İmza/Kaşe Kullanım Yetkisi Tanımlama

Özge Alm

Onbaşı
Üye
Merhaba,
Çalışmaya yeni başladığım yerde daha önceki denetimlerden birinde personelin imza ya da kaşe kullanma hakkını nasıl kazandığına dair prosedürde bir tanımlama yapılmadığı için uygunsuzluk yazılmış. Bununla ilgili nasıl bir kriter belirleyeceğim hakkında destek olabilir misiniz? Bununla ilgili örnek doküman varsa, paylaşabilirseniz sevinirim.
Yardımcı olan herkese teşekkürler.

merhaba,

Bu yetkileri görev tanımlarında yazabilirsiniz.
Örnekler;
üretimi durdurma yetkisi kalite teknisyenindedir
dış taraf seçme firmaları iş emirlerinin onaylı kaşeli imzalanması kalite müdürü sorumluluğundadır
satın alma onaylarını satın alma sorumlusu yapar tarzında..
bu örnekler uzar gider

imza kaşe firmanız da kimler yapıyor ise görev tanımlarında bu sorumlukları yazmalıdır. kaşe imza yetkisi değil bu.

bunun için bir matris yapacaksınız imza kaşe yapılan dokümanlar uygulamalar yazacak bir sütunda da imza kaşe sorumluluğu olan bölüm kişiler yazacak.

farklı yöntemler de kullanılıyor
KULLANICI YETKİLENDİRME FORMU ile kişileri yetkilendirdiklerini gösteren dokümanlarda imzalatılabilir

umarım anlatabilmişimdir

iyi çalışmalar

Merhaba,

Görev tanımları oluşturabilir ve bu görev tanımlarına konu olacak görevler üzerinden üst yönetim tarafından imzalı atama yazıları yayınlayabilirsiniz (Firma içerisinde bu atama yazısının duyurusunu da yapabilirsiniz.).

Böylelikle, ilgili personelin otomatik olarak görev tanımında belirtilen imza konularında imza yetkisi de olacaktır.

Organizasyon şemasında isimler yerine unvanlar tanımlanabilir, unvanların görev tanımlarında imza kaşe yetkileri verilebilir ya da imza kaşe uygulama talimatı diye bir doküman hazırlanabilir. Ancak benim önerim de görev tanımları olacaktır; organizasyon şemasının her ay güncellendiğini düşünerek isimler yerine unvanlar kullanılması önemli.

Organizasyon şemasında isimler yerine unvanlar tanımlanabilir, unvanların görev tanımlarında imza kaşe yetkileri verilebilir ya da imza kaşe uygulama talimatı diye bir doküman hazırlanabilir. Ancak benim önerim de görev tanımları olacaktır; organizasyon şemasının her ay güncellendiğini düşünerek isimler yerine unvanlar kullanılması önemli.
teşekkür ederim @iwe.faruk

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri