merhaba,
bu sıralar çok popüler olan bir uygunsuzluk yazma alanı.
acil durum planlarınız ve anormal durumlar karşısında yapılacaklar ile ilgili dokümanlara sahip değilseniz tatbikatta yazamazsınız.
tatbikatlar sadece siber saldırı ve doğal afetler değildir. uygunsuzluklar buradan yenmeye başladı. prosesindeki anormal durumlara karşı neler yaptığını, farkındalığı artıracak tatbikatlara ihtiyaç olduğunu artık denetçiler doğal olarak sistem istemektedir.
örneğin;
üretimde 1 saat içinde 10 adet parça hatalı çıkar ise el kaldıran bir sistem olsun.
burada ilk uyarıyı kim verecek, kaç dk içinde verecek, daha sonra sorumlu neler yapacak, çözemez ise kaç dk içinde bir üst amirine eskale edecek gibi akışı ve çözüm önerileri net olan bir tatbikat senaryasu yazmak ve bu senaryo yapılırken aynı yangın tatbikatlarında olduğu gibi süre tutmak ve bunu rapor haline getirmek çok önemlidir.
kısaca rapordan kesit:
09:00 1 saat te 10 hatalı parça olduğu op ahmet tarafından 09:02 de üretim sorumlusuna haber verdi. (5 dk içinde haber vermesi gerekirdi)
09:04: üretim sorumlusu parçaları inceledi.
09:06: kalite sorumlusunu ve makine ayar ustasını çağırdı (10 dk içinde gelmeleri gerekirdi)
09:08: makine ayar ustası makineye müdahale etti. çıkan ürünler kaliteci tarafından kontrol edildi. ayar sonrası hatalı ürünler gelemeye devam etti (max yarım saat uğraşma süresi olsun)
...
....
....
....
uzayıp giden ve resimler ile desteklenen bir tatbikat raporu ortaya çıkarmalısınız. aksayan yönleri raporda iyi not etmelisiniz. bu aksiyon yönleri üzerinden bir eğitim tekrarı gerçekleştirmelisiniz
not1: uygulanabilir olanlar için tatbikat yazılır, yüzlerde tatbikat yazmayacaksınız. yine sistemlerin her zaman dediği gibi risk bazlı düşünerek nelere tatbikat yazalım. kanayan yaralarımız neler bunları düşünmek lazım.
not2: acil durumlarda görevli olan tüm personel eğitimli olmalıdır.
görevli genel eğitim planında planlanmalı ve her yıl hatırlatılmalıdır
not3: tatbikat fotolarla desteklenmelidir
no4:tatbikat sonrası, tatbikata katılanlardan muhakkak imza alınmalıdır
not5: belki de en önemlisi, gerçekte yıl içinde kaç tane anormal durum ile karşılaştık. bunların özet bir tablosu var mı? bu anormal durumları nasıl çözdük gibi bilgileri kayıt etmemiz saklamamız gerekir. bu ne işe yarar hem denetimlerde hem de YGG de çok iyi bir girdidir.