Merhabalar.
Sürecin Kapsamı: Kuruluşumuzda üretilen ürünlerin üretimi sırasında kaynakların doğru ve etkin olarak kullanılması ve uygun kapasitelerine göre üretim iş emirlerinin etkin yönetilmesidir.
Kaynaklar: Üretim Makineleri(Tezgahlar), Kuruluş Çalışanları, ERP yazılımı, vb örnek olarak verilebilir.
Sürekli iyileştirme bölümünü bence oluşturmanıza gerek yok çünkü genel yazabileceğiniz birşey yoktur ve sürekli iyileştirme Süreç hedefleri ve KPI ile yapılabilir. bunuda başka yerde takip ediyorsunuz diye düşünüyorum.süreç kartını benzer şekilde ifadeler kullanarak oluşturdum sürece iyileştirme uyguladım sürece lakin sürekli iyileştirme diye bir bölüm oluşturup oluşturmama konusunda kararsız kaldım
Sürekli iyileştirme bölümünü bence oluşturmanıza gerek yok çünkü genel yazabileceğiniz birşey yoktur ve sürekli iyileştirme Süreç hedefleri ve KPI ile yapılabilir. bunuda başka yerde takip ediyorsunuz diye düşünüyorum.
Yadsa isterseniz Sürekli iyileştirme alanına Süreç KPI değerlerinizi girin.
Örneğin; Üretim Planlama KPI: Her Sipariş için doğru üretim planlaması yaparak siparişte belirtilen teslim sürelerinin içerisinde siparişin teslim edilmesi %95 olacaktır.
KPI Ölçün yöntemi: Sipariş formlarındaki Teslim tarihi ile gerçekleştirilen sevkiyat tarihleri karşılaştırılarak Zamanında teslimat Sayısı ile Tüm Siparişlerin birbirine oranına bakılacaktır. değer %95 in üzerinde ise süreç başarılı olarak kabul Edilecektir.
Ölçüm Periyodu:her 6 ayda bir ölçülecek ve yıllık olarak değerlendirilecektir.
Dokümanınız inceledim süreç kartı olarak tüm şartları sağlamışsınız. Ufak bir düzeltme yaparsanız sizin için iyi olur.Verdiğiniz yanıt için teşekkür ederim. Mesajınızda da bahsettiğiniz gibi süreçlerimizi bir form ile analiz ediyoruz ancak planlama şeklinde değil hedef koyarak YGG öncesi yapılan iç tetkiklerde ise bu hedefler değerlendiriliyor ve toplantı da girdi olarak inceleniyor daha önce hazırlamış olduğum satınalma süreç kartını size göndereyim onun üstünden konuşalım olur mu nelerimiz eksik yada yeterli olduğu konusunda çünkü 13485 standardı sürekli bir iyileştirme istiyor.
Dokümanınız inceledim süreç kartı olarak tüm şartları sağlamışsınız. Ufak bir düzeltme yaparsanız sizin için iyi olur.
PERFORMANS KRİTERLERİ
Reddedilen ürün oranı ,Müşteri Şikayetleri, Taleplerin karşılanma oranı, termine uyum, Tedarikçilerin seçim ve değerlendirilmelerinin sonucunun satın alma , üretim ve kalite performanslarına olumlu yansıması,Seçilen Tedarikçilerde değerlendirme kriterlerine yaklaşımdaki ortalama başarı
olarak verilen alan sayısal ölçülebilir değer belirlemeniz gerekmektedir. Hedef takip formunda bu değeri verdiyseniz problem yok. yuvarlak bir performans kriteri olduğundan denetimde dikkat çekebilir.
geri kalan kısımlar güzel olmuş elinize sağlık. bir problem yaşamazsınız.
Sürekli iyileştirme için buraya bişey tanımlamanıza gerek yok. çünkü standart süreç kartında sürekli iyileştirme alanı olacağını söylemez. sadece sürecinizin sürekli iyileştirmeniz gerektiğini söyler. bunuda performans kriterlerinizi yukarıya doğru çekmenizle başarmış olursunuz zaten. bence böyle düşünün.
Teşekkür ederim verdiğiniz cevaptan ötürü performans kriteri olarak ağırlıklı sayısal değerlendirme yapabileceğim parametreleri belirttim hedef formunda benzer şekilde ifade ediliyor lakin siz deyince fark ettim mesela sisteme etkisini sayısal olarak ölçemem yuvarlak bir cevap olur performans değerlendirmesi uyarınız doğrultusunda bütün süreçlerin performans kriterlerine bakacağım tekrar teşekkür ederim.
Konu ile ilgili olarak birşey daha sorsam size başınızı ağrıttığımın farkındayım lakin forumda aktif olarak faaliyet gösteren az kişi olduğundan sizi yakalamışken sormak istiyorumsistemimizde bir çok sürecin içinde kontrol süreci var lakin kontrol süreci olarak ayrı bi dokümantasyon yok düzeltici önleyici faaliyet süreci var sürekli iyileştirme süreci yok bahsettiğim süreçlerin de kartını oluşturmam gerekir mi yoksa süreçlerin detaylarında ifade etmem yeterli olur mu
Rica ederim.
Evet birçok süreçte kontrol süreci var ve kontrol süreçleriniz başka dokümanlarınızda yer alıyordur. örn. Girdi Kalite Kontrol, Ara Kontrol, Son Kontrol, kalite kontrol, iç denetim vb faaliyetlerinizi tanımladığınızı düşünüyorum. süreciniz doğru işliyorsa ve yönetebiliyorsanız şuanlık oluşturmayabilirsiniz. fakat sürekli iyileştirmeye örnek olarak gelecek yıl bu süreçlerinizi daha iyi yönetebilmek için kontrol süreci tanımlayabilirsiniz. Yada şimdi vaktiniz varsa hazırlamanız güzel olur. Sisteminizdeki tüm kontrol işlemlerini toparlamanız sizin içinde iyi olur.
Birde dokümanlarınızı güncellerken Düzeltici Önleyici Faaliyet prosedürünüzü Düzeltici iyileştirici Faaliyet olarak güncellemenizi tavsiye ederim. Önleyici faaliyet tüm standartlardan kalkmıştır. bunun yerine Risk ve Fırsatlar tanımlaması yapıldığından önleyici faaliyet ifadelerini kaldırın bence.
standarta
10.3 Sürekli iyileştirme
Kuruluş, kalite yönetim sisteminin uygunluğunu, yeterliliğini ve etkinliğini sürekli iyileştirmelidir.
Kuruluş; analiz ve değerlendirmenin sonuçlarını, yönetimin gözden geçirmesi çıktılarını, sürekli iyileşmenin parçası olarak ihtiyaç ve fırsatların belirlenmesinin tayini için değerlendirmelidir.
bahsettiğiniz konu sadece bu şekillerde yazmaktadır. burada bu madde için sadece bir doküman oluşturmanız bence mümkün değil. tüm süreçlerde bu düşünceyle hareket ediyor olmanız yeterli. bence kendinizi zorlamayın
İyi çalışmalar dilerim...