TÜRKAK Denetimi Hk.;

humeyra

Üsteğmen
Üye
Merhabalar,

Belgelendirme kuruluşumuz için TÜRKAK denetimi gerçekleştireceğini örnek firma olarak bizi göstermek istediklerini iletti. TÜRKAK bizi ziyaret ettiği zaman, benim TÜRKAK ile ilgisi alanındaki tüm belgelerimi, politijalarımı, talimatlarımı, iş tanımlarımı, yıllık planlarımı vs. şirketimiz hakkında özel veriler içeren bilgilerimizi TÜRKAK ile paylaşıma açmamız gerekir mi? TÜRKAK ın bizim iş süreçlerimiz ile ilgili olan belgelerimizi/evraklarımızı inceleme hakkı/yetkisi var mıdır?

Hümeyra merhaba,
Denetiminiz belgelendirme kuruluşu tarafından gerçekleştirilir. Tüm belgelerinizi , belgelendirme kuruluşu inceler, onlarla paylaşırsınız verilerinizi.
TÜRKAK , belgelendirme kuruluşunun verdiği hizmeti denetler. Belgelendirme firması denetmeninin(BTG,TG) denetimi nasıl gerçekleştirdiği, TÜRKAK tarafından onaylı denetim föyüne uygun olup olmadığı, 19011 e uygunluğu vb.

Teşekkür ederim geri dönüşünüz için @murattamac Murat Bey. Veri paylaşımı ile ilgili bende sizinle aynı görüşteyim. TÜRKAK ın denetimi ile ilgili bende sizin gibi hizmet değerlendirmesi yapacağını düşünorum. Fakat yöneticilerimden TÜRKAK resmi kuruluş bizden de veri talep edebilirler ve biz verilerimizi açma durumunda kalırız şeklinde bir geri dönüş aldım. TÜRKAK memuru benden böyle bir şey talep edebilir mi, talep ettiğinde nasıl tepki vermem gerekir bunu öğrenmek istiyorum.

Çünkü ben sonuçta belgelendirme sözlşemesini belgelendirme kuruluşumla yapıyorum ve verilerimi onlara surnuyorum, onlar da bana taahhüt ederek verilerimizi gizli tutacaklarını iletiyorlar.

Merhaba,

Öncelikle bu belgelendirme kuruluşunuzun bir isteğidir zorunlu bir talebi olamaz.
Sizin firmayı denetlerken daha güvenli ve rahat olacaklarını düşünüyorlar. bu durumun sizin için pozitif bir şey olduğunu söyleyebilirim. sisteminize güvendikleri anlamı çıkar.
Türkak bu denetimde gözlemcidir. denetimi gözlemler. denetçiyi gözlemler. Denetim öncesi hazırlık, denetim sırasındaki kullanılan dokümantasyon ve denetim sonrası süreci yerinde gözlemler, denetler. denetime karışmaz, müdahil olmaz.
Dezavantajı;
Belgelendirme kuruluşunuzun denetçisi gözlemci gölgesinde denetim yapacağı için biraz daha ayrıntıya giren, standardın tüm isteklerinin karşılığını derinlemesine inceleyebilir. yani rutinde 1-2 minör ile geçtiğiniz bir denetim 1-2 majör ve 5-6 minör ile bitebilir. bu kesinlikle böyle olacak diyebileceğim bir sonuç değildir. ancak olma ihtimali yüksektir.
ayrıca böyle bir durum olur ise sonucu üst yönetime anlatmak ayrı bir derttir.
sonuç/yorumum;
belgelendirme kuruluşuna nazik bir dil ile üst yönetimimiz buna sıcak bakmıyor diyerek nabızlarını ölçmekte fayda var. çok diretirler ise de maalesef zorunlu olmamasına rağmen böle bir denetimi geçirtirler.

umarım anlatabilmişimdir

iyi çalışmalar

@kmygr detaylı bir şekilde anlatmışsınız çok teşekkür ederim açıkçası biz denetimimizi 2 ay öncesinde tamamladık ve belgemizi yeniledik 2 minör ile tamamlamıştık. Bana bu iletildiğinde düşüncem yarım saat bir saat arası ziyaret yapmayı planladıklarıydı ama anladığım kadarıyla benim yarım günüme dahil olabileceğinden bahsediyorsunuz.

Yönetim ilk başta zaten kabul etmemiş bu denetimi ama bir sonraki ara denetimden ücret talep etmeyeceklerini iletmiş belgelendirme kuruluşu bu yüzden bir detaylı araştırma yapmamı talep ettiler.

R50.01
@kmygr detaylı bir şekilde anlatmışsınız çok teşekkür ederim açıkçası biz denetimimizi 2 ay öncesinde tamamladık ve belgemizi yeniledik 2 minör ile tamamlamıştık. Bana bu iletildiğinde düşüncem yarım saat bir saat arası ziyaret yapmayı planladıklarıydı ama anladığım kadarıyla benim yarım günüme dahil olabileceğinden bahsediyorsunuz.

Yönetim ilk başta zaten kabul etmemiş bu denetimi ama bir sonraki ara denetimden ücret talep etmeyeceklerini iletmiş belgelendirme kuruluşu bu yüzden bir detaylı araştırma yapmamı talep ettiler.
Hümeyra Hanım merhaba,
TÜRKAK 'ın sitesinden ilgili bilgiye ulaşabilirsiniz.
R10.04 den alıntılandı;
Akreditasyon denetimi yapılan kuruluş, bir ürün veya sistem belgelendirme kuruluşu ise; bu kuruluşun sahada yaptığı belirli sayıda belgelendirme denetimi TÜRKAK Denetim Ekibi tarafından izlenerek, kuruluşun uygulamalarının ve denetçilerinin yeterliliği hakkında bulgular elde edilir. Tanık denetimlerin kuralları R40.05, R50.01, R50.04 rehberlerinde verilmiştir. TÜRKAK Denetim Ekibi üyeleri, akreditasyon denetimi süreci içinde, denetlenmekte olan ürün veya sistem belgelendirme kuruluşunca daha önce belgelendirme çalışmalarının yapıldığı firmalara/işletmelere ziyaretlerde bulunarak inceleme yaparlar.

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri