ISO 17025 SERTİFİKASININ TÜRKAK- YADA MAKİNE MÜHENDİSLERİ ODASINDAN ALMAK ZORUNLU MU

YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM PAKETİ Entegre Yönetim Sistemi Eğitimi ISO 9001 + ISO 14001 + ISO 45001 Bir Arada Kalite, Çevre ve İş Sağlığı Güvenliği standartlarını tek eğitimde öğrenin. 6 Başarı Sertifikası~20 Saat3 Standart Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM ISO 9001 Kalite Yönetim Sistemi Başarı Sertifikası ile Kalite Uzmanı Olun Kurulumdan iç denetime, sürekli iyileştirmeye kadar tüm süreci öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM ISO 45001 İş Sağlığı ve Güvenliği Başarı Sertifikası ile İş Güvenliği Uzmanı Olun Risk değerlendirme, tehlike analizi ve iş kazası önleme süreçlerini öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM ISO 27001 Bilgi Güvenliği Başarı Sertifikası ile Bilgi Güvenliği Uzmanı Olun Bilgi varlıklarını koruma, risk analizi ve siber güvenlik kontrollerini öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi Başarı Sertifikası ile Çevre Uzmanı Olun Çevresel etki değerlendirme, atık yönetimi ve sürdürülebilirliği öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM · YENİ AS 9100 Havacılık & Uzay Kalite Başarı Sertifikası ile Havacılık Sektörüne Açılın Havacılık, uzay ve savunma sektörüne özel kalite yönetim sistemini öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM · YENİ ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi Başarı Sertifikası ile Enerji Verimliliği Uzmanı Olun Enerji tüketimini azaltma ve maliyet tasarrufu yöntemlerini öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →
YBSYBS
ONLİNE EĞİTİM · YENİ ISO 10002 Müşteri Şikayetleri Yönetimi Başarı Sertifikası ile Müşteri Memnuniyeti Uzmanı Olun Şikayet kaydından çözüme, memnuniyet ölçümüne kadar süreci öğrenin. 4 Başarı Sertifikası~12 Saat7 Bölüm Eğitimi İncele Tüm Eğitimler →

recepakts

Onbaşı
Üye
Herkese merhabalar.

doğrulama işlemini ilgili standart talimatlar prosedürlere göre yapmak istiyoruz önceki forumlardaki yazıları okudum. Aklımı kurcalayan bir konu biz 17025 sertifikasını başlıktada belirttiğim gibi farklı bir kurumdan almış olmamın bir zararı olur mu?
Denetimde denetçinin harici kurumların sertifikalarını kabul etmeme gibi bir durum söz konusu olabilir mi.

Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür ederim.

Türkak web sitesinde yer alan cevabı paylaşıyorum.

Soru 1: Kalibrasyon ve deney laboratuvarları ile ürün/hizmet, sistem ve personel belgelendirmesi yapan kuruluşların akredite olma zorunluluğu var mıdır?

Akreditasyonla ilgili ulusal ve uluslararası düzenlemeler, bu konuda bir mecburiyet getirmemektedir. Akreditasyon, tamamen gönüllülük esasına dayanmaktadır. Genellikle; uygunluk değerlendirmesi hizmetlerinin verildiği serbest piyasa ekonomileri, laboratuvarları ve belgelendirme kuruluşlarını akredite olmaya sevk eder. Bir laboratuvar veya belgelendirme kuruluşunun akredite olması ona itibar kazandırır. Belgelendirme kuruluşları ve laboratuvarlar; akreditasyonun dışında kalarak da hayatlarını idame ettirebileceklerini, müşteri bulabileceklerini ve müşteriyi tatmin edebileceklerini düşünüyorlarsa akredite olmadan da hizmet vermeye devam edebilirler. Serbest piyasa ekonomisinde kamu otoriteleri bazı alanlarda akreditasyonu zorunlu uygulama hâline getirebilmektedir.

Recep Bey merhaba,

Denetimden ziyade; deney lab. iseniz yapacağınız deneylerin, kalibrasyon lab. iseniz yapcağınız kalibrasyonların global anlamda geçerliliğini ve tanınırlığını istiyorsanız ISO 17025 standardı üzerinden laboratuvarı akredite etmeniz gerekmektedir.

Tükiye'de de bu şartları sağlayan kamu kuruluşu Türk Akreditasyon Kuruluşu (TÜRKAK)'tır. TÜRKAK; Laboratuvar, belgelendirme ve muayene hizmetlerini yürütecek yurt içi ve yurt dışındaki kuruluşları akredite etmek, bu kuruluşların belirlenen ulusal ve uluslararası standartlara göre faaliyetlerde bulunmalarını ve bu suretle; ürün/hizmet, sistem, personel ve laboratuvar belgelerinin ulusal ve uluslararası geçerliliğini temin etme görevini yürütmektedir.

Merhabalar Mert Bey;

Öncelikle vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim.
Durumu biraz açmak gerekirse biz mikrometre ve kumpasları kendi bünyemizde doğrulama veya kalibrasyon yapmak istiyoruz. ölçüm ekipmanlarımızı doğrulama yapacak 0.0001 hassasiyetli mastar setimiz de mevcut. biz kalibrasyon periyodunu 1 yıl olarak tanımladık ve 1 yılı da doğrulama ile geçirmek istiyoruz. Firma bünyesinde IATF 16949 yönetim sistemi mevcut ve doğrulamanın kabul edilirliğine dair güvenilir bir cevap alamadım. Bizim için mikrometre ve kumpasların doğrulamalarının yapılması ölçüm toleranslarımız doğrultusunda yeterli olacağını düşünüyorum. Denetim odaklı düşünmüşüm gibi de algılanmasını istemem önce firma ve kalite isterlerini göz önünde bulundurdum.

bu cevabınızdan sonra asıl sorumu şuna çevirmek istiyorum;
IATF 16949 sisteminde kalibrasyonların akredite laboratuvar da yapılması şart mıdır?
Recep Bey merhaba,

Denetimden ziyade; deney lab. iseniz yapacağınız deneylerin, kalibrasyon lab. iseniz yapcağınız kalibrasyonların global anlamda geçerliliğini ve tanınırlığını istiyorsanız ISO 17025 standardı üzerinden laboratuvarı akredite etmeniz gerekmektedir.

Tükiye'de de bu şartları sağlayan kamu kuruluşu Türk Akreditasyon Kuruluşu (TÜRKAK)'tır. TÜRKAK; Laboratuvar, belgelendirme ve muayene hizmetlerini yürütecek yurt içi ve yurt dışındaki kuruluşları akredite etmek, bu kuruluşların belirlenen ulusal ve uluslararası standartlara göre faaliyetlerde bulunmalarını ve bu suretle; ürün/hizmet, sistem, personel ve laboratuvar belgelerinin ulusal ve uluslararası geçerliliğini temin etme görevini yürütmektedir.

Merhabalar Mert Bey;

Öncelikle vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim.
Durumu biraz açmak gerekirse biz mikrometre ve kumpasları kendi bünyemizde doğrulama veya kalibrasyon yapmak istiyoruz. ölçüm ekipmanlarımızı doğrulama yapacak 0.0001 hassasiyetli mastar setimiz de mevcut. biz kalibrasyon periyodunu 1 yıl olarak tanımladık ve 1 yılı da doğrulama ile geçirmek istiyoruz. Firma bünyesinde IATF 16949 yönetim sistemi mevcut ve doğrulamanın kabul edilirliğine dair güvenilir bir cevap alamadım. Bizim için mikrometre ve kumpasların doğrulamalarının yapılması ölçüm toleranslarımız doğrultusunda yeterli olacağını düşünüyorum. Denetim odaklı düşünmüşüm gibi de algılanmasını istemem önce firma ve kalite isterlerini göz önünde bulundurdum.

bu cevabınızdan sonra asıl sorumu şuna çevirmek istiyorum;
IATF 16949 sisteminde kalibrasyonların akredite laboratuvar da yapılması şart mıdır?
Merhabalar,

Öncelikle konu ile ilgili yazmış olduğum yazım size fikir verecektir. Sorduğunuz sorunun cevabı denetçinin bakış açısına göre değişmekle beraber yazımda belirtmiş olduğum argümanlar ile bir personelinize kalibrasyon yapabilmesi için sertifika aldırıp (kumpas ise ölçü vb.) kalibrasyon yaptığınız koşulları sabitleyerek, yani belirli bir odada sıcaklığı benzer tutup, mümkünse kalibreli bir sıcaklık nem ölçer ile takip edip, sertifikalı bir personele yine düzenli kalibrasyon yaptırılan mastar setleri ile kendiniz doğrulamaları yapabilirsiniz. Yazımdaki detaylara dikkat etmenizde yarar var, yani sapma değerlerini yorumlamanız ve maksimum kabul edilebilir sapma değerlerini de prosesinize göre yorumlayarak belirlemeniz gerekiyor. Ayrıca kalibrasyon sonrası oda sıcaklığı, mümkünse nemi not etmeniz, sapmaları doğrulama formuna işlemeniz ve yorumlamanız gerekiyor. Yılda bir kalibrasyona gönderip yılda bir kendiniz doğrulamanızda bana göre sakınca yok. Ancak dediğim koşulları sağlamanız ve yazımda da belirttiğim üzere denetçiye uygun dokümanlar ile bu kararı neden aldığınızı kanıtlamanız gerekiyor.

Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ederim Alper Bey.

cihazların 2 periyortuk kalibrasyon sertifikalarına (MİKROMETRE-KUMPAS)baktığım zaman sapmaları hemen hemen hepsinin ya sıfır yada belli referans ölçülerde çok az değişim göstermekte. bunu kanıt olarak sunup bu yıl doğrulama/kalibrasyon işlemini firma bünyesinde gerçekleştirebilirim sanırım.

Mert Bey, Beyza Hanım; sizlerede vermiş olduğunuz bilgiler için ayrıca teşekkür ederim.

türkak eğitim.JPG
merhabalar kalibrasyon/doğrulama için buradaki eğitimlerden hangisi yada hangilerini almam gerekiyor.

Ekli dosyayı görüntüle 2531
merhabalar kalibrasyon/doğrulama için buradaki eğitimlerden hangisi yada hangilerini almam gerekiyor.
Merhabalar,

17025 standart eğitimini almanız gerekiyor ayrıca TSE'den ölçü için kalibrasyon eğitimi almanız gerekiyor. Burada o eğitim yer almıyor. İç denetçi eğitimini de konudan bağımsız almanızda yarar var.

Kalibrasyon eğitiminin içeriğinde belirsizlik yoksa onun için de ayrıca kalibrasyon laboratuvarları için ölçüm belirsizliği eğitimi almanız gerekiyor.

Yine de farklı yerlerden bilgi almanızda yarar var, yanlış yönlendirmek istemem.

İyi çalışmalar dilerim.

Ekli dosyayı görüntüle 2531
Merhaba,

TS EN ISO 17025:2017 standardı eğitimi
TS EN ISO 17025:2017 İç Denetçi eğitimi
Metotların Doğrulanması ve Geçerli Kılınması (Validasyon Eğitimi)
Ölçüm Belirsizliği (Kalibrasyon Laboratuvarları için) Eğitimi

Bu 4 eğitimi almanız sizin için yararlı olacaktır. Ölçüm Belirsizliği Eğitimi hem Deney Lab. hem Kalibrasyon Lab. için veriliyor diye biliyorum. Kalibrasyon Lab. için olanı almalısınız.

Geri