Hizmet Sektörü ISO 9001

tmiktg

Onbaşı
Üye
Selamlar

Hizmet Sektörü için ISO 9001'de nasıl ilerlenmeli? Genel olarak dökümanlar hep üretim sektörü ağırlıklı. Süreç El Kitabı, Kalite El Kitabı,Organizasyon El Kitabı gibi yardımcı kaynaklar hazırlanmalı mı? Bunlar hazırlanmadan sistem kurulabilir mi? Nasıl kurulabilir? Dökümantasyon süreçlerini nasıl sadeleştirebiliriz? Yol haritası oluşturabilmem adına desteklerinizi beklerim. Şimdiden teşekkürler.

Merhabalar,

Öncelikle ilgili yazılarım fikir verecektir. Yazı dışındaki yorumlarımı da aşağıda iletiyorum;

Öncelikle bu sistemlerin temeli yaptığını yaz, yazdığını uygula üzerine kuruludur. 2015 revizyonu ile doküman türü şu olacak diye bir zorlama durumu kalmadı ancak çoğu firma eski usul devam ediyor.

Hizmet işletmeleri için aşağıdaki şekilde ilerleyebilirsiniz;

- Öncelikle kalite, çevre ve iş güvenliği politikalarınızı belirlemeniz ve yazılı hale getirmeniz gerekiyor. İnternet sitesinde bu politikalar genelde yayınlanır ve tüm paydaşlarla paylaşılır. O yüzden internette firmaların örneklerine göz atabilirsiniz.

- Daha sonra kalite hedeflerini belirleyebilirsiniz. Çevre ve iş güvenliği hedefleriniz de aralarında olursa güzel olur. Müşteri şikayet sayısı hedefinden tutun da, planlanan gerçekleşen hizmet süresi, hizmet verimliliği artış oranı, çalışan memnuniyet oranı, sirkülasyon oranı, atık oranlarında azaltma, iş kazası oranlarında azaltma vb.

- Süreçlerinizi belirlemeniz gerekiyor, bunun için de yazımdan faydalanabilirsiniz. Satınalma süreci nasıl işliyor mesela? bir akışla bunu anlatmanız bu sürecin performanslarını takip etmeniz ve paydaşlarını belirlemeniz gerekiyor.

- İlgili tarafların ihtiyaç ve beklentileri ile ilgili bir liste veya prosedür oluşturabilirsiniz. Sitemde bilgiler mevcut. Tedarikçileriniz, çalışanlarınız, yasal daireler, müşteriler, çevre firmalar vb. tüm paydaşlarınızın sizden beklentilerini belirleyebilirsiniz.

- Hizmetinizi gerçekleştirirken yaşayabileceğiniz risklerinizi analiz etmeniz gerekiyor. Hangi süreçlerde hangi riskleriniz mevcut, bunları önlemek için hangi aksiyonları alıyorsunuz belirtmeniz gerekiyor.

- Süreçlerinizi nasıl işletiyorsunuz bununla ilgili akışların yanında destekleyici talimatlar oluşturabilirsiniz. O talimatlarda daha çok detaylara yer verebilirsiniz. Örneğin sipariş alımından hizmet bitene kadar olan akışın yanında bunun detaylarının nasıl yapıldığını anlatan bir talimat yazabilirsiniz.

Burada bir yazı ile çok kolay anlatılabilecek konular değil ancak sitemdeki yazıları okursanız ve buradan yola çıkarsanız bence genel olarak halledebilirsiniz.

Çalışmalarınızda başarılar dilerim.

Selamlar

Hizmet Sektörü için ISO 9001'de nasıl ilerlenmeli? Genel olarak dökümanlar hep üretim sektörü ağırlıklı. Süreç El Kitabı, Kalite El Kitabı,Organizasyon El Kitabı gibi yardımcı kaynaklar hazırlanmalı mı? Bunlar hazırlanmadan sistem kurulabilir mi? Nasıl kurulabilir? Dökümantasyon süreçlerini nasıl sadeleştirebiliriz? Yol haritası oluşturabilmem adına desteklerinizi beklerim. Şimdiden teşekkürler.
Bildirim gitmesi amaçlı cevaplamak istedim. Yukarıdaki yazıma göz atabilirsiniz. Çalışmalarınızda başarılar.

Merhaba,

Hizmet sektörü olan bir firmada ilk ISO 9001 Belgemizi aldık süreç çok yeni. Departmanlar hedef belirleme konusunda bana çok bilgili değil gibi geliyor.Bu durumda şirkette kalite bilinirliğini nasıl arttırabilirim? Bir eğitim hazırladık ama herkes bu işin takım işi olduğu kanaatinde değil gibi. Bu bilinci nasıl verebiliriz? Uzun süredir ISO 9001 kys uygulanan bir ekipten görüş almak isterim. Siz nasıl ilerlediniz?

Merhaba,

Hizmet sektörü olan bir firmada ilk ISO 9001 Belgemizi aldık süreç çok yeni. Departmanlar hedef belirleme konusunda bana çok bilgili değil gibi geliyor.Bu durumda şirkette kalite bilinirliğini nasıl arttırabilirim? Bir eğitim hazırladık ama herkes bu işin takım işi olduğu kanaatinde değil gibi. Bu bilinci nasıl verebiliriz? Uzun süredir ISO 9001 kys uygulanan bir ekipten görüş almak isterim. Siz nasıl ilerlediniz?
Tekrar merhaba,

Öncelikle bu dediğiniz ne yazık ki üretim/hizmet veya büyük/küçük firma fark etmeksizin tüm firmaların sorunu.

Bu konuda üst yönetimin desteği çok önemli, destek alabileceğiniz yöneticiler var ise konuyu görüşmenizi tavsiye derim.

Örneğin hedef belirleme toplantıları üst yönetimin liderliğinde tüm ilgili süreç sahipleri ile yapılırsa daha verimli olur. Süreç sahipleri, yönetim bu toplantıyı organize ediyor ve bu çalışmaları önemsiyor mesajı alır. Tabi ki vakit kaybetmemek ve toplantıyı doğru yönetmek için herkesin hedef önerileri ile toplantıya hazır gelmesi de önemli.

Yine aynı şekilde üst yönetimden gelecek bu çalışmalar önemli, hedeflerimizi belirleyip belirli aralıklar ile raporlama toplantıları yapacağız şeklinde bildirimler gelirse yine aynı şekilde bilinç artacaktır.

Onun dışında ara ara iç eğitimler düzenlemek ve üst düzey yöneticilerin de bu eğitimlere katılmasını rica etmek ve önem verdiğini hissettirmek de işe yarayabilir.

Çok uzatmak istemiyorum, kısaca üst yönetimin bu işlere önem verdiğini ve firma kültürünün bu yönde olduğunu anlamayan ekipler ne yazık ki bu çalışmalara gerekli önemi vermiyorlar.

KYS ile ilgili süreç sahipleri ile ara ara toplantılar ve eğitimler organize edip herkesin kendi görevleri ile ilgili rapor vermesini de sağlayabilirsiniz.

İyi çalışmalar dilerim.

Online ISO Standart Eğitimleri

Geri