadar basit değildir. Tıbbi cihazların tasarımı ve geliştirilmesi, olağan uygulama gereklilikleri, şartname gereklilikleri ve son müşteri gereksinimlerinin yanı sıra, ilgili düzenlemeler, ürün güvenliği ve ürün hatalarına ilişkin risk kontrollerini icerir. Tasarım ve geliştirme sürecinin kritik yanı, tıbbi cihazın yasal tasarım gerekliliklerini yerine getirmemesi halinde piyasaya ulaşamamasıdır.

Uygun olmayan bir tasarım, tıbbi bir cihazin ürün yaşam döngüsünde yalnızca hatalı bir tasarım değildir; daha ziyade, ürünün hastalar için tehlikeli olabileceği ve daha sonra, tıbbi cihaz tedarikçisinin imajına zarar veren (hatalı) tasarımı nedeniyle ürünün düzenleyici kurum tarafından reddedilebileceği anlamına gelir. ISO 13485: 2016, tıbbi cihaz tasarım faaliyetlerinin etkin ve kontrollü bir şekilde yürütülmesine yardımcı olmaktadır.

Tasarım ve geliştirme süreç yönetimi
ISO 13485: 2016, tasarım ve geliştirme transfer kayıtları ve tasarım dosyaları gibi tasarım ve geliştirme kapsamında bazı yeni gereksinimler ekler. Tasarım ve geliştirme için gerekenler:

1) Prosedür - Kuruluşun tasarım ve geliştirmedeki tüm mantıksal aşamaları iyi yapılandırılmış bir prosedürde belgelendirmesi ve onaylayan makamlar da dahil olmak üzere farklı faaliyetlerin sorumluluklarını tanımlaması gerekir.

2) Planlama - Planlama aşaması, tasarım ve geliştirmenin en önemli aşamasıdır, çünkü uygun planlama gereksiz gecikmeleri önleyebilir. Planlama aşamasında, kuruluş, ürünün tasarım ve geliştirmesinin amaç ve hedeflerini, risk yönetimi faaliyetleri, tekli faaliyetlerin zaman çizelgesi ve tüm projeyi içeren ana faaliyetlerin parçalanması ve her aşamada ihtiyaç duyulan kaynakların tahsisini belirlemelidir. tasarım ve geliştirme (örneğin inceleme aşamasında ihtiyaç duyulan insan kaynakları, yani inceleme ekipleri, ölçme ve izleme için kullanılacak cihazlar vb.).

3) Girdiler - Her zaman olduğu gibi, “çöpte çöp”; bu nedenle, tasarım ve geliştirme girdilerinin kalitesi doğru çıktıların üretilmesi için çok önemlidir. Kuruluşun girdiler olarak dikkate almasi gerekenler şunlardır:

İstenilen başvuru
Kullanılabilirlik gereksinimleri, örneğin, uygulaması, korunması, kullanımı ve bakımı
Müşteri ve son kullanıcı gereksinimleri
Fiziksel özellikler ve üretim fizibilitesi
Ergonomi ve güvenlik faktörleri
Risk kontrolü ve risk azaltma teknikleri
Geçmiş şikayetler, arıza raporları ve benzer ürünlerin olumsuz olayları
İlgili yasal ihtiyaçlar ve uygun standartlar
Sterilizasyon gereksinimleri ve servis ihtiyaçları
Ekonomik çalışma ve maliyet uygunlugu
4) Çıktılar - Kuruluş, tasarım çıktılarını aşağıdaki şekillerde üretebilir:

Çizimlerde hammaddeler, bileşen parçaları, alt montajlar ve bitmiş cihaz teknik özellikleri
Üretim süreci ve çevresel özellikler
Kabul kriterlerini açıklayan kalite güvence prosedürü
Ürün belirleme, izlenebilirlik, üretim, paketleme ve inceleme prosedürleri
Cihazların pazarlanacağı düzenleyici makamlara sunulmak üzere belgeler
Tasarımı göstermek için tasarım geçmişi dosyası doğrulandı ve gecerli kilindi

5) İnceleme - Tasarım incelemesi, bir dizi imalat ve müşteri kaygısını ele alan ayrıntılı bir adımdır. Örneğin, kuruluşun, tasarımın ürün gereksinimlerini karşılayıp karşılamadığını, cihaz tasarımının işleme yetenekleriyle uyumluluğunu gösterip göstermediğini, güvenlik sorunlarının ele alınıp alınmadığını, çevre dostu olup olmadığını ve malzeme, tesis olup olmadığını göstermesi gerekir. bileşenler ve servis elemanları yeterlidir veya değildir. Tasarım incelemeleri normalde bir toplantıda yapılır ve bu toplanti kayitlari saklanmalidir.

6) Doğrulama - Tasarım doğrulaması zorunlu bir gerekliliktir. Tasarım çıktılarının belirtilen girdi gereksinimlerini karşılamasını sağlar. Kuruluş, testler (laboratuar testleri, kimyasal analizler vb.), Yedek hesaplamaları, kanıtlanmış tasarımları karşılaştırmayı, incelemeleri ve şartname kayıtları, çizimler, prosedürler, planlar, raporlar, vb. Gibi belgelerin incelemelerini kullanarak tasarımları doğrulayabilir.

7) Gecerli Kilma – Tasarımin gecerli kilinmasi, tasarım doğrulamasından sonra gelen bir adımdır. Tıbbi cihazın son kullanıcı gereksinimlerine ve uygulamaya uygun olmasını sağlayan bir aşamadır. Başlangıçta üretilen lotlardan numuneler üzerinde gecerli kilma yapılır. Ürün, gerçek performansının test edildiği (örneğin, tıbbi cihazların klinik testi) simüle edilmiş koşullarda doğrulanır. Tasarım gecerli kilma kayıtları tutulmalıdır.

8) Transfer - Bir kuruluş, tasarım ve geliştirme çıktılarını üretime aktarmak için bir prosedür dokumante etmelidir. Bu sadece ürün geliştirmeden imalat departmanına kadar tasarımın teslim edilmesi ve devralınması değildir. Aksine, ürün geliştirme, tasarımın üretime çevrilebilmesini ve bu tür transferlerin kayıtlarının tutulmasını sağlamıştır.

9) Değişikliklerin Kontrolü - Tıbbi cihazların tasarım ve geliştirme prosedürü, tasarım ve geliştirme değişikliklerini kontrol etmek için bir mekanizma içermelidir. Herhangi bir zamanda gözden geçirme, doğrulama, gecerli kilma, şikayetler, risk azaltma, üretim sorunları vb. temel alınarak bir tasarım değişikliğine ihtiyaç duyulabilir. Değişiklik uygulamasından önce, tasarım girdilerine ve gereksinimlerine karşı gözden geçirilmeli, doğrulanmalı ve onaylanmalıdır.

10) Tasarım ve Geliştirme Dosyaları - Kuruluş, her tıbbi cihaz tasarımı için bir tasarım ve geliştirme dosyası tutmalıdır. Dosya, tasarım gereksinimlerine uygunluk referans kayıtlarını, inceleme kayıtlarını, doğrulama, onaylama ve değişiklikleri içerebilir.
 
Buradaki ayrintilara gore surecinizi bir gozden gecirin. Sonrasinda yine goruselim eksik kaldiginiz yerler olursa yine goruselim
 
Merhaba bir sorum olacaktı. Şirket çalışanlarına farkındalık eğitimi vermek istiyorum. fakat yoğunluktan ya da katılımcıların yogunlugundan ayarlayamıyoruz. Sunum şeklinde hazırlayıp eğitim portalında yayınlamayı düşünüyorum. Tüm personel bu eğitimi 1 hafta içinde tamamlaması içinde atama yapılarak sonunda değerlendirme testi yapmayı düşünüyorum. 7.3 farkındalık maddesine uygun olur mu? Yüzyüze mi anlatılması gerekir.
 
Tıbbi cihazlar için tasarım ve geliştirme süreci, diğer imalat veya hizmet endüstrilerindeki kadar basit değildir. Tıbbi cihazların tasarımı ve geliştirilmesi, olağan uygulama gereklilikleri, şartname gereklilikleri ve son müşteri gereksinimlerinin yanı sıra, ilgili düzenlemeler, ürün güvenliği ve ürün hatalarına ilişkin risk kontrollerini icerir. Tasarım ve geliştirme sürecinin kritik yanı, tıbbi cihazın yasal tasarım gerekliliklerini yerine getirmemesi halinde piyasaya ulaşamamasıdır.

Uygun olmayan bir tasarım, tıbbi bir cihazin ürün yaşam döngüsünde yalnızca hatalı bir tasarım değildir; daha ziyade, ürünün hastalar için tehlikeli olabileceği ve daha sonra, tıbbi cihaz tedarikçisinin imajına zarar veren (hatalı) tasarımı nedeniyle ürünün düzenleyici kurum tarafından reddedilebileceği anlamına gelir. ISO 13485: 2016, tıbbi cihaz tasarım faaliyetlerinin etkin ve kontrollü bir şekilde yürütülmesine yardımcı olmaktadır.

Tasarım ve geliştirme süreç yönetimi
ISO 13485: 2016, tasarım ve geliştirme transfer kayıtları ve tasarım dosyaları gibi tasarım ve geliştirme kapsamında bazı yeni gereksinimler ekler. Tasarım ve geliştirme için gerekenler:

1) Prosedür - Kuruluşun tasarım ve geliştirmedeki tüm mantıksal aşamaları iyi yapılandırılmış bir prosedürde belgelendirmesi ve onaylayan makamlar da dahil olmak üzere farklı faaliyetlerin sorumluluklarını tanımlaması gerekir.

2) Planlama - Planlama aşaması, tasarım ve geliştirmenin en önemli aşamasıdır, çünkü uygun planlama gereksiz gecikmeleri önleyebilir. Planlama aşamasında, kuruluş, ürünün tasarım ve geliştirmesinin amaç ve hedeflerini, risk yönetimi faaliyetleri, tekli faaliyetlerin zaman çizelgesi ve tüm projeyi içeren ana faaliyetlerin parçalanması ve her aşamada ihtiyaç duyulan kaynakların tahsisini belirlemelidir. tasarım ve geliştirme (örneğin inceleme aşamasında ihtiyaç duyulan insan kaynakları, yani inceleme ekipleri, ölçme ve izleme için kullanılacak cihazlar vb.).

3) Girdiler - Her zaman olduğu gibi, “çöpte çöp”; bu nedenle, tasarım ve geliştirme girdilerinin kalitesi doğru çıktıların üretilmesi için çok önemlidir. Kuruluşun girdiler olarak dikkate almasi gerekenler şunlardır:

İstenilen başvuru
Kullanılabilirlik gereksinimleri, örneğin, uygulaması, korunması, kullanımı ve bakımı
Müşteri ve son kullanıcı gereksinimleri
Fiziksel özellikler ve üretim fizibilitesi
Ergonomi ve güvenlik faktörleri
Risk kontrolü ve risk azaltma teknikleri
Geçmiş şikayetler, arıza raporları ve benzer ürünlerin olumsuz olayları
İlgili yasal ihtiyaçlar ve uygun standartlar
Sterilizasyon gereksinimleri ve servis ihtiyaçları
Ekonomik çalışma ve maliyet uygunlugu
4) Çıktılar - Kuruluş, tasarım çıktılarını aşağıdaki şekillerde üretebilir:

Çizimlerde hammaddeler, bileşen parçaları, alt montajlar ve bitmiş cihaz teknik özellikleri
Üretim süreci ve çevresel özellikler
Kabul kriterlerini açıklayan kalite güvence prosedürü
Ürün belirleme, izlenebilirlik, üretim, paketleme ve inceleme prosedürleri
Cihazların pazarlanacağı düzenleyici makamlara sunulmak üzere belgeler
Tasarımı göstermek için tasarım geçmişi dosyası doğrulandı ve gecerli kilindi

5) İnceleme - Tasarım incelemesi, bir dizi imalat ve müşteri kaygısını ele alan ayrıntılı bir adımdır. Örneğin, kuruluşun, tasarımın ürün gereksinimlerini karşılayıp karşılamadığını, cihaz tasarımının işleme yetenekleriyle uyumluluğunu gösterip göstermediğini, güvenlik sorunlarının ele alınıp alınmadığını, çevre dostu olup olmadığını ve malzeme, tesis olup olmadığını göstermesi gerekir. bileşenler ve servis elemanları yeterlidir veya değildir. Tasarım incelemeleri normalde bir toplantıda yapılır ve bu toplanti kayitlari saklanmalidir.

6) Doğrulama - Tasarım doğrulaması zorunlu bir gerekliliktir. Tasarım çıktılarının belirtilen girdi gereksinimlerini karşılamasını sağlar. Kuruluş, testler (laboratuar testleri, kimyasal analizler vb.), Yedek hesaplamaları, kanıtlanmış tasarımları karşılaştırmayı, incelemeleri ve şartname kayıtları, çizimler, prosedürler, planlar, raporlar, vb. Gibi belgelerin incelemelerini kullanarak tasarımları doğrulayabilir.

7) Gecerli Kilma – Tasarımin gecerli kilinmasi, tasarım doğrulamasından sonra gelen bir adımdır. Tıbbi cihazın son kullanıcı gereksinimlerine ve uygulamaya uygun olmasını sağlayan bir aşamadır. Başlangıçta üretilen lotlardan numuneler üzerinde gecerli kilma yapılır. Ürün, gerçek performansının test edildiği (örneğin, tıbbi cihazların klinik testi) simüle edilmiş koşullarda doğrulanır. Tasarım gecerli kilma kayıtları tutulmalıdır.

8) Transfer - Bir kuruluş, tasarım ve geliştirme çıktılarını üretime aktarmak için bir prosedür dokumante etmelidir. Bu sadece ürün geliştirmeden imalat departmanına kadar tasarımın teslim edilmesi ve devralınması değildir. Aksine, ürün geliştirme, tasarımın üretime çevrilebilmesini ve bu tür transferlerin kayıtlarının tutulmasını sağlamıştır.

9) Değişikliklerin Kontrolü - Tıbbi cihazların tasarım ve geliştirme prosedürü, tasarım ve geliştirme değişikliklerini kontrol etmek için bir mekanizma içermelidir. Herhangi bir zamanda gözden geçirme, doğrulama, gecerli kilma, şikayetler, risk azaltma, üretim sorunları vb. temel alınarak bir tasarım değişikliğine ihtiyaç duyulabilir. Değişiklik uygulamasından önce, tasarım girdilerine ve gereksinimlerine karşı gözden geçirilmeli, doğrulanmalı ve onaylanmalıdır.

10) Tasarım ve Geliştirme Dosyaları - Kuruluş, her tıbbi cihaz tasarımı için bir tasarım ve geliştirme dosyası tutmalıdır. Dosya, tasarım gereksinimlerine uygunluk referans kayıtlarını, inceleme kayıtlarını, doğrulama, onaylama ve değişiklikleri içerebilir.
Fatih bey merhaba,
kayıt için toplantı tutanağını nasıl hazırlamalıyım?
 
Merhaba bir sorum olacaktı. Şirket çalışanlarına farkındalık eğitimi vermek istiyorum. fakat yoğunluktan ya da katılımcıların yogunlugundan ayarlayamıyoruz. Sunum şeklinde hazırlayıp eğitim portalında yayınlamayı düşünüyorum. Tüm personel bu eğitimi 1 hafta içinde tamamlaması içinde atama yapılarak sonunda değerlendirme testi yapmayı düşünüyorum. 7.3 farkındalık maddesine uygun olur mu? Yüzyüze mi anlatılması gerekir.
merhaba
sorunuzu şimdi gördüm, aynı uygulamayı bende yapmak istiyorum siz bir yanıt bulabildiniz mi? teşekkürler..
 
Merhaba bir sorum olacaktı. Şirket çalışanlarına farkındalık eğitimi vermek istiyorum. fakat yoğunluktan ya da katılımcıların yogunlugundan ayarlayamıyoruz. Sunum şeklinde hazırlayıp eğitim portalında yayınlamayı düşünüyorum. Tüm personel bu eğitimi 1 hafta içinde tamamlaması içinde atama yapılarak sonunda değerlendirme testi yapmayı düşünüyorum. 7.3 farkındalık maddesine uygun olur mu? Yüzyüze mi anlatılması gerekir.
Merhaba,
Bununla ilgili farklı yöntemler geliştirebilirsiniz. Burada önemli olan o farkındalığı oluşturmak. Yöntem size kalmış. Yaptığınız değerlendirmeler de bunun kanıtı olacaktır. Yüz yüze olmak zorunda diye bir durum söz konusu değil.
 
merhaba
sorunuzu şimdi gördüm, aynı uygulamayı bende yapmak istiyorum siz bir yanıt bulabildiniz mi? teşekkürler..


Merhaba,
e- öğrenme portalına hazırladığım farkındalık sunumları yüklettirdim. Belirli tarihe kadar bitirilmesi için her personele ataması gerçekleşti. Geçen hafta denetimim vardı ve denetçiler beğendi. Günümüzde başdenetçilik eğitimleri de online artık hiçbir sıkıntı yok dendi.
 
Merhaba,
e- öğrenme portalına hazırladığım farkındalık sunumları yüklettirdim. Belirli tarihe kadar bitirilmesi için her personele ataması gerçekleşti. Geçen hafta denetimim vardı ve denetçiler beğendi. Günümüzde başdenetçilik eğitimleri de online artık hiçbir sıkıntı yok dendi.
teşekkürler, araştıracağım
 
Merhaba,
e- öğrenme portalına hazırladığım farkındalık sunumları yüklettirdim. Belirli tarihe kadar bitirilmesi için her personele ataması gerçekleşti. Geçen hafta denetimim vardı ve denetçiler beğendi. Günümüzde başdenetçilik eğitimleri de online artık hiçbir sıkıntı yok dendi.

Merhaba, farkındalık eğitimi için nasıl bir sunum hazırladınız. Hangi başlıklara yer verdiniz. Bende bir sunum hazırlamak istiyorum. Destek olabilir misiniz? Teşekkür ederim :)
 
Merhaba,
e- öğrenme portalına hazırladığım farkındalık sunumları yüklettirdim. Belirli tarihe kadar bitirilmesi için her personele ataması gerçekleşti. Geçen hafta denetimim vardı ve denetçiler beğendi. Günümüzde başdenetçilik eğitimleri de online artık hiçbir sıkıntı yok dendi.
merhaba,

farkındalık eğitimi için hazırladığınız sunumu paylaşabilir misiniz? ben de bir sunum hazırlamayı düşünüyorum. ne kadar detay vermek lazım,? sizler neler paylaştınız merak ediyorum. sunumunuzu paylaşabilir misiniz?
 

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri
Üst