Merhabalar,
Yeni bir belgelendirme firma seçme aşamasındayız.
Sorum şu: Ben ISO belgem var ve duygusal! nedenlerden dolayı yeni bir firma seçmek istiyorum. TÜV de DAKKS akredite, DQS de DAKKS akredite...
Veya Türkak için kalbur üstü başka firmalarda var. Değerlendirirken hangi kriterlere bakmak gerek?
Fiyat olarak bariz fark var.
Acil bilgi verebilir misiniz?
Piyasada şöyle bir gerçek var. aşırı ucuz ve aşırı pahalı. Bu nedenlede çok fazla kafalar karışıyor.
Bende bir belgelendirme kuruluşu çalışanıyım ve denetçisiyim. işin hakkı ve olması gereken bedelleri türkiyede denetimsiz belge veren çok az maaliyetler ile iş yapan kuruluşlar olduğu için ücretler çok tartışmalı bir duruma geliyor.
Siz bir belge aldığınızda akreditasyon sitesi üzerinde sertifikanızı sorgulayabiliyorsanız belgeniz geçerli ve kullanılabilir demek.
Ancak bu etkin bir belgeye sahip olduğunuz anlamına gelmiyor. Yani gerçekten süreçleriniz etkin bir şekilde kontrol edilip edilmediğinden emin olmayabilirsiniz.
İşte bu duurmlarda firmaların fiyatları değişkenlik gösteriyor.
mesela bir 9001 denetimi için gerçek bir denetim yapılması denetçinin minimum 1 gün harcaması raporun da yarım gün sürdüğünü hesaplarsak içine yol ve konaklamaları da dahil edersek ortalama 1 denetçinin maaliyeti 1 günlük denetim için 200-250 Eur civarına geliyor.
Sonra belge kuruluşu para kazanması gerek. 200-300 eur da belge başı para kazandığını hesaplarsanız.
ortalama bir denetim bedeli 400-550 eur civarına geliyor.
Bu rakamlar aslında olması gerken makul rakamlar. Denetleyen Kuruluşun ticari güvenilirliği, tanınmışlığı da eklenirse bu fiyat biraz daha artabilir.
Ama firmalar bu rakamların bile çok altında DAKKS ve TÜRKAK akreditasyonlu belge temin edebilmekte.
Bana göre firmanıza en çok katkı sağlayacağını düşündüğünüz firmaları tercih edebilirsiniz.
Her denetim aslında yeni bir öğreti olarak bakarsanız fiyatı göz ardı etmenizi öneririm.
bana göre denetim firmasında olması gerekn kriterler,
Gerçekten adam gibi standardın maddelerine göre denetim yapması (Bu döver gibi müfettiş vari denetim değil öğretici ve yargılamadan denetim yapması olarak algılamanızı rica ederim)
Denetim sonrası rapor vermesi
Denetim sonrası çıkan uygunsuzlukların kapatılıp kapatılmaması ile ilgili DF takibi yapması