Kuruluş Bağlamının Belirlenmesi (madde 4.1, 4.2, 4.3, 4.4)

Merhaba arkadaşlar,

Başka bir konu başlığında 10 yıldan sonra dönüp dolaşıp tekrar kalite sistem yöneticisi olduğumu anlatmıştım. Eski işimden ayrılınca hayat beni tekrar kalite sistem sayesinde işsiz kalmaktan kurtardı.

2015 revizyonu konusunda hiç bir bilgim yoktu. Buradaki fedakar arkadaşlarım sayesinde yeni maddelerin ne olduğunu, nasıl anlaşılması gerektiğini öğrendim. Teşekkür ediyorum.

Fakat Kuruluş bağlamı prosedürü nasıl olmalı konusunda net bir bilgiye ulaşamadım. Bir topikte örnek prosedür istemiştim ama ses gelmemişti. Bu sessizlik benim bir kaç ayımı aldı. Onu oku, bunu dinle derken kendim konuyu çözümleyebildiğime inanıyorum.

Bu sefer hem birilerine faydası olur düşüncesiyle hem de konuya hakim arkadaşlarımın görüşlerini almak için paylaşıyorum.

Kuruluş Bağlamı Prosedüründe standardın 4. maddesini tüm alt maddeleriyle tariflemiş oldum.

Prosedürün içerisinde geçen önemli tablolarla birlikte ihtiyacı olanların bilgisine sunarım.

Saygılarımla..
Abdurrahman GÜNAY

Ekli dosyalar

• Kuruluş Bağlamı Prosedürü.pdf
    148.9 KB · Görüntüleme: 907
  • FR32-01 Kuruluş Bağlamı İzleme ve Değerlendirme Tablosu.pdf
    67.3 KB · Görüntüleme: 902
  • FR32-04 PESTLE Analizi.pdf
    94 KB · Görüntüleme: 859
  • FR32-02 SÜREÇ İLİŞİKİ DİYAGRAMI.pdf
    310.2 KB · Görüntüleme: 859
Merhaba,

Dokümanlarınıza göz atabildim.
Öncelikle Kuruluşun bağlamı ile ilgili prosedür yazmak zorunda değilsiniz belirtmek isterim.
Pestle analizi ve Süreç ilişki diyagramlarınızı çok beğendim. Görsel yönetiminizin güçlü olduğu kanaatindeyim.

Kuruluşun bağlamı tablosunda riskleri nasıl yöneteceğinizi tanımlamamış veya risk prosedürünüze atıfta bulunmamışsınız.
Kuruluşun bağlamı tablosunda yer alan Yasal Şartlar taraf değildir. Bunun yerine bakanlık, devlet ilgili organı koymanız daha uygun olacaktır.

Gümrük cezaları gibi bazı risklerin olasılığının neden düşük olduğunu denetçiler sorgulayabilir bazen.

Genel olarak başarılı bulduğumu belirtebilirim.

İyi çalışmalar.

proseslerimiz için iyileştirme olarak bağlam değerlendirme tablosu yeter li olur mu?

bağlam tablonuzda proseslerinizi belirlediniz mi?
yoksa doğru olmaz, performans göstergeleri ile yapmanız doğru olacaktır.
bağlam tablosu olarak değilde iş akışlarının altına süreçleri dataylandırdım proseslerin adımlarını iç kaynaklı ve dış kaynaklı olarak değerlendirdim örnek teşkil etmesi açısından satınalma prosesini gönderiyorum. İnceleyip geri dönerseniz sevinirim.
İyi Çalışmalar

Ekli dosyalar

• PS02-Satınalma Prosesi(R01).doc
    658 KB · Görüntüleme: 396
bağlam tablosu olarak değilde iş akışlarının altına süreçleri dataylandırdım proseslerin adımlarını iç kaynaklı ve dış kaynaklı olarak değerlendirdim örnek teşkil etmesi açısından satınalma prosesini gönderiyorum. İnceleyip geri dönerseniz sevinirim.
İyi Çalışmalar
Süreç kartınızı inceledim.

Belirttiğiniz proses performans kriterlerindeki değişimi ölçmeniz ve iyiye çekmek için yaptıklarınız iyileştirmedir.
iş akışınız için yapılan adımlarda çalışan veya metod analisti tarafından yapılacak çalışmalar da olabilir.
risk çalışmaları için yapacağınız çalışmalar da iyileştirmedir.

umarım doğru anlamışımdır.

Süreç kartınızı inceledim.

Belirttiğiniz proses performans kriterlerindeki değişimi ölçmeniz ve iyiye çekmek için yaptıklarınız iyileştirmedir.
iş akışınız için yapılan adımlarda çalışan veya metod analisti tarafından yapılacak çalışmalar da olabilir.
risk çalışmaları için yapacağınız çalışmalar da iyileştirmedir.

umarım doğru anlamışımdır.

anladığım kadarıyla yaptığım proses kartı yeterli süreç iyileştirme için süreçleri tetkik edip değerlendirmek için VDA 6.3 aracından faydalanmayı düşünüyorum

anladığım kadarıyla yaptığım proses kartı yeterli süreç iyileştirme için süreçleri tetkik edip değerlendirmek için VDA 6.3 aracından faydalanmayı düşünüyorum
tam olarak yeterli değil bunları izlediğiniz başka bir form alanına ihtiyacınız var.
anladığım kadayırla medikal sektöründesiniz.
VDA 6.3 size ne kadar uygun olur bilemiyorum.

tam olarak yeterli değil bunları izlediğiniz başka bir form alanına ihtiyacınız var.
anladığım kadayırla medikal sektöründesiniz.
VDA 6.3 size ne kadar uygun olur bilemiyorum.

Proses kartının içine mi bir form alanı oluşturmam lazım başka form olarak proseslerin hepsinin risklerini değerlendirdiğimiz ayrı bir formumuz var proses kalite planımız mevcut YGG toplantıları için girdi oluşturan Veri analizi formunda prosesleri değerlendiriyoruz. Bunun dışında nasıl bir çalışma yapmalıyım prosesler konusunda sistem geliştirmesi için evet medikal bir firmada çalışıyorum dediğiniz gibi uygun olmayabilir ama benim yapmak istediğim daha kapsamlı bir tetkik uygulamak için VDA 6.3 proses denetimini gerçekleştirmek

Merhaba,

Dokümanlarınıza göz atabildim.
Öncelikle Kuruluşun bağlamı ile ilgili prosedür yazmak zorunda değilsiniz belirtmek isterim.
Pestle analizi ve Süreç ilişki diyagramlarınızı çok beğendim. Görsel yönetiminizin güçlü olduğu kanaatindeyim.

Kuruluşun bağlamı tablosunda riskleri nasıl yöneteceğinizi tanımlamamış veya risk prosedürünüze atıfta bulunmamışsınız.
Kuruluşun bağlamı tablosunda yer alan Yasal Şartlar taraf değildir. Bunun yerine bakanlık, devlet ilgili organı koymanız daha uygun olacaktır.

Gümrük cezaları gibi bazı risklerin olasılığının neden düşük olduğunu denetçiler sorgulayabilir bazen.

Genel olarak başarılı bulduğumu belirtebilirim.

İyi çalışmalar.

Mesut Bey merhaba,
Genellikle bağlam konusunda iç ve dış hususlar belirlenirken swot ve pestle analizi birlikte kullanılıyor. Bu durumda swot iç hususları pestle dış hususları belirlemek için mi. Sadece swotla iç ve dış husular belirlenip pestle ekstra mı yapılıyor bu konuda kafam karışık , bilgilerinizi paylaşabilir misiniz lütfen ?

Mesut Bey merhaba,
Genellikle bağlam konusunda iç ve dış hususlar belirlenirken swot ve pestle analizi birlikte kullanılıyor. Bu durumda swot iç hususları pestle dış hususları belirlemek için mi. Sadece swotla iç ve dış husular belirlenip pestle ekstra mı yapılıyor bu konuda kafam karışık , bilgilerinizi paylaşabilir misiniz lütfen ?
Merhaba,

Standart iç bağlamda swot dış bağlamda pestle analizini öneriyor.
Tabi zorunluluk yok istediğiniz yöntem ile mesala beyin fırtınası ile de yapabilirsiniz.
Asıl amaç kuruluşu etkileyebilecek tüm unsurların incelenmesidir.

Yani kapsamı oluştururken çevre mi etkiler politika mı buna karşı ne yapılır dökmüş olmanızı bekliyor.

4. madde standardın en anlaşılmayan maddesi bence, umarım anlatabilmişimdir.

Merhaba,

Standart iç bağlamda swot dış bağlamda pestle analizini öneriyor.
Tabi zorunluluk yok istediğiniz yöntem ile mesala beyin fırtınası ile de yapabilirsiniz.
Asıl amaç kuruluşu etkileyebilecek tüm unsurların incelenmesidir.

Yani kapsamı oluştururken çevre mi etkiler politika mı buna karşı ne yapılır dökmüş olmanızı bekliyor.

4. madde standardın en anlaşılmayan maddesi bence, umarım anlatabilmişimdir.

Teşekkür ederim, kesinlikle katılıyorum aslında hem açık hem de karmaşık bir madde. Yani ben tek bir dokümanda benim iç hususlarım bunlar ,dış hususlarım da bunlar ,ilgili taraflarım ve bunların beklentileri de şunlardır diyebilirim çünkü standart net bir analiz yönteminden vs. bahsetmiyor. Ama bunları nasıl belirlediniz diye bir soru geliyor bu durumda neye dayanarak belirlediniz. Burada da bu analiz yöntemleri devreye giriyor. Araştırmalarıma göre sadece Swot analizi , Swot -Pestle ikili şekilde yapanlar var, sanırım burada yine şirketin büyüklüğü ,hedefleri vs. ya da sizin sadece bir yöntemi seçmek istemeniz gibi sebepler bu yöntemlerden size daha yakın olanı seçmeye itiyor.
Dediğiniz gibi tüm unsurlar inceleniyorsa denetim noktasında da ,bağlamda elde ettiklerimi risk analizimde kullanırken de herhangi bir sorun teşkil etmeyecek sanırım. Teşekkürler tekrar iyi çalışmalar dilerim.

Merhabalar,
kuruluşun bağlamına kvkk lar ve salgın hastalıkların eklenmesi gerkmekte midir?

Ben kuruluşun bağlamı maddesine istinaden, risk fırsat analizi yaparken pandemi süreci esnasında aşağıdaki gibi bir analiz yaptım. Yardımcı olabilir belki diye paylaşıyorum.

KVKK ile ilgili bağlam tarafında nasıl bir etki olabilir tam emin olamadığım için onun ile ilgili bir ekleme yapmadım.

upload_2022-2-11_12-14-34.png

Ben kuruluşun bağlamı maddesine istinaden, risk fırsat analizi yaparken pandemi süreci esnasında aşağıdaki gibi bir analiz yaptım. Yardımcı olabilir belki diye paylaşıyorum.

KVKK ile ilgili bağlam tarafında nasıl bir etki olabilir tam emin olamadığım için onun ile ilgili bir ekleme yapmadım.

Ekli dosyayı görüntüle 2232
Merhabalar,
salgın hastalıklarla ilgili fırsat risk analizine ekleme yaptım. ancak KEK 4.maddede kuruluşun bağlamı maddesine ekstra bir ekleme yapmadım. kek e de ayrıyeten eklemek gerekir mi?
bu arada cevabınız için teşekkür ederim

Merhabalar,
salgın hastalıklarla ilgili fırsat risk analizine ekleme yaptım. ancak KEK 4.maddede kuruluşun bağlamı maddesine ekstra bir ekleme yapmadım. kek e de ayrıyeten eklemek gerekir mi?
bu arada cevabınız için teşekkür ederim

Kalite el kitabında 4. maddenin altında ilgili prosedür ve bağlam/taraf risk analizi ile ilgili dokümanlara genel bir atıfta bulunabilirsiniz. KEK'e o kadar detay eklemeye gerek olmadığını düşünüyorum.

Kuruluş bağlamı değerlendirme ve izleme formu ile risk analizi değerlendirme formlarını ayrı ayrı mı tutmak gerekir. Kalite yönetim sistemi kurulmasının çok başındayım. Elinde paylaşabileceği dokümanı olan varsa örnek olması adına paylaşabilir mi? Şimdiden çok teşekkür ederim

Ben kuruluşun bağlamında iç ve dış hususları bazen SWOT bazen PESTLE analizi ile belirliyorum. Ancak Riskler ve fırsatları ise farklı bir tablo ile analiz ediyorum

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri