Üretimde Hata

m.o.sirkeci

Yarbay
Moderatör
Üye
Merhaba arkadaşlar
Kalite yönetim sistemini belge almaktan çok bir işleyiş ve yönetim olarak benimsemeye çalışan isofrm değerli üyeleri, bu başlık altında "Üretimde Hata" çıkması durumunda ne yapılabilir konusunda yardım isteyeceğim.

seri üretim olmayan, özel tasarım ve az sayıda fakat yüksek maliyetli işlerde hataları nasıl analiz ederiz.
çalışan personel sayısı ve yönetimdeki kişi sayısı az.
Üretim sırasında meydana gelen yanlış montaj yada yanlış montaj sırası kırılma çatlama , yada bir parçanın başka bir yerde ortaya çıkardığı farklı bir durum.
bu tarz hatalar için kullanabileceğim bir metot var mıdır?

kök neden analizi yapmak istediğimiz vakit şöyle bir durum oluşuyor. hata belli, üretilecek işin tasarımı çizimi her şeyi belli, üretim sırasında çıkan hata çok basit oluyor, çalışan personelin yanlış anlaması yada yanlış okuması, tasarım çizimlerini okuyamaması, kafasına göre iş yapması filan. oylama yapacağız yanlız yönetimde 2 kişi var. kök neden analizini verimli kullanamıyorum.
daha basit bir analiz veya tavsiye edebileceğiniz bir analiz metodu var mıdır?
yada kök nedenden devam mı etmeliyim ?

teşekkür ederim.

Merhaba,
Bu tür durumlarda uygunsuz ürün formunun devreye alınması iyi bir başlangıç olabilir. Ay sonunda ya da belirli peryotlar ile değerlendirdiğinde her hata için değil de öne çıkan hatalar için kök neden analizi yapmak işinizi biraz daha kolaylaştırabilir.
Kök neden analizi yerine Balık Kılçığı (ishikawa) diyagramı da kullanabilirsiniz. Biraz daha görsel ve çevresel etkişimleri de göstermesi nedeniyle uygulamada daha faydalı olacaktır.

Siz hatanın nereden kaynaklandığını mı öğrenmek istiyorsunuz yoksa hata sonucunda alınması gereken önlemleri mı soruyorsunuz?

Eğer hatanın neden kaynaklandığını öğrenmek istiyorsanız;
1. Ürün kalitesini etkileyen basamaklarda ara kontrol muayene yöntemlerinizi tekrar gözden geçirin.
2.Çeklistlerinizi tekrar gözen geçirin.
3.Kalitecilerin çeklistleri doğru uygulandığının farkında olun ki, gerektiğinde müdahale edebilsinler.
4.FMEA tekniğini öğrenin, uygulamaya çalışın.
5.Ürün hataları konusunda yönetimsel sıkı tedbirler alın.

Eğer hatanın neden kaynaklandığını biliyor ama alınması gereken önlemlerin neler olması gerektiğini istiyorsanız;

1.Üstte yazılanların yapıldığına emin olun, yapılmıyorsa gerekli önlemleri alın.
2. Üretim ve kalite personelinize gerekli eğitimleri aldırın.
3. Hataların en çok yoğunlaştığı durumları aylık/3 aylık/6 aylık periyotlarda analiz edin. Bunun için Pareto analizi yapın.
4. Hataların yoğunlaştığı durumları kaynağında yok edin.

Siz hatanın nereden kaynaklandığını mı öğrenmek istiyorsunuz yoksa hata sonucunda alınması gereken önlemleri mı soruyorsunuz?

Eğer hatanın neden kaynaklandığını öğrenmek istiyorsanız;
1. Ürün kalitesini etkileyen basamaklarda ara kontrol muayene yöntemlerinizi tekrar gözden geçirin.
2.Çeklistlerinizi tekrar gözen geçirin.
3.Kalitecilerin çeklistleri doğru uygulandığının farkında olun ki, gerektiğinde müdahale edebilsinler.
4.FMEA tekniğini öğrenin, uygulamaya çalışın.
5.Ürün hataları konusunda yönetimsel sıkı tedbirler alın.

Eğer hatanın neden kaynaklandığını biliyor ama alınması gereken önlemlerin neler olması gerektiğini istiyorsanız;

1.Üstte yazılanların yapıldığına emin olun, yapılmıyorsa gerekli önlemleri alın.
2. Üretim ve kalite personelinize gerekli eğitimleri aldırın.
3. Hataların en çok yoğunlaştığı durumları aylık/3 aylık/6 aylık periyotlarda analiz edin. Bunun için Pareto analizi yapın.
4. Hataların yoğunlaştığı durumları kaynağında yok edin.

öncelikle teşekkür ediyorum.
şöyle açıklayayım.
FMEA ile potansiyel hatalar belirleniyor. Gerekli önlemler alınmaya çalışılıyor. ama gene oluyor bir şekilde hatalar.
hatanın neden olduğu belli, çok basit bir hata.
ben şunu anlamıyorum, çözülmesi çok basit olan hatalar için dakikada bir form mu dolduracağım.
kök neden analizi yapayım diyorum, oylama yap değerlendir, oradan DF ye geç . Bunlar aşırı derecede zaman kaybı.

başka kullanabileceğimiz tarzda bir analiz raporu biliyor musunuz.
Yani hata oldu, iş üzerinde kaydı tutuldu ve çözüldü, işe devam edildi.
Bu tarzda . kök neden gibi karmaşık ve insanlarla iletişim halinde olmayan bir analiz raporu yok mu bu kalite yönetim sisteminde .

Ben kendim istediğim gibi oluştursam ve kullanmaya başlasam, denetçiler geldiğinde geçerliliği var mıdır ?
Kendi bünyemizde kullanırken hataları ileriye dönük değerlendirip çok detaylı bir rapor veya sunum sonrası DF raporuyla gerekli prosedürler/ prosesler revize edilir.
ama KYS için geçerli midir, bilemedim.

Merhaba,
Bu tür durumlarda uygunsuz ürün formunun devreye alınması iyi bir başlangıç olabilir. Ay sonunda ya da belirli peryotlar ile değerlendirdiğinde her hata için değil de öne çıkan hatalar için kök neden analizi yapmak işinizi biraz daha kolaylaştırabilir.
Kök neden analizi yerine Balık Kılçığı (ishikawa) diyagramı da kullanabilirsiniz. Biraz daha görsel ve çevresel etkişimleri de göstermesi nedeniyle uygulamada daha faydalı olacaktır.

kök neden analizi ile balık kılçığı analizi aynı şey değil mi zaten ?

kök neden analizi ile balık kılçığı analizi aynı şey değil mi zaten ?
Balık kılçığını daha çok hata sınıflarını belirlemede kullanıyoruz. Buradan aldığımız verilere göre Kök neden analizi için 5 Neden Analizini kullanıyoruz.
Tabi siz balık kılçığı sade balık kılçığı kullanıyorsanız sorun olmayacağını düşünüyorum.

Balık kılçığını daha çok hata sınıflarını belirlemede kullanıyoruz. Buradan aldığımız verilere göre Kök neden analizi için 5 Neden Analizini kullanıyoruz.
Tabi siz balık kılçığı sade balık kılçığı kullanıyorsanız sorun olmayacağını düşünüyorum.

bende aynı şeyi kast ediyorum.
balık kılçığı ile başlıyor, tespit nedenler çıkarılıyor, oylamaya sunuluyor, 2. oylamada kararlaştırılan tespit nedene 5 neden uyguluyoruz,
sabaha kadar neden diye sorup, yanıt alamadığımız neden sorusunu kök neden ilan edip , bunun için DF açıyoruz.
Ben bunların hepsine " kök neden analizi" dedim.
Bana daha hızlı bir yöntem lazım. :)

öncelikle teşekkür ediyorum.
şöyle açıklayayım.
FMEA ile potansiyel hatalar belirleniyor. Gerekli önlemler alınmaya çalışılıyor. ama gene oluyor bir şekilde hatalar.
hatanın neden olduğu belli, çok basit bir hata.
ben şunu anlamıyorum, çözülmesi çok basit olan hatalar için dakikada bir form mu dolduracağım.
kök neden analizi yapayım diyorum, oylama yap değerlendir, oradan DF ye geç . Bunlar aşırı derecede zaman kaybı.

başka kullanabileceğimiz tarzda bir analiz raporu biliyor musunuz.
Yani hata oldu, iş üzerinde kaydı tutuldu ve çözüldü, işe devam edildi.
Bu tarzda . kök neden gibi karmaşık ve insanlarla iletişim halinde olmayan bir analiz raporu yok mu bu kalite yönetim sisteminde .

Ben kendim istediğim gibi oluştursam ve kullanmaya başlasam, denetçiler geldiğinde geçerliliği var mıdır ?
Kendi bünyemizde kullanırken hataları ileriye dönük değerlendirip çok detaylı bir rapor veya sunum sonrası DF raporuyla gerekli prosedürler/ prosesler revize edilir.
ama KYS için geçerli midir, bilemedim.

Sanırım KYS de Uygunsuzluk ve Düzeltici Faaliyet Raporu hazırlama ile ilgili bir sıkıntı var, müsade ederseniz bu konuda birkaç ipucu belirteyim:

1. Potansiyel uygunsuzlukların tespiti ve bunların ortadan kaldırılması için Düzeltici Faaliyet Raporu(DFR) düzenleyebilirsiniz. İçerisine ister balık kılçığı ister kök neden analizini ilave edin ama yaptığınız formun potansiyel uygunsuzluklarla ilgili olduğunu prosedürde belirtin.

2. Bahsettiğiniz basit hataları önlemek için farklı bir form oluşturun. Nasıl düşünüyorsanız en kolay, o şekilde oluşturun. Bunu da prosedürde sık rastlanan hatalara bu formun doldurulduğunu belirtin ve formun ismini de Hata Kayıt Formu(HKF) olarak isimlendirin.

3. HKF üzerinde yaptığınız genel değerlendirmelerle ilgili(aylık ya da haftalık isteğinize göre) DFR tutmanız gerektiğini, yöntem ve ayrıntılarını prosedürünüzde belirtin.

4. Siz ne isterseniz, KYS ona göre kurar ve işletirsiniz. Amacınız zaten işletmeye entegre KYS değil, KYS rotasıyla işletmenin geleceğine yol çizmek.

*HKF ve DFR basit yol göstermek için kullandım. Siz bunu kendinize göre geliştirin.

bende aynı şeyi kast ediyorum.
balık kılçığı ile başlıyor, tespit nedenler çıkarılıyor, oylamaya sunuluyor, 2. oylamada kararlaştırılan tespit nedene 5 neden uyguluyoruz,
sabaha kadar neden diye sorup, yanıt alamadığımız neden sorusunu kök neden ilan edip , bunun için DF açıyoruz.
Ben bunların hepsine " kök neden analizi" dedim.
Bana daha hızlı bir yöntem lazım. :)
oylama sürecinden ziyade durumları biraz daha sayısallaştırmak işinizi kolaylaştırabilir. İlk etapta belirtmek istediğim konu o idi.
Örneğin bir hada bildirim formu oluşturursunuz. Ay içerisinde karşılaştığınız tüm hatalar o forma işlenir.
Hatalar bu forma işlenirken hatanın seviyesine ve önemine göre belirli puanlar alır.
Ay içerisinde 15 farklı türde hatanız geliyorsa bu 15 hata içerisinde en çok 3 veya 5 hata için DF yapabilirsiniz.
Tespit edilen her hata için DF yapmak elbette zaman alıcı ve yorucu olacaktır. Bu nedenle hatalar arasında sınıflandırma yapmanız ve önem sırasına göre işlem yapmanız size fayda sağlayabilir.

Sanırım KYS de Uygunsuzluk ve Düzeltici Faaliyet Raporu hazırlama ile ilgili bir sıkıntı var, müsade ederseniz bu konuda birkaç ipucu belirteyim:

1. Potansiyel uygunsuzlukların tespiti ve bunların ortadan kaldırılması için Düzeltici Faaliyet Raporu(DFR) düzenleyebilirsiniz. İçerisine ister balık kılçığı ister kök neden analizini ilave edin ama yaptığınız formun potansiyel uygunsuzluklarla ilgili olduğunu prosedürde belirtin.

2. Bahsettiğiniz basit hataları önlemek için farklı bir form oluşturun. Nasıl düşünüyorsanız en kolay, o şekilde oluşturun. Bunu da prosedürde sık rastlanan hatalara bu formun doldurulduğunu belirtin ve formun ismini de Hata Kayıt Formu(HKF) olarak isimlendirin.

3. HKF üzerinde yaptığınız genel değerlendirmelerle ilgili(aylık ya da haftalık isteğinize göre) DFR tutmanız gerektiğini, yöntem ve ayrıntılarını prosedürünüzde belirtin.

4. Siz ne isterseniz, KYS ona göre kurar ve işletirsiniz. Amacınız zaten işletmeye entegre KYS değil, KYS rotasıyla işletmenin geleceğine yol çizmek.

*HKF ve DFR basit yol göstermek için kullandım. Siz bunu kendinize göre geliştirin.

Öncelikle Teşekkür ederim.
Bu ipucu ışığında ilerleyeceğim :)

oylama sürecinden ziyade durumları biraz daha sayısallaştırmak işinizi kolaylaştırabilir. İlk etapta belirtmek istediğim konu o idi.
Örneğin bir hada bildirim formu oluşturursunuz. Ay içerisinde karşılaştığınız tüm hatalar o forma işlenir.
Hatalar bu forma işlenirken hatanın seviyesine ve önemine göre belirli puanlar alır.
Ay içerisinde 15 farklı türde hatanız geliyorsa bu 15 hata içerisinde en çok 3 veya 5 hata için DF yapabilirsiniz.
Tespit edilen her hata için DF yapmak elbette zaman alıcı ve yorucu olacaktır. Bu nedenle hatalar arasında sınıflandırma yapmanız ve önem sırasına göre işlem yapmanız size fayda sağlayabilir.

Hata biriktirmek sektöre göre değişir.
Çalıştığım yerde hata olması durumunda üretim durur.
O yüzden o gün içinde halledilip devam edilmesi gerek.
@kedibeni7 ' nin dediği gibi bir yol izlemeye çalışacağım.
Teşekkür ederim .:)

Merhaba
Problem takip formu lazım şuan da bana. Elinizde mevcut mu acaba. Üretimde çıkan hatalarrı hedef ve bitiş tarihine göre formül uygulamam gerek. Taslak var mı acaba elinizde... Şimdiden teşekkür ederim..

Df düzeltici faaliyet takip formu nu baz alabilirsiniz. Df takip formu elinizde yoksa gönderebiliriz. Anladığım kadarıyla benzer mantıkla kullanacaksiniz

Merhaba. Elinizde örnek form mevcutmudur?

Merhabalar,,

Yukarıdaki yorumlara ek olarak belirtmek isterim ki;

Daha hızlı aksiyonlar almak ve bilinçlendirme yapmak için tek nokta eğitimlerinden yararlanabilirsiniz. Hatanın görseli ve olması gerekeni ekleyip kısa birkaç cümle ile yapılması gerekeni özetleyip tek nokta eğitimi olarak ilgili personelleri toplayıp 10-15 dk (maks) eğitim verip sonra bu renkli çıktıyı panoya asabilirsiniz. Personeller sürekli sahada o formu gördükçe farkındalık oluşacaktır. Ayrıca eğitim katılım tutanağı doldurursanız da işi daha ciddiye alacaklardır. Bu tek nokta eğitimlerini hata çıkmasa da o konuyu ilgilendiren başka departmanların üyelerine de verebilirsiniz.

Problem olduğu zaman tabi ki kalıcı çözüm için birçok metottan yararlanırız ancak sahada ilgililer ile yapılan yerinde problem çözme toplantılarını da es geçmemek gerekiyor.

Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri