Sera Gazı Baş Doğrulayıcı Doğrulayıcı Teknik Uzman Nasıl Olunur ve aranan şartlar Nedir Nelerdir ?

itech

Orgeneral
Site Yöneticisi
Moderatör
Üye
Baş Doğrulayıcı ve Doğrulayıcı Sınavına aşağıdaki niteliklerden herhangi birisine sahip kişiler katılabilir.
1. Çevre görevlisi belgesine sahip olan ve en az iki yıl fiilen çevre görevlisi olarak çalışmış olanlar ,
2. Çevre Şehircilik Bakanlığı; çevre yönetimi, çevre denetimi, çevre izinleri, çevresel etki değerlendirilmesi, çevre yeterlikile ilgili teknik birimlerde en az dört yıl çalışmış olmak,
3. TÜRKAK tarafından veya Uluslararası Akreditasyon Forumu ve Avrupa Akreditasyon Birliği ile çok taraflı tanınma anlaşmalarına imza atmış akreditasyon kuruluşlarında veya bunlar tarafından akredite edilmiş belgelendirme kuruluşlarında uygunluk değerlendirme faaliyetlerini yürüten birimlerde teknik personel olarak en az bir yıl çalışmış olmak,
4. Sera Gazı Yönetmeliği kapsamındaki faaliyetleri yürüten tesislerin projelendirilmesi ve/veya işletilmesinde veya ilgili üretim veya hizmet gerçekleştirilmesi, ürün deneyleri/hizmet kontrolü, üretim veya hizmet ile ilgili danışmanlık, tasarım veya kalite kontrolü, ürün veya hizmet incelemesi konularında en az üç yıl çalışmış olmak,
5. 9/10/2013 tarihli ve 28790 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanmış olan Gönüllü Karbon Piyasası Proje Kayıt Tebliği kapsamında Bakanlığa kayıtlı en az 3 adet projenin hazırlanmasında görev yapmış olmak veya kayıtlı en az 3 adet projenin Gönüllü Karbon Piyasası Proje Kayıt Tebliği kapsamında onaylanması veya doğrulanması süreçlerinden birini akredite kuruluşlar adına tetkik görevlisi olarak yürütmüş olmak,
6. Birleşmiş Milletler İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi kapsamında hazırlanan en az 3 adet ulusal sera gazı envanter raporunun enerji ve sanayi prosesleri envanterleri kısımlarında görev almış olmak,
7. Yönetmelik kapsamındaki faaliyetleri yürüten asgari olarak 3 adet tesisin TS EN ISO 14064-1 standardına uygun şekilde sera gazı envanter raporunun hazırlanmasında görev yapmış veya bu raporların en az 3 tanesinin TS EN ISO 14064-3 standardına uygun şekilde doğrulanması sürecinde tetkik görevlisi olarak görev almış olmak,
8. Avrupa Birliği Emisyon Ticareti Sistemi kapsamında faaliyet gösteren akredite bir kuruluş adına doğrulayıcı veya baş doğrulayıcı olarak en az 3 adet doğrulama işleminde yer almış olmak,
9. Doğrulayıcı kuruluşlarda 1 yıl çalışmış olmak,

10. ÇED, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü ve Çevre Yönetimi Genel Müdürlüğünde Sera Gazı Emisyonlarının Takibi Hakkında Yönetmeliğin uygulanması konusunda doğrudan ilgili görevleri bulunan şubelerde en az iki yıl fiili olarak çalışan personeldenve bu şubelerin müdürlükleri ile hiyerarşik olarak bağlı olduğu en üst Bakanlık yöneticisine kadar bulunan kadrolarda en az bir yıl çalışan kişilerden eğitim, sınav, ücret şartı ve doğrulama tecrübesi aranmaz. Başvurmaları halinde bu kişilere baş doğrulayıcı belgesi verilir.
11. Baş doğrulayıcı belgesi veya doğrulayıcı belgesi alan kişiler, akreditasyon süreçlerine ilişkin TÜRKAK tarafından belirlenen yükümlülükleri ayrıca yerine getirmek zorundadır.

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri