Iso 9001;2015 Iç Denetim

Umut ESMER

Teğmen
Üye
Arkadaşlar merhaba,

ilk iç denetimi gerçekleştireceğim. Soruları hazırlıyorum fakat hangi departman hangi maddelerden sorumlu bulamadım. Ortak maddeler nelerdir? Birimleri asyağıda belirttim. Lütfen önerilerinizide yazınız.
Denetlenecek Birimler,
- Üst Yönetim
-İdari işler
-Kalite yönetim Departmanı
-Üretim Planlama
-Pazarlama Satış
-Finans&Muhasabe
-Arge

YARDIMLARINIZ İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER.

Tüm süreçlere sorabileceğiniz örnek ortak sorular ve standart maddeleri aşağıdadır.

5.2 Entegre politika çalışanlar tarafından biliniyor mu?
4.4.1 Süreç performans kriterleri belirlenmiş mi?
4.4.1Sürecin girdi ve çıktıları oluşturulmuş mu?
9.1.1Belirlenen kriterler için aşağıdaki şartlar tanımlanmış mı?
Ölçülecek Kriterler
Ölçme Sorumluları
Ölçüm,Analiz ve Değerlendirme Metotları
Ölçüm Periyodu
Faaliyet Planları
4.4.2
Sürecin akışını tarifleyen dokümanlar güncel ve yürürlükte mi?
9.1.3
10.2 Süreç performans kriterlerinde hedeften sapma olduğu durumlarda ne tür faaliyetler yapılıyor?(Aksiyon planları,trend analizleri)
10.3 Hedefler ve faaliyetler gözden geçirilerek Sürekli iyileştirme kapsamında yapılacak çalışmalar belirleniyor mu?

Üst yönetime ilave olarak

4.1
İç ve dış hususlar tanımlanmış mı?
4.1

Belirlenen unsurlara gözden geçirme yapılıyor mu?
4.2

Belirlenen unsurlara bağlı olarak ilgili taraflar belirlenmiş mi?
4.2

İlgili tarafların ihtiyaç ve beklentileri gözden geçiriliyor mu?

İlgili dış ve hususlara ve ilgili tarafların ihtiyaç ve beklentilerine bağlı olarak yönetim sistemi/sistemleri için kapsam belirlemiş mi?
4.3 Uygulabilir ve uygulanamaz maddeler ve gerekçeleri belirtilmiş mi?
5.1Kuruluş içi yönetimin taahütleri yerine getirecek liderler atanmış ve belirlenmiş mi?
5.2 .Belirlenen kapsama göre kurulan yönetim sistemleri için politika/Politikalar oluşturulmuş mu?
Kalite politikası çalışanlara duyurulmuş mu?

İdari İşler İnsan Kaynakları ise

Organizasyon yapısı belirlenmiş mi?Organizasyon şeması kontrol edilecek.
Organizasyon yapısına göre tüm kadrolar için gereken
-Yetkinlik
-Sorumluluk
-Yetki
-Vekalet vb. konuların belirlenmiş mi?Görev tanımları bak.
Yeni başlayan müdür,operatör,şef kadrolarından bakılacak.
Kadrolar için atamalar yapılmış mı?Görevler kişiye nasıl tebliğ ediliyor?Yeni başlayan müdür,operatör,şef kadrolarından bakılacak.
Personel ihtiyacı nasıl belirleniyor?(İşgücü kaynak planması)
Kuruluş içi iletişim metodları tanımlı mı?
Oryantasyon sürecini kontrol ediniz.
Yeni işe başlayan personellerin eğitim kartlarına bak.
Eğitim planı mevcut mu?Yeni yıl eğitim planı bakılacak.Planlanan gerçekleşen.
Zorunlu eğitimler 16 saat isg eğitimi-Çalışanların İş Sağlığı Ve Güvenliği Eğitimlerinin Usul Ve Esasları Hakkında Yönetmelik
En az bir kez çevre bilgilendirmesi-Çevre Görevlisi, Çevre Yönetim Birimi Ve Çevre Danışmanlık Firmaları Hakkında Yönetmelik
İlk yardım Eğitimi-10 kişiye 1 kişinin eğitimli olması.80 civari eğitimli personel olması
Tehlikeli Ve Çok Tehlikeli Sınıfta Yer Alan İşlerde
Çalıştırılacakların Mesleki Eğitimlerine Dair Yönetmelik -Vinç Operatörü-
Yapılan eğitimler kayıt altına alınıyor mu?Son eğitimlerden bir kayıt kontrolü yapılacak.
Eğitim sonucunda eğitimlerin yeterlilikleri nasıl belirleniyor?Katılımcıların yeterlilikleri.Eğitim etkinliği denetlenecek.

Arkadaşlar merhaba,

ilk iç denetimi gerçekleştireceğim. Soruları hazırlıyorum fakat hangi departman hangi maddelerden sorumlu bulamadım. Ortak maddeler nelerdir? Birimleri asyağıda belirttim. Lütfen önerilerinizide yazınız.
Denetlenecek Birimler,
- Üst Yönetim
-İdari işler
-Kalite yönetim Departmanı
-Üretim Planlama
-Pazarlama Satış
-Finans&Muhasabe
-Arge

YARDIMLARINIZ İÇİN ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER.
Ekte bir örnek bulabilirsiniz. Bu sadece üretim süreciyle ilgili bir örnektir.

Ekli dosyalar

• İÇ TETKİK KONTROL LİSTESİ 9001 2015.xlsx
    62.2 KB · Görüntüleme: 680
üst yönetim: vizyon, misyon, yatırım planları, stratejik hedefler,
-Kalite yönetim Departmanı: strateji ve hedef bağlantısı, web sitesi yönetimi, risk analizi, performans hedefleri, DF ve şikayet yönetimi, doküman yönetimi, dokümandaki gizlilik kontrol dağıtım aşamaları, kullanım dışı kalan dokümanların kontrol edilmesi vb.
-Üretim Planlama: planlamanın nasıl yapıldığı, bu aşamada nelere dikkat edildiği, atık çıkarma seri üretim vb. kriterler, ham madde tedariğinin nasıl tetiklendiği, olası bir aksaklıkta ( grev, doğal afet vb. ) üretimin durması halinde yedek plan var mı? Şirket üretiminin devamlılığını nasıl sağlayacak.
-Pazarlama Satış: müşteri taleplerinin nasıl karşılandığı, siparişlerin ne şekilde alındığı, dokümandaki ile uyuşup uyuşmadığı, müşteri mülkiyetinin varlığı ( numune söz konusu olabilir veya müşteriye ait çizim, reçete bilgisi vb.)
-Finans&Muhasabe müşteri şikayetlerinin nasıl yönetildiği. ! tane kapanan müşteri şikayeti örneği uygun kapatılmış mı, sorun çözülmüş mü?
-Arge: gizlilik nasıl sağlanıyor, yetkilendirme yapılmış mı? hedefleri neler ne kadar gerçekleşmiş takip ediliyor mu? yıl içinde kaç üretime dönen geliştirme yapıldı vb.
-İdari işler: taşere edilen hizmetler, tedarikçi mülkiyetinin yönetimi ( kiralık araç vs. ), zimmet idari işlerde ise ( genelde zimmet düşümleri zimmetleme konusu sıkıntılıdır. ) işten en son çıkan kişinin düşümü nasıl yapıldı, süreç nasıl ilerledi dokümante edilene uygun mu? Son işe giren personel örnek alınarak zimmetleme nasıl yapıldı? personel işe gelmeden bilgisayar telefon kırtasiye vb. ihtiyaçları karşılandı mı?

aklıma ilk gelen konu başlıklarını yazdım ama umarım işinize yarar.

Benimde bir sorum olacak.
Şirket yeni bir oluşum içinde ve bu birimi olabildiğince fazla iyileştirmemiz gerekiyor. o yüzden rutin iç denetim gibi değil de açık bulmaya gideceğimiz bir denetim gerçekleştireceğiz. o yüzden sizlerin dönüşü benim çok işime yarayacak.
Şimdiden teşekkür ediyorum.
Not: Ham madde üretici bir firmadayım

Yanlışlıkla fazla satır silmişim:)
Kalite kontrol departmanını denetleyeceğim. Giriş kalite kontrol, proses ara kalite kontrol ve son mamul kontrol şeklinde bir süreç.

üst yönetim: vizyon, misyon, yatırım planları, stratejik hedefler,
-Kalite yönetim Departmanı: strateji ve hedef bağlantısı, web sitesi yönetimi, risk analizi, performans hedefleri, DF ve şikayet yönetimi, doküman yönetimi, dokümandaki gizlilik kontrol dağıtım aşamaları, kullanım dışı kalan dokümanların kontrol edilmesi vb.
-Üretim Planlama: planlamanın nasıl yapıldığı, bu aşamada nelere dikkat edildiği, atık çıkarma seri üretim vb. kriterler, ham madde tedariğinin nasıl tetiklendiği, olası bir aksaklıkta ( grev, doğal afet vb. ) üretimin durması halinde yedek plan var mı? Şirket üretiminin devamlılığını nasıl sağlayacak.
-Pazarlama Satış: müşteri taleplerinin nasıl karşılandığı, siparişlerin ne şekilde alındığı, dokümandaki ile uyuşup uyuşmadığı, müşteri mülkiyetinin varlığı ( numune söz konusu olabilir veya müşteriye ait çizim, reçete bilgisi vb.)
-Finans&Muhasabe müşteri şikayetlerinin nasıl yönetildiği. ! tane kapanan müşteri şikayeti örneği uygun kapatılmış mı, sorun çözülmüş mü?
-Arge: gizlilik nasıl sağlanıyor, yetkilendirme yapılmış mı? hedefleri neler ne kadar gerçekleşmiş takip ediliyor mu? yıl içinde kaç üretime dönen geliştirme yapıldı vb.
-İdari işler: taşere edilen hizmetler, tedarikçi mülkiyetinin yönetimi ( kiralık araç vs. ), zimmet idari işlerde ise ( genelde zimmet düşümleri zimmetleme konusu sıkıntılıdır. ) işten en son çıkan kişinin düşümü nasıl yapıldı, süreç nasıl ilerledi dokümante edilene uygun mu? Son işe giren personel örnek alınarak zimmetleme nasıl yapıldı? personel işe gelmeden bilgisayar telefon kırtasiye vb. ihtiyaçları karşılandı mı?

aklıma ilk gelen konu başlıklarını yazdım ama umarım işinize yarar.
Teşekkürler.

her yıl iç tetkik için farklı sorular mı sormak gerekiyor bölümlere?

her yıl iç tetkik için farklı sorular mı sormak gerekiyor bölümlere?
Her yıl farklı sorular sormak gerekiyor demeyelim fakat şunu yapabiliriz;
Her yıl standart maddelerince gerekli olan tüm soruları sormak yerine, iç tetkikleri planlarken bölüm bölüm sorular soralım. Tıpkı ISO 9001 ya da diğer belge denetlemelerinde tabi tutulduğumuz ara denetimlerde olduğu gibi. Belgelendirme firmaları her yıl her maddeye bakmazlar. Bunu belirli periyotlar dahilinde gerçekleştirirler. Siz de planı yaparken, süreçlerde yaşanan sorunları ve güncelliği daha çok sağlanmalı olan kısımları daha sık denetleyin. Ve bu soruları her denetimde sorun. Ama çok değişkenlik göstermeyen durumlarda her yıl o soruyu sormak gerekmez.Değişkenlik göstermeyen durumlarda aynı sorularla hem birimleri sıkmayın hem de soru listelerini kalabalık tutmayın. Tetkik planını yaparken bunları dikkate alarak yapınız. Aynı soruyu sordunuz diye de uygunsuzluk almazsınız. Önemli olan sistemi mantıklı işler hale getirmek.

Her yıl farklı sorular sormak gerekiyor demeyelim fakat şunu yapabiliriz;
Her yıl standart maddelerince gerekli olan tüm soruları sormak yerine, iç tetkikleri planlarken bölüm bölüm sorular soralım. Tıpkı ISO 9001 ya da diğer belge denetlemelerinde tabi tutulduğumuz ara denetimlerde olduğu gibi. Belgelendirme firmaları her yıl her maddeye bakmazlar. Bunu belirli periyotlar dahilinde gerçekleştirirler. Siz de planı yaparken, süreçlerde yaşanan sorunları ve güncelliği daha çok sağlanmalı olan kısımları daha sık denetleyin. Ve bu soruları her denetimde sorun. Ama çok değişkenlik göstermeyen durumlarda her yıl o soruyu sormak gerekmez.Değişkenlik göstermeyen durumlarda aynı sorularla hem birimleri sıkmayın hem de soru listelerini kalabalık tutmayın. Tetkik planını yaparken bunları dikkate alarak yapınız. Aynı soruyu sordunuz diye de uygunsuzluk almazsınız. Önemli olan sistemi mantıklı işler hale getirmek.
teşekkür ederim çok sağolun

Merhabalar;

Bu meslekte ilk yılım mezun olur olmaz kalite güvenceci yaptılar beni :) Ama IATF denetiminden tırsıyorum biraz. Sizce ne yapmalıyım? Sistemi biraz biliyorum ama major yemekte istemiyorum. Tavsiyelerinizi bekliyorum..

Teşekkürler..

Merhabalar;

Bu meslekte ilk yılım mezun olur olmaz kalite güvenceci yaptılar beni :) Ama IATF denetiminden tırsıyorum biraz. Sizce ne yapmalıyım? Sistemi biraz biliyorum ama major yemekte istemiyorum. Tavsiyelerinizi bekliyorum..

Teşekkürler..
Aramıza hoş geldin
Firmanızda kurulu bir sistem mevcut mu? Yoksa ilk belgelendirme denetiminiz mi?

Yeni mezun ve tecrübesiz biri olarak bakarsak, esasında kurulu sistem işinize daha çok yarayabilir. En azından sistemin nasıl işlediğiyle ilgili bilgi edinirsiniz. Tecrübe olmadan sıfırdan sistem kurmak hem sizi çok yorar hem de anlamanızı zorlaştırır. Elde bir örnek olması her zaman iyidir. Naçizane düşüncem bu şekilde. Öncelikle ortada bir el kitabı varsa buna bir göz atın. Yazıldığı şekilde işliyor mu sistem bunu belirleyin. Kabaca bir bilgi verir size bu. Sonrasında ekte gönderdiğim bir proje kontrol listesi var. Yarı ingilizce yarı türkçe. Buna göre de sistemi kontrol edin.

Ekli dosyalar

• IATF 16949 Uygulaması için Proje Kontrol Listesi.docx
    23.8 KB · Görüntüleme: 420
Merhaba,
ISO da iç denetiçi olarak çok yeniyim.Yaklaşık 1 ay önce Ar-Ge ve Lojistik departmanı açıldı. İç tetkik sorularını hasıl ekleyip hazırlayacağım ve OEK nasıl eklyeceğim konusunda yardımcı olursanız çok sevinirim.

İç Tetkik Soruları - Alt Yapı

Makine Bakımı
  • Makine bakım planınız var mı? Bu plan düzenli olarak güncelleniyor mu?
  • Makine bakım kayıtlarınızın tutulduğunu ve düzenli olarak güncellendiğini doğrulayabilir misiniz?
  • Makine bakım ekipleri, eğitimli ve yetkin mi? Makine bakımı için belirli prosedürler veya talimatlar var mı?
Tesis Altyapısı
  • Tesisin fiziksel altyapısı (bina, elektrik, su, havalandırma vb.) düzenli olarak kontrol ediliyor mu?
  • Tesis altyapısının güvenliği için gerekli önlemler alınıyor mu? Örneğin, yangın önlemleri, acil durum çıkışları vb.
  • Tesisin enerji verimliliği ve çevresel etkileriyle ilgili politikalar veya prosedürler var mı

• Alt Yapı Tasarımı ve Planlama:
  • Alt yapı gereksinimleri belirleniyor mu?
  • Alt yapı tasarımı ve planlaması süreci belgeleniyor mu?
  • Alt yapı değişiklikleri yönetiliyor mu?
  • Alt yapı güncel ve yeterli mi?
Alt Yapı Kurulumu ve Yönetimi:
  • Alt yapı bileşenleri doğru ve zamanında kuruluyor mu?
  • Alt yapı bileşenlerinin bakımı ve onarımı düzenli olarak yapılıyor mu?
  • Alt yapı bileşenlerinin performansı ve kapasitesi izleniyor mu?
  • Alt yapı bileşenlerinin güvenliği sağlanıyor mu?
İş Sağlığı ve Güvenliği:
  • İş sağlığı ve güvenliği politikaları ve prosedürleri mevcut mu? Çalışanlara bu konuda eğitimler veriliyor mu?
  • İş kazaları ve tehlikeli durumlarla ilgili kayıtlar tutuluyor mu? Bu kayıtların analizi ve düzeltici önlemler alınıyor mu?
  • İş sağlığı ve güvenliği ekipmanları ve işaretlemeleri düzenli olarak kontrol ediliyor mu?
İş sağlığı ve güvenliği kaynaklarını tayin etme:
  • Kuruluş, iş sağlığı ve güvenliği için ihtiyaç duyulan kaynakları nasıl belirliyor?
  • İş sağlığı ve güvenliği kaynaklarının yeterliliği nasıl değerlendiriliyor?
  • İş sağlığı ve güvenliği kaynaklarının tedariki ve sürekliliği nasıl sağlanıyor?
İş sağlığı ve güvenliği altyapısı:
  • Kuruluş, işletme süreçleri için gerekli iş sağlığı ve güvenliği altyapısını nasıl belirliyor?
  • İş sağlığı ve güvenliği altyapısı, binalar, ekipmanlar, acil durum planları ve işaretlemeleri gibi unsurları içeriyor mu?
  • İş sağlığı ve güvenliği altyapısının tedariki ve sürekliliği nasıl sağlanıyor?
Çevre Güvenliği:

Çevre güvenliği kaynaklarını tayin etme:
  • Kuruluş, çevre güvenliği için ihtiyaç duyulan kaynakları nasıl belirliyor?
  • Çevre güvenliği kaynaklarının yeterliliği nasıl değerlendiriliyor?
  • Çevre güvenliği kaynaklarının tedariki ve sürekliliği nasıl sağlanıyor?
Çevre güvenliği altyapısı:
  • Kuruluş, proseslerin işletimi ve çevre uygunluğu için gerekli çevre güvenliği altyapısını nasıl belirliyor?
  • Çevre güvenliği altyapısı, atık yönetimi, tehlikeli maddelerin depolanması ve atılması, enerji verimliliği gibi unsurları içeriyor mu?
  • Çevre güvenliği altyapısının tedariki ve sürekliliği nasıl sağlanıyor?
İş Sürekliliği Planı:
  • İş sürekliliği planı alt yapı süreçlerini kapsıyor mu?
  • Alt yapı arızaları veya kesintileri durumunda iş sürekliliği nasıl sağlanıyor?
  • İş sürekliliği planı düzenli olarak test ediliyor ve iyileştiriliyor mu?
  • İş sürekliliği planı belgeleniyor ve çalışanlara iletiliyor mu?

ALT YAPI

1-Bina ve çalışma alanları verilen ürünün ifası için yeterli mi?

2-Verilen ürünlerle ilgili olarak donanım ( büro malzemesi vb.) bulunmakta mı?

3-Mevcut sistemle evrak bilgileri kısa sürede ilgili birime ulaşabilmekte mi?

süreçlerin işletilmesi, hizmetlerin uygunluğunu elde etmek için gerekli altyapıyı tayin ve tedarik ediyor, sürekliliğini sağlıyor mu?

ÇALIŞMA ORTAMI

1-Çalışma ortamı verilen ürün şartlarını sağlıyor mu? (Isı,ışık v.b)

-Birim ürün şartlarına uygunluğu sağlamak için gerekli olan altyapı tayin etmiş, sağlamış ve sürdürüyor mu?

Birim, ürün şartlarına uygunluğu sağlamak için gerekli olan çalışma ortamını belirlemiş ve yönetmekte midir?

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri