Yönetim Süreci/prosesi

nilderya

Orgeneral
Moderatör
Üye
Merhaba arkadaşlar,
Üst Yönetimin performansını değerlendirmek amacıyla süreç/proses oluşturan var mı? Performans göstergesi olarak neleri belirlediniz? Düzeltici faaliyet kapatılma oranı,gerçekleşen hedefler,çalışan ve müşteri memnuniyeti benim ilk aklıma gelenler. destek ve görüşlerinizi bekliyorum.

Ek olarak ;
Çalışan memnuniyeti, başarılı karar alma oranı,kaynak kullanımı vb..

Üst Yönetim Süreci Akış Şeması

Başlangıç: Kurumsal Bağlamın Belirlenmesi

• 1.1. Faaliyet: Kuruluşun İç ve Dış Hususları Analiz Edilir.
    • Açıklama: Pazar koşulları, yasal gereklilikler, teknolojik gelişmeler gibi dış etkenler ve şirket kültürü, yetenekler gibi iç etkenler değerlendirilir.
  • 1.2. Faaliyet: İlgili Tarafların İhtiyaç ve Beklentileri Anlaşılır.
    • Açıklama: Müşteriler, çalışanlar, tedarikçiler ve yatırımcılar gibi ilgili tarafların beklentileri ve ihtiyaçları belirlenir.
    • Çıktı: Girdi: Yönetim Gözden Geçirme Toplantısı Girdileri

Stratejik Yönün Belirlenmesi

• 2.1. Faaliyet: Kalite Politikası Oluşturulur.
    • Açıklama: Üst yönetim, kuruluşun hedeflerine ulaşmasını sağlayacak ve kaliteye olan bağlılığını yansıtan bir kalite politikası belirler.
  • 2.2. Faaliyet: Ölçülebilir Kalite Hedefleri Saptanır.
    • Açıklama: Kalite politikası ile uyumlu, kuruluşun tüm ilgili seviye ve fonksiyonlarında uygulanacak ölçülebilir hedefler belirlenir.
    • Çıktı: Dokümante Edilmiş Bilgi: Onaylanmış Kalite Politikası ve Hedefler

Yönetim ve Uygulama

• 3.1. Faaliyet: Sorumluluk ve Yetkiler Tanımlanır.
    • Açıklama: Kalite yönetim sisteminin işleyişi için gerekli sorumluluk ve yetkiler belirlenir ve tüm çalışanlara duyurulur.
  • 3.2. Faaliyet: Gerekli Kaynaklar Sağlanır.
    • Açıklama: Süreçlerin etkin yürütülmesi için personel, altyapı, bilgi ve finansal kaynaklar tahsis edilir.
    • Çıktı: Dokümante Edilmiş Bilgi: Kaynak Tahsis Planları

İzleme ve Gözden Geçirme

• 4.1. Faaliyet: Sistem Performansı İzlenir.
    • Açıklama: İç denetimler, müşteri geri bildirimleri ve süreç performansı gibi veriler düzenli olarak izlenir.
    • Çıktı: Girdi: Yönetim Gözden Geçirme Verileri
  • 4.2. Faaliyet: Yönetim Gözden Geçirme Toplantısı Yapılır.
    • Açıklama: Önceden belirlenen girdilerle (iç/dış hususlar, performans verileri, riskler vb.) üst yönetim, sistemin uygunluğunu ve etkinliğini gözden geçirir.

Karar ve İyileştirme

• 5.1. Faaliyet: Karar Noktası: KYS'nin Etkinliği Yeterli mi?
    • Evet ise: 5.2. Faaliyet: Sürekli İyileştirme Fırsatları Belirlenir.
      • Açıklama: Sistemdeki mevcut güçlü yönlerin nasıl daha iyi hale getirilebileceği analiz edilir.
    • Hayır ise: 5.3. Faaliyet: Düzeltici Faaliyetler Başlatılır.
      • Açıklama: Sistemdeki uygunsuzlukların temel nedenleri araştırılır ve tekrarlanmasını önlemek için aksiyon alınır.
  • 5.4. Faaliyet: Değişiklik ve İyileştirmeler Planlanır.
    • Açıklama: Gözden geçirme sonuçlarına göre gerekli olan her türlü değişiklik ve iyileştirme için planlama yapılır.
  • Çıktı: Dokümante Edilmiş Bilgi: Yönetim Gözden Geçirme Toplantı Tutanağı, İyileştirme ve Düzeltici Faaliyet Planları.
Bitiş: KYS'nin Sürekli İyileştirilmesi

Geri bildirimleriniz için çok teşekkürler, fakat şöyle bir durum mevcut; örneğin bizlerde entegre yönetim sistemi mevcut (ISO 9001, ISO 14001, ISO 45001). Süreç listemde her birine bir ana süreç gibi yaparak ilerledim. Örneğin Kalite Yönetim Sistemi Süreci bu sürecin alt süreci iç tetkik, YGG Süreci, doküman kontrol süreci, risk değerlendirme süreci gibi, bu yapıda yönetim sürecini nereye koymalıyım? Kafamda tam oturtamadım

Süreçleri çok mikro düzeyde değil de, ilk etapta ana hatlarıyla düşünmen daha avantajına olacaktır. Örnek olarak kendim için oluşturduğum süreç etkileşim şemasını paylaşıyorum. Bu şekilde etkileşimleri görmen de iyi olabilir.

Ekli dosyalar

• ISO 9001-2015 SÜREÇ ETKİLEŞİM ŞEMASI.pdf
    84.4 KB · Görüntüleme: 23

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri